Makowiec na biszkopcie

3.635578583 stars based on 1737 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
olejek migdałowy
Polewa czekoladowa:
5 dag białej czekolady
5 dag masła

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.

Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.

Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać, a następnie polać ciasto.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko biszkopt Boże Narodzenie ciasta cukier jajko krem mak mąka masło Mikołajki olej pieczenie polewa słodkości Sylwester żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ta nowa wersja makowca brzmi przepysznie, dziękuję za fajny pomysł i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-01-02 17:40:52]
Upiekłam placek wg.przepisu wyszedł bardzo ładny ale chciałam coś bardziej wystawnego wiec na mak dodałam smażone jabłka z suchą galaretką jak zastygło nałożyłam jeszcze masę orzechową i polałam polewą czekoladową . Był naprawdę wspaniały.
Ewa [2012-11-28 15:54:41]
Bo najlepiej jest zrobić ciasto według podanego przepisu :) Ewentualnie można zrobić tutaj taką zamianę, że zamiast 50 dag maku, który trzeba sparzyć i zmielić, użyć masy makowej z puszki (wystarczy 1 puszka bo ona ma 850 g). I tak, jeśli masa ma już bakalie i jest słodka, to dodajemy tylko masło i jajka. Powodzenia :)
Dorota [2012-11-28 10:56:48]
Czytam te komentarze i teraz to już całkiem zgłupiałam....I dalej nie wiem....na 2 puszki gotowej masy mam dodatkowo dodać jeszcze 8 jaj, 6 łyżek oleju i 25 dag masła???? CZY JAK W KOŃCU....://
maja [2012-11-27 20:31:36]
Proszę bardzo :) Trzymam kciuki, aby niespodzianka się udała i smacznego życzę :)
Dorota [2012-04-06 23:22:03]
Dzięki za przepis,z którego skorzystałam...ciasto wyszło,wysokie i mam nadzieję pyszne bo jest w piekarniku i gdy się ostudzi obleje je białą czekoladą.Jestem antytalentem do pieczenia i w święta zrobię najbliższym niespodziankę...ciastem
Kerstin [2012-04-06 15:09:54]
Rewelacyjnie puszyste!robiłam z 1/2 puszki gotowej masy makowej.na 1/2 puszk dalam 3 jajka,2 łyzki oleju,reszta skladnikow bez zmian.Dodałam 6 łyzke stołowych KASZY MANNEJ,bo masa byla zbyt lejaca.poniewaz mialam mniej ciasta upiekalam w blaszce 20*32 wulozonej tylko papierem do pieczenia.Wyszlo wysokie az po same brzegi blaszki!!biszkopt przecielam na pół( jeszcze w pozycji mak na dole)i przelozylam masa karpatkowa!!wierz polalam polew czekoladowa :1/2 Kasi,2 łyzki wody,2 łyzki mleka,niecała szklanka cukru kryształ,2 łyzki naturalnego kakao.rozpuszczam kasie,dodaje cukier i plyny na koncu kakao,zagotowac,od momentu wrzenia jeszcze ok 3 minut.
kuchareczka [2012-01-19 16:54:20]
Jak gotowa masa makowa ma już cukier, to już więcej nie dodawać, natomiast dalej postępujemy tak jak w przepisie dodając jajka, masło itd.
Dorota [2012-01-05 13:01:35]
Pyszny makowiec :) Piekłam na święta z 2 puszek gotowej masy i wszyscy się zajadali :)
Justka [2011-12-30 21:16:15]
Ale gotowa masa makowa ma juz chyba w sobie cukier? czy mimo tego nadal ubić do niej jajka z cukrem czy tylko same jajka i masło?
monika [2011-12-30 18:19:33]
Witam, tak trzeba ją zrobić z 3 całych jajek. Na początku ucieramy żółta z cukrem, potem dodajemy pozostałe składniki, a na końcu do tej masy dodajemy ubite białka, powodzenia i wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-24 11:41:06]
Witam. Mam pytanie czy czy pianę którą mam dodać do maku mam zrobić z 3 całych jajek? Bo wydaje mi się że tylko z białek.
Roberto [2011-12-24 10:04:15]
To cieszę się bardzo i gratuluję udanych wypieków. Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-22 20:40:00]
A ZAPOMNIALABYM JUTRO NATURALNIE TEZ BEDE GO PIEKLA WESOLYCH SWIAT
sylwia [2011-12-22 16:24:22]
W UBIEGLYM ROKU ROBILAM TEGO MAKOWCA (mak z puszki) I PODBILAM SERCA CALEJ RODZINY NAWET WYMAGAJACEJ MAMY KTORA NIE UZNAJE GOTOWEJ MASY MAKOWEJ POLECAM I DZIEKUJE ZA PRZEPIS JEST BOSKI
sylwia [2011-12-22 16:23:03]
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-16 14:27:31]
Jeden z najlepszych przepisów na makowiec. Godny wypróbowania !!! Palce lizać ;-)
Ewa [2011-12-14 01:31:31]
Dobry pyszny makowiec w nl upieczony .
makowiec ela [2011-06-18 17:39:22]
Cieszę się, że makowiec się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-05-30 10:17:07]
Jest to wspanialy przepis. Robilam go i od podstaw i z puszki. Obydwie wersje sa wilgotne i pyszne. Ja lubie duzo maku wiec do 2 duzych puszek dodalam 6 jajek i 25 dkg masla. Dziekujemy za podzielenie sie tym wspanialym przepisem.
Malgosia z Chicago [2011-05-28 22:12:27]
Najlepiej zrobić ciasto tak jak w przepisie, tylko zamiast mielić mak użyć gotowej masy makowej z puszki (2 małych lub 1 dużej). Powodzenia :)
Dorota [2011-01-31 15:26:23]
Prosze mi powiedzieć co i ile w końcu dodać do 2 gotowych mas makowych
ula [2011-01-29 10:34:25]
Hmmm... być może było za mało maku na taką ilość jajek i masła, i wtedy masa makowa była rzadka...
Dorota [2010-12-29 12:52:54]
własnie upiekłam i niestety nie wyszło, masa makowa mimo iż z puszki po prostu wygląda jak nieupieczona i nie wiem gdzie zrobiłam błąd. Na dwie puszki masy makowej dodałam 6 jaj (żółtka+piana) i 30 dag masła? Czy to przez masło masa się leje? pozdrawiam
Antek [2010-12-23 22:42:29]
Bardzo smakował mojej rodzinie a zwłaszcza mężowi. Ja zrobiłam polewę ciemną polałam cały placek a paseczki zrobiłam z kokosa:-) bo to miałam w domu. Wyglądał apetycznie no i tak smakował. Dziękuję za przepis suuuuuper
asicek [2010-12-11 20:58:07]
Nie, wtedy też pieczemy ciasto zgodnie z przepisem - powodzenia :)
Dorota [2010-11-10 17:38:41]
Czy jak dem 2 masy makowe to musze mase makowa dluzej piec
iwona [2010-11-09 21:12:31]
hm od 2 tygodni robiłem go już 3 razy jest wilgotny i pyszny. Zgodnie z opiniami ja na blachę daję 2 puszki maku i 6 jaj. Polewę Oetkera białą . Wychodzi super po 40 minutach normalnie leje ciasto i kończę 20 minut nie było nigdy problemu finezyjka.
tacim [2010-06-11 11:57:30]
Gratuluję udanego wypieku i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-01 11:22:28]
Kochana nie wiem jak ci dziękować za ten przepis,ja która umie upiec tylko 2 placki najprostsze....,upieklam w sobote makowca który wg.mego męża był fantastyczny...dziekuje ci z całego serca pa buziaczki
ZAbulka-moszyce [2010-05-31 12:53:44]
robiłam kilka razy i suuuper... a dziś...dopiekam... bo biszkopt w środku płynny. akurat jak teściowa ma przyjechać ;/
jolcia [2009-12-23 18:36:17]
Upiekłam dwa dni temu makowca dokładnie wg tego przepisu + jedno jajko więcej do maku. Wyszedł przepyszny, także przepis zapisuję do swojego zeszytu z wypiekami. Narzeczony stwierdził, że jest lepszy niż z cukierni :)) dzięki za przepis
Kasia [2009-11-17 19:14:59]
Naprawde super przepis polecam Pozdrawiam
Beata S [2009-05-27 21:52:54]
Zrobiłam wczoraj ten makowiec z pośpiechu nie doczytałam wszystkiego więc zaczęłam od ciasta i aby się nie zmarnowało zrobiłam świetny biszkopt z kremem i galaretką. Następnie zabrałam się po raz drugi go makowca i palce lizać, rozpływa się w ustach. Super polecam!!!
Izakos [2009-04-11 13:56:28]
Dziękuję i gratuluję udanego wypieku. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-04-10 23:00:32]
ten przepis super-właśnie go skończyłam piec i wyszedł przepieknie a jesz lepiej smakuje:)) cos pysznego:))pozdrawiam autorke.
Monika M. [2009-04-10 15:08:43]
Dziękuję i cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-04-10 13:41:03]
ten przepis super-właśnie go skończyłam piec i wyszedł przepieknie a jesz lepiej smakuje:)) cos pysznego:))pozdrawiam autorke.
Monika M. [2009-04-10 13:28:13]
Świetny przepis, dla ułatwienia : do maku z puszki dodać 3 zółtka i pianę z białek. Dobrze sprawdza się gotowa biała polewa dr Oetkera. Polecam !!!
Agatka [2009-01-30 19:29:44]
Polewa chyba się nie zważyła, po prostu się oddzieliły dwa składniki, należy chwilkę mieszać łyżką i polewa się połączy.
Dorota [2008-12-23 14:41:26]
ciasto spoko z tym że czekolada i masło mi sie zwarzyło czemu? Ciasto smaczne ale wyglada tragicznie
ewa [2008-12-23 14:07:15]
to nie biszkopt to ciasto biszkoptowo-tuszczowe jest różnica
technolog [2008-12-23 13:29:33]
Coz moge napisac ,fajnie sie czyta o tych smakolykach ale mnie strach straszny dopada bo to moje pierwsze swieta gdzie musze upiec sama a z tym u mnie nie najlepiej wiec jak ktos bedzie slyszal krzyk to bede ja
Jola [2008-12-19 14:42:14]
Co zrobic zeby makowce drozdzowe zwijane nie pekaly?
Krystyna [2008-09-04 10:15:56]
Do 2 puszek maku należy dodać 6 jajek i 8 łyżek oleju.
Dorota [2008-06-24 00:08:12]
ile jajek i oleju dodać do 2 puszek gotowej masy makowej
monika [2008-05-09 14:50:21]
ciasto jest bardzo pyszne,do maku dałam jedno starte jabłko
Olka [2008-04-30 21:12:57]
Być może polewa wyszła zbyt płynna, w takim przypadku należało dodać więcej czekolady. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-25 21:58:54]
Bardzo dobry makowiec, fajny przepis polecam, tylko polewa mi nie wyszła bo wsiąkła w makowiec, co mogłam zrobić źle?
Dora [2008-02-24 21:14:45]
Tak, na gorący spód makowy należy wylać ciasto biszkoptowe i do pieca, powodzenia ;)
Dorota [2008-01-05 17:33:15]
hej!wlasnie mam zamiar robic makowca na biszkopcie tylko troche sie boje ze mi sie nie sklei?czy na goracy mak wylac ten biszkopt i do pieca?
kasia k [2008-01-05 16:18:27]
Wczoraj pieklam,szczerze mówiąc trochę się cykalam ale wyszedl super.Dziękuję bardzo.Pycha:)
kaśka [2008-01-01 21:11:21]
bardzo fajny przepis
dudus [2007-12-23 18:16:24]
bardzo smaczny makowiec
Agnieszka22 [2007-12-22 16:43:39]
świetny przepis xD
myszka [2007-12-22 13:02:16]
Amatorom ciast z masami, polecam troszkę inną wersję tego makowca. Upiec podwójną porcję biszkopta, a po wystygnięciu przeciąć na pół. Na jedną część wyłożyć masę makową, na nią masę karpatkową (przygotowaną wdłg. przepisu), a na wierzch drugą część biszkoptu. Polać polewą czekoladową lub posmarować cienką warstewkę masy karpatkowej i posypać kakaem. Naprawdę warto spróbować. Polecam!!!
Milena [2007-12-05 16:51:29]
Ten placek najlepszy jest na drugi dzien.
Iwonka [2007-05-25 19:59:14]
Ciasto mogło być za długo pieczone, albo też za małe jajka były dodane do masy makowej - i składnika sklejającego było za mało. A co do biszkoptu, to już po upieczeniu i po ostudzeniu, biszkopt można nasącyć ponczem, i po kilku minutach dopiero ciasto odwrócić.
Dorota [2007-05-21 15:59:52]
Co zrobilam zle?- masa makowa jest w rozsypce po upieczeniu!!!-biszkopt suchy!!!
zrospaczona [2007-05-20 16:17:53]
na upieczony biszkopt daje sie mase makowa i piecze ok.30min i tyle
ktosia [2007-04-26 21:23:39]
Można, najpierw upiec biszkopt, potem w tej samej formie upiec placek makowy, a gdy wszystko ostygnie na mak położyć biszkopt, tylko trzeba go czymś "zlepić" proponuję dżemem np. brzoskwiniowym posmarować placek makowy, a na niego położyć dopiero biszkopt. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-03 11:27:38]
a mozna i inaczej mozna upiec najpierw biszkopt a potem mak?
kizi [2007-04-03 11:16:52]
ja do makowca scieram na grubych oczkach 7 jabłek i wtedy jest fajny wilgotny a nie suchy
ania [2007-04-01 18:26:34]
Ostatniego dnia roku zrobiałam te ciasto, wyszło bardzo dobre. Do ciasta dodałam gotową samę makową. Dodałam do nie jeszcze rodzynki, orzechy, 2 łyżki oleju, jajka i masło. Blachę do pieczenia ciast wyłożyłam papierem do pieczenia, papieru do pieczenia nie smaruję tłuszczem. Nie potrzeba.
Stenia [2007-01-03 13:23:11]
ja dodaje 2 i też jest bardzo dobre
sylwia [2006-12-30 16:42:35]
Tak, do gotowej masy makowej dodać 2 łyżki oleju. Powodzenia :)
Dorota [2006-12-23 01:16:39]
Czy do gotowej masy makowej dodawać olej?
Aga [2006-12-22 13:01:34]
Przyznam, że nigdy nie korzystałam z gotowej masy makowej, ale wydaje mi się, że jest ona już 'odpowiednio' przygotowana. Dzisiaj miałam w ręce taką masę, i pisało w składnikach, że zawiera ona już w sobie cukier, miód, bakalie itd. W przypadku tego ciasta do masy makowej należy tylko dodać masło i jajka - masło należy utrzeć z żółtkami, dodać masę makową, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-12 19:12:16]
Jeżeli do warstwy makowej dodam gotową masę makową, czy reszta składników zostaje bez zmian?
Stenia [2006-12-11 22:27:43]
Przyznam się szczerze, że na pergaminie jeszcze ciast nie piekłam. Zawsze piekę na dobrze wysmarowanej tłuszczem formie, posypanej mąką lub bułka tartą, czasami zdarza się, że piekę też na foli aluminiowej, którą również dokładnie smaruję tłuszczem. Co do pergaminu, jak wyczytałam zdania są podzielone - jedni smarują pergamin tłuszczem, a drudzy prosto na niego wylewają bądź wykładają ciasto. Wybór należy do Pani ;) Cieszę się, że jest Pani zadowolona z przepisów. Życzę dalszych udanych wypieków. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-07 13:21:54]
dziekuje za odpowiedz jeszcze przed swietami upieke i podziele sie wrazeniami a czuje ze bede zadowolona bo korzystalam z kilku pani przepisow i byly super a jestem niedoswiadczona jezeli chodzi o pieczenie ciast
kama 7 12 2006 [2006-12-07 12:51:24]
czy to moze byc pergamin a jak tak to tez go wysmarowac
kama 7 12 2006 [2006-12-07 12:47:21]
Można go zmielić nawet dwa razy i dodać do masy makowej więcej masła i jajek, np. 4 jajka, 20 dag masła i 6 łyżek oleju. Chociaż z podanego przepisu wychodzi dobra masa makowa.
Dorota [2006-12-07 12:10:21]
a co nalezy zrobic zeby ten mak nie byl suchy w smaku
kama 7 12 2006 [2006-12-07 10:18:09]
mak jest suchy i wcale nie jest smaczny
teresa [2006-11-28 12:43:19]
myśle że ten placek jest bardzo dobry poprostu pycha
madzia7 [2006-10-13 18:57:06]
Pyszne to ciasto:D:)
Basia [2006-04-14 18:34:43]
Tak, można tutaj użyć gotowy mak w puszce. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2006-04-14 15:58:48]
Mam mak w puszce- ok 0,80 kg - kto mi powie-czy można go uzyc do tego placka?
beacia [2006-04-14 14:00:53]
Taka jest proporcja tej masy makowej w tym przepisie: na 1/2 kg maku przypadają 3 jajka, ale zawsze można dodać ich więcej ;)
Dorota [2005-12-22 21:32:12]
Też uważam że 3 jajeczka to za mało
Mirek z Pęgowa [2005-12-22 21:22:46]
Ja daję 30dkg maku,podpiekam masę makową około 25min. i na to wylewam biszkopt piekę razem jeszcze 20min..SMACZNEGO!!!!!!
KACZKA30 [2005-01-05 21:48:26]
na goracy mak?
gosia [2004-12-23 16:39:14]
tylko 3jajka, aż do 0,5kg.maku?
janina [2004-04-02 16:41:04]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>