Placek Niebo

2.606864274 stars based on 2564 reviews Ciasta i słodkości
Placek Niebo
Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 9

Składniki:

Kruche ciasto:
ok. 2 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Masa orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
1 szklanka mleka
25 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
połówki orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto wyciągnąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozsmarować na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta.

Polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów włoskich. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
ciasta cukier cukier puder cytryna jabłko jajko krem kruche ciasto mąka masło orzechy owoce pieczenie polewa polewa czekoladowa słodkości sok tłuszcz żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję Gabrysiu, cieszę się, że ciasto Ci się udało, ja czasami też tak mam ;) że wolę biszkopt od kruchego - jakoś lepiej mi podchodzi ;) Fajny pomysł na prezent, no i smaczny! :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-11-05 10:39:15]
Jeśli jabłka są soczyste, to może się zdarzyć że masa jest rzadka, wtedy należy dłużej je smażyć na małym ogniu, pod koniec smażenia można dodać kaszę mannę, lub zamiast cukru podanego w przepisie wsypać całą galaretkę w proszku (o dowolnym smaku). Powodzenia :)
Dorota [2013-11-05 10:35:14]
pomóżcie!!!!!!!!!! te jabłka są za rzadkie
oskiiiiii;} [2013-11-04 21:19:07]
Dziś zrobiłam to Niebo, z tym ,że na biszkopcie bo nie zawsze mi wychodzi dobre kruche , a ten ma być w prezencie:), ale super jest, polecam i pozdrawiam Dorotkę:)
gabrysia [2013-01-10 12:06:43]
Mogą tutaj być dowolne jabłka.
Dorota [2013-01-06 22:38:02]
ciasto jest mniej kruche na drugi dzień a jabłka powinny być szara reneta czyli kwaśne
starucha666 [2012-07-29 15:05:13]
pychotka -robie takie pyszne ciastko
perelka [2011-12-20 18:16:10]
Jeszcze jedna rada, jak uzyskać dobrą masę orzechową: szklankę mleka z cukrem gotować na małym ogniu - cały czas mieszając - 11 min (tak jak na syrop). Dodać zmielone orzechy - wymieszać i jeśli masa nie jest dostatecznie gęsta, mieszając odparować. Wystudzić. Połączyć z utartym masłem. Udaje się zawsze.Jest rewelacyjna również jako masa do tortu czekoladowego. (a przepis na \"Niebo\" jest faktycznie z \"Poradnika Domowego\" sprzed lat 40-tu?...
Babcia Bożena [2011-02-23 10:17:30]
Jabłka trę na tarce jesienią lekko wyciskam i wkładam do słoika zagotuję i mam gotowe ! kiedy tylko potrzebuję to słoik otwieram i wykładam na ciasto! w ogóle nie słodzę jabłek bardzo dobre są!
stasia [2010-09-12 15:02:34]
A ja mam jeszcze propozycję inną, otóż robie to w dwóch wersjach albo z jabłkami albo z drylowanymi wiśniami (nawet takimi sklepowymi ze słoika), wiśnie, trochę soku z tych wiśni i dosypuje galaretkę (można żelatynę bo z galaretką trochę za słodkie). W zależności kto jakie połaczenie lubi, dla mnie z wiśniami chyba nawet lepsze.
mm [2010-05-31 15:50:06]
Ja osobiście wprowadziłam pewne zmiany : otóż zamiast kruchego - upiekłam biszkopt, (przekroiłam na pół) i a jeśli chodzi o masę to dużo lepiej jest ugotować budyniową - przestudzić ,dodawać ją do utartego masła ( ja biorę Kasię )i do tego jak wyżej orzechy zmielone zalane mlekiem. Poprostu ''niebo w gębie."
Lońka [2009-02-01 19:08:49]
przepyszne ciasto jakie jadłam
ewelina [2008-12-27 17:38:34]
a ja robię jeszcze trzeci placek i ciasto jest wyzsze i oczywiśie że pyszne
Rena [2008-11-27 10:57:10]
Ja do ciasta kruchego dodaje 2 łyżki śmietany i wtedy nie wychodzi twarde tylko naprawdę kruche.
iza [2008-11-06 16:03:10]
Nie robiłam tego ciasta z migdałami, ale myślę, że śmiało można zastąpić orzechy włoskie migdałami. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2008-08-08 11:26:28]
Moja Babcia piecze to ciasto, jest PYYYYYYSZNE!! Najepsze ciasto na Świecie. A czy można orzechy włoskie zastąpić migdałami?? Próbował ktoś może??
isia [2008-08-05 20:49:55]
Ja robię dokładnie takie samo ciast tylko moje jest pod inna nazwą "tort królewski", może dlatego ,ze piekę kruche w okrągłej formie. Nie piekę dwóch spodów tylko jeden i ukladam kolejno, jabłka(sama smażę)jeśli są za rzadkie dodaje trochę zelatyny lub odpowiedniej galaretki. Orzechy nie tylko zalewam mlekiem ale podgotowuję trochę te orzechy aż będą miękkie mieszjąc naturalnie. Po wystudzeniu lączę z MASŁEM utartym uprzednio z cukrem pudrem. Na wierz dowolnie: ładnie wygląda starta na tarce czekolada lub można roztopić czekoladę i wolnym strumieniem polewać wierz neregularnymi ruchami.
roma [2008-03-19 13:22:04]
ciasto jest super.
kotek [2008-03-07 22:44:26]
Pychotka.Ja jabłka usmażyłam,dodałam skórkę pomarańczową,wszystko zmiksowałam .Mnniiaaamm..
Anna [2008-01-01 18:38:15]
Ciasto wyszło rewelacyjne, faktycznie lepsze jest na 3 dzień. Po zalaniu orzechów mlekiem, wyłożyłam je na sito, żeby odsączyć nadmiar mleka. Do ciasta dodałam 2 łyżki gęstej śmietany, a do jabłek żel-fix. Nic się nie rozpada, nic nie łamie. Pychota ! Przebój Bożego Narodzenia!
Jorg [2007-12-27 12:03:49]
Ja również robie to ciasto od wielu lat i wszyscy na nie czekają.Parę przydatnych wskazówek.Jeden placek piekę na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia.Nie martwcie się jeśli nie będzie idealny lub sie połamie, dajcie go po prostu do środka.Drugi już piekę w blaszce, w której będzie ciasto.Po prostu wylepiam ciastem natłuszczoną blaszkę.Jak jabłka są słodkie lub słodko-winne to daje cukru do smaku/za dużo cukru powoduje,że masa może być za rzadka/.Jeśli chodzi o masę orzechową to trzeba zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem 3/4 szklanki.Potem już utarte masło utrzeć z cukrem i dopiero dodać zimną masę orzechową .Jak dodacie ciepła mase to tłuszcz się rozpuści i masa może wyjsć za rzadka.Tak zawsze robię i zawsze się udaje, robię koniecznie2dni przed imprezą.Robię zawsze swoją polewę/która przełamuje słodycz masy/.Oto przepis:7lyżek wody, 7 czubatych lyżek cukru, pół kostki tłuszczu i 4 lyżki prawdziwego kakao.Cukier z wodą chwilę gotować, nast ępnie dodać masło, kakao i zagotować.Chłodna polewą oblać ciasto.POOOlecam
Marzena [2007-12-18 09:52:46]
Placek jest świetny zawsze mi się udaje tylko go uprościłam. Piekę biszkopt zamiast kruchego z którym mam wiekszy problem . Biszkopt przekrawam na pół i daj tak jak w przepisie.Jest miękki i puszysty
ewex [2007-12-12 20:13:48]
pycha
natasza [2007-11-13 09:32:48]
Więcej szczegółów można prosić? Rozpadło się kruche ciasto, czy masa jabłkowa się nie stężała bądź z masą orzechową coś nie tak? Hmm... ja robiłam to ciasto kilka razy zgodnie z przepisem i zawsze wychodziło ok... Nie wiem być może jabłek było za dużo, albo miały za dużo soku i potem nie mogły stężeć. A w masie orzechowej może mleka było za dużo bądź masa za długo była miksowana i krem zrobił się rzadki, w takiej sytuacji można było do kremu dodać ostudzoną żelatynę. Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce. Jeżeli zrobione jest wieczorem, a rano jest już krojone na stół - to jest to zdecydowanie za wcześnie. Kruche placki są jeszcze twarde i ciasto podczas krojenia może się właśnie rozjeżdżać. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 20:22:45]
Zrobilam to ciasto, i niestety niebylo tak jak myslalam i czytalam. Ciasto zrobilam dzien przed impreza i w dzien imprezy rozpadalo sie to ciesto.Robilam dokladnie wedlug przepisu, no i musze przyznac ze niewiem dlaczego sie rozpadalo. Moze macie jakas rade bo w smaku jest pyszne.
Gisela [2007-10-21 14:09:25]
Tak, ciasto wychodzi kruche a zarazem twarde. Po przełożeniu masami i po około 24 godzinach zmięknie i ciasto jest pyszniutkie ;)
Dorota [2007-08-28 21:15:35]
Mnie ciasto smakuje:) podzielam opinie zeby podwoic skladniki ciasta i dac mniej mleka do masy orzechowej. Wasze ciasto tez bylo takie kruche? czy cos zle zrobilam? Polećcie mi cos jeszcze? :)
Malwina [2007-08-18 22:30:32]
Ja robię niebo od 7 lat zawsze na wszelkie okazje wszyscy czekają na moje ciasto.Pycha, jabłka dobrze smakują z masą orzechową.
Marzenka [2007-04-03 19:11:41]
ciasto jest pyszne bardzo polecam ! Jednakże koniecznie podowjna ilość składnikw na blachę !
monika [2007-03-29 23:41:44]
najlepiej smakuje bez masy jabłkowej trzeba tylko zrobic podwójną ilosc masy orzechowej bo jabłka i orzechy nie pasują w parze
greenrace [2007-02-14 12:32:03]
jeszcze nigdy nie jadłam pyszniejszego ciasta. ale dobra rada: zróbcie więcej kruchego ciasta. np zastosujcie o połowę składników więcej.
Niesia [2006-12-28 13:46:15]
ciasto jest rewelka juz kilka krotnie go robiłam jeszcze proponuje dodać do jabłek smażoną skórkę pomarańczową jest jeszcze lepszy poprostu pyszny.
Ela [2006-12-08 21:01:35]
jedno slowo...przepyszne:)
monika [2006-12-05 21:11:36]
Dziewczyny, te składniki są na małą lub na podłużną blachę. Robiłam to ciasto pierwszy raz i patrzac na zagniecione składniki ciasta podjęłam decyzję o zrobieniu go właśnie w podłużnej blaszcze. Ciasto rozłozyłam na papierze do pieczenia (jest bardzo kruche). Jeżeli chodzi o masę jabłkowa to spokojnie mozna ja zwiększyć dwukrotnie. Z innych komentarzy wynikało, że jabłka wychodza za rzadkie. Ja je dobrze udusiłam (odparowałam sok) i dodałam 2 duże łyżki żelfiksu). Wyszło wyśmienicie. Na Pierwszy placek wyłozyłam gorące jabłka i docisnęłam drugim plackiem. Jak całoś dobrze wystygła i się związała połozyłam krem. (orzechy zalałam poprzedniego wieczora szklanka wrzącego mleka i było ok). Na koniec zrobiłam sama polewę : 3 łyzki masła śmietankowego, 2 łyzki cukru, 2 łyzki gorzkiego cacao i 3-4 łyzki gęstej, kwaśniej smietany 18 %. Wszysto rozpuscic i na koniec dodać śmietanę. Jak lekko przestygnie wyłozyć na krem (zbyt gorące spowoduje rozpuszczenie masła w kremie). Udekorowałam resztką zmielonych na sypko orzechów. Jest pyszne.
Aneta [2006-10-05 11:03:07]
Poradzcie cos bo czytam i już nie wiem czy warto to ciasto wykonać? wygląda super.Zatanawia mnie to jak jabłka smakują z orzechami?
Emilka [2006-09-29 09:16:30]
zrobiłam placek niebo, wyszło super od razu znikło pół placka, ciasto zrobiłam z dwóch porcji i dodałam dwie łyzki smietany tak jak ktos wczesniej radził, do jabłek dodałam ok 2 łyzek żel-fixu, a mleka dałam tyle ile jest w przepisie i była masa super!!. aha jeszcze jedna rada najlepiej samować będzie po 1 lub 2 dniach ;) smacznego polecam
kaliksta [2006-06-06 19:02:25]
najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam:) pycha
ewkaw [2006-06-06 15:11:33]
Ciasto bardzo dobre.Gorąco polecam! Wszystkim smakowało!!!
Dorota [2006-04-27 12:07:29]
Niestety, ani to dobre, ani ładnie wygląda. Po dodaniu galaretki do jabłek masa zrobiła się ciemna /niepotrzebnie sie na to skusiłam, obawiając sie, że jabłka będą wypływać/ i nieapetycznie wyglądała,a połączenie jabłek z masą orzechową niezbyt szczęsliwe. Ciasto za twarde, nawet po 2 dniach nic się nie zmieniło.
yasmina [2006-03-28 15:42:16]
Dziekujemy za smaczne niebo
Ania sowistrzał [2006-03-22 01:40:19]
pyszne,ale za dużo mleka w przepisie,dać mniej i super,,niebo w gębie\"
justyna [2006-03-15 10:15:09]
Idealna nazwa dla tego ciasta.Jest po prostu przepyszne! Ma jednak maly feler. Spod jest baaardzo kruchy ale i tak wszystkim smakowal.
Hania [2005-12-17 23:08:51]
upiekłam go. Jeszcze stoi w lodówce (cała noc). Ale na ciasto potrzeba rzeczywiście podwójnej porcjii składników, do jabłek np, galatetkę i mniej mleka do masy orzechowej. Polewa się już robi;);) zapraszam na degustację:P:P
Justyna Gliwice [2005-11-13 08:22:53]
Bardzo pyszny placuszek!!! tylko ze po przestygnieciu masy orzechowej odlalam reszte mleka ktora nie wsiaknela w orzechy i przez to krem byl gesciejszy!!!
Izka [2005-11-02 14:41:03]
znałam to ciasto już dawno pod nazwą niebo w gębie i jest rewelacyjne, polecam wszystkim smakoszom, na pewno się nie zawiodą, najlepsze jest na drugi dzień!!!
Ania [2005-09-29 10:52:44]
Ciasto wspaniałe tylko trzeba dać 2x składniki na blache bo inaczej wychodzi płaskie jak naleśniki
ewa z krakowa [2005-09-02 16:11:43]
JA ZNAM TO CIASTO PT NIEBO W GĘBIE TYLKO DO JABŁEK DODAJE GALARETKE
KASKA [2005-07-07 15:48:28]
piekę to ciasto od bardzo dawna, jest to przepis z PORADNIKA DOMOWEGO z przed paru lat, wszystko polega na tym by zmniejszyć ilość cukru a zwiększyć składniki x 2
kalibrodka [2005-04-07 07:11:16]
dla mnie jest ok ,ale zalezy co kto lubi,ja daje 40 dkg maki do ciasta,1 łyzeczkę octu i 2 łyzki smietany .Natomiast polecam do jabłek jeszcze goracych wsypac na sucho galaretke
jula [2004-09-30 02:45:02]
Uwielbiam to ciasto i zawszw na Boże Narodzenie je piekę. Rewelacja a masa orzechowa wspaniała. Ja jeszcze je zmieniłam i robię w postaci tortui wtedy zamiast jabłek robię masę czekoladową z rumem.
Monika [2004-09-16 14:20:53]
ciasto jest dość dobre ale robiłam je według przepisu gdzie do masy jabłkowej dodaje się galaretkę, jek masa przestygnie wtedy można ciasto ładnie pokroić i jabłka nie wypływają
viola [2004-08-21 22:38:40]
Ciasto nieciekawe. Myslalam ze mnie czyms zaskoczy nazwa niebo. Nie polecam szkoda pracy,czasu i pieniedzy do przygotowywania tego ciasta
Gosia [2004-07-18 18:09:24]
rzecz gustu, ja sie baardzo rozczarowałam, smak słodko - kwaśny, nie za ciekawy, troche roboty.. a do tego mieszac orzechy z jablakami.. no dla mnie niebo to nie jest...
ania [2004-07-13 15:09:58]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl