naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Jamaica
Dodano: 07.11.2006
Odsłon dziennie: 30

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
ok. ½ szklanki wódki (do namoczenia śliwek)
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch:
½ litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.

Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6442 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Masła ma być 25 dag (250 gram) czyli trochę więcej niż tradycyjna kostka, bo ona ma 200 gram :)
Dorota [2014-01-16 20:51:47]
mam pytanie czy to ma byc 25 dag masla czy 250 dag czyli kostka??
kaska [2014-01-16 20:08:25]
Dziękuję :)
Dorota [2013-05-02 08:59:05]
PYSZOTA :) polecam rozpływa sie w ustach .
Ania [2013-05-02 08:52:27]
Ciasto pychotka i łatwe w przygotowaniu :-)
MadzialenA [2012-04-05 13:36:57]
Ciasto bardzo dobre,szybko się je robi ale lepsze jest bez ubitej śmietany tylko polane stopioną gorzką czekoladą
Kika ze Śląska [2011-10-30 17:23:41]
Ja użyłam do tego ciasta zwykłych suszonych śliwek (np. kalifornijskich), pakowanych w woreczki lub na wagę.
Dorota [2011-10-27 13:06:04]
Fajny pomysł - dziękuję :)
Dorota [2011-02-07 11:36:56]
Dodałam oprócz śliwek do masy orzechy włoskie i to było to - pycha. :-)
AsiaK [2011-01-08 18:45:06]
Ciasto pyszne, goście byli zachwyceni.
tercia [2010-08-08 09:15:58]
Niebo w ustach tylko tyle powiem
marysia [2010-05-19 19:53:43]
Ciasto pyszne! Następnym razem zrobię w mniejszej formie, bo troszkę za niskie.
viola [2010-04-03 20:28:41]
Ja tez piekłam to ciasto.Nietrudne w wykonaniu i jednocześnie przepyszne.Ma jeden mankament, bardzo szybko znika:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie wszystkie miłośniczki pieczenia.
krycha [2010-03-24 21:25:32]
ciasto jest pyszne, jednak bardzo słodkie, dlatego ja robię podwójnego biszkopta i przekładam kremem, a krem robie z jajek na parze i masła i dodaje nutelle. jest puszysty i pyszny. (na 5jajek pół szklanki cukru i kostka masła, ubijam jajka z cukrem na puch tak by zwiększył swą objetośc i ucieram masło i dodaje masę jajeczną i nutelle)
monika [2010-01-30 19:43:04]
Te ciacho jest poprostu pycha!!!ale ja zamiast śliwek suszonych daje pół kilograma rodzynek,właśnie się biore za jego ponowne zrobienie:)
Becia [2010-01-23 20:49:26]
Ciacho przepyszne !!!! łatwe i szybkie do zrobienia. Upiekłam pierwszy raz i wszyscy zachwalali bez końca. Śmietana się nie rozpłynie jeśli dodamy 2 op.śmietan-fixu. Ostatnie 4 kawałki ciasta miałam jeszcze po 4 dniach i śmietana była jak świeżo ubita. Dla nas bomba :-)
Ania [2010-01-05 10:54:26]
Mam 12 lat zrobiłem sam to ciasto jest łatwe do zrobienia i jest bardzo pyszne........ [Kevin Domin 23.12 2009]
Kewin Domin [2009-12-23 10:50:08]
pychotka*polecam
wisienka**** [2009-12-17 01:03:59]
No chyba zrobie to ciast. Ale czy mogą być śliwki słodkie - kalifornijskie takie w fioletowej kartonowej \"puszce\" czy musza być takie z rynku jak na wigilię ?
Tessa2 [2009-08-27 19:25:02]
Jako się rzekło, upiekłam na chrzciny wnusia. Wszystkim bardzo smakowało. Pochwalili nawet nie przychylni nam teściowie córki.
jadwiganapiorkowska@wp.pl [2009-07-05 15:50:21]
Upiękę na chrzciny wnusia.
jadwiganapiorkowska@wp.pl [2009-06-19 22:23:12]
Zrobiłam i sama jadłam! :) Chociaż nie jestem dobrą piekarką , to wyszedł znakomicie. Nie miałam problemów, jak inni z bitą śmietaną. Śliwki znakomicie nasiąkły. SUPER !
Rena [2009-04-07 19:29:17]
nic nie rozumiem kazdemu wychodzi inaczej wg mnie malo co czuc wodke a moczylam sliwki dluzej niz podano i za duzo tych sliwek a i tak dalam mniej no nie wiem jakos tak bardzo mnie nie urzeklo spodziewalam sie rewelwcji! a tak nie bylo..(
Amelia [2009-03-24 19:59:39]
Wlasnie siedzi w lodowce do kremu i biszkoptu nie mam zadnych zastrzezen tylko jezeli chodzi o bita smietane nastepnym razem dodam zelatyne albo wymiksuje smitana fix bo po wymieszaniu zostaly straszne grudy:( takze zobaczymy co bedzie:)
Evelyn [2009-03-21 21:22:59]
ciasto poprostu pychotka!!!
monia [2009-03-10 23:05:46]
Przepyszne,aż ślinka cieknie na samo wspomnienie tego ciasta.Robiłam je już dość dawno i polecam!
Wiolcia [2009-03-02 14:56:38]
Śmiało można zrobić to ciasto z żurawinami. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-01-07 00:25:24]
mam zamiar zrobić to ciasto mamie na imieniny. I się zastanawiam jak by smakowało z żurawinami, bo akurat sobie "leżą" w wódce :)
reee [2009-01-06 22:42:49]
ciasto jest po prostu super,ja zrobilam pewną modyfikację tj.krem z nutellą włożyłam w środek rozkrojonego biszkoptu a na wierzch samą smietanę.CIASTO REWALACJA.POZDRAWIAM AUTORKĘ PRZEPISU.
Kasia O [2009-01-04 21:00:28]
jset PYCHA kwestia gustu i smaku jednym smakowało i to bardzo ale znajdzie się zawsze to ALE....
Ewa(Rzeszow) [2009-01-03 08:16:00]
Chyba na to wygląda :/
Dorota [2008-11-19 00:33:42]
mam pytanie sliwki po dobie w spiryusie zupelnie sie rozwalily czy ja kupilam jakies niedobre sliwki?
czarna [2008-11-15 21:03:45]
to fakt, myślałam jak je dostosować do dzieci i rzeczywiście-śliwki lub rodzynki można namoczyć wwodzie
mysianisa [2008-11-11 21:49:10]
przepyszne.drugie miejsce-pierwsze sernik z brzoskwiniami
Styśka [2008-10-28 15:10:34]
REWELACJA ! stało się moim ciastem popisowym.
BLONDI [2008-07-24 18:17:43]
Bardzo dobre ciasto
KBA [2008-06-29 12:52:37]
Pycha!!!!!!!!!!!!Super wyszło,wszyscy się zachwycali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
Monik [2008-03-31 21:50:01]
CIASTO SMACZNE,WYGLĄDA JAK TORT.MAŁE ZASTRZEŻENIE MAM DO MASY-WYSZŁA TROSZKĘ MDŁA,NASTĘPNYM RAZEM SLIWKI POKROJĘ NIE NA ĆWIARTKI TYLKO NA POŁÓWKI.MYŚLĘ ŻE WTEDY BĘDZIE LEPSZA.PA I POZDRÓWKO
ADUSIA D. [2008-01-10 23:21:08]
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Miękkie masło należy utrzeć na puszystą masę i dopiero do takiej masy dodawać Nutellę cały czas ucierając. Na koniec dodać śliwki i delikatnie wymieszać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-10 17:51:46]
A ja postanowiłam poczekać z komentarzem.. zrobiłam je na święta i muszę przyznać ,że wyszło wspaniale!!ciasto ma niesamowity smak zwłaszcza na drugi dzień :))wszyscy goście zachwycali się i zaraz chcieli przepis ..dziękuję autorce za przepis,wpisuję go na stałe do mojego segregatora jako THE BEST !!!
ilona [2008-01-04 16:57:53]
Co zrobić aby krem z nuteli był tak puszysty jak to widać na obrazku. Robiłam to ciasto i krem nie wyszedł taki ale mimo to kazdy zachwycał się smakiem , syn stwierdził,że to ciasto jest jedno z lepszych ciast jakie piekłam w ostatnim czasie. Jeżeli macie jakąś dobra radę to prosze onią.
Danka [2008-01-04 12:19:35]
Ciasto jest rewlacyjne:) zrobiłam na Sylwestra wszyscy byli zachwyceni niezwykłym smakiem. przyznam,że czytajac przepis jakos do końca mnie nie przekonywał, ale zaryzykowałam i teraz jest to ciasto nr 1 Troszke je zmodyfikowalam dodalam caly słoiczek nutelli 400g i ok 2 łyżeczek kakao, oraz reszte alkoholu ze śliwek. Polecam tym co jeszcze nie robili:)
Magda [2008-01-03 16:01:06]
ciasto przepyszne calej mojej rodzince smakowalo polecam wszystkim co jeszcze go nie robili
monika [2007-11-18 14:29:48]
Ja upiklam to ciasto na moje urodziny i wszystkim bardzo smakowalo jest super polecam !!!!
Jagi [2007-10-31 14:52:50]
jest okropne - żartowałam. Tzn tak jest bardzo okropne dlatego że jest bardzo bardzo kaloryczne!!! smakuje wyśmienicie i bardzo kusi, no i bioderka rosną
Gosik [2007-10-17 13:06:37]
ciasto mniam mniam tylko palce lizać.polecam
monika [2007-10-06 19:25:11]
od tej pory mój mąż nie cierpi śliwek i alkoholu, to ciasto jest nie za dobre w smaku. trochę za dużo alkoholu.
aga [2007-08-17 10:35:58]
Pyyyyyyyyyyyyyyyyszne :)
bylamzla [2007-07-06 12:39:56]
pychotka mnim mniam
doris [2007-07-04 15:46:47]
naprawdę dobre polecam
jolanta [2007-05-30 16:36:34]
To ciasto zrobiło kariere w naszej rodzinie, jest SUPER
Ela [2007-04-25 11:14:28]
ciasto super!!! cała blacha to mało polecam goraco
justyna [2007-04-22 21:27:26]
Może śmietana nie była dobrze ubita, i potem stojąc w lodówce po prostu po woli się rozpływała...
Dorota [2007-04-10 15:23:18]
ciasto mnie na początku troszkę zawiodło biszkopt był za suchy...ale po dniu stania w lodówce juz byl lepszy, po dwóch dniach zabrałam go na impreze i okazał sie hitem!dla tych ktorzy siegna po ten przepis po raz pierwszy:trzymajcie te sliwki 24 h.bo dopiero wtedy wsiakna cały alkochol,zrobcie je 2 dni przed imprezą i a do nasączenia biszkoptu użyjcie ok.1,5 szklanki ponczu
ania [2007-04-10 08:47:13]
Pyszne! Tylko nie wiem dlaczego śmietana podchodzi wodą mimo że ciastko jest w lodówce. Coś mi w tej śmietanie nie pasuje. Ale i tak jest pyszne!!! Jak ktoś wie dlaczego tak się dzieje niech napisze
K******* [2007-04-08 20:35:49]
pyszne, upieklam mamie na imieniny do pracy - jej szef powiedzial ze nigdy nie jadl lepszego:)
monika [2007-04-06 20:51:25]
Puszne ciasto SUUUUUUUUPER!!!!
Ela [2007-03-11 09:31:52]
Musialam cos slodkiego przygotowac bo do mnie goscie przyjechali sprubowalam to bo bygladalo apetycznie a przy przyzadzani zapomnialam dodac nuteli , okazalo sie ze bylo naprawde pyszne bez nuteli moi goscie zachwycali sie tym ciastem
dominika [2007-03-10 17:04:00]
nio ciasto super! ale bardzo kaloryczne:) fenxs!
sylwia [2007-03-10 13:49:40]
To bomba kalorii!Ale warta grzechu !!!
Pela [2007-03-09 12:07:05]
Niebo w Gę.................... SUPER
Cicha [2007-03-05 14:10:42]
Zapomniałam dodać, że do nasączenia ciasta potrzeba ok 1 i 1/4 szkl pączu, wtedy jest rewelacja !!!
Ania [2007-03-05 09:41:02]
Ciasto SUPER ! Nie miałam czasu i śliwki moczyłam tylko 4 h, w przekonaniu wszystkich czuć było alkohol więc wydaje mi się, że nie muszą to być 24 h. Jeśli chodzi o bitą śmietaną, to dziwnym zbiegiem okoliczności po dodaniu do śmietany śmietan-fixu zważyła mi się, więc za drugim razem do śmietany dodałam wystudzoną żelatynę (w 1/4 szkl gorącej wody rozpuściłam 4-5 łyżeczek). Śmietana i żelatyna muszą być w podobnej temp. bo inaczej śmietana się zważy. Wydaje mi się, że żelatyna jest o niebo lepsza, bo nie czuć posmaku sztuczności, który mimo wszystko daje śmietan-fix, a w smaku jest niebo w gębie :) !!! POLECAM CIASTO, REWELACJA !!! P.S. Moja teściowa była zachwycona :)
Ania [2007-03-05 09:39:04]
Dzis upieklam wlasnie to ciasto, jutro okaze sie czy bedzie gosciom smakowalo. Moje sliwki kiedy kroilam je w kostke to musialam sprobowac i troche nie wyczulam smaku alkoholu choc dalam go wiecej niz powinno byc, jutro zobaczymy jaki bedzie smak, ale mimo wszystko wydaje mi sie ze powinno byc ok!
Helka [2007-03-03 22:37:37]
Przepyszne ciasto!!!!Polecam. Raj dla podniebienia!!!!Gorąco polecam.Super przepis!!!
madzia [2007-02-19 13:11:04]
To bardzo dobre ciasto:) Polecam takze bez bitej smietany bo wtedy ciasto jest lzejsze i ma mniej kalorii:P zawsze tak robie i naprawde jest pyszne:):)
izusia [2007-02-17 15:20:22]
Ciasto pyszne, pieklam dwa razy, zgadzam sie z Krysia smak podobny do sliwek w czekoladzie. Dosc drogie, ale godne polecenia.
Basia [2007-02-10 13:44:44]
ciasto jest super bardzo wszystkim smakowało robi sie je bardzo szybko i łatwo robiłam je wczoraj i już go prawie nie ma napewno bende je robić bardzo dziękuje za przepis pozdrawiam.
Ania z Aleksandrowa [2007-02-03 17:04:12]
nutella jest pyszna taka delikatna spróbujcie a się przekonacie jaka jest pozdrawiam wszystkich miłośników nutelli!
nigi [2007-02-03 12:19:56]
Pychotka! Smak tego ciasta przypomina mi sliwki w czekoladzie.Każdy, kto u mnie skosztował tego ciacha, brał przepis.
Krysia [2007-02-01 12:26:42]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-01-20 19:10:36]
WYSMIENITE. POLECAM KAZDEMU.DZIEKUJE CI DOROTKO ZA PRZEPIS I ZYCZE ZDROWKA:)))
EWA(konin) [2007-01-20 13:15:42]
pychotka,tylko te sliwki w wodeczce taki sobie,wole bez!
justek [2007-01-15 12:24:29]
ciasto troszeczke zmodyfikowałam ;) biszkopt nasączyłam wiśniówką, a do nutelli dodałam rodzynki i orzechy i wyszło świetne :) pychotka :):):) polecam :)
olcia [2007-01-10 20:05:26]
Ciasto naprawdę pycha, upiekłam na swięta i wszystkim smakowało- polecam -super!
anka/ [2007-01-08 20:29:02]
zrobiłam te ciasto i jest "znakomite"
gosia [2007-01-08 16:57:53]
Bardzo dobre
Beata [2007-01-07 13:53:29]
Ciasto naprawdę bardzo smaczne,zrobiłam go dwa razy, wszystkim smakowało. Jeszcze spróbuję zrobić z wiśniami. Godne polecenia!!!:):):):)
Teresa [2007-01-04 19:19:53]
REWELACJA! CIASTO NR 1, A PROPOZYCJA Z WIŚNIAMI KUSZĄCA-NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJĘ:) ZNAJOMI POBRALI PRZEPISY, DZIĘKUJĘ JAMAICA
MATRUCHA [2007-01-03 15:56:32]
Ciasto bardzo smaczne robiłam na święta. Zamiast ślwek użyłam wiśnie. Polecam wszystkim- smacznego!!!!
Danka [2006-12-29 11:34:04]
Przyłączam się do peanów na cześć tego ciacha. Śliwki skusiły mnie, aby je zrobić na święta:-). Tak sobie jednak myślę, że z wisienkami z nalewki byłoby jeszcze bliższe doskonałości (jest to ocena jak najbardziej subiektywna - po prostu uwielbiam takie wisienki:-). Tak czy owak ciacho jest pycha, prezentuje się bardzo elegancko, jest szybkie w robieniu i choć nie tanie - to naprawdę WARTE GRZECHU!!!! :-)
GABI_B [2006-12-28 21:41:00]
ciasto pych upiekłam na święta
asia [2006-12-28 16:56:14]
extra! najlepsze jakie jadlam! wszystkim b. smakowalo.
xxl [2006-12-28 12:31:11]
Hmm... najwyraźniej czasami tak się zdarza, ja też tak kiedyś miałam. Ważne jest aby śmietana nie była przeterminowana (nawet jak termin ważności śmietany jest do jutra - a my dzisiaj robimy ciasto - to ja bym takiej śmietany już nie kupiła, bo już raz się "sparzyłam" na tym), ważne jest aby przed ubiciem śmietana była dobrze schłodzona, i trzecia zasada - robiąc ciasto należy być dobrej myśli - wtedy ciasto na pewno wyjdzie. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-27 21:43:42]
Witajcie.Ciasto upieklam na swieta.R E W E L A C J A!Moj maz sie nim zachwyca i ja takze co prawda troszke za malo nasaczylam ciasto,ale tylko droga prob i bledow dojdzie sie do perfekcji.Na pewno bedzie u mnie juz w stalym spisie do robienia ciast.Dziekuje Dorocie za przeslanie go do mnie. Pozdrawiam wszystkich
Mary [2006-12-27 17:02:02]
Zrobiłam ciasto i naprawdę bardzo dobre, każdemu smakowało, jest niepowtarzalne i każdemu gorąco polecam
Beti [2006-12-27 15:58:54]
zrobiłam na święta. ciasto jest pyszne.Do masy dodałam 3 żółtka ubite na parze.Smakowało wszystkim. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam wszystkich.
tunia [2006-12-27 12:02:33]
ciasto pycha ale ja nie przykrywam śmietaną bo raz podaszła mi wodą nie wiem czemu śliwki namaczam w większej ilości wódki a z tego co zostanie po odlaniu robie poncz i nasączam LEKKO ciasto siostra też robi ale dodaje wiśenki koktajlowe pokrojone też pycha jak ktoś nie lubi suszonych śliwek
mada [2006-12-27 11:55:34]
Ciasto przepyszne, wcale nie az takie słodkie jak przewidywałam, sliczne sie prezentuje i szybciutko znika z talerza....prostota,elegancja i super smak....!!!!
Ola (Trójmiasto) [2006-12-27 11:48:17]
a moja mama tez go robila i dwa razy zwarzyla jej sie masa, ta ze smietany 30 %.Chcialam zapytac co z nia nie tak, bo raz to bym zrozumiala, kazdemu sie zdarzyc moze, ale dwa razy...???moze mi ktos odpowiedziec, prosze.Pozdrawiam
gosc [2006-12-26 16:55:47]
ciasto poprosu super najlepsze dzieki za przepis
kasia [2006-12-25 14:31:18]
Ciasto pyszne! Wszystkim smakowalo i na święta będzie powtórka:) Zamiast śliw dałam rodzynki i wiśnie z nalewki, jednak wydaje mi się, że rodzynki są trochę za twarde i teraz spróbuję zrobić ze śliwkami.
Aga [2006-12-20 14:59:04]
:) "Śmietan-fix" to proszek (produkt np. Dr.Oetkera), który powoduje usztywnienie bitej śmietany. Ale zamiast "Śmietan-fix" można dodać żelatynę (propozycja: 1 - 1 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić, a następnie wlać do ubitej śmietany, wymieszać)... i smacznego. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2006-12-18 10:49:35]
ciasto super , ale tez zamiast śliwek dodalam wiśnie z nalewki :
olusia1 [2006-12-17 23:22:36]
Upiekłam to ciasto, lecz ze względów "kalorycznych" nie dałam na wierzch ani śmietany ani czekolady - było pyszne! A dopiero z e smietanką........
klosiu [2006-12-17 22:51:47]
palce lizac
Paciorka [2006-12-17 14:41:41]
po prostu bomba polecam każdemu kto jeszcze go nie jadł - gratuluję!!!!!!!!!!!!!!!
Sysia [2006-12-16 18:25:28]
no i narobila mi na to ciasto ochoty pani Dorotka.Wezme sie za nie pod jednym warunkiem-uprzejmie prosze o wytlumaczaenie mi co to smietanka FIX jest..???bo czlowiek zagraniczny jestem.WESOLYCH SWIAT ZYCZE
emeryt [2006-12-16 03:54:47]
pyszny ten biszkopt mniam mniam:)))
Stokrotka [2006-12-15 14:37:50]
mniam ciasto pierwsz klasa jest najlkeprze jakie jadle:D
ania:) [2006-12-15 11:46:46]
Ciasto przepyszne! Wszyscy się zachwycali. Tak szybko znikło.
rubinek [2006-12-15 08:45:06]
Ciasto naprawdę pyszne. Zrobiłam je dopiero raz bałam sie że nie wyjdzie a chciałam je zanieść teściowej na imieniny. Wszystkim bardzo smakowało. Warto zrobić to cistko.
Ronia [2006-12-11 14:43:16]
Ciasto super! Upiekłam je mężowi na imieniny i zachwycił wszystkich ! Polecam!
Jadzka [2006-12-11 00:30:33]
zamiast śliwek, bo są drogie dodałam rodzynki, nie moczyłam ich w wódce tylko w wodzie ..za względu na dziecko..biszkoptu też nie nasączałam wódką...wydaje mi się,ze za duzo tego alkoholu...ale to westia gustu i zalezy komu to ciasto ma być podane...w każdymr azie po moich poprawkach ciasto znikło w bardzo szybkim tempie...przepis jest nprawde super
alinka [2006-12-07 15:08:06]
Tak, można użyć śliwek kalifornijskich. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-06 10:19:20]
czy to mogą być śliwki kalifornijskie?
gość [2006-12-05 20:57:10]
Rewelka, POLECAM :D
mychulec [2006-12-05 13:40:03]
Upiekłam ! pyszne , łatwe , zadowoli każdego!
eza [2006-12-02 17:13:36]
ciasto przepyszne!!!ja zamiast suszonych śliwek dodałam wiśnie z nalewki-pychotka
ula [2006-11-26 20:00:10]
Ciasto jest przepyszne! Dziekuję ślicznie za przepis =]
Arleta [2006-11-26 11:03:42]
super i jeszcze raz super.Bardzo szybko się robi, a zjada jeszcze szybciej.Więcej poproszę...
Krysti [2006-11-24 10:32:01]
Super ciasto polecam
laura [2006-11-22 15:19:51]
Myślę, że śliwki można zastąpić rodzynkami. Proponowałabym je również zalać alkoholem i zostawić na 24 godziny. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-17 22:50:29]
Mam pytanie czy zamiast śliwek można dodać np. rodzynki?
katy [2006-11-17 18:00:42]
Ciasto robi się naprawde szybko.Jest pyszne, polecam
Beti [2006-11-17 17:18:00]
W przepisie pojawia się tylko jeden rodzaj śliwek - chodzi tutaj tylko o suszone śliwki. Najpierw należy je zalać alkoholem, a na drugi dzień pokroić w kostkę i dodać do kremu. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-15 11:36:06]
MAM pytanie!! w przepisie pojawiaja sie dwa rodzaje sliwek czy to maja byc suszone i sliwki świeże napiszcie !!
Hania [2006-11-15 11:16:21]
Zrobiłam to ciasto na rodzinny obiad, wszyscy mówili pycha.Polecam.
gośka [2006-11-13 09:46:36]
Pieklam to ciasto dzisiaj i juz go niema. Jest naprawde super!!!!!!!
Beata [2006-11-12 21:26:22]
Ja również zrobiłam to ciasto i jest poprostu przepyszne, cudo wśród ciast:)))) Jest proste i szybkie, a efekt poprostu powala:))) Już kupuję składniki na następne;)))
Kasia [2006-11-12 14:21:20]
Piekłam je po raz pierwszy wczoraj i naprawde mi sie udało.Poza tym jest przepyszne.Zniknęło w ciągu jednego dnia.Naprawde polecam.Pychotaaaaaaa:-)))))
Agnieszka [2006-11-11 20:49:13]
Ja wczoraj zrobiłam to ciasto i muszę przyznać że BYŁO przepyszne.BYŁO bo juz go nie ma.Zrobiłam 2 blachy i zostały tylko okruchy:-( Polecam wszystkim.Naprawde smaczne!!!Palce lizać.mniam mniam:-)
Aga (Inowrocław) [2006-11-11 09:31:08]
Jestem bardzo zadowolona ono jest pyszne:) nigdy jeszcze nie jadłam takiego pysznego
Paulina [2006-11-10 17:43:11]
Jestem zmuszona robić to ciasto bo mój mąż uwielbia suszone śliwki w każdej postaci.Robiłam ciasto kilka razy i za każdym razem wychodziło rewelacyjnie.Dla mnie bomba!!!
Lena [2006-11-09 14:56:07]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl