naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 20.05.2004
Odsłon dziennie: 59

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 "śmietan-fix"
Masa II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

Smacznego.

W świąteczno-noworocznej promocji do rocznego abonamentu extra.smaczny.pl otrzymujesz gratis aż 6 miesięcy dostępu. Promocja trwa do 31 grudnia 2014.
Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6551 sprawdzonych przepisów i 1496 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 1,11 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, można. Powodzenia :)
Dorota [2013-10-16 19:54:40]
Witam, mozna to ciasto przelozyc kremem z mascarpone, tak jak do tiramisu?
Joanna [2013-10-13 17:01:03]
Jest szansa, że ciasto zmięknie. Te placki z miodem i sodą po ostudzeniu robią się twarde, ale potem przełożone masami miękną. Mam nadzieje, że ciasto będzie smakować, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-21 21:30:47]
Zrobiłam dziś to ciasto, wiem, że je się na drugi -trzeci dzień. Mi wyszło bardzo twarde, może za długo trzymałam w piekarniku. Mąż już chciał szybko spróbować no i oczywiście usłyszałam, że twarde. Czy jest szansa że zmięknie na trzeci dzień, jeśli faktycznie za długo przytrzymałam w piekarniku?
Ewa [2012-02-20 19:46:20]
To cieszę się, że ciasto się udało. To ciasto jest najlepsze na drugi dzień, jak zmięknie rozpływa się w ustach. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2012-02-09 12:09:10]
zrobilam ogolnie pierwszy raz ciasto wczesniej z mama robilam, ale udalo mi sie a nie wiedzialam czy na pewno wyjdzie mi dziekuje
ewuchna [2012-02-09 11:49:31]
Żeby masa z puszki była płynna najlepiej chwile ją miksować po takim zabiegu nie będzie problemu z rozsmarowaniem jej po cieście. Pozdrawiam
hols [2011-12-01 18:55:48]
Myślę, że wystarczy jak ją włożymy i zanurzymy zamkniętą do gorącej wody (na kilkanaście minut).
Dorota [2011-07-15 12:04:01]
Gotowa masa krówkowa jest w puszce szytwna ...czy nalezy ją pogrzac w zamkniętej puszce?
Spes [2011-07-15 08:27:45]
To bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-26 23:54:37]
przepis na ocenę : celującą Ciasto wyszło wspaniałe. Wszystkim się podobało ;) Rewelacja kulinarna :) Pozdrawiam serdecznie Big mama
Big mama [2011-04-22 18:37:05]
Pani Dorotko! Trafiłam na ten przepis ze 2 lata temu i od tamtej pory to najbardziej ulubiony placek dla moich córek:) Zresztą uczciwie przyznaję, że wiele Pani przepisów już próbowałam i każdy jest super. Mogę jedynie podpowiedzieć , że nie musi się czekać 3 dni aby kruche placki zmiękły ( zresztą nigdy ten placek tak długo u nas nie leży). Wystarczy nasączyć placki kawą cappucino i już po kilku godzinach placek jest wspaniały i miękki. Serdecznie pozdrawiam i czekam na nastęne Pani propozycje:)
ellize [2011-04-16 17:28:15]
Polecam ten przepis, ciasto wyszło rewelacyjne:)
Marzena [2011-01-08 15:59:44]
Gotową masę krówkę wykładamy od razu na ciasto, nie gotujemy jej - powodzenia :)
Dorota [2010-11-10 18:46:17]
mam pytanie, czy gotową masę krówkę w puszce wylewam na ciasto, czy też ją gotuję?
elka [2010-11-10 14:04:34]
Ciasto jest pyszne polecam każdemu.
Ania [2010-08-18 21:48:50]
Cieszę się bardzo, że ta krówka Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-04 12:49:07]
Ciasto bardzo pyszne! na ostatnich imieninach wszyscy prosili o przepis na ten placek. Ja upiekłam kruche ciasto 2 dni wcześniej , a na 2 dzień przełożyłam śmietana, a imprezka była w sumie na 3 dzień od upieczenia spodów. Bardzo ładnie się kroi. Ja do śmietany dołożyłam jeszcze 2 łyżeczki żelatyny, żeby śmietana była twardsza , a masę kupiłam gotową i dałam tak 3/4 puszki, bo cała puszka to wydaje mi się że za dużo i ciasto byłoby za słodkie.Pozdrawiam
madzia [2010-06-02 09:52:53]
mniam te wasze ciasta
elka [2010-05-28 19:53:19]
ciasto zroilam jak w przepisie,niczego mniej, ani wiecej a jakies za geste wyszlo:(((
ana [2010-04-03 12:31:47]
Ciasto pyszne ale naprawde po 3-4 dniach .pieklam je pierwszy raz na impreze rodzinną i wyszło super pozdrawiam
olimpia [2010-03-10 12:40:12]
do ubitej śmietany dodaj rozpuszczoną galaretkę o smaku cytrynowym w 200 ml wody
zenia [2010-01-27 13:41:57]
moja rodzina jest zachwycona KRÓWKĄ pyszne ciasto.....
izab [2010-01-01 19:33:55]
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-12-28 16:34:37]
Dorotka robilam ciasto z twojego przepisu na swieta. Tylko zamiast tych smietanek fix, dalam zwykla taka smietane kremówke. Ciasto rewelacja !!! im duzej stoji tym lepsze :) dla tego ciasta 6+ Buzki
sylwuska [2009-12-28 16:29:13]
Tylko nie zapomnijcie gotować puszki w garku z wodą!! Gotowałam puszkę bespośrednio na palniku.Katastrofa,ybuchła ,że do dziś słysze huk jak przy petardach sylwestrowychBeata [2009-12-22 21:52:59]
Bardzo dobre ciasto :) Jednak najlepsze na 3 dzień!
Monikaaa [2009-10-29 18:11:21]
Świetny przepis!Zroblam pierwszy raz na meza urodziny i ciasto wyszlo wspaniale:-) Ciasto - podklady- upieklam w czwartek a reszte zrobilam w piatek. Podalam w sobote. Bardzo smaczna!! Tylko zamiast zabawy z mlekiem skondensowanym kupilam gotowa mase krowkowa :-) Oszczednosc czasu i zabawy! :-)
Vella [2009-07-13 11:42:10]
Dziś właśnie upiekłam to ciasto na jutrzejsze imieniny babci mojego męża. Jaki będzie efekt, to jeszcze nie wiem, ale mam nadzieję, że zdąży się \"przegryźć\". Z podanych składników upiekłam trzy placki, a mleko kupiłam już ugotowane, krówkowe. Nie wiem dlaczego, ale z tego, co było w przepisie, to mnie wyszło dosyć rzadkie ciasto, musiałam dodać trochę więcej mąki.Ciasto chłodzi się teraz w lodówce a wygląda dosyć efektownie. Jestem pewna, że będzie boskie...No i co najważniejsze, ciasto robi się bardzo łatwo!
anulka [2009-06-26 15:04:58]
Ciasto po upieczeniu zawsze jest twarde. Placki przełożone masą należy włożyć do lodówki. Ciasto gotowe jest do zjedzenia dopiero na trzeci dzień. Smacznego ;)
Dorota [2009-04-10 22:51:58]
jak to robicie że wasze ciasto jest miękkie, ja upiekłam według przepisu i jest tak twarde że można nim gwozdzie wbijać, co zrobić.
hana [2009-04-10 16:43:59]
Ciasto przepyszne choć trochę się wystraszyłam kiedy na drugi dzień po przełożeniu okazało się jednak twarde.Kolejny dzień przyniósł jednak oszałamiający efekt.Polecam.
makuar [2009-01-05 19:37:38]
Dłużej gotować mleko, i czas gotowania należy mierzyć dopiero gdy zacznie się gotować woda w garnku z puszką mleka.
Dorota [2008-12-19 22:51:58]
co zrobić żeby gotowane mleko było gęściejsze
stasia [2008-12-19 12:30:58]
Śmietana przed ubijaniem powinna być dobrze schłodzona (należy też zwrócić uwagę jak ta śmietana jest przechowywana w sklepie - teraz są takie otwarte lodówki i śmietany, które kupiłam leżały "na górze" - na 4 woreczki śmietany (po 250 ml) 3 były już zważone, kwaśne i nie nadawały się do ubicia). Nie powinno się śmietany też zbyt długo ubijać i należy też zwrócić uwagę na termin ważności śmietany.
Dorota [2008-10-23 14:44:31]
mam pytanie do tych pań doswiadczonych juz w pieczeniu tego ciacha, czy masa ze śmietaną zawsze sie udaje?? nie raz tego typu masa poprostu mi się zważyła, nie wiem co zrobic zeby tak się nie działo
izka_2604 [2008-10-15 22:05:54]
można kupić gotową masę krówka kosztuje jakieś 5,70:)pozdrawiam
alka [2008-10-15 10:34:32]
można kupić już gotowe mleczko
magda [2008-10-01 22:47:20]
CIASTO BARDZO ŁATWE DO ZROBIENIA!!!!! NAPRAWDĘ PRZEPYSZNE!!!!!! SAMA POL BLACHY ZJADLAM JEDEGO WIECZORKU :) FAKT TROCHE SLODKIE TO MLECZKO SKONDENSOWANE ALE CALOSCI CUD MIOD, MALINA:)
sylw00ha [2008-09-18 12:23:41]
CZEŚĆ DZIEWCZYNY TEN PLACEK JEST SUPEROWSKI
MACZEK [2008-08-05 08:09:48]
ja dodałam 3 smietany 30% ale nastepnym razem zrobie sniezke bo 3 to za duzo
jhj [2008-04-05 22:01:57]
lhej dziewcyzny o tak to ciasto jest super pyszne owszem nie da sie zjesc 2 kawalkow naraz ale jest super wszyscy byli zachwyceni ale ja osobiscie zmienila bym kilka rzeczy po 1: masa nr 1 zrobila bym budyn zwykly na mleku roztarla z masem i juz by byla masa (o wiele lepiej i szt\\ybciej) POLECAM jest super a no i nie dawala bym biszkoptu na spod tylko o wiele lepsze sa herbatniki
nnnnnnnnnnm [2008-04-05 21:41:35]
Zamiast gotować 3 godziny mleko można poprostu: ROZTOPIĆ NA WOLNYM OGNIU PÓŁ KOSTKI MASŁA DODAĆ 30 DKG CUKIERKÓW KRÓWEK, MIESZAĆ CZEKAJĄC AŻ SIĘ CAŁKOWICIE ROZTOPIĄ... I w ten sposób mamy prostą i szybką polewę krówkową
Gosieńka 17 [2008-03-28 17:20:42]
Pyszne. Pieczę je obowiązkowo na każde święta Bożonarodzeniowe, to już "smaczna" tradycja! Udaje się i smakuje za każdym razem wyśmienicie. POLECAM!
Nita [2008-03-23 22:12:37]
zamiast gotowac 3godziny mleko na wschodzie Polski mozna kupic gotowe ukrainskie za 4 zl pol litra pycha
marika [2008-03-20 16:15:40]
mleko wybucha także ostrzegam ale ciasto pycha tylko ja dodałam masę budyniową POZDRAWIAM:)))
RENATA [2008-03-19 19:13:58]
To ma być słodka śmietana.
Dorota [2008-03-04 21:48:00]
jaka to ma byc ta smietana do ubijania? taka zwykła jak do zup kwasna?
ewa [2008-03-04 20:06:16]
nie trzeba gotować mleka można kupić taką gotową masę, już ugotowane skondensowane mleko w puszce
bea [2008-02-18 14:48:45]
Puszka z mlekiem powinna być przez całe 3 godziny gotowania zalana wodą (wodę należy stopniowo dolewać do garnka z puszką). Po otwarciu puszki mleko można wymieszać łyżką aby miało jednakową konsystencję.
Dorota [2008-01-01 14:49:41]
mam pytanie dlaczego mleko pomimo 3godzinnego gotowania nie jest gęste? mozna je jakos uratować? czy mam kupić nową puszkę?
ela [2008-01-01 13:45:54]
Pychotka:)Każdy kto próbuje jest zachwycony i pyta o przepis:)Dziękuję.
Ania [2007-11-30 18:39:53]
Śmietana 30% ma być słodka, ale jeżeli na opakowaniu pisze, że śmietana jest do ubijania czyli może być. Wystarczy 400 ml. Można też upiec te dwa placki razem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-27 22:09:50]
aaaaa i jeszcze jedno pytanie, czy te ciasta mozna piec "naraz"w piekarniku (jedno na dole drugie na gorze)?pOZDRAWIAM
Ania [2007-11-27 20:44:00]
witam wlasnie kupilam wszystkie skladniki, jedyny problem mialam ze smietaną, jedyna 30% to była "śmietanka do ubijania i zup":)kupiłam, czy taka moze być?teraz gdy to pisze zauwazylam tez, ze jest jej 400 g a nie 1/2 litra:(do tego jest napisane, ze to smiatanka słodka:(kupić inną?jak tak to jaką?slodka czy jaką?Prosze o odp...
Ania [2007-11-27 20:37:31]
Ciasto naprawde wspaniale, upieklam je we wtorek a na wczoraj bylo super. Jedynie nie mialam cierpliwosci z gotowaniem tych puszek wiec rozpuscilam cukierki krówki a jak polalam ciasto to wyszlo mi ciut za twarde :( Dziekuje za przepis
Gosia4 [2007-11-02 11:29:15]
mozna kupic za mala cene w sklepie wymieszane juz skladaniki gdzie potrzeba tylko dodac mleko jajka zagniesc i upiec wlasnie sprawdzam czy bardziej oplaca sie to kupic czy zrobic to calkowicie samemu
facet w kuchni [2007-08-27 16:52:31]
A ja robie wersje z masą budyniowa waniliowa i zamiast mleka puszka gotowego karmelu -taki krem krowkowy... mniam, jeszcze lepsze, tylko do ciasta nie dawac wtedy cukru a do masy bardzo malo, zeby nie bylo za slodkie :))) Pozdrawiam wszystkich lasuchow :)
milutek_pl [2007-07-22 13:01:36]
pychotka!!!!!
ewa [2007-07-06 10:46:34]
Ciasto można jeść od razu, jednak jest trochę twarde, a po tych 3 dnia po prostu rozpływa się w ustach. Smacznego ;)
Dorota [2007-06-29 14:41:58]
TRZEBA CZEKAC 3 DNI CZY NIE KONIECZNIE
łUkAsZ [2007-06-29 14:21:59]
ja znam ten przepis nieco zmodyfikowany, oto on: biszkopt upiec,na niego położyć masę budyniową utartą z kostką masła, na to orzechy, pokruszona czekolada i rodzynki a na koniec karmel z rozpuszczonych cukierków - krówki. PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NATALIA [2007-06-26 15:56:07]
Ciasto przepyszne !!!!!!!!! Niebo w ustach!!! POLECAM WSZYSTKIM!!!!!
Dorotka [2007-06-15 15:49:00]
:-))) Pychotka. Ja do kaimaku - tak się fachowo nazywa ta masa z mleka i cukru lub śmietanki - dodałam kakao a do bitej śmietany kawalki brzoskwiń. Kaimak jest równie wyśmienity z karmelem (2 dag cukru zrumienić na patelni, wlać 6 łyżek wody i zagotować) lub dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
MK [2007-06-04 12:29:00]
ja teraz ni ebawię się już w 3 godzinne gotowanie mleka tylko kupuję krem tofii z logo family farmer jest wyśmienite i smakuje jeszcze lepiej niż to z puszki wiaderko kosztuje ok. 9 zł (700 g) i można je dostać w sieci kaufland. Próbowaliście???
Gosia [2007-05-11 15:55:15]
ciasto bardzo ale to bardzo dobre:)
brysiowa@tlen.pl [2007-04-10 13:56:46]
naprawde pyszne ciacho
sylwia [2007-04-10 09:46:25]
ciasto pyszne ida swieta wiec tez je upieke ja uzywam orzechow laskowych bo dzieciaki lubia palce lizaci i kupuje gotowy krem tofi we wiaderku z firmy farmer polecam
majka [2007-04-04 22:26:26]
fane ciastko
pawel [2007-04-01 21:30:01]
Jeżeli puszka z mlekiem podczas gotowania będzie cały czas zanurzona w wodzie to na pewno nie wybuchnie (po prostu podczas gotowania, przez te 3 godziny do garnka z puszką od czasu do czasu należy dolewać wodę). Po ugotowaniu wodę z garnka należy wylać i dopiero po około 15 minutach puszkę otworzyć - wtedy nic nie powinno się stać. Mleko po ugotowaniu musi być gęste, bo inaczej będzie wypływało z ciasta. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-17 16:57:41]
czy jest taka możliwość że puszka wybuchnie? czy mleczko musi po gotowaniu być gęste?
xxx [2007-03-17 16:34:23]
robiłam to ciasto milion razy i mi sie jeszce nie znudzilo, podejrzewam ze nigdy to nie nastąpi x) palce lizać
fanka tego oto ciasta [2007-03-08 15:23:17]
super ciasto polecam piekłam już 2 razy i było super
ola [2007-03-03 11:45:38]
ciasto piękę już od paru dobrych lat i mam swój sposób aby ciasto było odrazu do podania bez czekania aż zmięknie poprostu ponczuję ciasto (herbatą) i dopiero potem przekładam ubitą śmietaną i w ten prosty sposób ciasta na drugi dzień już praktycznie nie ma
barbara [2007-02-24 16:10:30]
pieklam to ciasto na urodzinki synka i wyszlo REWELACYJNE!!! wszystkim bardzo smakowalo szczegolnie mojemu mezowi i 2 letniemu synkowi!!! super przepis POLECAM!! I DZIEKUJE!!!
CZARNA1605 [2007-02-21 13:49:07]
Moje ukochane ciasto! Pycha! I proste w wykonaniu, zawsze się udaje:)))
orf1 [2007-01-03 18:51:45]
A! I potwierdzam wcześniejsze opinie, że ciasto najlepsze jest na następny dzień... Mniam! Wszystkie składniki się "przegryzły" i jest przepyszne!!!
M. [2006-12-28 12:13:15]
Dorota, dziękuję za wymiary blachy. Ja zrobiłam w 2X wiekszej biorąc podwójną ilość ciasta. Ciasto pyszne, choć płaty ciasta trochę się połamały podczas wyjmowania z blachy. Puszka mleka to za dużo, wystarczyło pół:) Resztę można zużyć do czegoś innego. :) A no i ciasto można nasączyć mocną kawą zbożową, tylko trzeba ją posłodzić, bo mi trochę za gorzka wyszła:)) Ciasto jest dobre na rodzinne imprezy, na pewno szybko zniknie;)) Pozdrawiam. :))
M. [2006-12-28 12:01:30]
ciasto bardzo pyszne. Naprawde polecam. Trzeba to sprobować !!
Jola [2006-12-24 12:12:28]
Ciasto to należy zrobić w prostokątnej formie (25x36 cm). Jeżeli uda się ubić śmietanę ręczną trzepaczką to mikser jest nie potrzebny. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-23 01:28:40]
Jeszcze jedno pytanie: czy potrzebny jest mikser? Nie mam miksera, czy można to ciasto zrobić bez niego?Pozdrawiam.
M. [2006-12-22 12:11:58]
Chce zrobić to ciasto, bardzo prosze powiedziec w jakiej blasze należy je upiec... Jakiej wielkości powinna być blacha, by ciasto nie było ani za cienkie ani za grube?
M. [2006-12-22 12:03:05]
Nie wiem o jaki proszek chodzi, ale proszku do pieczenia w tym przepisie się nie używa. A "śmietan-fix" (produkt Dr. Oetker'a) dodaje się po to, aby usztywnić ubitą śmietanę. "Śnietan-fix" można zastąpić żelatyną tzn. 1 - 1 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, i gdy ostygnie wlać do ubitej śmietany i wymieszać . Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-19 18:12:59]
mam pytanie ile tego proszu wsypac? ile do ciasta, a ile do masy? i czy ta smietane- fix mozna uzyc jako normalnej smietany ? le czy mozanz jakis innej ?
karolina [2006-12-19 16:34:14]
pycha poprostu rewelacyjne naprawde jest super dobre slodkie z miodem pyszota. Szczeze polecam. smakowalo mi bardzo bardzo. Julia S :)
Julia [2006-12-17 21:52:10]
ciasto rewelacyjne naprawde polecam:)
myszka [2006-12-15 20:12:15]
Ja zaproponowałabym aromat śmietankowy, waniliowy lub rumowy. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-12 19:44:05]
doradzcie ja do krowki pieke biszkopt wiec mam pytanie czy nasaczyc biszkopt aromatem ?jaki by tu pasowal?
zosia 12 12 2006 [2006-12-12 15:09:14]
Bardzo się cieszę, że wszystko smakuje. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-06 15:06:57]
pani doroto pani przepisy sa wysmienite
kasia 6 12 2006 [2006-12-06 12:00:19]
a dodam jeszcze ze tofii smaruje cienka warstwe zeby nie bylo za slodkie a reszte tofii przekladam wafle
kasia 6 12 2006 [2006-12-06 11:59:41]
gratuluje ciasto bardzo dobre ja jednak poczytalam opinie i upieklam biszkopt z 6 jaj bo nie chcialam czekac az ciasto zrobi sie miekkie goscie byli zaskoczeni bo do tej pory byly ciasta z cukierni a to ciacho bylo rewelacja
kasia 6 12 2006 [2006-12-06 11:57:34]
zrobilam te ciasto i pyszotka ale dlaczgo nawet po 3 dniach jest twarde? dzisiaj jadlam identyczne-ale rozplywalo sie w ustach . a moje nie zmiękło.. ???
kredka [2006-11-30 17:27:59]
Podczas gotowania mleka skondensowanego - puszka powinna być zamknięta. Przypominam o dolewaniu wody do garnka podczas gotowania puszki, powinna ona być cały czas zakryta wodą. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-07 11:51:37]
czy puszka powinna być otwarta czy zamknięta przy gotowaniu tego mleka
ela [2006-11-07 11:12:13]
Pyszne ciasto. Śmietanka sie troche rozpływa wiec nastepnym razem dodam troche zelatyny, ale i tak pychotka i ciasto znika w mgnieniu oka.
Edyta [2006-11-05 15:19:32]
Ciasto pyszne. Przepis świetny :)
gaździna [2006-10-30 15:48:57]
Ciasto jest pyszniutkie:) Polecam je wszystkim!! to trzeba spróbować
Kasia [2006-10-18 11:14:26]
Dużo ciast można kupić w sklepie w proszku, takie cisto jest dużo gorsze od wykonanego domowym sposobem. Ciasto w proszku zawierają dużo "ulepszaczy" i nigdy do końca nie wiadomo co w nich się znajduje. A jaka satysfakcja z wykonanego własnoręcznie ciasta. No, ale kto co lubi.
Smakosz [2006-10-01 13:40:13]
to ciasto mozna kupic w sklepie w proszku "delecta KRÓWKA" koszt.ok.6-7zł. jest wyśmienite!
agnieszka [2006-08-29 15:03:36]
Ciasto jest REWELACJA! Biszkopt najlepiej upiec 3-4 dni wczesniej-będzie mięciutki, POPROSTU PYCHOTA- polecam
domi [2006-08-24 15:56:41]
jest wyśmienite
małgosia [2006-06-01 20:10:57]
ciasti to piekłam i jest rewelacyjne placki będą miękkie jeśli postoi ze 3 dni doris
Dorota [2006-03-31 19:59:30]
Zrobiłam na kruchym cieście (zamiast miodowego). Jest pyszne.
Monika [2006-03-22 19:34:42]
ciasto nawet niezłe!
@33456 [2006-03-10 19:21:56]
JA JE ZNAM JAKO TOFFI. KEST REWELACYJNE. A ZAWIEDZIONA NIECH SIę NIE SMUCI CIASTO JEST TWARDE ZAWSZE DLATEGO TRZEBA JE ODSTAWIć W CHłODNE MIEJSCE (NIE DO LODóWKI) NA DOBę I WTEDY JEST REWELACYJNE:) POZDRO
ANETA [2006-02-07 16:40:35]
bardzo dobre
jola [2006-01-19 22:25:43]
ciasto jest dobre można je upiec na biszkopcie wtedy nie trzeba czekać aż zmięknie
bożena 18012006 [2006-01-18 15:45:03]
ten przepis znam jako "Pszczółka" i to nawet bardziej pasuje niż "Krówka"
:) [2005-11-24 16:37:56]
tez uwazam ze za twarde, dopiero na 3 dzien troche zmieklo, ale w smaku calkiem calkiem
anka23 [2005-11-12 12:05:43]
ciasto wyszło zbyt twarde
zawiedziona [2005-10-30 01:07:09]
Ciekawe u kogo takie dobre ciasto trzy dni bedzie stało?pozdrawiam
Alinka [2005-10-29 14:39:13]
ciato jest extra troszeczke podobne do snicersa pychotka....
niecha [2005-10-08 12:29:39]
pychota mniammmmm
kasiuniaa23 [2005-09-12 11:50:42]
Jestem ciastkarzem z zawodu wiec nie polecam tak długo trzymac tego ciasta gdyż śmietana szybko sie psuje,w cukierni tego typu rzeczy sprzedaje sie do dwóch dni.Pozdrawiam.
Anka [2005-06-01 12:22:54]
Rewelacyjne ciasto, ja tylko troszeczkę urozmaiciłam. Upiekłam biszkopt z 3 jajek i dodałam w środek.
Ania [2005-05-24 18:14:26]
Pyszne ciasto. Moje różniło się od tego na obrazku tylko tym, że było ciemniejsze.
bartoszyczanka [2005-05-21 16:48:11]
Bardzo dobre ciacho!!! Rzeczywiście z czasem ciasto jest smaczniejsze. Polecam!!!! Ja do niego powracam często.
aga24000 [2005-02-24 09:11:34]
To ciasto jest naprawdę bardzo dobre .Mój mąż je uwielbia , bardzo często je piekę. Znalazłam przepis na stronie Przepisy na ciasta. Gdy będziecie je piekli musicie , uważać jak będziecie wyciągać ciasto z blaszki bo jest bardzo kruche i może się rozlecieć.Ja podkładam tekturę pod spód ciasta i dopiero wyjmuję.
rynia2 [2005-02-08 17:44:59]
świtne ciasto,bardzo lubię tego typu ciasta,polecam wszystkim
wiola [2005-01-23 14:09:34]
pamiętam,że już wczesniej do któregoś z ciast należało gotować puszkę kondensowanego mleka, i że przy tamtym przepisie mowa była o ostrzeżeniu, aby puszka nie "wybuchła" podczas gotowania. Przypomnij proszę to ostrzeżenie.
didloo [2004-05-22 18:40:43]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl