naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 19.03.2006
Odsłon dziennie: 4

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Masa serowa:
½ kg sera białego
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag masła
1 budyń śmietankowy
5 dag rodzynek
3 dag migdałów
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
ok. 10 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Ser zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku, rodzynki, pokrojone migdały i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę połamać i rozpuścić ją z mlekiem w kąpieli wodnej (nad parą). Powstałą polewą polać ostudzony sernik. Udekorować kokosem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1425 6396
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Nie dodałam proszku do pieczenia do sernika.
Dorota [2013-01-01 21:47:08]
A czy trzeba dodac proszku do pieczenia
magda [2012-12-08 18:06:29]
bardzo był dobry zjadłam go całego, dałam przepis mojej mamie polecam.
karolina [2012-03-11 13:07:33]
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, rodzynki można zamoczyć w alkoholu, późnej odcedzić, oprószyć mąką pszenną i śmiało dodać do sernika - bez obawy nie opadnie, budyń tradycyjny z cukrem. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-29 14:06:59]
moje pytanka: 1. cukier waniliowy ile? 2. czy rodzynki można namoczyć w alkoholu? alkohol ma jakiś wpływ na ewentualne oklapnięcie sernika? 3. budyń z cukrem czy bez? pozdrawiam:)
mz [2010-12-15 22:15:16]
Czasami tak bywa - ale warto rodzynki przed dodaniem do masy obsypać mąką pszenną. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-06 10:56:35]
Sernik jest super ale rodzynki mi opadły DLACZEGO?
barbara z Niemiec [2010-12-03 15:22:35]
Tak, rodzynki można wcześniej moczyć we wrzątku. Można je wsypać do szklanki, dodać kilka kropel dowolnego aromatu do ciast, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Zostawić tak na około 15 minut. Następnie rodzynki odcedzić, dokładnie osączyć i dodać do ciasta. Polewę należy lekko ostudzić i dopiero polać sernik. Powodzenia :)
Dorota [2010-09-28 12:15:18]
Rodzynki można wcześniej namoczyć we wrzątku?polewamy go gorącą polewą czy trzeba poczekać aż ostygnie?pozdrawiam!!!
Jacek [2010-09-28 12:11:19]
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 11:30:38]
Bardzo się cieszę, że sernik smakował :)
Dorota [2010-05-05 09:54:26]
Serniczek jest wspaniały. To jedyne ciasto które potrafię upiec i wychodzi wspaniałe:))))) Moja teściowa pytała kto mi je piekł bo takiego w sklepie nie sprzedają. PYYYSZNE. Dziękuję za wspaniały przepis.
katarzyna [2010-05-01 15:36:36]
Wczoraj zrobiłam serniczek dziś była degustacja.pychotka :)
Marta Ewa [2010-04-18 14:29:27]
naprawde pyszny i taki delikatny,,,zrobiłam na święta,polecam
aga27 [2010-04-04 15:38:26]
upiekłam ten sernik,wyszedł idealny,wszystkim bardzo smakował a szczególnie dzieciom
beata [2010-04-02 09:09:22]
Budyniu nie należy gotować, należy go wsypać do masy serowej (wsypać proszek z torebki).
Dorota [2010-04-01 12:23:44]
mam pytanie pilne czy budyń musi być ugotowany z mlekiem i dodany do masy serowej robię pierwszy raz proszę o szybką odpowiedż
magda kuchareczka [2010-03-19 18:26:41]
sernik cienki, ale pychotka
mynia [2010-02-26 15:26:49]
podstawa dobrego sernika jest dobre ubicie sera z margaryną i cukrem. My w cukierni nie dodajemy zadnych specjalnych dodatkow by sernik nie opadał. A i jedna rada, nigdy nie otwierajcie piekarnika, nie zmieniajcie temperatury. Serniki tego nie lubia.
Dario [2009-05-20 18:28:17]
Niestety mi rowniez opadl ten sernik pomimo ze dodalam Sernix.No ale pomimo to jest przepyszny,chociaz nie wyglada efektownie.
hanamona [2009-04-19 03:54:23]
Sama nie znam tej tajemnicy. Ale wiem, że do sernika można dodać taki proszek Sernix (np. Dr.Oetker'a) - dodatek ulepszający do sernika, który sprawia, że sernik nigdy nie opada i jest puszysty. Ten proszek można kupić w każdym dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-11-19 00:25:59]
P. Dorotko! a czy umie pani upiec taki typowy sernik wiedeński który kupuje się w sklepie? jest taki bardzo puszysty i wysoki no i nie \"opadnięty\"1 jak to zrobić? nigdzie nie mogę się tego dowiedzieć! może czyta to jakiś wykwalifikowany cukiernik? proszę zdradż tajemnicę!!!
Halinka (16.11.200 [2008-11-16 13:45:49]
moja babcia robi taki sam sernik jest pyszny
cisowianka20 [2008-08-01 13:45:17]
Hmm... trudna sprawa z tymi rodzynkami :/ Polecam włożyć sernik do dobrze nagrzanego piekarnika i ważne jest jeszcze to żeby sernik był "dobrze upieczony" - czyli lepiej żeby był lekko przypieczony niż lekko surowy.
Dorota [2008-07-14 00:17:59]
Justynka, ja trzymalabym sie migdalow. Dobrze smakuja i zawieraja duzo wapnia. Taki sernik to doskonale zrodlo wapnia zwlaszcza dla kobiet po czterdziestce. Ja do podobnego sernika dodaje jeszcze olejek migdalowy, aby ten sernik jeszczebardziej \"ZMIGDALIC\"
aniato [2008-06-29 05:57:27]
zamiast budyniu mozna dodac kasze manne w tej samej ilosci co budyn
ciastkarz-cukiernik [2008-06-19 01:06:22]
to prawda sernik jest pysniutki i szybko go sie robi:)) mam pytanie p.Dorotko :dlaczego rodzynki opadły mi na spod ciasta,posypalam je maka i sparzylam???
ilona [2008-04-12 12:05:49]
zamiast migdałów dodałam brzoskwinie z puszki...mmmmmm pycha
kasienka_84 [2008-03-20 17:43:28]
Pyszny, ale zamiast migdalow dalam drobno pokrijona swieza skorke pomaranczowa 9 jest wspanialy.
Lusia [2007-12-30 20:07:56]
Myślę, że najlepszy będzie ser tłusty, teraz są sery w wiaderkach 1 kg z takiego można skorzystać. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-18 22:15:11]
Mam pytanie jaki kupić najlepiej ser - tłusty, półtłusty czy teraz są takie specjalne do serników pilne ?
Kasia [2007-10-18 21:46:49]
sernik robi sie szybko jest w miare dobry , ja zrobiłam z podwójnej porcji, po upieczeniu trochę opadł no i polewa troche nie wyszała- za rzadka nastepnym razem dam 1 czekolada i mniej mleka nie 10 łyżek bo wtedy za rzadka wychodzi.
jagna [2007-09-22 11:40:58]
Budyń w proszku można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-06-27 21:58:14]
Na podstawie pozytywnych opin mam zamiar ten sernik wlasnie upiec.Ale mam pytanie,mieszkam poza granicami kraju.Tutaj nie spotkalam w sklepach budyniu w proszku.Czy mozna go zastapic czyms innym?
Halina [2007-06-27 21:50:18]
Witam-to ciasto pieke od 30 lat i zawsze środek się zapada, a ja zawsze dodaje 1 łyżeczke proszku do pieczenia.U mnie w domu musze od razu piec 2 bo pierwszy znika nim wystygnie.Rewelacja
Ilona [2007-06-22 13:17:04]
wczoraj go upiekłam i jest pycha,ale......nie otwierajcie piekarnika przed koncem czasu ja tak zrobiłam i mi sie tzw.zapadł ale i tak jest pyszny
delicja [2007-05-25 10:31:09]
pychotka i bardzo prosty polecam
jasia [2007-04-06 20:43:42]
Serniczek wyszedł bardzo dobry, a pracy przy nim niewiele!!!!!
andzia [2007-04-02 08:46:03]
sernik super. Zrobilam dwa dni temu (nic juz nie ma oczywiscie), a teraz drugi piecze sie w piekarniku :))
Asia [2007-03-28 16:17:39]
upiekłam ten serniczek tylko bez żadnych dodatków,zrobiłam podwojną porcję ale jajek dałam mniej-10-wyszedł poprostu super...
margaritka [2007-02-26 15:42:01]
wlasnie mam ten serniczek w piekarniku... robi sie go niesamowicie prosto...jesli bedzie pyszny odezwe sie jeszcze.
irlandia [2007-02-05 19:17:22]
Kiedy upiekłam ten sernik i dałam dzieciom zjadły je natychmiast!!!!! To niesamowicie smaczne ciasto, polecam wszystkim!!!
Marta [2006-12-31 16:25:59]
Akurat w przypadku tego przepisu na sernik - nie dodaje się proszku do pieczenia. Ja piekłam zgodnie z przepisem i sernik się udał. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-27 21:28:30]
W podanych produktach nie ma proszku do pieczenia - czy sernik wiedenski piecze sie bez proszku, nigdy nie pielkam tego typu sernika!?
gremlinek [2006-12-27 21:09:10]
zamiast migdałów dała bym skórkę pomarańczową
justynka [2006-12-22 21:46:11]
Wlasnie zabieram sie do pieczenia, ciekawe czy mi sie uda. Jak do tej pory zaden przepis na szklanki, lyzki i tym podobne miarki u mnie sie nie sprawdzil. Jestem zwolenniczka wagi, bo co to znaczy szklanka - ja mam 250 gramowe a moja corka 200 gramowe.
Dana [2006-12-21 23:08:22]
Serniczek bardzo łatwy do zrobienia i dobry.Polecam
Aneta [2006-12-03 21:17:49]
Pychota!!!!!
emila [2006-11-19 10:30:39]
Pyszny sernik!Nigdy nie jadłam takiego ciasta.Jest naprwde przepyszny.Polecam!
Karolcia [2006-11-17 10:59:16]
Serniczek superrrr:) Upiekłam dużą blaszkę i zaniosłam do pracy- nie został nawet okruszek:) A Twój przepis poszedł w świat:) Naprawdę polecam:)
Ola [2006-11-08 16:38:18]
Sernik pyszniutki. Zamiast migdałów dałam orzechy włoskie i jak dla mnie bylo to lepsze połączenie. Naprawde polecam bo jest niewielkie prawdopodobieństwo ze sie nie uda.
Edyta [2006-10-16 13:38:24]
Moja mama przez pewien czas piekła w prodiżu, i czasy pieczenia były podobne jak przy pieczeniu w piekarniku.
Dorota [2006-09-19 20:01:15]
A co robić jeżeli nie mam piekarnika tylko prodziż.Jak mam ustawic temperature w nim aby uzyskać wymaganą dla piekarnika.
=Cichy= [2006-09-19 09:09:22]
Ten sernik robiłam bratu na Komunię. Wyszedł bardzo pyszny. Mam nadzieję,że takch przepisów kulinarnych będzie jak najwięcej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niunja [2006-05-24 14:23:08]
Pyszniutkie ciasto ! Zrobilam je na swieta i kazdy zajadal sie nim! Ciesze sie, ze jest taka stronka :)
Ivcia [2006-04-21 12:08:37]
Składniki są na średnią wielkości tortownicę, ogólnie mogę powiedzieć, że sernik wiedeński cechuje się tym, że jest niski, bo nie ma spodu, ani 'góry' - i to go odróżnia od innych serników. Można go zrobić na dużej prostokątnej formie (ok. 25 na 36 cm), i wtedy rzeczywiście należy podwoić składniki, a jajek można dać mniej ok. 9 sztuk. A co do podpiekania, to sernik nie musi być mocno podpieczony, mino, że tak wygląda na zdjęciu ;)
Dorota [2006-03-28 20:55:35]
Doroto on wgląda na mocno przypieczony czy tak ma być
pipi [2006-03-28 14:21:55]
Mam pytanko Pani Doroto, czy gdybym chciała ten sernik zrobić na dużej, prostokątnej blaszce, to musi być z dwóch porcji i czy potrzeba wtedy 12 jajek? Dziekuję
Basia [2006-03-28 11:10:34]
To jest naprawde wspanialy sernik. Robie go juz od dawna. Wszystkim polecam szczegolnie na wielkanoc...:-)
Dorota zza plota [2006-03-21 09:48:05]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl