Bardzo dobre , wypróbowane cisto... polecam!
Na ciasto
250 g mąki krupczatki
1 jajko
1 żółtko,szczypta soli
150 g masła
Nadzienie + posypka
20 dag zmielonych migdałów
15 dag cukru
starta skórka z 1 cytryny
sok z 2 cytryn
2 łyżki masła
mąka do podsypania
Mąkę przesiać,wysypać na stolnicę ,zrobic dołek i dodać całe jajko,żółtko +masło.
Cisato wyrobić i schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
Wsypać do miski zmielone migdały,dodać cukier,skórke cytrynową i sok.Dokładnie wymieszać.
Ponownie wygnieść ciasto,rozwałkować dwa okrągłe placki na posypanej mąką stolnicy.
Jeden placek połozyc na dno tortownicy i podwinąć brzegi na ok.2 cm,rozsmarowac nadzienie migdałowe
przykryc je drugim plackiem i dobrze przygnieść.
Górną częsc nakłuć,posypać okruszkami migdałów i polać roztopionym masłem.
Po upieczeniu można polać polewą cytrynową.
Piec w Temp. 200* , przez ok. 40 min