naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Marzena
Dodano: 03.12.2003
Odsłon dziennie: 9

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag margaryny
4 żółtka
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
9 dużych jabłek
galaretka cytrynowa
10 dag cukru
Masa kokosowa:
4 białka
15 dag cukru
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa orzechowa:
4 jajka
15 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto.

Białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową.

Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 160-170 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić do góry nogami.

Polać polewą i posypać kokosem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1428 6400
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
piekłam na święta i przyznam jestem trochę zawiedziona. Niby dobre ale żadna rewelacja... Jak dla mnie warstwa kruchego ciasta zbyt gruba.
Aga [2010-12-25 17:00:59]
Może lepiej upiec to ciasto w tej drugiej blaszce większej (27x38 cm). Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-23 09:56:01]
Proszę o podpowiedz co do wielkość blachy. Mam w domu lecz jedna ma wymiar 20x30 cm a druga 27x38 cm. Czy w ktoreś z nich mogłabym upiec ten placek, czy musze koniecznie zakupic nową blache do ciasta?
bynia [2010-12-20 18:45:50]
Ciasto pyszne, nawet bez obracania go ;) Jeśli mogę Wam coś radzić, drogie Panie, żeby nie wyszło ciapowate lub zakolcowate, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie masy, a potem nakładajcie na surowe ciasto i natychmiast wstawiajcie do rozgrzanego piekarnika. W przeciwnym razie białko może podejść wodą, no i stąd ta ciapa...No i zdecydowanie mniej cukru!
Anulka [2010-12-20 10:54:34]
Jak się nie przykładam do robienia ciast to mi zawsze wyjdzie:-)Pomimo,że zapomniałam mąki do masy orzechowej wszystko wyszło idealnie.Piekłam w dużej tortownicy owalnej i z przewróceniem nie miałam problemu.Teraz tylko polewa i wiórki i mam nadzieję,że pysznie smakuje jak i wygląda.Mniam!
Kaśka z Legionowa [2010-11-30 16:40:02]
Ciasto rewelacyjne. Zrobiłem, je wczoraj, najwięcej czasu zajmuje zabawa z jabłkami, ale ogólnie niezbyt pracochłonne. Doskonale do tego nadają się Szampiony ( nie mylić z Championami) świetnie kontrastują z galaretką cytrynową. Górę polałem tylko polewą (taką, którą się rozpuszcza w gorącej wodzie) i nie sypałem już kokosu i też rodzina się zachwycała.
Jacek Gdynia [2010-06-18 22:11:43]
Nie wiem co mogło być przyczyną... może było za krótko pieczone, może masa jabłkowa wyszła za \'mokra\' i to dało taki efekt. Dla mnie ciasta najlepsze są właśnie na drugi dzień. I tak też było z tym ciastem: ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i dobrze smakuje ;)
Dorota [2010-06-08 12:43:23]
Ciasto bardzo dobre tego samego dnia po upieczeniu. Na drugi dzień było zbyt wilgotne, \"zakalcowate\" nie do zjedzenia!
Lidka [2010-06-08 12:32:57]
upiekłam i dosłownie pycha i napewno jeszcze nie raz go upieke naprawde polecam..... palce lizac
lucyna [2010-02-20 21:04:14]
ciasto jest wyśmienite i niema słów a z kawą niebo w gębie ????????
marzena [2009-12-04 12:35:16]
Być może jabłek było za dużo...
Dorota [2009-02-03 13:33:25]
dla mnie pychotka, tylko mi sie jabłka rozpadły choc dalam galaretkę i dusiłam? czy ktos podpowie dlaczego? ale i tak palce lizac!!
Iwi [2009-01-23 22:07:17]
To można spróbować troszeczkę podpiec samo kruche ciasto.
Dorota [2009-01-02 14:21:14]
Ciasto ogólnie było by dobre gdyby nie surowe ciasto kruche i pytanie dlaczego tak wyszło. że nie wyszło?-ilość składników odpowiednia, temp.pieczenia też, a mimo to się nie upiekło tak jak należy.Mam pytanie do osób którym ciasto kruche zrobiło podobnego psikusa, co zrobić by osiągnąć zamierzony efekt a nie surowizne?
Beata [2009-01-01 16:21:48]
Ciasto ok, ale bardzo pracochłonne. Momentami chciała nim rzucić w podłogę, stąd pewnie nazwa "placek do góry nogami" :)
Malwina [2008-03-19 12:43:38]
super :)
juska [2008-02-23 11:28:34]
właśnie jutro będę je piekła po raz któryś jest naprawde exstra nie odwracałam ale i tak jest pyszne
małgosia [2008-01-18 19:42:34]
polecam zamiast dusić samemu jabłka dodać gotowe ze słoika " jabłka z brzokwią " podgrzać i do tego dodać galaretkę - dużo lepsze - sprawdziłam. A ciasto odwracam przykrywając drugą blaszką lub deseczką i szybko odwracam.Trzeba to zrobić bo spód jest mokry od jabłek i lepiej się kroi gdy jest na górze
ewa [2007-12-02 21:23:47]
Ciasto przepyszne,trzeba robić dużo tych mas-ale naprawde warto;-)
Asia [2007-11-18 19:53:29]
Zrobiłam to ciasto i wyszła jedna wielka pacianina. Spód ciasta wogóle się nie upiekł, masa kokosowa - ciapka. jednym słowem wielka klapa. Nie wiem może za krótki czas pieczenia, ale mam nowoczesny piekarnik, więc nie sądze. Jednym słowem nie wiem co było nie tak
Kaśka [2007-02-24 22:15:48]
Niedawno zrobiłam to ciasto z przepisu który jest tutaj podany, wyszedł dobry, choć jedyną jego wadą jest długi czas pieczenia około 1h. A poza tym to cała moja rodzina jest na diecie tak więc i tak nie został do końca zjedzony ale polecam, pyszny ;-)))
Zuza [2007-02-10 15:06:49]
Polecam !!! zrobiłam i po przeczytaniu kommentarzu podczas jego robienia zmniejszałam ilość cukru Polecam choć wydaje mi się takie dawne..ale ma i kokos i jabłka i orzechy i jest jednobrytwankowe...i w smaku niczego sobie.....
Anna Maria [2007-01-30 21:33:39]
yyyyyyyy.....://///ja chyba dałam za dużo orzechów do masy....no i one mi przy pieczeniu opadły na dno...:/czy Wy nie miałyście takowych problemów??
Kamila [2006-12-22 17:40:02]
Właśnie po raz pierwszy to ciasto upiekłam i robie degustacje - trochę rzeczywiście za duzo cukru ale to nie problem wystarczy zmniejszyć ilość , nie przewracałam go ponieważ bałam sie że sie rozpadnie -czy ktos może mi w tej kwesti dopomóc.Ciacho ogólnie mówiąc jest ok i uważam że nie ma z nim jakiegos problemu .
pipi [2006-05-14 14:31:26]
Jadłam lepsze.
agata [2006-05-02 21:34:45]
ciasto super dałam tylko mniej cukru ,do masy jabłkowej tylko galaretkę ciacho super wygląda i super smakuje .Rewelacja.Polecam
majka [2006-04-01 18:53:16]
tego się nie da zjeść pieke ciasta od dawna ,ale to jest okropne ,spód ciasta do niczego wiórka sie rozpadają .wygląda ładnie ,ale gorzej smakuje.Nie polecam,szkoda składników.
ewa [2006-03-13 14:20:04]
CIASTO WYCHODZI IDENTYCZNIE JAK NA ZDJECIU,ALE ZDECYDOWANIE ZA SŁODKIE JAK DLA MNIE NASTEPNYM RAZEM ZMNIEJSZE ILOSC CUKRU ALE PO ZA TYM BARDZO DOBRE POZDRAWIAM
MIMI [2005-12-26 12:56:26]
super placek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
L.U.K.I. [2005-12-16 19:53:36]
ciasto jest dobre, jednak ja zmniejszyłam ilośc cukru, radze nie przewracać do góry nogami bo to ciasto się żle kroi.
ela [2005-11-23 11:06:02]
JADŁAM TO CIASTO UUU KOLEŻANKI JEST SMACZNIUTKIE----->>>> DZIEKI ANECIU ZA PRZEPIS
WIŚNIA [2005-11-15 14:20:33]
Ciasto bardzo smaczne.Zniknęło bardzo szybko i już jest zamówienie na następną blachę. Wiem na pewno, że często będę kożystac z tego przepisu.
Mirka [2005-11-13 19:50:37]
Ciasto naprawde rewelacyjne, zmiejszylam sobie tylki ilość cukru.
anka [2005-11-12 19:42:48]
Na surowe ciasto należy wyłożyć masę jabłkową (jabłka wymieszane z galaretką w proszku), następnie masę kokosową, a na koniec masę orzechową. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec, a po ostudzeniu odwrócić do góry nogami :)
Dorota [2005-10-25 16:05:51]
Co z tą galaretką? wyłożyć te jabłka z galaretka na kruchy spód i PIEC???
Marlena [2005-10-20 14:49:30]
piekłam to ciasto i jest okropnie słodkie.
monika [2005-09-24 19:05:56]
Ciasto jest naprawde dobre pieklam kilka razy .Przepisy z tej strony autorstwa Doroty naprawde sa spradwdzone i( jezeli sami tego nie zepsujemy ) naprawde warte sprobowania
Mircia [2005-08-24 12:23:42]
Upielkam ciasto i wyszło mi rewelacyjnie nawet nie prezewracalam do gory zostawilam w blaszce bardzo apetyczny wygląd a smak mniam...do jablek nie dodawalam cukru sama galaretka wystarczy w zupelnosci :):):):)
Iwcia [2005-08-11 10:59:43]
Bialka powinny byc dobrze ubite na sztywno a cukier wsypywac stopniowo kokos lub orzechy powinny byc delikatnie wymieszane zeby białka nie upadły wtedy nie wyjdzie zadna glajcha jablka tez potzebują czasu zeby dobrze sie scieły z galaretką
Iwcia [2005-08-10 15:26:44]
A ja mam zamiar upiec to ciasto na sam widok slinka cieknie a komu sie nei udaje to jest gapa do tej pory co upieklam z przepisow zamieszconych na tej stronce wszsytko mi wychodzi super w dodatku zamieszczane są zdiecia jak ma ciasto wyglądac wiec czego jeszcze chciec pozrrowka
Iwcia [2005-08-10 15:20:31]
Przygotowane ciasto należy upiec w całości (wszystko naraz), bez wcześniejszego podpiekania, czy pieczenia.
Dorota [2005-06-28 19:37:20]
Zamierzam upiec to ciacho,ale nie wiem czy kruche ciasto trzeba najpierw upiec czy tez upiec WSZYSTKO naraz.....?podpowiedzcie z gory dziękuje
Wioletta [2005-06-28 18:13:09]
ciasto jest rewelacyje!!!!!! w momencie zniknęło ze stołu:) wszyscy się zachwycali:)
martunia [2005-06-20 16:14:40]
Jadłam to ciasto i gdyby nie odchudzanie z pewnością zjadłabym więcej.Z czystym sumieniem polecam-bardzo dobre.
Janka [2005-04-10 21:40:09]
Nie jestem wytrawną piekarką, ale ciasto wyszło całkiem niezłe. Niekoniecznie trzeba placek odwracać do góry nogami, można polać polewą i całkiem fajnie wygląda. Nieźle też smakuje. Polecam!
JJeger [2005-04-09 17:53:14]
Ciasto się rozciapało!!!!!!!!! Piekłam, 50min.,w temp.180 stopni, wyglądało na upiczone, wystygło, odwróciłam je i przykleiło się do deski...Jedna wielka glajcha,beeeee,a słodkie ,że aż muli ,feeeeeeee
Zuzia [2005-02-13 18:16:28]
Placek naprawdę wart uwagi! Pycha! Goście byli zachwyceni:) A z przewróceniem placka do góry nogami nie miałam najmniejszego problemu. Bardzo mocno natłuściłam blaszkę, a potem piekłam placek w temp. 150 st. przez godzinę. A do jabłek dodałam pigwe i masa była kwaśniejsza, stanowiąc dobry kontrast dla słodkiej masy kokosowej. Polecam:)
Agusia [2005-01-20 07:45:39]
ja go robie w taki sposob:bez kruchego piekę placki :orzechowy, kokosowy i biszkoptowy. robie krem budyniowy i przekladam:placek orzechowy ciepla masa jabłkowa placek kokosowy masa budyniowa i przykrywam biszkoptem. ciasta się nie odwraca i jest wyśmienite w smaku. polecam
halina [2004-11-03 21:32:49]
ciasto jest jednym slowem super polecam tylko ciężko odwrócić do góry nogami
nikolka19 [2004-09-21 19:14:36]
Ja mam kilka wątpliwości odnośnie tego placka. Chciałabym uzyskać kilka informacji, a mianowicie ciasto po zagnieceniu jest wg mnie za rzadkie, przykeja się do stolnicy i w zasadzie ciężko coś z nim zrobić, chociaż ilość i waga składników została zachowana. Po drugie piekłam w temp. 200 stopni przez 50 minut i wydaje mi się, że ta warstwa orzechowa jest zbyt miękka, chyba że taka powinna być, chociaż nie wyobrażam sobie go przewrócić na drugą stronę. Odnośnie warstwy kokosowej zastrzeżeń nie mam. Ile należy to piec i czy tak powinno wyglądać to ciasto? I jakie powinny być jabłka do tego, czy nie należy odlać zbyt dużej ilości soku? Dziekuję za racy i pomoc. Pozdrawiam
Foczka [2004-05-14 16:31:59]
Ciasto jest wspaniałe! Rzeczywiście ilość cukru jest za duża ale poza tym "niebo w gębie". Z czystym sumieniem można je polecić nawet na najbardziej wykwintną imprezę.
Jaśka [2004-05-08 11:46:00]
Dodam tylko,że do jabłek nie dodawałam galaretki tylko trochę ,naprawdę nie dużo cukru i nie dusiłam jabłek.
Olivka [2004-04-25 00:33:12]
Robiłam na niedzielę, jest super! (też zmniejszyłam ilość cukru, a do jabłek dałam tylko galaretkę:))
beata [2004-04-21 10:53:24]
A jednak przewróciłam je do góry nogami.Było bardzo smaczne.Jak dla mnie podane ilości cukru i margaryny to zbyt dużo,więc zmniejszyłam je i naprawdę wyszło dobrze.Polecam.
Olivka [2004-04-19 23:59:04]
ciasto nalezy przewrocic "do gory nogami" poniewaz latwiej je zjesc
kasia [2004-04-10 21:31:49]
Ciasto to pełen wachlarz smaków:kwaśny, słodki i orzechowy!Kwaśny bo jabłka,słodki a nawet trochę za bardzo -część kokosowa,no i pyszne orzechy!Zrobię teraz na święta ,ale nie odwrócę je "do góry nogami",też będzie napewno smaczny! Pozdrawiam!
Olivka [2004-04-06 00:10:51]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl