Skocz do zawartości

irka55

Smakowicze
  • Postów

    43
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana irka55 w dniu 1 Grudnia 2010

Użytkownicy przyznają irka55 punkty reputacji!

O irka55

  • Urodziny 10.06.1972

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Katowice
  • Zainteresowania
    Fotografia,kulinaria , dobra książka ,

Osiągnięcia irka55

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. irka55

    Prażoki

    A ja w życiu czegoś takiego nie jadłam !Dlaczego ?? Muszę jak najszybcije wypróbować.
  2. Witaj wśród NAS - miło Cię poznać :cry:
  3. Wczoraj - Zupa pieczarkowa z ryżem + knedle z truskawkami i śmietanką Dzisiaj - Stek z cebulką + ziemniaczki z koperkiem + sałatka z pory ze śmietaną
  4. Wszyscy którzy lubią romanse , niespełnione miłości muszą przeczytać ksiazkę pt.Bagienny Płomień -Potter Patricia . Rewelacyjna , wzruszająca do łez książka - czytam bardzo dużo - ale ta po prostu mnie oczarowała. POLECAM, POLECAM I jeszcze raz PoLECAM !!! P.S Ja wypożyczyłam ją w bibloitece.
  5. Jolcia - cieszę sie ze bułeczki smakowały. Naprawdę są warte wypróbowania. pozdr,irka
  6. irka55

    Czarna Babka

    Piękna Ci wyszła ta babeczka MAC .... taka równiuśka , puszysta :cry:
  7. Barszczyk czerwony z pierożkami z mieskiem .
  8. Rosół z makaronem(z wczoraj) + spagetti bolognese z mięskiem mielonym
  9. Smaczniutkie danie z patelni.Radzę spróbować. Bardzo szybko się je przyrządza. 70 dag ugotowanych ziemniaków 2o dag cebuli 20 dag upieczonego mięsa 15 dag upieczonego boczku 4 jajka,sól,pieprz pietruszka do dekoracji Ziemniaki pokroić w plastry lub kostkę.Cebulę posiekać w drobną kosteczkę ,mięso i boczek w cienkie paseczki. Ziemniaki smażyć z obu stron na złoty kolor.Dodac pokrojoną cebulę ,mięso i boczek. Smażyc dalej przez ok. 5-7 min,często obracając.Posolić i posypać pieprzem. Ziemniaki z miesem zalać jajkami roztrzepanymi w 4 łyżkach wody.Tak długo trzymać na ogniu aż jajka się zetną. Posypać pietruszką i zajadać. Podawać z sałatą zieloną,pomidorami , ogórkami kiszonymi lub innymi surówkami.
  10. Takie precelki są delikatne i chrupiące.Piekłam je juz kilka razy i zawsze wychodzą pyszniutkie:) Składniki(ok.50 precelków) 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 1 zółtko,szczypta soli 1 paczka masła(20 dag) Polewa- lukier 1 biało z jajka 1 łyzeczka soku z cytryny 15 dag cukru Mąkę i cukier puder przesieać na stolnicę.Dodać żółtko i sól. Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i schłodzić ok.1 godz. Ponownie zagnieść ciasto,zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki.Położyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec ok. 10 min w temp 170-175*C Z cukru ,białka i soku z cytryny zrobić lukier.Zanurzyć precle w polewie lub posmarować.Wysuszyć. Rada:Zamiast lukru mozna je posypać makiem.
  11. Przśliczne te serduszka Ci wyszły Jolu ! Takie kolorowe i zgrabniutkie aż miło popatrzeć .... :sad:
  12. Marra - masz całkowitą racje z tymi zamkniętymi oknami i zasunietymi zasłonami. Wprawdzie ja okna lekko uchylam , ale kupiłam sobie ( w Belgii)specjalne żaluzje do okien -przeciwsłoneczne. Niestety nie wiem gdzie w Polsce można takie kupić. Polecam, bo sie bardzo dobrze sprawdzają.
  13. Bardzo smaczna , chrupiaca , soczysta pieczeń... wypróbowana ! 80 dag wieprzowiny na rolady sól,pieprz 1 papryka 2 cebule 5-8 dag słoniny 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 łyzek oleju 2 łyżki ketchupu Płat mięsa przeznaczony na roladę posypać solą i pieprzem (ok.1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu) Mięso nie przecinamy - pieczemy w całosci- duzy płat. Paprykę , cebulę oraz słoninę kroimy w kostkę.Wszystko wymieszac z przecierem pomidorowym,osolic i popieprzyć. Mięsko wypełnić nadzieniem ,zrolować i silnie obwinąć nicią i zawiązać. Włożyć do brytfanny,posmarować olejem i umieścić w gorącym piekarniku (175*C) przez ok.90 min Często obracać by upiekło sie równomiernie i polewać sosem w trakcie pieczenia. 10 min przed końcem pieczenia posmarować pieczeń ketchupem. Podawać z pieczywem , ziemniakami... i sałatkami.
  14. Bardzo dobre , wypróbowane cisto... polecam! Na ciasto 250 g mąki krupczatki 1 jajko 1 żółtko,szczypta soli 150 g masła Nadzienie + posypka 20 dag zmielonych migdałów 15 dag cukru starta skórka z 1 cytryny sok z 2 cytryn 2 łyżki masła mąka do podsypania Mąkę przesiać,wysypać na stolnicę ,zrobic dołek i dodać całe jajko,żółtko +masło. Cisato wyrobić i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Wsypać do miski zmielone migdały,dodać cukier,skórke cytrynową i sok.Dokładnie wymieszać. Ponownie wygnieść ciasto,rozwałkować dwa okrągłe placki na posypanej mąką stolnicy. Jeden placek połozyc na dno tortownicy i podwinąć brzegi na ok.2 cm,rozsmarowac nadzienie migdałowe przykryc je drugim plackiem i dobrze przygnieść. Górną częsc nakłuć,posypać okruszkami migdałów i polać roztopionym masłem. Po upieczeniu można polać polewą cytrynową. Piec w Temp. 200* , przez ok. 40 min
  15. irka55

    Jaka Pogoda

    Jejku , ludzie pomocy ! U mnie tez taka duchota , nie ma czym oddychać! SAłońce praży jak oszalałe . Człowiek nic nie robi a cały mokry jest... błagam Wyższe Niebiosa o deszczyk.... i lekkie ochłodzenie :sad:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.