Łazanki z kapustą i grzybami

3.689936009 stars based on 1719 reviews Dania główne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 2

Składniki:

około kilograma kapusty
15-20 dkg pieczarek
duża cebula (lub dwie mniejsze)
olej
300-500 g łazankowego makaronu
opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, słoniny, kiełbasy baleronu, ogonówki albo szynki
przyprawy (sól, pieprz, maggi, ulubione zioła)

Sposób wykonania:

1. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy prawie na miękko w osolonej wodzie (można dodać kostkę rosołową).

2. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażamy (najlepiej na słoninie lub boczku). Jeśli mamy wędlinki, je też smażymy, a następnie dodajemy pieczarki i chwilę dusimy.

3. Jeśli trzeba, to ugotowaną kapustę siekamy w drobną kostkę.

4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, trochę krócej niż podane jest na opakowaniu (al dente).

5. Smażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Makaron można dodać teraz, smażąc wszystko razem i od razu podawać, albo po usmażeniu wymieszać go z resztą skłądników i zapiec w naczyniu żaroodpornym.

6. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami, magi.

Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.

Ja Do łazanek używam kapusty, z której zewnętrzne liście "poszły" na gołąbki.

Smacznego!

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Boże Narodzenie cebula dania główne grzyby kapusta kiełbasa makaron pieczarka pieczenie smażenie warzywa Wigilia Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
bardzo pyszne !! ja robie to z suszonymi grzybami i na koniec dorzucam łyżeczkę masła do smaku :D pozdrawiam
ela [2012-02-13 14:44:23]
ja robię z kiszonej kapusty i grzybków suszonych,a łazanki też robię sama.............pycha
balerina [2011-10-10 10:11:13]
robię bardzo podobnie tylko ugotowana kapuste przepuszczam przez maszynke do miesa, dodaje pieczarki duszone z cebulka. pycha:)
annaz [2011-09-16 11:09:21]
łazanki pyszne
sylwia [2011-06-06 20:21:58]
łazanki,czekam na przepis dokładnz z kiszona kapusta.dokładne proporcje kapusty i pieczarek
asia [2010-09-25 22:23:40]
Bardzo polecem tym przepisem ale z młodą kapustą miodzio
czarek [2010-05-18 13:00:42]
Ja robię łazanki bez mięsnych dodatków;tylko kiszona kapusta,duszone pieczarki i łazankowy makaron Lubelli..Są pyszne!
ola [2009-08-30 17:30:27]
łazanki super.
Irena [2009-07-02 19:45:51]
a co do przepisu na lazanki wlasnej roboty to ja zawsze urzywam ciasta z pierogow to co mi zostaje. rozwalkowuje i kroje w male kwadraty i zostawiam az ciasto wyschnie
kuba_nj [2009-05-05 18:58:55]
ja do gotowego juz farszu (kapusta ,pieczarki,boczek cebulka,suszone grzyby ) po wymieszaniu tych skladnikow z makaronem dodaje jeszcze jedno jajko surowe i oczywiscie wszystko zapiekam
kuba_nj [2009-05-05 18:57:11]
Bomba wlasnie ugotowalam z niczego cos :)Dzieki za przepis
Dorota [2009-05-01 14:28:22]
to jest swietny przepis.Ja rowniez robie lazanki z kapusta slodka i pieczarkami sa pyszne
ola [2009-02-06 23:48:04]
Super kapusta z łazankami. Robilam po raz pierwszy w zyciu, ja zrobiłam z kapusta kiszoną i pieczarkami. Pychotka. Mąż zajadał się aż mu sie uszy trzęsły. Polecam - dzięki autorowi:)
Renata [2009-01-19 15:40:45]
jasny i czytelny przepisik , super
Asia [2008-08-19 14:03:06]
Do autora przepisu (nie wiadomo kto): ja akurat odwrotnie jesli chodzi o kapuste. Robiac golabki wybieram jak najmniejsze liscie, zeby golabki byly na raz albo 2 do ust. Takie male najbardziej lubie, a te duze liscie jako wysciolke pod male golabki do zapiekania i do pokrycia przy zapiekaniu, albo do pokrojenia na lazanki. Ja tez uzywam swiezej kapusty, kwaszonej trzeba by sprobowac moze, ale swietne sa lazanki ze swieza kapusta. Procz tego przepis b. dobry. PS. Najlepiej przyprawaic sola i pieprzem do smaku bez mieszanek ziolowych. Pozdrawiam.
mojezdanie [2008-02-14 21:33:59]
wędlinki, cebulkkę, kiełbaskę i jeszcze włoszczyzenkę
maruda [2007-10-17 11:20:27]
gotuję suszone grzyby i na przecedzonej wodzie od grzybów gotuję kapustę kiszoną, po ugotowaniu mieszam i dodaję do łazanek - pychota!!!
Aneta [2007-06-07 09:39:15]
super jedzonko palce lizac!!!!!
:) [2007-05-03 14:19:58]
Pyszne bardzo pyszne bardzo mi smakowalo : Dzieki za Przepis super
Martyncia [2007-04-23 18:54:31]
wczoraj robiłam łazanki i były bardzo dobre,fajny przespis,polecam
Mika [2007-02-24 11:40:00]
Zrobiłam pierwsze w życiu łazanki i wyszły extra!! Polecam!
julka_s [2007-02-20 13:54:13]
przepyszne te łazanki :) to mój debiut ale udały się rewelacyjnie :) moi rodzice wydrapywali patelnie :D
Ewa [2007-02-15 15:58:46]
Właśnie zrobiłam pierwsze łazanki z moim życiu - zgodnie z tym przepisem. Pyszne!!!
Gabi_B [2007-01-04 10:16:23]
a co to za pomysł z makoronem łazankowym, oczekiwałam przepisu na łazanki własnej roboty
Kasia [2006-08-22 09:20:42]
hej co to za makaron lazankowy nie mam tykiego sprobuje calkiem normalny , moze sie uda !! pozdrawiam
johanna [2005-12-22 12:51:41]
robię własnie w taki sam sposób łazanki.. są po prostu wyśmienite!!!!!!! Domownicy czekają " z języczkami na buzi" kiedy wreszcie powedrują na stół.... Naprawde bardzo dobe. polecam!!!!!!!
jagodzianka [2005-12-19 17:44:12]
Oczywiście kapustę kiszoną też należy ugotować. Pozdrawiam :)
Dorota [2005-11-30 11:34:20]
mam male pytanko: kapuste kiszona tez gotujemy?
aga [2005-11-30 11:24:50]
Bekon najlepiej podsmażyć z cebulka na łyżce masła. Grzyby suszone, ugotowane najlepiej skrajac w cienutkie paseczki, a wodą z ugotowanych grzybów podlewac dusząca się kapustę z podsmażonym bekonem, dodac tez trochę przyprawy MAGA i sosu sojowego. Łazanki najlepiej zapiec bez przykrywania. Wtedy sa super.
Mariola [2005-10-23 15:19:35]
prosty przepis-pyszne danie!
Karolina [2005-08-22 11:29:39]
Smaczne są z dodatkiem boczku
wierys [2005-05-10 13:53:10]
Bardzo dobre, pyszne, równie dobre z kapustą kiszoną.Dzięki za przepis.
Azieczka [2005-01-31 19:05:34]
prawdziwe łazanki najlepsze są z suszonymi grzybami, które trzeba namoczyć i przemielić przez maszynkę razem z kapustą i cebulą przesmażoną uprzednio.
Bohdan [2004-11-21 16:40:29]
przepis jest okej ale zamiast(maggi,ulubionych ziół)spróbujcie dodać przyprawę do bigosu z KAMISU wtedy jest super
justyna [2004-03-26 16:01:21]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>