naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Renia S.
Dodano: 20.08.2003
Ods這n dziennie: 168

Zdj璚ia Komentarze

Sk豉dniki:

Ciasto:
40 dag m彗i
20 dag margaryny
4 造磬i cukru
2 造瞠czki proszku do pieczenia
4 鄴速ka
2-3 造磬i 鄉ietany
Beza:
8 bia貫k
szklanka cukru
4 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
1 szklanka pokrojonych orzech闚 w這skich
Krem:
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 造瞠czka m彗i pszennej
1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
4 鄴速ka
½ kostki mas豉
½ kostki margaryny
1 s這ik powide
r e k l a m a

Spos鏏 wykonania:

Zarobi ciasto. Podzieli na 2 cz窷ci. Ka盥 cz窷 roz這篡 na osobnej prostok徠nej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponak逝wa widelcem, posmarowa powid豉mi.

Z podanych sk豉dnik闚 zrobi bez. Podzieli na 2 cz窷ci i roz這篡 na surowych plackach. Posypa pokrojonymi orzechami w這skimi. Ka盥y placek piec oko這 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklank mleka zagotowa. W reszcie mleka rozmiesza m彗 i cukier. Ugotowa budy, ostudzi. Utrze mas這 z margaryn i 鄴速kami, nast瘼nie dodawa po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki prze這篡 kremem. Sch這dzi w lod闚ce.

Smacznego.

Sprawd korzy軼i na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepis闚: 1341 6238
Liczba porad kulinarnych: Brak 1494
Reklamy: S Brak
Mo瞠sz dodawa przepisy: Nie Tak
Warto軼i od篡wcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepis闚: Nie Tak
Wyszukiwanie wg sk豉dnik闚: Nie Tak
Sprawd extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesi璚zny koszt korzystania z serwisu od 1,66 z (z VAT)
Zobacz tak瞠 podobne przepisy:
Sprawd extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawd tak瞠 inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
W takim razie to mo積a j na pocz徠ku przykry foli aluminiow, a potem w po這wie pieczenia odkry. Udanego wypieku 篡cz :)
Dorota [2013-12-27 19:22:50]
Mnie si bardziej zrumieni豉 ta beza a na zdj璚iu wysz豉 super. Czy podczas pieczenia nale篡 j przykry folia aluminiow albo wstawi do piekarnika na najni窺zy poziom?
NATI [2013-03-12 15:24:27]
bardzo dobre ciastko ale krem za rzadki moim zdaniem trzeba zwi瘯szy porcj m彗i nie 造瞠czk ale 造磬 . pozdrawiam
Ania [2012-12-23 13:28:20]
Gramatura na krem jest nie w豉軼iwa bo jest 瘸tki szkoda jajek nie polecam.
El瘺ieta [2012-11-19 17:09:46]
bardzo dobre ciasto pozdrawiam pani Reniu polecam
viola [2012-11-06 14:22:59]
Ciesz si, 瞠 ciasto si uda這 i 瞠 smakowa這 :)
Dorota [2012-07-31 14:04:21]
bardzo dobry przepis osobisie polecam . Robi豉m to ciasto i wysz這 swietnie wszystkim smakowa這. polecam
fantazjaaa [2012-07-31 13:58:15]
to bardzo dobtze
ania [2011-11-18 15:11:53]
Do ciasta mo瞠 by kwa郾a 鄉ietana.
Dorota [2011-02-24 12:14:39]
jak 鄉ietan u篡? Ukwaszon czy normaln?
Sasona [2011-02-24 11:35:03]
Bez robi si tak: do suchej miski nale篡 przela bia趾a, doda szczypt soli i ubija na sztywn pian. Nast瘼nie doda cukier i dalej ubija, a cukier si rozpu軼i i masa zrobi si taka g豉dka. Doda m彗 ziemniaczan i delikatne wymiesza drewnian 造磬. Przela na blaszk i piec. W tym przepisie bez nale篡 podzieli na dwie cz窷ci, roz這篡 na dw鏂h blaszkach i posypa orzechami w這skimi. Powodzenia :)
Dorota [2011-02-04 12:20:22]
jak si robi BEZ - prosz o szczeg馧owy przepis:) pozdrawiam:)
Becia [2011-02-03 23:20:37]
Ciasto jest super ! a do bezy dodaj troch proszku do pieczenia .
dosiaa [2011-01-12 14:19:14]
Beza tak po prostu ma, 瞠 troch siada. Wa積e jest, 瞠by nie otwiera piekarnika podczas pieczenia.
Dorota [2010-12-29 15:08:02]
Beza tak ma, 瞠 troszeczk siada. Jajka maj mie temperatur pokojow, wa積e jest 瞠by je ubi na sztywn mas, potem ca貫 ciasto w這篡 do nagrzanego piekarnika i nie uchyla drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Pozdrawiam i Weso造ch 安i徠 篡cz :)
Dorota [2010-12-23 12:10:19]
Wow! Bardzo si ciesz, 瞠 pychotka tak Wam zasmakowa豉. Serdecznie pozdrawiam i Weso造ch 安i徠 篡cz :)
Dorota [2010-12-23 09:19:24]
ciacho jest pyszne, robi je co tydzie... na razie si nam nie przejad這 :D
madzia [2010-12-22 23:51:44]
Mam pytanie.Dlaczego nie wychodzi mi beza ? Piek豉m 30 min.豉dnie mi wyros豉 d逝瞠j nie mog豉m ju piec bo mi sie orzechy by spali造.Po wyj璚iu z piekarnika beza mi opad豉. Prosz mi napisa czy bia趾a maja by zimne z lod闚ki,czy ubija na ciep這,czy temp.pokojowa co nie tak widocznie robie.
Ewa [2010-12-20 12:32:37]
ciacho pyszne ale besa mi usiadla najpierw wyroslo na 5cm jak je wyciaglam to usiadlo dlaczego.
monika [2010-12-02 14:27:47]
To jest najpyszniejsze ciasto 鈍iata:) Bardzo dobry przepis, 豉twe w przygotowaniu, polecam powid豉 郵iwkowe z Biedronki;)
londrynka [2010-11-05 19:30:52]
Ciasto jest pyszne. robie je juz od ajkiegos czasu i zawsze wychodzi super. tylko krem robie karptkowy i przy ubijaniu pjany nie dodaje m彗i ziemniaczanej. Ciadto zawsze wszystkim smakuje i wygl康a identycznie jak na zdjeciu:))
pati [2010-08-18 11:59:58]
ciasto super
Iwoles [2010-08-15 17:39:54]
Ciasto oczywi軼ie podzieli na dwa placki , ka盥y posmarowa powid豉mi 郵iwkowymi , na to ubit pian z bia貫k ze szklank cukru a na wierzch posypujemy orzechami.Placki upiec.Zycz udanego wypieku.
Renia M. [2009-01-19 15:51:05]
Bardzo dziekuj za porade i na pewno spr鏏uj Pani przepisu.Pozdrawiam.
Kasia O [2009-01-18 19:03:05]
Proponuj zwi瘯szy temperatur pieczenia do 180 st (piec ok 35-40 min) , ale podam sw鎩 przepis na placki napewno wyjdzie: 4 szkl.m彗i,1,5 kostki Kasi,3/4 szklcukru pudru, 6 鄴速ek,1 proszek do pieczenia,1 cukier waniliowy - zagnie嗆 sk陰dniki i upiec.Ja piek to ciasto w temp oko這 170 st.oko這 35 - 40 min.砰cz powodzenia .
Renia M. [2009-01-18 16:16:15]
Drogie Panie czy mozecie mi podpowiedzie dlaczego cho pieka豉m wedlug podanych proporcji ciasto (sp鏚)wyszedl mi gliniasty jakby niedopieczony(pieklam w temp.160 st. przez 35 min) i to troch psuje mi ogoln ocen.
Kasia O [2009-01-17 12:24:20]
Sta這 sie jednym z moich ulubionych i najch皻niej pieczonych ciast. Jest proste, a zarazem pyszne i ladnie wyglada na talerzu.
amatorka [2009-01-09 22:17:28]
Piek to ciasto w ten sam spo酣b,tylko drugi placek przekr璚am do g鏎y dnem,czyli pian do do逝 a wierzch polewam polew.Zamiast masy budyniowej u篡wam kremu karpatka.Jest te bardzo smaczne.
Renia M. [2008-12-30 17:25:45]
od dluzszego juz czasu nie dodaje surowychjaj do zadnych potraw a szczegolnie do kremowJEZELI JUZ TO GOTUJE KREM BUDYNIOWY Z MAKI I Z ZOLTKAMI smacznego to jest naprawde pycha jezeli nawet moj tesc to chwali
IZA [2008-04-01 20:08:44]
pyszne to ciasto,krem robi豉m wg.przepisu z wypowiedzi Magdaleny.
marzycielka [2008-03-31 20:01:44]
Ciasto jest rewelacyjne. Zawsze wszystkim smakuje.
Ania [2008-02-19 17:18:46]
Te placki zawsze wychodz twarde. Dlatego ciasto jest najlepiej zrobi 1-2 dni wcze郾iej, a potem trzyma w lod闚ce.
Dorota [2008-02-06 16:58:50]
Pomocy! Nie wiem czemu ale mi placki ciasto(placki ) wychodza strasznie twarde potem sie nie moge ukroic
Goska [2008-02-04 15:22:14]
ciasto super ja zamiast tego kremu daj karpatkowy z torebki
kasia [2008-01-31 22:49:29]
ciasto jest super robi je ju od kilku lat i wci捫 nam smakuje, polecam wszytskim, kt鏎zy lubi dobre ciacho z kremem
madzia [2008-01-04 18:05:12]
Jest wspaniale jak dlamnie rewelacja.A krem naprawde moze byc i budyniowy i karpatkowy.Pasuje tez prawie kazdy dzem .Ja robie z wisniami swojej roboty dzemikim z calych wisienek
elizabeth z Mlheim [2007-12-13 00:09:40]
placek pychaaaaaaaaaaaaa pozdrawiam.A co do kremu to da豉m po 1 造zce maki bo z tego przepisu krem jest zadki
beaa [2007-11-14 21:33:16]
ciasto jest wy鄉ienite polecam ka盥emu
Gabi [2007-10-16 16:32:42]
Ciasto dobre. Czasami zamiast masy wyk豉dam krem karpatkowy i tez jest pycha. Pzdr.
Dooorota [2007-08-24 07:50:05]
pierwszy raz robi豉m to ciasto i od razu mi wysz這:)) a og鏊nie ciasto PYSZKA:) wszystkim smakuje...
IzKa_17 (lol) [2007-07-28 15:35:28]
Hmm... mo瞠 mas這 jest za twarde, tzn. nie ma temperatury pokojowej, a powinno by mi瘯kie i wtedy 豉dnie utrze si na puszyst mas. Potem dodaje si ostudzony budy (to 瞠 jest troch wi璚ej m彗i raczej nie ma wp造wu na wa瞠nie si kremu). Do kremu nale篡 u篡wa prawdziwe mas這, a nie tzw. mix'u (np. mas這 z dodatkiem oleju). Miksowanie mas豉 z budyniem te nie powinno d逝go trwa, bo w豉郾ie wtedy krem si wa篡. Prosz spr鏏owa doda kilka 造瞠k gor帷ej przegotowanej wody, gdy zauwa篡 si, 瞠 krem zaczyna si wa篡, i d逝go miksowa z t wod, a masa zrobi si g豉dka, a potem dodawa pozosta造 budy. Powodzenia :)
Dorota [2007-07-24 15:16:27]
czesc wam. Ja robilam to ciasto. mi od jakiegos czasu wazy mi sie krem zrobie budyn ostudze go dodaje do utartego masla i sie wazy. Roznica jest taka ze daje 2 lyzki maki pszennej i 2 ziemniaczanej moze miec to jakies znaczenie. Odpiscie
doris [2007-07-20 21:25:12]
BARDZO SMACZNE CIASTO LECZ TROCHE CIE涔IE DO ZROBIENIA.......
PAULA [2007-07-20 15:02:10]
Robi豉m je dwa razy i za pierwszym razem bez zrobi豉m z 4 bia貫k zamiast z 8(przez pomy趾) i wysz這 przepyszne..za drugim razem zrobi豉m wed逝g przepisu- z 8 i pianka opad豉 po upieczeniu :( ale ciasto super!
Asia [2007-07-13 10:09:53]
Robi zupe軟ie inny krem: z 1/2 litra mleka odla 1/2 szklanki i wymiesza z 2 造磬ami m彗i ziemniaczanej i 2 造磬ami m彗i pszennej. Reszt mleka zagotowa z 3/4 szklanki cukru + 2 cukry waniliowe + 1 kostka margaryny. Do gotuj帷ego si mleka wla rozrobiony budy, dobrze wymiesza i chwil pogotowac (najlepiej zmiksowa ten gor帷y budy to zawsze wyjdzie jednolity). Gor帷y krem wyla na wystudzone ciasto, przykry drugim orzechami do g鏎y. Dodatkowo d瞠m posypuj rodzynkami. Robi to ciasto od lat, bardzo wszystkim smakuje i zawsze si udaje. Mo瞠 kto spr鏏uje zrobi taki krem?
Emilia [2007-07-05 22:37:36]
do ciasta najepszym dzemem jest dzem z czarnej pozeczki
mania [2007-05-19 20:28:15]
ciasto naprawde dobre;)) robie wszystko wed逝g podanego przepisu i zawsze mi wychodzi. tylko krem kupuje gotowy(karpatkowy) wszystkim zawsze smakuje.
Pati [2007-05-16 16:03:09]
Witam, mas這 i margaryn mo積a uciera robotem (wa積e jest aby mas這 i margaryna mia造 temperatur pokojow - nale篡 je wcze郾iej wyci庵n望 z lod闚ki). Dalej ucieraj帷 nale篡 dodawa ugotowany wcze郾iej i ostudzony budy. Tym gotowym ju kremem przek豉da si upieczone i ostudzone placki (plack闚 nie przek豉da si ciep造m kremem). Powodzenia :)
Dorota [2007-04-26 10:11:24]
Witam mam pytanie czy mas這 i margaryne mo積a uciera robotem czy r璚znie a te placki prze這篡 ciep造m kremem czy zimnym
niedo鈍iadczona 26 04 07 [2007-04-26 09:46:15]
Robilam to ciasto juz kilka krotnie i jest naprawde super, jak nie mam zbyt duzo czasu to krem robie z torebki :(( karpatkowy i ciasto gotowe-dziekuje za przepis :)
GosiaM [2007-04-20 09:58:08]
ciasto bardzo dobre.Ja da豉m powid豉 o smaku r騜y i zrobi豉m sw鎩 niezawodny krem( podobny do kremu Magdy). Super!
Klaudia [2007-04-15 19:04:29]
najlepiej jest je prze這篡c d瞠mem 郵iwkowym polecam!!!!!!! jest pyszne!!!! znam ten przepis pod nazwa "PANI WALEWSKA"
agnieszka [2007-04-04 11:02:52]
Dzieki-o efektach dam znac
Iza z Oz [2007-04-03 01:49:39]
Ciasto to jest na prostok徠n form o wymiarach ok. 25 na 36 cm. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-02 10:55:18]
Ciasto wyglada fantastycznie, smak moge sobie wyobrazic ( tu gdzie mieszkam nikomu nie przyjdzie do glowy robic cos takiego w domu- ja sprobuje).Mam tylko pytanie- jakiej wielkosci powinna byc blaszka?
Iza z Oz [2007-04-02 04:27:32]
Ciasto SUPER!!! Pycha ta Pychotka wczoraj upiek豉m dzi ju nie ma!
Aga Ch. [2007-03-11 10:05:57]
nic specjalnego
Justyna [2007-03-10 16:59:12]
Wa積e jest, aby wszystkie sk豉dniki kremu mia造 pokojow temperatur. Mas這 z margaryn nale篡 utrze na puszyst mas (to jest wa積e) i dalej dodawa pozosta貫 sk豉dniki ca造 czas ucieraj帷.
Dorota [2007-02-26 17:16:01]
pychota
Anna [2007-02-24 20:33:14]
to bardzo pyszne ciasto i wcale nie tak trudne w wykonaniu moja rodzinka wprost uwielbia 'pychotke'
anna [2007-02-23 22:04:49]
czesto wa篡 mi si krem budyniowy nie wiem dlaczego mo瞠 kto mi doradzi z g鏎y dzi瘯uj
Beata [2007-02-23 17:18:47]
Dzi瘯uj, Dorotko za odpowied. A ciasto jest rzeczywi軼ie wykwintne i bardzo dobre. Do kremu doda豉m na wszelki wypadek 1 造瞠czk zag瘰tnika "gustin-fix" DrOetkera. Wszystko wysz這 super. Czekam z cierpliwo軼i na przepis na tiramisu.
wanda [2007-02-10 11:33:34]
Tak, je瞠li jest taka mo磧iwo嗆 i dobry piekarnik, kt鏎y nie przypala - to jak najbardziej mo積a upiec te dwa placki za jednym razem. 砰cz udanego wypieku ;)
Dorota [2007-02-09 17:43:38]
Mam pytanie. Czy mo積a te dwa placki piec jednoczesnie, na g鏎ze i na dole piekarnika? Czy wtedy wyjdzie dobrze beza? Ja musia豉m piec jeden placek 55 minut, 瞠by beza by豉 sztywna. Wi璚 pieczenie ich po kolei jeden po drugim jest strasznie pracoch這nne, czasoch這nne i energoch這nne.
wanda [2007-02-09 17:15:53]
masa podana w przepisie wychodzi, tylko trzeba umie j zrobi. Dla u豉twienia najlepiej po陰czy wszystkie sk豉dniki i roztrzepa mikserem, a po zagotowaniu i wystudzeniu dodawa porcjami do roztartego mas豉 (w kostce). Jeszcze jedna rada, ja ucieram orzechy w robocie na bardzo drobne- rada dla tych kt鏎zy my郵 o babciach i dziadkach, poza tym jest du穎 smaczniejsze:)
renia b. [2007-02-06 12:25:46]
ciasto wy鄉ienite, bardzo dobre, mniam mniam
kasia [2007-01-31 23:07:10]
Ciasto jest przepyszne tylko do budyniu daje sie 2造zki maki -jedne i drugiej wtedy extra i 鄴速ka dodaje do maki z mlekiem i razem gotuje ok 3 min naprawde pyszne co do reszty nic dodac polecam innym smakoszom.Pozdrawiam.
wiola344 [2007-01-29 09:03:14]
Prosz bardzo, ciesz si, 瞠 mog豉m pom鏂. 砰cz wszystkiego najlepszego z okazji zbli瘸j帷ych si Twoich imienin i smacznego wypieku. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-01-19 13:22:30]
Dzi瘯i, Dorota. Znalaz豉m go i na pewno wypr鏏uj na zbli瘸j帷ych si moich imieninach.
軻gatka [2007-01-19 12:02:53]
To 24 opinia, dodana 06.09.2004 (licz帷 od do逝).
Dorota [2007-01-18 15:23:22]
Jaki jest dok豉dny przpis na krem wed逝g P.Magdaleny z Krakowa, bo nie mog go znale潭?!
軻gatka [2007-01-18 13:50:38]
Na g鏎ze strony, po lewej stronie - jest przelicznik wag, z kt鏎ego mo積a skorzysta przy przeliczaniu sk豉dnik闚. A co do m彗i to jedna szklanka m彗i = 17 dag, wi璚 40 dag = 2,4 szklanki (oko這 2 1/2 szklanki). Udanego wypieku ;)
Dorota [2007-01-18 12:34:00]
jak mam odmierzy 40 dkg m彗i
ania [2007-01-18 10:44:46]
Niedawno skorzysta豉m z tego przepisu :D CIASTO PO PROSTU REWELACJA, POLECAM WSZYSTKIM!! Ciasto jest lepsze dopiero na drugi dzie i jest strasznie syte :P
Adzia [2007-01-16 14:26:11]
tO CIASTO ZNAM POD NAZWA PANI WALEWSKA NAPRAWDE WARTO JE ZROBIC BARDZO DOBRE NA SWIETA
BEATKA [2007-01-14 13:36:57]
ciasto pycha!!!
ela [2007-01-11 12:48:16]
Nie, pokrojonymi orzechami w這skimi nale篡 posypa surowe bezy.
Dorota [2007-01-09 21:57:43]
Pomocy! Co zrobi z orzechami? Doda do ciasta bezowego?!
Barbara [2007-01-09 21:30:13]
super ciacho
andzia [2007-01-09 12:59:41]
dosta豉m przepis od mojej przyjaci馧ki i pomy郵a豉m 瞠 mo瞠 warto sprawdzi.cho nie jestem kuchark ciasto uda這 mi sie doskona貫.Polecam mas samemu ugotowac budu z 1,5 szkl mleka 3 造 m彗i pszennej i 2 ziemniaczanej 1/2 szkl cukru i cukier waniljowy margayna kasia.bardzo zimny budyn rozmiksowa i dodawac bardzo zimn margaryn napewno sie uda.polecam.
iwona z Anglii [2007-01-08 16:10:11]
Ciasto super ca豉 moja rodzinka polubi豉, a moja rada jest taka , 瞠 krem robie taki jak do ciasta toffi z tej strony. czyli gotuje litr mleka z mas貫m, w osobnym garnku mieszam cztery z馧tka z 1/3 szklanki cukru i ci庵le mieszaj帷 dodaj 1 szkl. m彗i krupczatki. Nast瘼nie wlewam te gor帷e mleko powoli ciagle mieszajac. Po wymieszaniu wszystkiego stawiam jeszcze chwilk na gaz, po to 瞠by si mocniej zagotowa.
Weronika [2006-12-30 13:40:03]
Upiek豉m to ciasto na OPxTEK, kt鏎y robili鄉y w pracy (by這 7 os鏏), wszyscy si nim zajadali. Serdecznie polecam!
Babilonka z WLKP [2006-12-22 15:16:39]
ciasto jest pyszne piek go ju kilka lat tylko krem robi po swojemu zawsze wychodzi POZDRAWIAM .
asia hy積e [2006-12-18 21:37:50]
pyszno軼i!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MARCIN Z ROPCZYC [2006-12-11 16:56:44]
mam ten przepis wiele lat.ciasto jest bardzo dobre.Polecam!!!
Iwona [2006-12-08 14:00:07]
Z tego przepisu wyjdzie jedno ciasto, dwa osobno upieczone placki trzeba z這篡 - prze這篡 kremem.
Dorota [2006-12-07 18:06:23]
mam tylko jedno pytanie? czy z tego przepisu wychodza dwa ciasta? czy to sie sk豉da w jedna ca這軼?
wiola -rybka [2006-12-07 17:56:22]
krem robie wg.przepisu Magdaleny z Krakowa , ale do tej maki rozmieszanej z mlekiem dodaje 3 zoltka wszystko dobrze roztrzepie najlepiej robotem i powoli wlewam do gotujacego sie mleka z cukrem stale mieszajac tez robotem.Musi sie mieszac bo zrobilby sie kluch a nie budyn.Bo to jest poprostu budyn .Mozna zamiast maki kartoflanej dac budyn smietankowy lub waniliowy.Do mleka dodaje lyzke masla to wtedy nie robia mi sie takie grudki podczas gotowania tylko jest sliska masa.Jak juz jest calkowicie zimny budyn to wtedy dodaje go do utartego masla.Krem zawsze sie uda.Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!
Marta [2006-12-02 15:23:24]
r闚nie polecam krem Magdaleny z Krakowa, mimo, 瞠 w przepisie P.Magdy nie trzeba podawa 鄴速ek do kremu, ja pod豉m w trakcie ucierania mas豉 4 鄴速ka(瘸l mi ich by這 i nie wiedzia豉m co z nimi zrobi) krem rewelacja!!! ALE POTRZEBUJE POMOCY CO DO BEZY!!!! JU DRUGI RAZ JE ROBI I ZA KA浴YM RAZEM-KLAPA!!! W PIEKARNIKU WYRO吉IE JAK KARPATKA I POD KONIEC OPADA, WSZYSTKO ROBI POPRAWNIE WG PRZEPISU!!! MO浩 KTO ZNA NIEZAWODNY JAK P.MAGDA Z KRAKOWA KREM, BxGAM! POMOCY!!! MARTA I PATULKA
MARTUCHA [2006-11-24 14:21:22]
supet przepis!!! najlepszy do kawy!
sylwunia [12.11.2006r 10:40:25] [2006-11-12 10:40:00]
to jest PYCHOTKA,siostra Anastazja piecze go z amoniakiem.Zrobi豉m i jest wspania貫!
Negli瞠k [2006-11-10 10:14:57]
super przepis!! bardzo smaczne ciasto!!! polecam!! :-)
Ania [2006-11-07 09:44:09]
Ciasto og鏊nie dobre, ale krem mi nie wyszed i wyp造n掖 z ciasta!!!! za drugim razem zrobi krem z mojego przepisu
Ilona [2006-11-05 12:50:31]
jest pyszne i apetyczne. Polecam ka盥emu !! Bierzcie si do pieczenia!!
Luciola :) [2006-11-01 20:47:01]
bardzo dobre ciasto ,ale do robienia kremu doda豉m jedn 造瞠czk m彗i ziemniaczanej wi璚ej i wysz這 extra
Maria [2006-10-15 11:07:09]
to ciasto nazywa si Pani Walewska
aaa [2006-10-10 20:08:15]
moje droge ciasto pieklam kilka razy i zawsze zmieniam raz ukladam na kruchym spodzie drelowane wisnie lub sliwkinamoczone rodzynki ina to bezy bez maki adruga czesc z powidlami kremz budyniu waniliowego i zoltek wg przepisu na opakowaniu zawsze wychodzi pozdrawiam
kharzak [2006-10-05 14:20:38]
Ciasto poprostu pycha! Spr鏏ujcie go zrobi. POLECAM!!!
Sylwia [2006-10-01 08:36:28]
hm a ja spapralam bo nieszczegulowo przepis podany orzeszki wsypalam do masy beza i ??nocoz opadlo z deka ale dalosie zjesc ciastow orginale pychotka jak sadze bo widzialam fotke ale moje ez dobre :)
ludka [2006-08-14 20:59:18]
mi troche inaczej wysz這. Jak zwykle u篡豉m za duzej formy i moje ciacho niejest takie wysokie jak na fotce. Krem zrobilam po swojemu- tzn zwiekszy豉m ilo軼 m彗i, a na koniec gdy by juz zimny da豉m 造瞠czke w鏚ki. Ahas zmieni豉m jeszcze dwie rzeczy: drug po這we ciasta po陰czy豉m z kakaem, ciasto wygl康a efektowniej, i niestety niemia豉m orzech闚 wloskich wiec da豉m ziemne. Efekt supcio a smakuje jeszcze lepiej.
witaaminkaa [2006-08-11 20:23:33]
Magdalena z Krakowa poda豉 przepis znakomity na krem i ja te go tak samo robie od lat i zawsze wychodzi pozdrawiam
farmerka [2006-08-10 09:14:06]
naprawde pyszna ta pychotka zawsze sie udaje piek豉m z tego przepisu wiele razy.
jagoda2 [2006-06-13 17:18:09]
krem troch rzadki, ale domownikom og鏊nie smakowa這 ciasto!
malgo [2006-05-10 17:35:34]
pychotka ca趾iem nie z豉 ale te orzechy jakie takie gorzkie
Monika [2006-04-17 17:29:24]
wygl康a smacznie i nie tylko dzisiaj upiek豉m. Jako powid豉 da豉m d瞠m jab趾owy w豉snej roboty. ciasto poprostu pyszne. Nieda si opisa, niebo w buzi.
smakosz :-) [2006-02-18 19:31:17]
CIASTKA SUPER TYLKO PIEC I JE汎...
GABI [2006-01-26 14:43:28]
BARDZO PYSZNE CIASTO POLECAM
MAΔOSIA [2006-01-23 12:43:10]
jest pyszne!!!Moje ulubione...
Anka [2006-01-09 11:46:58]
to naprawde pyszne ciasto,jedno z moich ulubionych i zawsze sie udaje - POLECAM!!!
Agnieszka [2005-12-27 16:16:31]
ciasto jest przepyszne
ameska [2005-12-22 13:30:38]
Ciasto jest super. Pieklam kilka razy zawsze wychodzi i zaraz znika,
kaka [2005-12-06 20:27:00]
Prawdziwa pychotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ca豉 blaszka posz豉 w mig!!!!!!!!SUPERRRRRRRRRR
gosia [2005-11-26 20:50:59]
ciasto jest pyszne. Zamiast robic budy do mas豉 dawa豉m kupny lub krem karpatkowy i koniecznie alkohol do kremu- masa jest w闚czas bardziej wyrazista. krem przykry plackiem do g鏎y nogami, orzechami do spodu, a wierzch pola polew
oleola [2005-11-24 12:09:15]
w豉郾ie wczoraj jad豉m-pycha!
Renia [2005-10-23 18:56:20]
do kremu mozna dodac pokrojone w kostke ananasy pycha
aga [2005-09-08 21:02:43]
Na placek smaruj cienk warstw powide,warstw bezy i posypuj to skruszonymi orzechami.Tak piek identycznie(200 st.ok.20 min.) dwa placki.Przek豉dam je p騧niej budyniem z roztartym mas貫m.---BARDZO WA烤E!!!!!!!!-- Placki musz by u這穎ne do siebie orzechami (pomi璠zy nimi budy).Koniecznie pola polew czekoladow(mo瞠 by gotowa).
Kasia [2005-06-03 17:21:03]
troche beza mi usiadla ,po upieczeniu 10 min trzymalam zamkniety piekarnik a pozniej uchylony przez 10 min,gdzies popelnilam blad ,ale ciato wyglada apetycznie przekonamy sie jutro
danuta z boleslawca [2005-05-25 19:36:16]
ciasto jest dobre ale mi nie wyszla beza zrobi豉 si sztywna, a nie chrupioca. co zrobi 瞠by by豉 chrupioca????????/
sylwia [2005-03-31 17:09:03]
CIASTO TO MO烤A ZALICZY DO CIAST BARDZIEJ WYKWINTNYCH JEST PYSZNE I SZYBKO SIE JE PIECZE. POLECAM WSZYSTKIM KREM DELECTY "KARPATKA W 5 MINUT" JEST STWORZONY DO TEGO CIASTA JEST BARDZO LEKKI I 名IETNIE SI KOMPONUJE Z CIASTEM .POLECAM GORACO.
ELIKA [2005-03-14 17:20:54]
m鎩 przepis troch przekszta販i豉m: ciasto: 0,5 kg m彗i, 20 dag pudru, 5 jaj, margaryna, 1 造瞠czka proszku do pieczenia i amoniaku, 2-3 造磬i 鄉ietany, powid這. wykonanie: margaryn posieka z cukrem, 鄴速kami i reszt sk豉dnik闚. podzieli na dwie cz窷ci: jedn posmarowa powid貫m i wyla ubit pian z 5 bia貫k z dodatkiem szkl. cukru. posypa orzechami. upiec. na 2-g cz窷 ciasta wy這篡 orzechy: ok. 15-20 dag posiekanych orzech闚 zesmarzyc z 造磬 miodu , 5 dag cukru, 2 造磬ami mleka. wy這篡 na placek. upiec na z這ty kolor. krem: szkl. mleka ugotowa z dodatkiem cukru(wg uznania) w po這wie szkl. mleka rozmiesza budy i zagotowa. zimny utrze z 0,5 mas豉. prze這篡, piana ma by na wierzchu. najlepszy jest na drugi dzie. smacznego.
Karolina [2005-02-26 21:53:51]
A to m鎩 przepis na pysznotk, i krem nie jest za rzedki, tylko powoli go dotujcie ci庵le mieszaj帷 . Pysznotka Ciasto: 40 dag m彗i 20 dag margaryny 4 鄴速ka 20 dag cukru 2 造. proszku do pieczenia 3 造磬i 鄉ietany Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 ciasto roz這篡 na 2 du瞠 blachy. Posmarowa powid豉mi, na nie roz這篡 ubit pian z 1 szkl. cukru. Posypa orzechami w這skimi posiekanymi i piec na kolor s這mkowy. Krem: 5 鄴速ek utrze z 3/4 szklanki cukru. Doda 6 p豉skich 造瞠k m彗i ziemniaczanej- utrze. Gdy jest ukr璚one, zala 1/2 l gor帷ego mleka- zagotowa na wolnym ogniu, a nast瘼nie wystudzi mieszaj帷. Utrze 1 kostk mas豉, doda po 1 造盧e wystudzony budy. Prze這篡 nim ciasta. Smacznego!!
Iwona [2005-01-24 12:40:28]
A to m鎩 przepis na pysznotk, i krem nie jest za rzedki, tylko powoli go dotujcie ci庵le mieszaj帷 . NIEZAWODNY KREM. 0,5 L MLEKA- ZOSTAWIC TROSZKE ABY ROZROBIC W NIM 3 DU浩 Χ涔I M…I PSZENNEJ I 1 Χ涔E ZIEMNIACZANEJ. RESZTE MLEKA ZAGOTOWAC Z 10 DAG CUKRU I CUKREM WANILIOWYM. DO GOTUJ。EGO MLEKA DODA ROZROBION M…- ZAGOTOWA- OSTUDZI. UTRZE KOSTKE MASx 82% TΣSZCZU (WA烤E) DO BIAΜ列I I DODAWA PO 1 Χ浚E BUDYNIU. NIE MA TAKIEJ MO烊IWO列I, 浩BY KREM NIE WYSZED!!!
iwa [2005-01-24 12:37:23]
Ciasto jest "palce liza".Piek je od dawna ,ale krem robi inaczej:ucieram dwa 鄴速ka z 1/2 szklanki cukru,dodaj do tego 2 造磬i m彗i ziemniaczanej i 2 造磬i budyniu 鄉ietankowego ,zalewam to szklank gor帷ego mleka (dok豉dnie mieszam)i gotuj to na ma造m ogniu ci庵le mieszaj帷(nie jest rzadkie).Po ugotowaniu studz i ucieram z jedn kostk margaryny,najlepiej "Kasi".Aha,a ubit bez mieszam z orzechami,a nie posypuj.Jest lepsze.bo czasem orzechy mog si przypali. Powodzenia!
Renata [2004-12-28 22:20:31]
wygl康a smakowicie i penie tak te smakuje,po komentarzach dam krem gotowy bo boj sie 瞠 nie wyjdzie,ale og鏊nie jest ok,pa,pa
gosia [2004-12-12 12:23:44]
ja piek beze tylko z cukrem m彗i ziemniaczanej si nie daje,wtedy beza jest delikatna.
oliwka [2004-11-03 21:15:51]
Ciasto ca趾iem niez貫. Krem zrobi豉m jednak wed逝g w豉snego pzepsu, bo w tym wydawa這 mi si za ma這 m彗i. Zastanawia mnie tylko beza, czy powinna byc chrupi帷a? Mi taka nie wysz豉? Co mog豉m zrobi 磧e?
Andzia [2004-11-01 22:06:13]
Pycha. Moim go軼iom bardzo smakowa這. Mam zam闚ienia na nast瘼ny.
malina [2004-10-26 09:55:15]
Ciasto przepyszne, robi豉m wiele razy ale ja znam nazwe Pani Walewska. A Pysznotka to u mnie jest podobna ( ale np. ciasto jest z odrobin amoniaku itd...) Do niuni : skoro 瘸dna rewelacja to podaj przepis na lepsze :-)
ania-b [2004-10-18 21:57:11]
Ciasto jest rewelacyjne ale ja u篡豉m gotowego kremu do karpatki bo jak przeczyta豉m komentarze odno郾ie kremu podanego w przepisie to ba豉m si 瞠 mi nie wyjdzie. Nast瘼nym razem sama zrobi krem ale go troch zmodyfikuj korzystaj帷 z waszych rad.
Kasia [2004-10-09 23:40:30]
hmm no zastanawiam sie nad tym ciastem. wygl康a bardzo smakowicie a 郵inka cieknie. boje sie ze ta masa bedzie za 瘸dka i ca貫 ciasto sie zmarnuje. Jestem jednak ciekawa jak smakuje dlatego biore sie do pracy. My郵e 瞠 te placki z bez i orzechami to 鈍ietny pomys i mo積a go wykorzysta do innych przepis闚. jak nie wyjdzie mi orginalny przepis to zamiast podanego kremu poprostu prze這ze to zwyk造m budyniem lub kremem do karpatki.
witaminkaa [2004-10-08 18:42:05]
bardzo smaczne.pozdrawiam autora
Aneta [2004-10-01 19:15:43]
Ciasto niez貫 cho musz przyzna, 瞠 nie jestem zwolenniczk tego typu krem闚, dla mnie one zawsze maj w sobie za du穎 smaku mas豉 czy margaryny, ja wol sam budy dlatego troch je zmieni豉m. Krem zrobi豉m podobnie jak Magdalena z Krakowa, tylko 瞠 zamiast 0,5l mleka da豉m go 1,75 szklanki z czego 1,5 szklanki zagotowa豉m z cukrem a do 0,25 szklanki doda豉m cztery 鄴速ka i m彗 i zrobi豉m z tego zwyczajny budy, kt鏎ym prze這篡豉m placki. I wiecie co? Ten wysz這 pysznie:)
Beti [2004-09-17 21:55:16]
JESTEM CUKIERNIKIEM I OTO MOJE RADY: PO PIERWSZE TO CIASTO NAZYWA SIE PYSZNOTKA A PO DRUGIE PODAM NIEZAWODNY KREM. 0,5 L MLEKA- ZOSTAWIC TROSZKE ABY ROZROBIC W NIM 3 DU浩 Χ涔I M…I PSZENNEJ I 1 Χ涔E ZIEMNIACZANEJ. RESZTE MLEKA ZAGOTOWAC Z 10 DAG CUKRU I CUKREM WANILIOWYM. DO GOTUJ。EGO MLEKA DODA ROZROBION M…- ZAGOTOWA- OSTUDZI. UTRZE KOSTKE MASx 82% TΣSZCZU (WA烤E) DO BIAΜ列I I DODAWA PO 1 Χ浚E BUDYNIU. NIE MA TAKIEJ MO烊IWO列I, 浩BY KREM NIE WYSZED!!!
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-06 13:09:22]
znam to ciasto pod nazw pani walewska jest pyszne ale ja beze robie inaczej ubijam bia趾o z cukrem i mieszam z orzechami a krem to krem do karpatki :)
basia [2004-08-23 13:48:53]
Przecie w pychotce powinny by wi郾ie. Czy kto鄂iedy i do czego si je dodaje?
Ba [2004-07-28 23:17:25]
Zrobi ciasto tzn. wszystkie sk豉dniki prze這篡 do miski, posieka je no瞠m, a nast瘼nie wyrobi r瘯, tak aby ciasto odchodzi這 od r瘯i, gdy b璠 z tym problemy mo積a doda wi璚ej m彗i. A co do 鄴速ek, nale篡 je dodawa podczas ucierania mas豉, albo co jest chyba bardziej wskazane wymiesza je razem ze sk豉dnikami przeznaczonymi na bud i ugotowa ...budy. Wiele os鏏 s康zi, 瞠 budy jest za rzadki, no wi璚 mo積a doda troch wi璚ej m彗i lub ugotowa budy z paczki, tak jak to proponuj moi konsumenci. Jak dla mnie budy z podanych sk豉dnik闚 wychodzi 鈍ietny :)
Dorota [2004-07-03 09:11:52]
鄴速ka wymiesza z cukrem z m彗a i 1/2 szklanki mleka wlac na gotuj帷e reszt mleka. gdy b璠zie zimny dodawa do utartego mas豉 ro郵innego. moje ciasta zawsze wychodz bo jestem w tym dobra
hinka [2004-06-22 22:27:18]
Troch trudno j zrobi poniewarz nie jest podane jak si go robi tylko "zrobi ciasto" a ja zabardzo niewiem jak !!!!
Ma豉 kuchareczka [2004-06-18 15:22:09]
W przepisie zmienilam tylko krem.Ciasto jest bardzo pyszne.Polecam!
agnieszka [2004-06-10 23:59:53]
mo瞠 byc ale znam to ciasto jako "Pani Walewska"r騜ni sie troch proporcjami zw豉szcza chodzi o krem i lepiej smakuje.jezeli ktos chce moge poda przepis na krem
nina [2004-05-25 15:04:35]
Krem wg tej receptury jest za rzadki. Ja robi zwyk造 krem na karpatk, korzystaj帷 z gotowc闚 dostepnych na rynku. Smak rewela i konsystencja w sam raz
Iwona [2004-05-15 07:41:33]
Jest pyszny ale dopiero na tzreci dzien jak wszystko sie razem po這zcy .
ewisko [2004-05-13 13:30:08]
jest pycha
Helena [2004-05-09 18:12:48]
jesli chodzi o smak ciasta to REWELACJA, bardzo oryginalne ALE ten krem to jakies nieporozumienie!!!Ugotowalam bardzo gesty budyn ale po dodaniu reszty skladnikow zrobil sie lejacy i taki juz pozostal niestety. Tak wiec krem trzeba zmodyfikowac
virtualia [2004-05-03 11:00:42]
草速ka doda do gotowania kremu - wykluczymy salmonell
ali [2004-04-28 22:16:23]
Zgadzam si z Amandi krem jest zdecydowanie za rzadki. Robi豉m krem po " swojemu" wyszed o wiele lepszy. Reszta jest OK.
Ewelina [2004-04-28 18:17:38]
Finezja smaku. Wszystkim ζsuchom gor帷o polecam!!!!
Foczka [2004-04-26 12:47:31]
UWAGA!!!!Dlaczego jeszcze nikt nie zakwestionowa niew豉軼iwych ilo軼i m彗i na krem???? Jest jej zdecydowanie za ma這,krem wychodzi rzadki i nie wi捫e obu cz窷ci ciasta. U篡jcie lepiej dw鏂h budyni z 500 ml. mleka.
Amandi [2004-04-10 14:01:44]
ciasto jak sama nazwa wskazuje pychotka , jeden problem to 瘸dki krem, tak瞠 z tym budyniem do kremu nie z造 pomys
ka鄂a [2004-04-09 22:58:48]
Ciasto wysz這 wspania貫.Robi豉m go z tego przepisu ju kilka razy.Jest pyszne i okaza貫,tylko proporcje podane na ciasto podwoi豉m.Go嗆ie byli zachwyceni.To moje najlepsze ciasto.Dzi瘯uj za przepis.
Aneta [2004-03-16 19:02:56]
Beza z m彗 ziemniaczn jest okropna, ci庵n帷a!!!
hilea [2004-02-26 21:31:07]
畝dna rewelacja.
niunia [2004-02-21 15:38:30]
ciasto jest smaczne ale do kremu lepiej doda budy polecam
tajniak [2004-02-14 14:39:22]
ju kilka razy piek豉m to ciasto -jest pyszne,ale ci庵le mam problem z z馧tkami w kremie .Dodawa surowe?gotowa z budyniem? czy w og鏊e ich do kremu nie dodawa?
Bogusia [2004-01-17 08:12:56]
Wyglada bardzo apetycznie!!
Gosia S. [2003-12-11 22:20:51]
wyglada smacznie
anetta [2003-12-05 11:28:58]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywa smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:

Smaczne listy s darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg s堯w kluczowych | Lista przepis闚 | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz si ju teraz
Aby otrzymywa smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:
Smaczne listy s darmowe.