Ciasto orzechowe

Dodane przez w dniu
24 opinie | Wyraź opinię
3.494263862 stars based on 1046 reviews Ciasta i słodkości

To sprawdzony przepis na ciasto z orzechami włoskimi i kremem. Dodajmy, że ciasto jest pyszne i słodziutkie. Można go zaliczyć do grupy przekładańców. Trzy placki z ciasta przekładane są taką samą masą kremową.

Przekładane ciasto orzechowe jak większość tego rodzaju wypieków, pełnię smaku uzyskuje niestety dopiero po 2-3 dniach, aż jego składniki przejdą swoim aromatem. Tutaj trzeba dodać, że przygotowanie przepisu należy rozpocząć jeszcze o jeden dzień wcześniej niż przewidziano podanie wypieku, ponieważ po wyrobieniu ciasto musi 24 godziny leżakować, czyli dojrzewać. Czytaj więcej

Pomimo tego, że czas przygotowania ciasta z orzechami jest dosyć długi, 3-4 dni przed konsumpcją, warto się skusić, bo wypiek jest niezwykły, ma delikatny orzechowy posmak. Polecamy!

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto:
25 dag prawdziwego miodu
50 dag mąki
10 dag orzechów włoskich zmielonych
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
2 kostki masła
1 szklanka mleka
25 dag orzechów włoskich zmielonych
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić i zostawić na 24 godziny. Następnego dnia upiec z tego ciasta 3 placki na podłużnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm lub 8 placków na średniej tortownicy. Każdy placek piec około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Zmielone orzechy zalać ½ szklanki wrzącego mleka. Cukier zagotować z resztą mleka, dodać wymieszane z mąką i cukrem waniliowym jajka. Do tego dodać orzechy i zagotować stale mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzoną masę orzechową.

Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

7118
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Nie, nic się nie zważy :)
Dorota [2013-10-10 18:16:07]
Po tym czasie powinno być twardsze, ale na tyle żeby dało się rozłożyć.
Dorota [2011-12-29 11:47:19]
W lodówce.
Dorota [2011-09-12 10:00:07]
Ciasto wychodzi trochę twarde, najlepiej je rozłożyć w formie ręką. Ja robiłam z płynnym miodem.
Dorota [2009-02-03 13:40:42]
Bardzo dobre, szczególnie krem orzechowy. Jednak mi ciasto bardzo urosło i było go nieproporcjonalnie dużo w stodunku do masy.
Ptysioch [2009-01-16 09:47:12]
Zrobiłam, jednak placki po upieczeniu bardzo urosły i było ich nieprorcjonalnie dużo do masy. Masa bardzo smaczna, jednak troche gineła przy dużej ilości ciasta. Do przepisu na masę orzechową na pewno jeszcze wrócę:)
Ptysioch [2009-01-15 12:57:32]
Ciasto trudno jest, masa wychodzi taka ze ani ja rozwalkowac ani wylac na balache, gdyby nie to czesciej bym je robila a tak zniecheca mnie do pieczenia. Miodu uzywacie plynnego czy skrystalizowanego? Wszystkie skladniki odwazam waga kuchenna a i tak nie jest dobrze.
Ankia [2008-12-23 20:06:52]
Do kremu potrzebne jest 40 dag masła, ale można tę ilość troszeczkę zmniejszyć, ale nie za dużo, bo należy pamiętać, że ten krem ma być podzielony na trzy części i rozsmarowany na dużej prostokątnej formie. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-03 21:27:36]
obawiam się, że na tą ilość kremu 2kostki margaryny to o dużo za dużo...czy można zmniejszyć jej ilość?
Agnieszka [2007-04-03 20:42:06]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-02-01 16:39:09]
ciasto wyśmienite , troche klei się przy wałkowaniu- trzeba podsypywać stale mąki. końcowy efek =extra
beata [2007-02-01 13:16:01]
To ciasto orzechowe nie ma tłuszczu w swoim składzie, jego miejsce zajmuje miód. Przepis sprawdzony i wszystko powinno się udać - trzymam kciuki ;)
Dorota [2007-01-30 16:18:28]
co to za ciasto bez tłuszczu, mam obawy co z tego wyjdzie a częsć składników już wymieszałam
Bietka1 [2007-01-30 15:49:22]
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i że Ci smakuje. Gratuluję mieszkania, widziałam zdjęcia - bardzo fajne. Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
Dorota [2006-12-24 08:57:19]
Zrobiłem torcik przedwczoraj, jako pierwszy wypiek (testowy) w moim nowym mieszkaniu :) Wyszło znakomicie, ładnie wyrosło, a smakuje - niebo w gębie :)
KK [2006-12-22 09:51:44]
Ciasto jest bardzo dobre - i myślę, że warto je zrobić, tylko należy je zrobić wcześniej - a dokładnie dwa, trzy dni przed imprezą - bo wtedy jest właśnie najlepsze (tzn. odpowiednio zmięknie). Życzę udanego wypieku i udanej imprezy ;)
Dorota [2006-11-30 19:29:16]
powiecie mi czy warto zrobic to ciasto??? mam impreze i mam zamiar zrobic jakies pyszne ciasto czy dobrze trafiłam?
kinga [2006-11-30 19:14:14]
Oczywiście, taki podział pracy może być - dzisiaj ciasto - jutro reszta. Nie zaszkodzi to temu ciastu, wręcz przeciwnie, troszeczkę zmięknie i w sobotę będzie idealnie smakować. Powodzenia :)
Dorota [2006-08-24 16:25:50]
mam takie pytanie: czy moglabym robic tego placka na raty? czyli: dzisiaj upiec ciasta a jutro reszte... tak w ogole impreze szykuje na sobotnie popoludnie... i tak zastanawiam sie czy taki podzial pracy nie zaszkodzi temu plackowi i czy do soboty bedzie taka jaka ma byc :):P
mysz [2006-08-24 13:40:30]
Ciasto może "leżeć" w temperaturze pokojowej. Masa orzechowa nie powinna się tak szybko rozpłynąć.
Dorota [2006-08-21 10:54:16]
to ciasto jest na zimno? czy moze lezec w warunkach pokojowych bez obawy o "rozpłyniecie sie" masy?
zoa [2006-08-20 14:09:08]
pycha
drozd [2005-06-22 21:24:10]
Dobre, lecz nie rewelacyjne... :D:D
Krysia [2004-11-23 17:37:13]
Ciasto pyszne, polecam wszystkim łakomczuchom:)
Alicja [2004-06-11 20:21:35]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.