Sernik Wiedeński

2.9286261 stars based on 5226 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Masa serowa:
½ kg sera białego
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag masła
1 budyń śmietankowy
5 dag rodzynek
3 dag migdałów
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
ok. 10 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Ser zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku, rodzynki, pokrojone migdały i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę połamać i rozpuścić ją z mlekiem w kąpieli wodnej (nad parą). Powstałą polewą polać ostudzony sernik. Udekorować kokosem.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko Boże Narodzenie budyń bułka bułka tarta ciasta cukier cukier puder jajko krem migdały mleko pieczenie polewa ser ser biały serniki słodkości tłuszcz Wielkanoc Wigilia żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Nie dodałam proszku do pieczenia do sernika.
Dorota [2013-01-01 21:47:08]
A czy trzeba dodac proszku do pieczenia
magda [2012-12-08 18:06:29]
bardzo był dobry zjadłam go całego, dałam przepis mojej mamie polecam.
karolina [2012-03-11 13:07:33]
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, rodzynki można zamoczyć w alkoholu, późnej odcedzić, oprószyć mąką pszenną i śmiało dodać do sernika - bez obawy nie opadnie, budyń tradycyjny z cukrem. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-29 14:06:59]
moje pytanka: 1. cukier waniliowy ile? 2. czy rodzynki można namoczyć w alkoholu? alkohol ma jakiś wpływ na ewentualne oklapnięcie sernika? 3. budyń z cukrem czy bez? pozdrawiam:)
mz [2010-12-15 22:15:16]
Czasami tak bywa - ale warto rodzynki przed dodaniem do masy obsypać mąką pszenną. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-06 10:56:35]
Sernik jest super ale rodzynki mi opadły DLACZEGO?
barbara z Niemiec [2010-12-03 15:22:35]
Tak, rodzynki można wcześniej moczyć we wrzątku. Można je wsypać do szklanki, dodać kilka kropel dowolnego aromatu do ciast, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Zostawić tak na około 15 minut. Następnie rodzynki odcedzić, dokładnie osączyć i dodać do ciasta. Polewę należy lekko ostudzić i dopiero polać sernik. Powodzenia :)
Dorota [2010-09-28 12:15:18]
Rodzynki można wcześniej namoczyć we wrzątku?polewamy go gorącą polewą czy trzeba poczekać aż ostygnie?pozdrawiam!!!
Jacek [2010-09-28 12:11:19]
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 11:30:38]
Bardzo się cieszę, że sernik smakował :)
Dorota [2010-05-05 09:54:26]
Serniczek jest wspaniały. To jedyne ciasto które potrafię upiec i wychodzi wspaniałe:))))) Moja teściowa pytała kto mi je piekł bo takiego w sklepie nie sprzedają. PYYYSZNE. Dziękuję za wspaniały przepis.
katarzyna [2010-05-01 15:36:36]
Wczoraj zrobiłam serniczek dziś była degustacja.pychotka :)
Marta Ewa [2010-04-18 14:29:27]
naprawde pyszny i taki delikatny,,,zrobiłam na święta,polecam
aga27 [2010-04-04 15:38:26]
upiekłam ten sernik,wyszedł idealny,wszystkim bardzo smakował a szczególnie dzieciom
beata [2010-04-02 09:09:22]
Budyniu nie należy gotować, należy go wsypać do masy serowej (wsypać proszek z torebki).
Dorota [2010-04-01 12:23:44]
mam pytanie pilne czy budyń musi być ugotowany z mlekiem i dodany do masy serowej robię pierwszy raz proszę o szybką odpowiedż
magda kuchareczka [2010-03-19 18:26:41]
sernik cienki, ale pychotka
mynia [2010-02-26 15:26:49]
podstawa dobrego sernika jest dobre ubicie sera z margaryną i cukrem. My w cukierni nie dodajemy zadnych specjalnych dodatkow by sernik nie opadał. A i jedna rada, nigdy nie otwierajcie piekarnika, nie zmieniajcie temperatury. Serniki tego nie lubia.
Dario [2009-05-20 18:28:17]
Niestety mi rowniez opadl ten sernik pomimo ze dodalam Sernix.No ale pomimo to jest przepyszny,chociaz nie wyglada efektownie.
hanamona [2009-04-19 03:54:23]
Sama nie znam tej tajemnicy. Ale wiem, że do sernika można dodać taki proszek Sernix (np. Dr.Oetker'a) - dodatek ulepszający do sernika, który sprawia, że sernik nigdy nie opada i jest puszysty. Ten proszek można kupić w każdym dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-11-19 00:25:59]
P. Dorotko! a czy umie pani upiec taki typowy sernik wiedeński który kupuje się w sklepie? jest taki bardzo puszysty i wysoki no i nie \"opadnięty\"1 jak to zrobić? nigdzie nie mogę się tego dowiedzieć! może czyta to jakiś wykwalifikowany cukiernik? proszę zdradż tajemnicę!!!
Halinka (16.11.200 [2008-11-16 13:45:49]
moja babcia robi taki sam sernik jest pyszny
cisowianka20 [2008-08-01 13:45:17]
Hmm... trudna sprawa z tymi rodzynkami :/ Polecam włożyć sernik do dobrze nagrzanego piekarnika i ważne jest jeszcze to żeby sernik był "dobrze upieczony" - czyli lepiej żeby był lekko przypieczony niż lekko surowy.
Dorota [2008-07-14 00:17:59]
Justynka, ja trzymalabym sie migdalow. Dobrze smakuja i zawieraja duzo wapnia. Taki sernik to doskonale zrodlo wapnia zwlaszcza dla kobiet po czterdziestce. Ja do podobnego sernika dodaje jeszcze olejek migdalowy, aby ten sernik jeszczebardziej \"ZMIGDALIC\"
aniato [2008-06-29 05:57:27]
zamiast budyniu mozna dodac kasze manne w tej samej ilosci co budyn
ciastkarz-cukiernik [2008-06-19 01:06:22]
to prawda sernik jest pysniutki i szybko go sie robi:)) mam pytanie p.Dorotko :dlaczego rodzynki opadły mi na spod ciasta,posypalam je maka i sparzylam???
ilona [2008-04-12 12:05:49]
zamiast migdałów dodałam brzoskwinie z puszki...mmmmmm pycha
kasienka_84 [2008-03-20 17:43:28]
Pyszny, ale zamiast migdalow dalam drobno pokrijona swieza skorke pomaranczowa 9 jest wspanialy.
Lusia [2007-12-30 20:07:56]
Myślę, że najlepszy będzie ser tłusty, teraz są sery w wiaderkach 1 kg z takiego można skorzystać. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-18 22:15:11]
Mam pytanie jaki kupić najlepiej ser - tłusty, półtłusty czy teraz są takie specjalne do serników pilne ?
Kasia [2007-10-18 21:46:49]
sernik robi sie szybko jest w miare dobry , ja zrobiłam z podwójnej porcji, po upieczeniu trochę opadł no i polewa troche nie wyszała- za rzadka nastepnym razem dam 1 czekolada i mniej mleka nie 10 łyżek bo wtedy za rzadka wychodzi.
jagna [2007-09-22 11:40:58]
Budyń w proszku można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-06-27 21:58:14]
Na podstawie pozytywnych opin mam zamiar ten sernik wlasnie upiec.Ale mam pytanie,mieszkam poza granicami kraju.Tutaj nie spotkalam w sklepach budyniu w proszku.Czy mozna go zastapic czyms innym?
Halina [2007-06-27 21:50:18]
Witam-to ciasto pieke od 30 lat i zawsze środek się zapada, a ja zawsze dodaje 1 łyżeczke proszku do pieczenia.U mnie w domu musze od razu piec 2 bo pierwszy znika nim wystygnie.Rewelacja
Ilona [2007-06-22 13:17:04]
wczoraj go upiekłam i jest pycha,ale......nie otwierajcie piekarnika przed koncem czasu ja tak zrobiłam i mi sie tzw.zapadł ale i tak jest pyszny
delicja [2007-05-25 10:31:09]
pychotka i bardzo prosty polecam
jasia [2007-04-06 20:43:42]
Serniczek wyszedł bardzo dobry, a pracy przy nim niewiele!!!!!
andzia [2007-04-02 08:46:03]
sernik super. Zrobilam dwa dni temu (nic juz nie ma oczywiscie), a teraz drugi piecze sie w piekarniku :))
Asia [2007-03-28 16:17:39]
upiekłam ten serniczek tylko bez żadnych dodatków,zrobiłam podwojną porcję ale jajek dałam mniej-10-wyszedł poprostu super...
margaritka [2007-02-26 15:42:01]
wlasnie mam ten serniczek w piekarniku... robi sie go niesamowicie prosto...jesli bedzie pyszny odezwe sie jeszcze.
irlandia [2007-02-05 19:17:22]
Kiedy upiekłam ten sernik i dałam dzieciom zjadły je natychmiast!!!!! To niesamowicie smaczne ciasto, polecam wszystkim!!!
Marta [2006-12-31 16:25:59]
Akurat w przypadku tego przepisu na sernik - nie dodaje się proszku do pieczenia. Ja piekłam zgodnie z przepisem i sernik się udał. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-27 21:28:30]
W podanych produktach nie ma proszku do pieczenia - czy sernik wiedenski piecze sie bez proszku, nigdy nie pielkam tego typu sernika!?
gremlinek [2006-12-27 21:09:10]
zamiast migdałów dała bym skórkę pomarańczową
justynka [2006-12-22 21:46:11]
Wlasnie zabieram sie do pieczenia, ciekawe czy mi sie uda. Jak do tej pory zaden przepis na szklanki, lyzki i tym podobne miarki u mnie sie nie sprawdzil. Jestem zwolenniczka wagi, bo co to znaczy szklanka - ja mam 250 gramowe a moja corka 200 gramowe.
Dana [2006-12-21 23:08:22]
Serniczek bardzo łatwy do zrobienia i dobry.Polecam
Aneta [2006-12-03 21:17:49]
Pychota!!!!!
emila [2006-11-19 10:30:39]
Pyszny sernik!Nigdy nie jadłam takiego ciasta.Jest naprwde przepyszny.Polecam!
Karolcia [2006-11-17 10:59:16]
Serniczek superrrr:) Upiekłam dużą blaszkę i zaniosłam do pracy- nie został nawet okruszek:) A Twój przepis poszedł w świat:) Naprawdę polecam:)
Ola [2006-11-08 16:38:18]
Sernik pyszniutki. Zamiast migdałów dałam orzechy włoskie i jak dla mnie bylo to lepsze połączenie. Naprawde polecam bo jest niewielkie prawdopodobieństwo ze sie nie uda.
Edyta [2006-10-16 13:38:24]
Moja mama przez pewien czas piekła w prodiżu, i czasy pieczenia były podobne jak przy pieczeniu w piekarniku.
Dorota [2006-09-19 20:01:15]
A co robić jeżeli nie mam piekarnika tylko prodziż.Jak mam ustawic temperature w nim aby uzyskać wymaganą dla piekarnika.
=Cichy= [2006-09-19 09:09:22]
Ten sernik robiłam bratu na Komunię. Wyszedł bardzo pyszny. Mam nadzieję,że takch przepisów kulinarnych będzie jak najwięcej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niunja [2006-05-24 14:23:08]
Pyszniutkie ciasto ! Zrobilam je na swieta i kazdy zajadal sie nim! Ciesze sie, ze jest taka stronka :)
Ivcia [2006-04-21 12:08:37]
Składniki są na średnią wielkości tortownicę, ogólnie mogę powiedzieć, że sernik wiedeński cechuje się tym, że jest niski, bo nie ma spodu, ani 'góry' - i to go odróżnia od innych serników. Można go zrobić na dużej prostokątnej formie (ok. 25 na 36 cm), i wtedy rzeczywiście należy podwoić składniki, a jajek można dać mniej ok. 9 sztuk. A co do podpiekania, to sernik nie musi być mocno podpieczony, mino, że tak wygląda na zdjęciu ;)
Dorota [2006-03-28 20:55:35]
Doroto on wgląda na mocno przypieczony czy tak ma być
pipi [2006-03-28 14:21:55]
Mam pytanko Pani Doroto, czy gdybym chciała ten sernik zrobić na dużej, prostokątnej blaszce, to musi być z dwóch porcji i czy potrzeba wtedy 12 jajek? Dziekuję
Basia [2006-03-28 11:10:34]
To jest naprawde wspanialy sernik. Robie go juz od dawna. Wszystkim polecam szczegolnie na wielkanoc...:-)
Dorota zza plota [2006-03-21 09:48:05]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>