Sernik

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
3.402884615 stars based on 1040 reviews Ciasta i słodkości
Sernik

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
30 dag margaryny
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
80 dag sera białego
15 dag masła
4 jajka
25 dag cukru
olejek cytrynowy
skórka z cytryny

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto wyrobić.

Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami dodać ubitą pianę z białek i ser, dalej ucierając. Na końcu dodać olejek i skórkę z cytryny.

4/5 ciasta rozłożyć na brytfance. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na nią położyć zrobione z reszty ciasta paseczki i udekorować w romby. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

7097
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Pani Janino taki sernik jak Pani opisuje to ZŁOTA ROSA jest lekki puszysty prosty w przygotowaniu,nie czuć grudek.Piekę go zawsze na rózne okazje(a jestem bardzo młodym i mało doswiadczonym kucharzem) zawsze wszystkim smakuje, zawzsze sie udaje i jest naprawde przepyszny,polecam prosze dać znac czy udostepnic przepis pozdrawiam serdecznie
jolka [2008-11-13 15:54:11]
Tylko niepotrzebnie straciłam produkty. Jeśli chodzi o ciasto to coś nie tak z proporcjami (mąka, margaryna). Uważam, że za mało mąki bo ciasto nawet nie chciało odkleić się od palców. Masa serowa wyszła super. Także konsumuję odcinając całkowicie spód.
Ula [2008-09-07 13:45:25]
DO Pani Janiny: W cukierniach dodają spulchniacza np. "Sernix". Wtedy jest pulchny, lekki i czasem z pecherzykami powietrza. Ja czasem także takowego używam, ale taki sernik lepiej smakuje dopiero na drugi dzień.
Ania [2008-06-21 10:10:19]
To ciasto to przyjemność pyszny,delikatny,aksamitny,puchaty nic dodać nic ująć!!!!!!!!!!!!!!
Paulina [2008-03-30 12:34:09]
przepis znakomity wszystko sie udało :) polecam
ewelinka [2007-12-24 10:48:09]
Dziękuję za poradę Pani Dorotko! Serdecznie pozdrawiam.
Janina [2006-02-25 16:54:44]
Niestety nie natrafiłam jeszcze na taki sernik, jaki Pani opisuje, ale jak tylko coś będę miała, to na pewno się nim podzielę. Proponuję taką prośbę umieścić na Forum Smacznego w Giełdzie Przepisów. Na forum jest wiele życzliwych osób, które na pewno coś poradzą, coś zaproponują. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-02-21 21:30:45]
Pani Dorotko! Mam prośbę! Od dłuższego czasu szukam przepisu na sernik, który po upieczeniu byłby puszysty, lekki, nie miał wyczuwalnych grudek sera, po przekrojeniu widać dziurki powietrza, w smaku bardzo delikatny. Taki sernik udało mi się kupić w pewnej cukierni, która rzecz jasna nie udostępni przepisu.
Janina [2006-02-21 11:51:07]
Bardzo dobre polecam
Bozena [2006-01-23 17:27:24]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.