Ciasto orzechowe

3.496168582 stars based on 1044 reviews Ciasta i słodkości

To sprawdzony przepis na ciasto z orzechami włoskimi i kremem. Dodajmy, że ciasto jest pyszne i słodziutkie. Można go zaliczyć do grupy przekładańców. Trzy placki z ciasta przekładane są taką samą masą kremową.

Przekładane ciasto orzechowe jak większość tego rodzaju wypieków, pełnię smaku uzyskuje niestety dopiero po 2-3 dniach, aż jego składniki przejdą swoim aromatem. Tutaj trzeba dodać, że przygotowanie przepisu należy rozpocząć jeszcze o jeden dzień wcześniej niż przewidziano podanie wypieku, ponieważ po wyrobieniu ciasto musi 24 godziny leżakować, czyli dojrzewać. Czytaj więcej

Pomimo tego, że czas przygotowania ciasta z orzechami jest dosyć długi, 3-4 dni przed konsumpcją, warto się skusić, bo wypiek jest niezwykły, ma delikatny orzechowy posmak. Polecamy!

Ciasto orzechowe
Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Ciasto:
25 dag cukru pudru
25 dag prawdziwego miodu
50 dag mąki
10 dag orzechów włoskich zmielonych
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
2 kostki masła
1 szklanka mleka
25 dag orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
3 jajka
cukier waniliowy
1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić i zostawić na 24 godziny. Następnego dnia upiec z tego ciasta 3 placki na podłużnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm lub 8 placków na średniej tortownicy. Każdy placek piec około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Zmielone orzechy zalać ½ szklanki wrzącego mleka. Cukier zagotować z resztą mleka, dodać wymieszane z mąką i cukrem waniliowym jajka. Do tego dodać orzechy i zagotować stale mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzoną masę orzechową.

Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Boże Narodzenie ciasta cukier cukier waniliowy krem mąka masło miód orzechy orzechy włoskie pieczenie słodkości Wigilia Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Nie, nic się nie zważy :)
Dorota [2013-10-10 18:16:07]
jak bede dodawac wystudzona mase orzechowa do startego masła , to mi sie nie zważy ?
sonia [2013-09-29 23:39:58]
Po tym czasie powinno być twardsze, ale na tyle żeby dało się rozłożyć.
Dorota [2011-12-29 11:47:19]
zrobiłam na razie ciasto i wsadziłam do lodówki ale moje ( wszystko wazyłam) jest raczej miekki , prawie półpłynne czy może stwardnieje po 24 godz w lodówce?
iwona [2011-12-29 05:33:59]
pyszne polecam:P
zosia [2011-12-22 14:45:02]
pyszne
adrian [2011-11-19 17:43:54]
W lodówce.
Dorota [2011-09-12 10:00:07]
gdzie przez 24h przechowujemy ciato?
Paulina [2011-09-11 18:26:32]
Ciasto wychodzi trochę twarde, najlepiej je rozłożyć w formie ręką. Ja robiłam z płynnym miodem.
Dorota [2009-02-03 13:40:42]
Bardzo dobre, szczególnie krem orzechowy. Jednak mi ciasto bardzo urosło i było go nieproporcjonalnie dużo w stodunku do masy.
Ptysioch [2009-01-16 09:47:12]
Zrobiłam, jednak placki po upieczeniu bardzo urosły i było ich nieprorcjonalnie dużo do masy. Masa bardzo smaczna, jednak troche gineła przy dużej ilości ciasta. Do przepisu na masę orzechową na pewno jeszcze wrócę:)
Ptysioch [2009-01-15 12:57:32]
Ciasto trudno jest, masa wychodzi taka ze ani ja rozwalkowac ani wylac na balache, gdyby nie to czesciej bym je robila a tak zniecheca mnie do pieczenia. Miodu uzywacie plynnego czy skrystalizowanego? Wszystkie skladniki odwazam waga kuchenna a i tak nie jest dobrze.
Ankia [2008-12-23 20:06:52]
Do kremu potrzebne jest 40 dag masła, ale można tę ilość troszeczkę zmniejszyć, ale nie za dużo, bo należy pamiętać, że ten krem ma być podzielony na trzy części i rozsmarowany na dużej prostokątnej formie. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-03 21:27:36]
obawiam się, że na tą ilość kremu 2kostki margaryny to o dużo za dużo...czy można zmniejszyć jej ilość?
Agnieszka [2007-04-03 20:42:06]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-02-01 16:39:09]
ciasto wyśmienite , troche klei się przy wałkowaniu- trzeba podsypywać stale mąki. końcowy efek =extra
beata [2007-02-01 13:16:01]
To ciasto orzechowe nie ma tłuszczu w swoim składzie, jego miejsce zajmuje miód. Przepis sprawdzony i wszystko powinno się udać - trzymam kciuki ;)
Dorota [2007-01-30 16:18:28]
co to za ciasto bez tłuszczu, mam obawy co z tego wyjdzie a częsć składników już wymieszałam
Bietka1 [2007-01-30 15:49:22]
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i że Ci smakuje. Gratuluję mieszkania, widziałam zdjęcia - bardzo fajne. Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
Dorota [2006-12-24 08:57:19]
Zrobiłem torcik przedwczoraj, jako pierwszy wypiek (testowy) w moim nowym mieszkaniu :) Wyszło znakomicie, ładnie wyrosło, a smakuje - niebo w gębie :)
KK [2006-12-22 09:51:44]
Ciasto jest bardzo dobre - i myślę, że warto je zrobić, tylko należy je zrobić wcześniej - a dokładnie dwa, trzy dni przed imprezą - bo wtedy jest właśnie najlepsze (tzn. odpowiednio zmięknie). Życzę udanego wypieku i udanej imprezy ;)
Dorota [2006-11-30 19:29:16]
powiecie mi czy warto zrobic to ciasto??? mam impreze i mam zamiar zrobic jakies pyszne ciasto czy dobrze trafiłam?
kinga [2006-11-30 19:14:14]
Oczywiście, taki podział pracy może być - dzisiaj ciasto - jutro reszta. Nie zaszkodzi to temu ciastu, wręcz przeciwnie, troszeczkę zmięknie i w sobotę będzie idealnie smakować. Powodzenia :)
Dorota [2006-08-24 16:25:50]
mam takie pytanie: czy moglabym robic tego placka na raty? czyli: dzisiaj upiec ciasta a jutro reszte... tak w ogole impreze szykuje na sobotnie popoludnie... i tak zastanawiam sie czy taki podzial pracy nie zaszkodzi temu plackowi i czy do soboty bedzie taka jaka ma byc :):P
mysz [2006-08-24 13:40:30]
Ciasto może "leżeć" w temperaturze pokojowej. Masa orzechowa nie powinna się tak szybko rozpłynąć.
Dorota [2006-08-21 10:54:16]
to ciasto jest na zimno? czy moze lezec w warunkach pokojowych bez obawy o "rozpłyniecie sie" masy?
zoa [2006-08-20 14:09:08]
pycha
drozd [2005-06-22 21:24:10]
Dobre, lecz nie rewelacyjne... :D:D
Krysia [2004-11-23 17:37:13]
Ciasto pyszne, polecam wszystkim łakomczuchom:)
Alicja [2004-06-11 20:21:35]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl