naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Ela
Dodano: 12.04.2006
Odsłon dziennie: 10

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubatą szklankę mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 opakowania "śmietan-fix"
Ponadto:
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka orzechów włoskich
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.

Do tortownicy włożyć jedną część biszkoptu, a nią wylać tężejącą galaretkę truskawkową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie biszkopty połączone galaretką wyjąć z tortownicy.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Pod koniec ubijania dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. ¾ masy śmietankowej wyłożyć na połączone biszkopty, a resztą udekorować wierzch i boki tortu. Kilka połówek orzechów włoskich odłożyć a resztę zmielić i obsypać nimi tort. Pozostałymi orzechami udekorować tort.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6511 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Słodka śmietanka :)
Dorota [2013-12-29 19:55:13]
Też może być :)
Dorota [2012-07-19 09:43:42]
a zwykla bita smietana nie wystarczy ???
tess [2012-07-19 00:39:38]
A w przepisie ma być smietana czy smietanka ?
Ela [2012-03-09 21:36:11]
Można, powodzenia :)
Dorota [2011-11-07 12:49:57]
czy zamiast galaretki mozna dodac tam budyn karmelowy?
magda [2011-11-05 13:00:29]
zrobiłam go dzisiaj:)pyszny!!!!!!!!!!a masa śmietankowa przypomniała mi smak z dzieciństwa:)polecam
Mika [2010-10-16 19:33:31]
Pierwszy raz piekłam tort i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Zamiast galaretek truskawkowych użyłam galaretek brzoskwiniowych. Wkroiłam w nie jeszcze brzoskwinie i ananasy z puszki. Na wierzchu orzechy zastąpiłam kolorową posypką dekoracyjną. Palce lizać!
Justys [2010-06-04 09:51:12]
Tak, można - powodzenia ;)
Dorota [2008-03-20 10:19:09]
Chciałam się zapytać czy można zamiast smietany 30% ubić śmietanę z proszku? Po prostu nie lubie tej smietany 30% ;)
Megi [2008-03-20 00:19:26]
Tort rewelacja! Piszę po skończonej imprezie.Wszystkim bardzo smakował.Nie zostało nic!Zamiast orzechów dodałam różowe winogrona.POLECAM!
Asia [2007-09-30 01:43:18]
Pominęłam orzechy bo mi tam nie pasowały, i wyszło bardzo smaczne. Najważniejsze jest to, że smakowało jubilatowi :)
Karolina. [2007-07-07 17:40:03]
tort naprawdę pycha,ale ja dodaję do ubitej śmietany 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki gorącej wody,aby krem dobrze stężał
lidka [2007-04-04 21:21:01]
bardzo pyszne piekłam już je kilka razy i wszystkim smakowało
beata [2007-02-21 21:38:17]
Zrobiłam go dzisiaj ale nie piekłam go 25 min. tylko o k 35 min żeby mi wyszedł dobry. Bardzo fajne ciasto. :) polecam
Bożena [2006-12-21 16:51:17]
bardzo pyszny
Dorota Węgrzyniak [2006-12-17 21:04:08]
"Śmietan-fix" np. Dr. Oetker'a to proszek, który utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Sprawia, że ubita śmietana tak szybko nie opada.
Dorota [2006-09-23 17:25:07]
co to jest "śmietan fix"??
Dominika [2006-09-23 15:10:19]
wysmienite!!!mniam mniam
oliwia [2006-07-28 20:02:03]
Pierwszy raz piekłam jakiekolwiek ciasto sama, wyszło super. Pychota :)
Kasia [2006-06-08 19:13:01]
Robie podobne ciasto ,do galaretek dodaje zmiksowane truskawki.Ciasto bardzo lekkie,smaczne,szybko sie je robi i szybko znika z talerza.
Jola_A. [2006-04-20 15:28:34]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl