naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 13.07.2004
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
25 dag margaryny
½ szklanki cukru
aromat waniliowy
Masa jabłkowa:
2 galaretki wiśniowe
½ kg jabłek
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
kolorowe cukierki
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić, a następnie przekroić na 2 części. Każdą część biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Ugotować budyń w 2 szklankach mleka. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając porcjami budyń. Pod koniec ucierania dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Krem podzielić na 2 części.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do lekko tężejącej galaretki. Wymieszać.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć jedną część kremu, a na krem wyłożyć tężejące jabłka z galaretką, następnie drugą część biszkoptu, a na niego drugą część kremu.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi cukierkami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6443 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
zrobilam na 18 syna wyszlo rewelacyjnie krem zrobilam z gotowego kremu do karpatki wg. przepisu i wyszlo ok.
marzena [2013-05-21 09:10:41]
do masy budyniowej trzeba dać duża łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej budyń musi być gęsty bo ucieramy z masłem
zosia [2012-05-21 07:40:22]
ciasto jest dobre szybkio znika z talerza ale nie wszystkim musi smakować
Ewa z Rzeszowa [2009-01-03 08:40:52]
Dziękuje za odpowiedz,ogolnie ciasto pycha!!!!
justynka28 [2008-03-31 12:07:31]
Być może masa budyniowa była za długo miksowana (gdy widzimy, że masa jest za rzadka, wtedy należy dodać więcej margaryny lub masła).
Dorota [2008-03-30 00:10:06]
dlaczego masa jest taka rzadka?wypływała mi z ciasta.Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie?????prosze o odpowiedz
justynka28 [2008-03-28 16:50:08]
Bardzo mi wyszedł smaczny...Delicja...Hmm...Po prostu przepyszne...W mojej rodzinie zawsze najlepiej robiła Delicję moja ciotka....A teraz zachwycają sie moją....Serdecznie pozdrawiam i polecam:-)...Życzę smacznedo!...Hai...
Magda:-) [2008-03-20 16:01:58]
Kolorowe cukierki inaczej posypka do ciast, można je zastąpić również wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Dorota [2008-01-24 10:17:01]
co to są te kolorowe cukierki?
maja [2008-01-21 12:36:38]
te ciasto to niebo w gębie
aga [2007-11-26 19:46:01]
PYCHODKA POLECAM
MARIKA [2007-07-04 16:52:35]
Ciasto wspaniałe , prawdziwa delicja,szybko się robi, jest tanie,wygląda wspaniale.Polecam!!!
Beata [2007-06-18 16:13:27]
zrobiłam to ciasto i wyszło jakieś takie "anemiczne" czegoś w nim brakuje...
gosik [2007-04-08 17:08:08]
ten placuszek był pyszny :-)))))))) polecam
Hania [2007-03-29 18:51:09]
Masa budyniowa wyszła za rzadka-zawiodłam się!
Neli [2007-03-17 10:34:18]
Ciacho wyśmienite, godne polecenia. Wspaniale wyglada i super smakuje.
aga [2006-12-29 18:01:48]
Ciasto bardzo slodkie,takie sobie.
Biala [2006-11-29 19:19:48]
ciasto pyszne, bardzo plecam, fajne jest też z ciemnym biszkoptem. pycha!!!!!!!
Teresa [2006-10-18 20:05:44]
Coś wspaniałego! I nawet nie zajmuje dużo czasu przygotowanie go.
Iwona [2006-08-25 13:08:52]
Fajne ciacho ale trudne do wykonania i strasznie dużo kosztuje! Ja osobiście nie przepadam za nim robiłam 2 razy i za każdym razem mi nie smakowało domownikom także . No cóż ale innym może smakować ! Mi bardziej smakuje Tort Prezydenta. Narka ! :-*
Życzliwa ! [2006-08-14 16:12:44]
super ciasto polecam !!!!!!!!zawsze korzystam z pani przepsów.rodzina i przyjeciele wychwalaja moje dania a to dzieki pani.
alunia [2006-08-08 16:46:29]
Tak, można zrobić biszkopt, miksując całe jajka. Niektórzy twierdzą, że taki sposób wykonania biszkoptu jest najlepszy ;)
Dorota [2006-06-26 10:22:31]
czy biszkopt można zrobic normalny miksując całe jajka a nie na bazie białek
aga [2006-06-25 09:59:05]
Twoje przepisy są super,sprawdzone i zawsze wychodzą.Wielkie dzięki,często przeglądam Twoje strony i polecam innym!!!!!!!!!Właśnie szukam czegoś ciekawego na urodzinki córki!
ANITA [2006-04-12 16:33:42]
Udało się ,ciasto pracochłonne ale pycha!!!!!!!!!!!A jestem początkująca i taaaaki sukces.To mnie zmobilizowało do dalszej nauki.
ANITA [2006-03-31 19:12:37]
Tej galaretki nie trzeba gotować, lecz rozpuścić w gorącej (wrzącej) wodzie. Ja zawsze tak robię, natomiast nie słyszałam, żeby ktoś gotował galaretkę.
Dorota [2006-03-23 15:34:36]
chwila chwila czegos nie rozumiem tej galaretki nie trzeba ugotowac tylko normalnie rozpuscic w szklance wody??no bo wiecei przewaznie sie gotuje na gazie!!!
eliz [2006-03-16 20:10:14]
Pewnie, że można dodać inną galaretkę. Ale osobiście polecam np. truskawkową lub pomarańczową, bo wtedy ciasto ładnie wygląda. Pozdrawiam :)
Dorota [2005-12-14 11:34:04]
A zamiast galaretki wiśniowej można inną?
kropa [2005-12-14 10:35:59]
Ciasto smakowało polecam ELa
Ela [2005-12-13 20:02:24]
Ciasto się udało!! Jest pyszne, chociaż czegoś mu brakuje... Pysznie polecam!! :-)
MadzialenA [2005-10-25 10:01:28]
Ja tez znam to ciasteczkoo!!tylko zamiast biszkoptu robie kruche!ale Twoje tez pycha
Jagna [2005-08-16 14:20:12]
to ciasto jest pyszne!!!!!!!!!zamiast jablek dalam truskawki,naprawde pyszniutkie!!!!!!!POLECAM.
anna [2005-07-29 16:23:09]
ciasto dobre ja zamiast jabłek dodałam truskawki
ela b [2005-07-26 15:58:33]
czy do masy zamiast margarynay mozna uzyc masla roslinnego?
ela [2005-07-06 16:50:58]
Ciasto pychotka , zastanawiam sie aby zamiast jabłek dodać inne owoce np. banany.
Edyta [2005-03-23 18:10:05]
Witam- Pyszne ciasto,wszyscy domownicy się zajadali ja tez,polecam wszystkim
Ewa [2005-01-22 19:29:33]
Ciasteczko pyszne! Smakowało wszystkim! Troche się napracowałam, ale było warto. Podobno dobry ze mnie materiał na żonę ;))))
Zosieńka [2004-11-25 22:04:05]
Sporo się przy tym cieście trzeba napracować,ale domownikom smakowało.
MARZENA [2004-10-04 11:32:24]
Bardzo pyszne ciasto
Julita [2004-10-01 17:10:10]
Bardzo,bardzo dobre...a po upieczeniu tak pieknie wzglada znajomi byli zachwzceni Polecam wszstkim
Kinga [2004-07-15 20:02:36]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl