Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami

3.228179922 stars based on 3357 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 5

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
ok. ½ szklanki wódki (do namoczenia śliwek)
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch:
½ litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.

Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
alkohole Andrzejki białko biszkopt ciasta cukier czekolada jajko kakao krem mak mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana masło owoce pieczenie poncz proszek do pieczenia śliwka słodkości śmietana tłuszcz żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Masła ma być 25 dag (250 gram) czyli trochę więcej niż tradycyjna kostka, bo ona ma 200 gram :)
Dorota [2014-01-16 20:51:47]
mam pytanie czy to ma byc 25 dag masla czy 250 dag czyli kostka??
kaska [2014-01-16 20:08:25]
Dziękuję :)
Dorota [2013-05-02 08:59:05]
PYSZOTA :) polecam rozpływa sie w ustach .
Ania [2013-05-02 08:52:27]
Ciasto pychotka i łatwe w przygotowaniu :-)
MadzialenA [2012-04-05 13:36:57]
Ciasto bardzo dobre,szybko się je robi ale lepsze jest bez ubitej śmietany tylko polane stopioną gorzką czekoladą
Kika ze Śląska [2011-10-30 17:23:41]
Ja użyłam do tego ciasta zwykłych suszonych śliwek (np. kalifornijskich), pakowanych w woreczki lub na wagę.
Dorota [2011-10-27 13:06:04]
Fajny pomysł - dziękuję :)
Dorota [2011-02-07 11:36:56]
Dodałam oprócz śliwek do masy orzechy włoskie i to było to - pycha. :-)
AsiaK [2011-01-08 18:45:06]
Ciasto pyszne, goście byli zachwyceni.
tercia [2010-08-08 09:15:58]
Niebo w ustach tylko tyle powiem
marysia [2010-05-19 19:53:43]
Ciasto pyszne! Następnym razem zrobię w mniejszej formie, bo troszkę za niskie.
viola [2010-04-03 20:28:41]
Ja tez piekłam to ciasto.Nietrudne w wykonaniu i jednocześnie przepyszne.Ma jeden mankament, bardzo szybko znika:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie wszystkie miłośniczki pieczenia.
krycha [2010-03-24 21:25:32]
ciasto jest pyszne, jednak bardzo słodkie, dlatego ja robię podwójnego biszkopta i przekładam kremem, a krem robie z jajek na parze i masła i dodaje nutelle. jest puszysty i pyszny. (na 5jajek pół szklanki cukru i kostka masła, ubijam jajka z cukrem na puch tak by zwiększył swą objetośc i ucieram masło i dodaje masę jajeczną i nutelle)
monika [2010-01-30 19:43:04]
Te ciacho jest poprostu pycha!!!ale ja zamiast śliwek suszonych daje pół kilograma rodzynek,właśnie się biore za jego ponowne zrobienie:)
Becia [2010-01-23 20:49:26]
Ciacho przepyszne !!!! łatwe i szybkie do zrobienia. Upiekłam pierwszy raz i wszyscy zachwalali bez końca. Śmietana się nie rozpłynie jeśli dodamy 2 op.śmietan-fixu. Ostatnie 4 kawałki ciasta miałam jeszcze po 4 dniach i śmietana była jak świeżo ubita. Dla nas bomba :-)
Ania [2010-01-05 10:54:26]
Mam 12 lat zrobiłem sam to ciasto jest łatwe do zrobienia i jest bardzo pyszne........ [Kevin Domin 23.12 2009]
Kewin Domin [2009-12-23 10:50:08]
pychotka*polecam
wisienka**** [2009-12-17 01:03:59]
No chyba zrobie to ciast. Ale czy mogą być śliwki słodkie - kalifornijskie takie w fioletowej kartonowej \"puszce\" czy musza być takie z rynku jak na wigilię ?
Tessa2 [2009-08-27 19:25:02]
Jako się rzekło, upiekłam na chrzciny wnusia. Wszystkim bardzo smakowało. Pochwalili nawet nie przychylni nam teściowie córki.
jadwiganapiorkowska@wp.pl [2009-07-05 15:50:21]
Upiękę na chrzciny wnusia.
jadwiganapiorkowska@wp.pl [2009-06-19 22:23:12]
Zrobiłam i sama jadłam! :) Chociaż nie jestem dobrą piekarką , to wyszedł znakomicie. Nie miałam problemów, jak inni z bitą śmietaną. Śliwki znakomicie nasiąkły. SUPER !
Rena [2009-04-07 19:29:17]
nic nie rozumiem kazdemu wychodzi inaczej wg mnie malo co czuc wodke a moczylam sliwki dluzej niz podano i za duzo tych sliwek a i tak dalam mniej no nie wiem jakos tak bardzo mnie nie urzeklo spodziewalam sie rewelwcji! a tak nie bylo..(
Amelia [2009-03-24 19:59:39]
Wlasnie siedzi w lodowce do kremu i biszkoptu nie mam zadnych zastrzezen tylko jezeli chodzi o bita smietane nastepnym razem dodam zelatyne albo wymiksuje smitana fix bo po wymieszaniu zostaly straszne grudy:( takze zobaczymy co bedzie:)
Evelyn [2009-03-21 21:22:59]
ciasto poprostu pychotka!!!
monia [2009-03-10 23:05:46]
Przepyszne,aż ślinka cieknie na samo wspomnienie tego ciasta.Robiłam je już dość dawno i polecam!
Wiolcia [2009-03-02 14:56:38]
Śmiało można zrobić to ciasto z żurawinami. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-01-07 00:25:24]
mam zamiar zrobić to ciasto mamie na imieniny. I się zastanawiam jak by smakowało z żurawinami, bo akurat sobie "leżą" w wódce :)
reee [2009-01-06 22:42:49]
ciasto jest po prostu super,ja zrobilam pewną modyfikację tj.krem z nutellą włożyłam w środek rozkrojonego biszkoptu a na wierzch samą smietanę.CIASTO REWALACJA.POZDRAWIAM AUTORKĘ PRZEPISU.
Kasia O [2009-01-04 21:00:28]
jset PYCHA kwestia gustu i smaku jednym smakowało i to bardzo ale znajdzie się zawsze to ALE....
Ewa(Rzeszow) [2009-01-03 08:16:00]
Chyba na to wygląda :/
Dorota [2008-11-19 00:33:42]
mam pytanie sliwki po dobie w spiryusie zupelnie sie rozwalily czy ja kupilam jakies niedobre sliwki?
czarna [2008-11-15 21:03:45]
to fakt, myślałam jak je dostosować do dzieci i rzeczywiście-śliwki lub rodzynki można namoczyć wwodzie
mysianisa [2008-11-11 21:49:10]
przepyszne.drugie miejsce-pierwsze sernik z brzoskwiniami
Styśka [2008-10-28 15:10:34]
REWELACJA ! stało się moim ciastem popisowym.
BLONDI [2008-07-24 18:17:43]
Bardzo dobre ciasto
KBA [2008-06-29 12:52:37]
Pycha!!!!!!!!!!!!Super wyszło,wszyscy się zachwycali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
Monik [2008-03-31 21:50:01]
CIASTO SMACZNE,WYGLĄDA JAK TORT.MAŁE ZASTRZEŻENIE MAM DO MASY-WYSZŁA TROSZKĘ MDŁA,NASTĘPNYM RAZEM SLIWKI POKROJĘ NIE NA ĆWIARTKI TYLKO NA POŁÓWKI.MYŚLĘ ŻE WTEDY BĘDZIE LEPSZA.PA I POZDRÓWKO
ADUSIA D. [2008-01-10 23:21:08]
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Miękkie masło należy utrzeć na puszystą masę i dopiero do takiej masy dodawać Nutellę cały czas ucierając. Na koniec dodać śliwki i delikatnie wymieszać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-10 17:51:46]
A ja postanowiłam poczekać z komentarzem.. zrobiłam je na święta i muszę przyznać ,że wyszło wspaniale!!ciasto ma niesamowity smak zwłaszcza na drugi dzień :))wszyscy goście zachwycali się i zaraz chcieli przepis ..dziękuję autorce za przepis,wpisuję go na stałe do mojego segregatora jako THE BEST !!!
ilona [2008-01-04 16:57:53]
Co zrobić aby krem z nuteli był tak puszysty jak to widać na obrazku. Robiłam to ciasto i krem nie wyszedł taki ale mimo to kazdy zachwycał się smakiem , syn stwierdził,że to ciasto jest jedno z lepszych ciast jakie piekłam w ostatnim czasie. Jeżeli macie jakąś dobra radę to prosze onią.
Danka [2008-01-04 12:19:35]
Ciasto jest rewlacyjne:) zrobiłam na Sylwestra wszyscy byli zachwyceni niezwykłym smakiem. przyznam,że czytajac przepis jakos do końca mnie nie przekonywał, ale zaryzykowałam i teraz jest to ciasto nr 1 Troszke je zmodyfikowalam dodalam caly słoiczek nutelli 400g i ok 2 łyżeczek kakao, oraz reszte alkoholu ze śliwek. Polecam tym co jeszcze nie robili:)
Magda [2008-01-03 16:01:06]
ciasto przepyszne calej mojej rodzince smakowalo polecam wszystkim co jeszcze go nie robili
monika [2007-11-18 14:29:48]
Ja upiklam to ciasto na moje urodziny i wszystkim bardzo smakowalo jest super polecam !!!!
Jagi [2007-10-31 14:52:50]
jest okropne - żartowałam. Tzn tak jest bardzo okropne dlatego że jest bardzo bardzo kaloryczne!!! smakuje wyśmienicie i bardzo kusi, no i bioderka rosną
Gosik [2007-10-17 13:06:37]
ciasto mniam mniam tylko palce lizać.polecam
monika [2007-10-06 19:25:11]
od tej pory mój mąż nie cierpi śliwek i alkoholu, to ciasto jest nie za dobre w smaku. trochę za dużo alkoholu.
aga [2007-08-17 10:35:58]
Pyyyyyyyyyyyyyyyyszne :)
bylamzla [2007-07-06 12:39:56]
pychotka mnim mniam
doris [2007-07-04 15:46:47]
naprawdę dobre polecam
jolanta [2007-05-30 16:36:34]
To ciasto zrobiło kariere w naszej rodzinie, jest SUPER
Ela [2007-04-25 11:14:28]
ciasto super!!! cała blacha to mało polecam goraco
justyna [2007-04-22 21:27:26]
Może śmietana nie była dobrze ubita, i potem stojąc w lodówce po prostu po woli się rozpływała...
Dorota [2007-04-10 15:23:18]
ciasto mnie na początku troszkę zawiodło biszkopt był za suchy...ale po dniu stania w lodówce juz byl lepszy, po dwóch dniach zabrałam go na impreze i okazał sie hitem!dla tych ktorzy siegna po ten przepis po raz pierwszy:trzymajcie te sliwki 24 h.bo dopiero wtedy wsiakna cały alkochol,zrobcie je 2 dni przed imprezą i a do nasączenia biszkoptu użyjcie ok.1,5 szklanki ponczu
ania [2007-04-10 08:47:13]
Pyszne! Tylko nie wiem dlaczego śmietana podchodzi wodą mimo że ciastko jest w lodówce. Coś mi w tej śmietanie nie pasuje. Ale i tak jest pyszne!!! Jak ktoś wie dlaczego tak się dzieje niech napisze
K******* [2007-04-08 20:35:49]
pyszne, upieklam mamie na imieniny do pracy - jej szef powiedzial ze nigdy nie jadl lepszego:)
monika [2007-04-06 20:51:25]
Puszne ciasto SUUUUUUUUPER!!!!
Ela [2007-03-11 09:31:52]
Musialam cos slodkiego przygotowac bo do mnie goscie przyjechali sprubowalam to bo bygladalo apetycznie a przy przyzadzani zapomnialam dodac nuteli , okazalo sie ze bylo naprawde pyszne bez nuteli moi goscie zachwycali sie tym ciastem
dominika [2007-03-10 17:04:00]
nio ciasto super! ale bardzo kaloryczne:) fenxs!
sylwia [2007-03-10 13:49:40]
To bomba kalorii!Ale warta grzechu !!!
Pela [2007-03-09 12:07:05]
Niebo w Gę.................... SUPER
Cicha [2007-03-05 14:10:42]
Zapomniałam dodać, że do nasączenia ciasta potrzeba ok 1 i 1/4 szkl pączu, wtedy jest rewelacja !!!
Ania [2007-03-05 09:41:02]
Ciasto SUPER ! Nie miałam czasu i śliwki moczyłam tylko 4 h, w przekonaniu wszystkich czuć było alkohol więc wydaje mi się, że nie muszą to być 24 h. Jeśli chodzi o bitą śmietaną, to dziwnym zbiegiem okoliczności po dodaniu do śmietany śmietan-fixu zważyła mi się, więc za drugim razem do śmietany dodałam wystudzoną żelatynę (w 1/4 szkl gorącej wody rozpuściłam 4-5 łyżeczek). Śmietana i żelatyna muszą być w podobnej temp. bo inaczej śmietana się zważy. Wydaje mi się, że żelatyna jest o niebo lepsza, bo nie czuć posmaku sztuczności, który mimo wszystko daje śmietan-fix, a w smaku jest niebo w gębie :) !!! POLECAM CIASTO, REWELACJA !!! P.S. Moja teściowa była zachwycona :)
Ania [2007-03-05 09:39:04]
Dzis upieklam wlasnie to ciasto, jutro okaze sie czy bedzie gosciom smakowalo. Moje sliwki kiedy kroilam je w kostke to musialam sprobowac i troche nie wyczulam smaku alkoholu choc dalam go wiecej niz powinno byc, jutro zobaczymy jaki bedzie smak, ale mimo wszystko wydaje mi sie ze powinno byc ok!
Helka [2007-03-03 22:37:37]
Przepyszne ciasto!!!!Polecam. Raj dla podniebienia!!!!Gorąco polecam.Super przepis!!!
madzia [2007-02-19 13:11:04]
To bardzo dobre ciasto:) Polecam takze bez bitej smietany bo wtedy ciasto jest lzejsze i ma mniej kalorii:P zawsze tak robie i naprawde jest pyszne:):)
izusia [2007-02-17 15:20:22]
Ciasto pyszne, pieklam dwa razy, zgadzam sie z Krysia smak podobny do sliwek w czekoladzie. Dosc drogie, ale godne polecenia.
Basia [2007-02-10 13:44:44]
ciasto jest super bardzo wszystkim smakowało robi sie je bardzo szybko i łatwo robiłam je wczoraj i już go prawie nie ma napewno bende je robić bardzo dziękuje za przepis pozdrawiam.
Ania z Aleksandrowa [2007-02-03 17:04:12]
nutella jest pyszna taka delikatna spróbujcie a się przekonacie jaka jest pozdrawiam wszystkich miłośników nutelli!
nigi [2007-02-03 12:19:56]
Pychotka! Smak tego ciasta przypomina mi sliwki w czekoladzie.Każdy, kto u mnie skosztował tego ciacha, brał przepis.
Krysia [2007-02-01 12:26:42]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-01-20 19:10:36]
WYSMIENITE. POLECAM KAZDEMU.DZIEKUJE CI DOROTKO ZA PRZEPIS I ZYCZE ZDROWKA:)))
EWA(konin) [2007-01-20 13:15:42]
pychotka,tylko te sliwki w wodeczce taki sobie,wole bez!
justek [2007-01-15 12:24:29]
ciasto troszeczke zmodyfikowałam ;) biszkopt nasączyłam wiśniówką, a do nutelli dodałam rodzynki i orzechy i wyszło świetne :) pychotka :):):) polecam :)
olcia [2007-01-10 20:05:26]
Ciasto naprawdę pycha, upiekłam na swięta i wszystkim smakowało- polecam -super!
anka/ [2007-01-08 20:29:02]
zrobiłam te ciasto i jest "znakomite"
gosia [2007-01-08 16:57:53]
Bardzo dobre
Beata [2007-01-07 13:53:29]
Ciasto naprawdę bardzo smaczne,zrobiłam go dwa razy, wszystkim smakowało. Jeszcze spróbuję zrobić z wiśniami. Godne polecenia!!!:):):):)
Teresa [2007-01-04 19:19:53]
REWELACJA! CIASTO NR 1, A PROPOZYCJA Z WIŚNIAMI KUSZĄCA-NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJĘ:) ZNAJOMI POBRALI PRZEPISY, DZIĘKUJĘ JAMAICA
MATRUCHA [2007-01-03 15:56:32]
Ciasto bardzo smaczne robiłam na święta. Zamiast ślwek użyłam wiśnie. Polecam wszystkim- smacznego!!!!
Danka [2006-12-29 11:34:04]
Przyłączam się do peanów na cześć tego ciacha. Śliwki skusiły mnie, aby je zrobić na święta:-). Tak sobie jednak myślę, że z wisienkami z nalewki byłoby jeszcze bliższe doskonałości (jest to ocena jak najbardziej subiektywna - po prostu uwielbiam takie wisienki:-). Tak czy owak ciacho jest pycha, prezentuje się bardzo elegancko, jest szybkie w robieniu i choć nie tanie - to naprawdę WARTE GRZECHU!!!! :-)
GABI_B [2006-12-28 21:41:00]
ciasto pych upiekłam na święta
asia [2006-12-28 16:56:14]
extra! najlepsze jakie jadlam! wszystkim b. smakowalo.
xxl [2006-12-28 12:31:11]
Hmm... najwyraźniej czasami tak się zdarza, ja też tak kiedyś miałam. Ważne jest aby śmietana nie była przeterminowana (nawet jak termin ważności śmietany jest do jutra - a my dzisiaj robimy ciasto - to ja bym takiej śmietany już nie kupiła, bo już raz się "sparzyłam" na tym), ważne jest aby przed ubiciem śmietana była dobrze schłodzona, i trzecia zasada - robiąc ciasto należy być dobrej myśli - wtedy ciasto na pewno wyjdzie. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-27 21:43:42]
Witajcie.Ciasto upieklam na swieta.R E W E L A C J A!Moj maz sie nim zachwyca i ja takze co prawda troszke za malo nasaczylam ciasto,ale tylko droga prob i bledow dojdzie sie do perfekcji.Na pewno bedzie u mnie juz w stalym spisie do robienia ciast.Dziekuje Dorocie za przeslanie go do mnie. Pozdrawiam wszystkich
Mary [2006-12-27 17:02:02]
Zrobiłam ciasto i naprawdę bardzo dobre, każdemu smakowało, jest niepowtarzalne i każdemu gorąco polecam
Beti [2006-12-27 15:58:54]
zrobiłam na święta. ciasto jest pyszne.Do masy dodałam 3 żółtka ubite na parze.Smakowało wszystkim. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam wszystkich.
tunia [2006-12-27 12:02:33]
ciasto pycha ale ja nie przykrywam śmietaną bo raz podaszła mi wodą nie wiem czemu śliwki namaczam w większej ilości wódki a z tego co zostanie po odlaniu robie poncz i nasączam LEKKO ciasto siostra też robi ale dodaje wiśenki koktajlowe pokrojone też pycha jak ktoś nie lubi suszonych śliwek
mada [2006-12-27 11:55:34]
Ciasto przepyszne, wcale nie az takie słodkie jak przewidywałam, sliczne sie prezentuje i szybciutko znika z talerza....prostota,elegancja i super smak....!!!!
Ola (Trójmiasto) [2006-12-27 11:48:17]
a moja mama tez go robila i dwa razy zwarzyla jej sie masa, ta ze smietany 30 %.Chcialam zapytac co z nia nie tak, bo raz to bym zrozumiala, kazdemu sie zdarzyc moze, ale dwa razy...???moze mi ktos odpowiedziec, prosze.Pozdrawiam
gosc [2006-12-26 16:55:47]
ciasto poprosu super najlepsze dzieki za przepis
kasia [2006-12-25 14:31:18]
Ciasto pyszne! Wszystkim smakowalo i na święta będzie powtórka:) Zamiast śliw dałam rodzynki i wiśnie z nalewki, jednak wydaje mi się, że rodzynki są trochę za twarde i teraz spróbuję zrobić ze śliwkami.
Aga [2006-12-20 14:59:04]
:) "Śmietan-fix" to proszek (produkt np. Dr.Oetkera), który powoduje usztywnienie bitej śmietany. Ale zamiast "Śmietan-fix" można dodać żelatynę (propozycja: 1 - 1 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić, a następnie wlać do ubitej śmietany, wymieszać)... i smacznego. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2006-12-18 10:49:35]
ciasto super , ale tez zamiast śliwek dodalam wiśnie z nalewki :
olusia1 [2006-12-17 23:22:36]
Upiekłam to ciasto, lecz ze względów "kalorycznych" nie dałam na wierzch ani śmietany ani czekolady - było pyszne! A dopiero z e smietanką........
klosiu [2006-12-17 22:51:47]
palce lizac
Paciorka [2006-12-17 14:41:41]
po prostu bomba polecam każdemu kto jeszcze go nie jadł - gratuluję!!!!!!!!!!!!!!!
Sysia [2006-12-16 18:25:28]
no i narobila mi na to ciasto ochoty pani Dorotka.Wezme sie za nie pod jednym warunkiem-uprzejmie prosze o wytlumaczaenie mi co to smietanka FIX jest..???bo czlowiek zagraniczny jestem.WESOLYCH SWIAT ZYCZE
emeryt [2006-12-16 03:54:47]
pyszny ten biszkopt mniam mniam:)))
Stokrotka [2006-12-15 14:37:50]
mniam ciasto pierwsz klasa jest najlkeprze jakie jadle:D
ania:) [2006-12-15 11:46:46]
Ciasto przepyszne! Wszyscy się zachwycali. Tak szybko znikło.
rubinek [2006-12-15 08:45:06]
Ciasto naprawdę pyszne. Zrobiłam je dopiero raz bałam sie że nie wyjdzie a chciałam je zanieść teściowej na imieniny. Wszystkim bardzo smakowało. Warto zrobić to cistko.
Ronia [2006-12-11 14:43:16]
Ciasto super! Upiekłam je mężowi na imieniny i zachwycił wszystkich ! Polecam!
Jadzka [2006-12-11 00:30:33]
zamiast śliwek, bo są drogie dodałam rodzynki, nie moczyłam ich w wódce tylko w wodzie ..za względu na dziecko..biszkoptu też nie nasączałam wódką...wydaje mi się,ze za duzo tego alkoholu...ale to westia gustu i zalezy komu to ciasto ma być podane...w każdymr azie po moich poprawkach ciasto znikło w bardzo szybkim tempie...przepis jest nprawde super
alinka [2006-12-07 15:08:06]
Tak, można użyć śliwek kalifornijskich. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-06 10:19:20]
czy to mogą być śliwki kalifornijskie?
gość [2006-12-05 20:57:10]
Rewelka, POLECAM :D
mychulec [2006-12-05 13:40:03]
Upiekłam ! pyszne , łatwe , zadowoli każdego!
eza [2006-12-02 17:13:36]
ciasto przepyszne!!!ja zamiast suszonych śliwek dodałam wiśnie z nalewki-pychotka
ula [2006-11-26 20:00:10]
Ciasto jest przepyszne! Dziekuję ślicznie za przepis =]
Arleta [2006-11-26 11:03:42]
super i jeszcze raz super.Bardzo szybko się robi, a zjada jeszcze szybciej.Więcej poproszę...
Krysti [2006-11-24 10:32:01]
Super ciasto polecam
laura [2006-11-22 15:19:51]
Myślę, że śliwki można zastąpić rodzynkami. Proponowałabym je również zalać alkoholem i zostawić na 24 godziny. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-17 22:50:29]
Mam pytanie czy zamiast śliwek można dodać np. rodzynki?
katy [2006-11-17 18:00:42]
Ciasto robi się naprawde szybko.Jest pyszne, polecam
Beti [2006-11-17 17:18:00]
W przepisie pojawia się tylko jeden rodzaj śliwek - chodzi tutaj tylko o suszone śliwki. Najpierw należy je zalać alkoholem, a na drugi dzień pokroić w kostkę i dodać do kremu. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-15 11:36:06]
MAM pytanie!! w przepisie pojawiaja sie dwa rodzaje sliwek czy to maja byc suszone i sliwki świeże napiszcie !!
Hania [2006-11-15 11:16:21]
Zrobiłam to ciasto na rodzinny obiad, wszyscy mówili pycha.Polecam.
gośka [2006-11-13 09:46:36]
Pieklam to ciasto dzisiaj i juz go niema. Jest naprawde super!!!!!!!
Beata [2006-11-12 21:26:22]
Ja również zrobiłam to ciasto i jest poprostu przepyszne, cudo wśród ciast:)))) Jest proste i szybkie, a efekt poprostu powala:))) Już kupuję składniki na następne;)))
Kasia [2006-11-12 14:21:20]
Piekłam je po raz pierwszy wczoraj i naprawde mi sie udało.Poza tym jest przepyszne.Zniknęło w ciągu jednego dnia.Naprawde polecam.Pychotaaaaaaa:-)))))
Agnieszka [2006-11-11 20:49:13]
Ja wczoraj zrobiłam to ciasto i muszę przyznać że BYŁO przepyszne.BYŁO bo juz go nie ma.Zrobiłam 2 blachy i zostały tylko okruchy:-( Polecam wszystkim.Naprawde smaczne!!!Palce lizać.mniam mniam:-)
Aga (Inowrocław) [2006-11-11 09:31:08]
Jestem bardzo zadowolona ono jest pyszne:) nigdy jeszcze nie jadłam takiego pysznego
Paulina [2006-11-10 17:43:11]
Jestem zmuszona robić to ciasto bo mój mąż uwielbia suszone śliwki w każdej postaci.Robiłam ciasto kilka razy i za każdym razem wychodziło rewelacyjnie.Dla mnie bomba!!!
Lena [2006-11-09 14:56:07]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>