przepraszam ale dopatrzyłam sie błedu w tym przepisie (przepisywałam go ze starego , zniszczonego zeszytu mojej babci i w dodatku było juz pozno wiec nie dojrzalam kilku składników) podaje juz dobry przepis z dokładnym opisem przyrządzania, przepraszam
Żołądek
Składniki:
6 łyżek oleju,
1 kostka margaryny,
6 jajek,
2 szklanki mąki,
0,75 szklanki maku,
2 łyżeczki kakao,
1 łyżka kisielu o smaku cytrynowym,
1,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mleka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany uprzednio z mąką. Następnie włożyć dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą część (średnią) – wymieszać z kakao, a najmniejszą z łyżką kisielu. Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem, na środku trochę je rozgarnąć i w przygotowane miejsce włożyć ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce – na jasne ciasto. Wstawić placek do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 – 200°C.