Placek ze śliwkami

Dodane przez w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
2.776744186 stars based on 2365 reviews Ciasta i słodkości
Placek ze śliwkami Placek ze śliwkami - zdjęcie 2 Placek ze śliwkami - zdjęcie 3

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Lukier:
5 łyżek przegotowanej zimnej wody
8 łyżek cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego
aromat migdałowy
Ponadto:
ok. 50 sztuk śliwek

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać margarynę, dodać mąkę, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i utrzeć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.

Śliwki wydrążyć, obrać ze skórki i połówkami układać jedna przy drugiej na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C.

Do wody dodać kwasek cytrynowy, cukier puder, aromat migdałowy i wszystko razem utrzeć.

Upieczone i ostudzone ciasto polać gotowym lukrem.

Smacznego.

7142
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
skorzystałam i polecam! pycha! :))
Gosia. [2010-04-18 13:21:47]
Tak, troszkę malo pulchne. Można by dać mniej mąki. Ale w ogóle bardzo dobre. Szczegolnie tego samego dnia, bo na drugi staje się suchawe.
wanda [2007-08-05 21:18:41]
To jest moje pierwsze upieczone ciasto w życiu.Nie mam żadnego doświadczenia w tej branży.Dlatego uważnie przeczytałam komentarze.Dodałam mniej mąki tak jak ktoś radził ale jajek dałam 5 tak jak w przepisie.Ciasto wyszło super.Piekłam 65min ale na finiszu co 5 min nurkowałam w piekarniku "czy już?".Następnym razem dam mniej cukru (myślę że 1 pełna szklanka wystarczy).Zamiast śliwek dałam truskawki i następnym razem poukładam je bardzo , bardzo gęściutko!I nie będę ich przekrawać na pół!Jak na pierwszy raz wyszło mi naprawdę super.Polecam każdej "zielonej".Nie bać się! Acha,nie dawajcie wszystkiego naraz tylko po troszku-będzie łatwiej ucierać :o)) (ok.30-35min).Pozdrawiam i dziękuje za przepis.
Ariel08 [2007-06-10 19:54:01]
zdecydowanie mozna dac jedno lub dwa jajaka mniej poniewaz ciasto wtedy nie bedzie takie twarde
magusia150 [2006-09-02 22:09:27]
upiekłam ciasto wyrosło ale jest za geste za duzo w nim maki a tak ogolnie to dobre
asia [2006-08-25 16:03:14]
ciasta sie nie zagniata tylko uciera trzeba uważnie czytac :):):)
asia [2006-08-08 17:25:17]
trzeba uważnie czytać śmietana potrzebna jest do zagniecenia ciasta i podana jest w przepisie.Teraz sezon na śliwki to pieczemy ciasteczko o wyniku napiszę później.Smacznego
malbed [2005-08-29 14:25:06]
upieklam to ciasto,wyslo grube i geste,wydaje mi sie ze za duzo maki w nim jest i jajek,bo jak sie kosztuje to czuc jajka.Tak pozatym to smakowalo.
lebenderengel [2004-09-17 17:37:47]
DO CZEGO POTRZEBNA JEST ŚMIETANA?W SPOSOBIE WYKONANIA NIE WIDZĘ JEJ.
ANNA [2004-09-12 13:24:51]
Wykorzystałam ten przepis ale zamiast śliwek dałam truskawki.Było bardzo smaczne.Polecam.
Jolanta [2004-06-16 13:39:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.