naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 20.05.2004
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
½ kg mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru
25 dag masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny
Do dekoracji:
5 dag migdałów
1 żółtko
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami.

Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 °C.

Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Guzik prawda... Mazurek może być sporządzany na spodzie z ciasta kruchego, biszkoptowego lub makaronikowego. Tutaj jest niemal pełna dowolność...
Krantz [2010-05-10 21:54:47]
pyszne!:)) palce lizać
jula 2.04.2010r. [2010-04-02 21:07:11]
mniamusny:) dzieki za przepis.
pusia [2009-03-28 10:51:55]
bardzo smaczny i mało pracochłonny, wszyscy zajadali się ze smakiem
joanna [2008-03-26 18:42:44]
Przecież to nie ma nic wspólnego z mazurkiem! Do mazurka musi być KRUCHE ciasto!
madziaaa [2008-03-13 15:51:20]
za bardzo słodki
nikola [2007-03-15 19:05:59]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl