Tort śmietankowy Rafaello

3.662936142 stars based on 1519 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
½ szklanki cukru kryształu
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1 litr śmietanki 30%
25 dag białej czekolady
2 opakowania bitej śmietany w proszku ("Śnieżka")
Do dekoracji:
5 dag białej czekolady
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 27-28 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na połowę.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać 20 ml śmietany. Odkrojoną górę biszkoptu dokładnie pokruszyć. Resztę śmietany ubić z bitą śmietaną w proszku. Następnie dodać do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę wyłożyć na biszkoptowy spód.

Wierzch tortu udekorować potartą na tarce o dużych oczkach białą czekoladą i kokosem.

Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bakalie białko biszkopt bita śmietana ciasta cukier czekolada jajko krem mąka pieczenie proszek do pieczenia słodkości śmietana tłuszcz torty wiórki kokosowe żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuje pięknie za miłe słowa :) Ja też to ciasto robiłam już wiele razy i zawsze mi się udaje, nie wiem w czym tu jest problem.... pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-11-17 18:52:34]
MEGA PYSZNE. ROBIĘ PO RAZ DRUGI I ZNÓW WYSZŁO!!! WKURZAJĄ MNIE OSOBY JAK PRÓBUJĄ PISAĆ I MODYFIKOWAĆ PRZEPISY, JAK SIĘ NIE PODOBA NIECH NIE ROBIĄ, ALBO NIECH OTWORZĄ WŁASNĄ STRONĘ Z PRZEPISAMI I PROPONUJĄ SWOJE. NIE ZMIENIAJCIE SIĘ WSZYSTKIE PRZEPISY PYCHA! :)
KATE [2014-05-30 20:59:17]
ja piekę podobne rafaello jest przepyszne kto chce skorzystać z przepisu to piszcie chętnie się podzielę., Pozdrawiam...
Martyna [2013-07-16 16:11:24]
Zrobiłam ciasto na urodziny siostry, wszystkim smakowło. Z tymże użyłam 600 ml śmietanki i moim zdaniem jest to wystarczająco dużo. Dzięki za przepis : >
sonia [2013-04-06 22:06:54]
polecam podzielić ubitą smietną około 800mll z dwiema śnieżkami (wsypać po prostu dwie torebki do śmeitany) na pół, do pierwszej części dodać pokruszony biszkopt i wymieszać, to będzie pierwsza wartswta, a druga wartswa to pozostala śmietana, dodać do niej rozpuszczoną białą czekoladę (1 tabliczka), wiórka kokosowe ok. 100g, płatki migałów ok. 100g, włać szklankę adwoaktu. Mówię Wam reweklacja, masa będie rzadka, ale na drugi dzień palce lizać. Górę tortu posmarować masą i posypać migdałami i kokosem, u mnie wszyscy uwielbiają to ciasto, po prostu rewelacja.
miśka [2012-04-05 16:37:12]
Bardzo dobre ciacho piekę je bardzo często i wszystkim smakuje
ulcia24 [2009-04-15 10:55:24]
Ja wlasnie to ciacho zrobilam, ale dodalam od siebie owoce z puszki: mandarynki i truskwawki, mam nadzieje, ze bedzie smaczne :)
Małgorzata [2009-02-04 18:15:46]
Do masy dodaję 20 dkg wiórków kokosowych, a jeszcze lepiej płatków migdałowych
Helena [2008-01-03 22:27:42]
Witam, hmm... no cóż mogę powiedzieć, wszystko może zależeć od składników, od czekolady, od śmietany. Robiłam ten tort 6 razy i raz masa mi się nie udała - też się zważyła. Ten tort naprawdę jest łatwy do zrobienia, a co ważne jest pyszny. Proszę spróbować jeszcze raz - będę trzymać kciuki. Należy pamiętać również o schłodzeniu śmietany przed ubiciem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-13 12:51:00]
Witaj Kitka ;) Bardzo się cieszę i że tort się udał i że Wam smakował. Ciekawa propozycja z tym ananasem, muszę kiedyś spróbować - dzięki za tą \"smaczną\" wskazówkę ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-11-06 14:30:34]
Hej Dorocia, pyszne ciacho. Co prawda prawie caly krem zmienilam (nie dalam wogole czekolady, ale dodalam kokos i ananas - po wycisnieciu sokow). Rowniez dalam 0,75L smietany, w zupelnosci wystarczylo. Nie mniej Twoj przepis byl przewodnikiem do mojego ciasta, ktore naprawde jest pyszne. Wcale nie jest mdle. Moze dlatego ze nie dalam bialej czekolady, dalam mniej cukru i dodalam ananas troszke orzywily to ciasto. Smakowalo mojej rodzinie jak rowniez naszym amerykanskim przyjaciolom. Dzieki serdeczne!
Kitka [2007-11-06 00:22:51]
witam. bardzo dziekuje za przepis na katastrofe. ciasto wydawalo sie latwe do zrobienia, zaplanowalam go tygodnie przed. niestety biala czekolada sciela sie w "kapieli wodnej" ze smietana. sprobowalam rozpuscic w mikrofalowce i po ostudzeniu dodalam do smietany. niestety calosc sie sciela , wyglada nieciekawie i smakuje obrzydliwie. wcale nie wyglada jak tort, biszkopt tez wyszedl malutki. calosc umieszcze w koszu, bo przeciez wstydze sie czyms takim poczestowac gosci coreczki na urodzinach. bede musiala jutro isc do sklepu i kupic gotowy tort, przynajmniej bedzie jakos sie prezentowal
Mom26 [2007-10-05 19:53:27]
Tak - tort ma tylko dwie warstwy: biszkopt i masę śmietankową. Biszkopt należy przekroić na dwie części, jedną część włożyć do tortownicy, a drugą część (całą) pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Powodzenia ;)
Dorota [2007-09-06 21:12:18]
mam pytanie, poniewaz nie widze dobrze warstw tortu na zdjeciu(wszystko jest w smietankowych barwach:-))). czy po przekrojeniu tortu na pol,mam cala te gorna polowke pokruszyc i dodac do masy?czyli tort sklada sie z polowy biszkopta, masy i wiorek kokosowych?prosze o szybka odpowiedz, chce upiec ten tort na urodziny coreczki
mom26 [2007-09-06 17:48:27]
super ciasto. polecam, warto je upiec
paulakotek [2007-07-23 12:48:10]
o tak, smaczne ciasto,ale lepiej dodac mniej smietany i czekolady-nie jest takie mdle ;) proste i swietne
Barbarelllka [2007-06-08 23:10:52]
warto sobie to zrobić na serio super np. na imprezy czy spotkania w rodzinnym gronie na desery ;d
adrian [2007-06-08 14:17:22]
Robię to ciasto juz bardzo bardzo długo ostanio zaczełam dodawać migdaly Naprawde super ;] 2 czekolady w zupełnosci wystarczą Jesli roztopi się je w 0.4litra śmietany wychodzi mniej mdłe ... reszte śmietany ubijamy z 2 śniezkami Ciasto jest jadalne dopiero po ładnych kilku godzinach lezenia w lodówce :) Świetnie się prezentuje na wszelkiego rodzaju imprezach , zadna cukiernia Ci tego nie zastąpi :P
Kodi [2007-04-07 14:19:39]
Takie samo ciato robi się na spodzie biszkoptowym przełożonym masą ze 'Śnieżki' przyprywa je się biszkoptem i posypuje się wiórkami z ciemnej czekolady. Jest sto razy smaczniejsze! Polecam.
Magda S. [2007-02-15 09:50:18]
Zrobilam to ciasto.Mojej rodzinie wydawalo sie za mdle i za slodkie.
Irena [2007-02-06 10:56:50]
pychotka
wiesia [2007-01-25 13:18:51]
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej tzn. połamać ją na kawałki, przełożyć do mniejszego garnka i wlać 1-2 łyżek śmietany. Do większego garnka wlać wodę i zagotować, a następnie położyć na niego mniejszy garnek z czekoladą i śmietaną (tak żeby garnek nie wpadł do drugiego, i żeby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego garnka). Masę mieszać od czasu do czasu łyżką, aby czekolada się szybciej rozpuściła. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-01 16:27:35]
nierozumiem co to znaczy "roztopić czekoladę w kąpieli wodnej" czyli jak mam to zrobić i ile to jest mniej więcej 20 ml śmietany??Proszę pomóżcie ;)
karolka [2006-12-01 14:02:28]
Mniam mniam torcik rewelka!! Polecam;];];]
Mandy:PP [2006-09-16 16:16:37]
30 dag czekolady to 3 opakowania czekolady, więc tort powinien się udać. Będę trzymać kciuki. Powodzenia :)
Dorota [2006-06-29 14:02:06]
przepis się zgadza, ale mam pewne wątpliwości co do tej czekolady.. czy aby na pewno 30dag>?? chyba to za mało, ale cóż.. czytałam , że powinny być 3 opakowania czekolady.. pozdrawiam .. napisze jak upiekę
Klaudunia [2006-06-29 13:04:02]
Do pozostałej śmietany należy wsypać dwa opakowania bitej śmietany ( tzw. 'Śnieżki') w proszku i wszystko razem ubić.
Dorota [2005-09-12 10:20:17]
qrcze, mam glupie pytanie- smietane ubijamy juz z gotowa smietanka "Sniezka", czy dodajemy proszek?
goska [2005-09-11 09:52:40]
polecam, jest naprawde wyborny :)
Patrycja [2005-08-08 10:17:50]
robilam to ciasto, bardzo dobre.Tylko śmietany dałam pół litra.
eva [2004-12-26 19:43:29]
zrobikam ten tort na świeta wyszedł znakomity serdecznie polecam. Ja poszlam za opiniemi i dalam mniej smietany tzn 750 ml i dwie czekolady ciasto bez zmain. Przepyszny tort na 6+
betsetse [2004-12-26 19:22:19]
znakomite ciasto, warto spróbować
agnieszka [2004-12-16 16:53:50]
bardzo dobre
Monika [2004-12-01 20:46:50]
strasznie kaloryczne z ta 30% smietanA! ja zawsze robie 2 Snieżki uijam,wlewam roztopiona na parze czekolade,do tego wiórki,migdały i jest suuuper pychota.
aga [2004-11-20 13:44:02]
miód w buźce, pychotka
Basia [2004-11-20 09:26:53]
WCZORAJ ROBIŁAM WG TEGO PRZEPISU I KREM BYŁ ZA RZADKI!!! CZEKOLADY nie trzeba wcale rozpuszczać,tylko należy ją potarkować na tarce o drobnych oczkach do jarzyn.A tak wogóle to ja piekę biszkopt na spód z 4 jaj i to całkowicie wystarczy. natomiast na 1 litr kremówki należy dać 3 śniezki i 2-3 śmietanfixy, 2 tabliczki białej czekolady(starkowanej) i 200g wiórek kokosowych.J OWSZEM JEST SSSŁODKI ALE PYCHA.
DOROTA Z PIŁY [2004-11-15 10:27:54]
Torcik bardzo dobry, ale śmietany wystarczy 0,5 litra, baaardzo słodki.
Ela [2004-11-11 23:57:51]
ciasto pycha robię od dawna na dużą prostokatna blachę, ale z 8 jaj i śmietany 0,5l zdecydowanie wystarcza
mk [2004-11-04 19:10:11]
ale po co ten pokruszony biszkopt przeciez te wiorki i tak zageszczaja smietane
anni [2004-10-11 15:53:44]
JA ROBIRE Z 20 DAG CZEKOLADY, MOIM ZDANIEM JEST ZDECYDOWANIE ZA SŁODKI. NAJLEPIEJ UBICĆ DOBRZE KREMÓWKE A DOPIERO POD KONIEC UBIJANIA DODAĆ ŚMIETANE W PROSZKU, BO MAMAY PEWNOŚĆ,ŻĘ MASA BĘDZIE GĘSTA. TO WYPRUBOWANY SPOSÓB. ACHA. W LODÓWCE TO CIASTO TRZEBA KONIECZNIE PRZECHOWYWAĆ W JAKIIMŚ WORKU, LUB SIARCE- SZCZELNIE ZAMKNIĘTE, BO ŚMIETANA LUBI PRZECHODZIĆ ZAPACHAMI LODÓWKI A WTEDY JUŻ NIE JEST TAKI SMACZNY.
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-24 07:59:07]
zrobiłam torcik z połowy składników i spróbowałam po godzinie-był obleśny ale na drugi dzień-pychotka!!! jest rewelacyjny!! zadowolił nawet moją konserwatywną babcię :)
naika [2004-09-23 23:15:10]
to jest pierwsze ciasto jakie upiekłam od mniej więcej 15 lat :)) Udało sie i jest pyszne!
Iwona [2004-09-19 06:39:36]
Wszyscy słodzą a ja powiem nieco krytyki, jak na mój gust troszke za bardzo czuć w nim śmietane, właściwie 2/3 tego tortu to kremówka!
Beata [2004-09-17 17:15:56]
ZROBIŁAM!!! Mi wyszło masy akurat bo zrobilam biszkopt z 5 jajek a smietanki dałam 800ml, jest pyyyyycha aha robiłam w tortownicy i wyszło po same brzegi wiec idealnie (no moze troszeczke podjadlam bo jst naprawde rewelacja :D
gocha [2004-09-11 13:08:43]
Poza tym, że wydawało mi się iz masy mam za dużo to torcik rewelacja. Moja mama nie chciała mi uwierzyć, że sama zrobiłam takie ciasta - dodam że z pozostałej masy zrobiłam sernik na zimno, dodałam do niej galaretkę, wstawiłam do lodówki na noc rano polałam galeretką i wyłożyłam na wierzch malinki- palce lizać. Polecam. No a co do torciku jeszcze to wszystkim, którzy go spróbowali bardzo smakował i niestety taka tortownica to za mało :-(.
Wiola [2004-08-03 20:02:10]
dobrze jest zrobić "murek" z biszkoptooff... takich podłużnych kupionych w sklepie... trzeba je ułożyć dookoła wzdłuż ścianki , czyli zrobić murek 8)
smerfeta [2004-07-25 16:05:28]
Masa ta napewno zgęstnieje tylko należy przesrtzegać ilości składników i kolejności wykonania. Jeżeli to kogoś nie przekonało to można oczywiście dodać większą ilość śmietany w proszku lub zmniejszyć śmietanę 30 %. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej tzn. połamać ją na kawałki, przełożyć do mniejszego garnka i wlać troszeczkę śmietany. Do większego garnka wlać wodę i zagotować, a następnie położyć na niego mniejszy garnek z czekoladą i śmietaną, tak żeby garnek nie wpadł do drugiego, i żeby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego garnka. Masę należy mieszać od czasu do czasu łyżką, aby czekolada się szybciej rozpuściła. 3/4 tortu jest dlatego, ponieważ był tak pyszny że nie mogłam się opanować robiąć zdjęcie i go "troszkę" skosztowałam :)
Dorota [2004-07-02 11:46:08]
Torcik "palce lizać"!!! Wyśmienity !!! jedno popołudnie i mój mąż, który ze słodyczy najbardziej lubi golonko, pochłonął go niemal w całości!!!
Agniecha [2004-06-30 19:18:34]
Pyszne, coś wspaniałego!!! Nie można przestać jeść!! Rewelacja!!!
Alicja [2004-06-28 12:46:04]
niebo w gebie!!!! masa zastygla chociaz dalam tylko jedna sniezke, ale smietana byla bardzo gesta
Marzena [2004-06-17 17:35:27]
tort jest pycha ale polecam zamiast bitej śmietany smietanofix jedno opakowanie na 200ml śmietany30%
ania [2004-06-17 06:10:33]
można też biszkopt posmarować dżemem morelowym lub położyć na wierzch brzoskwinie z puszki (nie jest wtedy takie słodkie i mdłe)
mab [2004-06-12 20:15:34]
zrobiłam to ciasto na Dzień Matki , wydawalo mi się że wyszlo za słodkie ale moim rodzicom tak posmakowało że zjedli wszystko od razu i teraz sie domagają więcej ;) dzięki za pomysł na prezent dla Mamy :P
Glani [2004-06-05 20:49:44]
Smaruje biszkopt karmelem z posiekanymi migdałami. Karmel przyrządzam gotując 2h skondensowane mleko (słodzone) potem dodaje do niego migdały i smaruje biszkopt. Żeby masa się lepiej ścieła można dodać łyżkę żelatyny - w tym celu nalać do garnuszka 1 łyżkę wody i wysypać ją żelatyną żeby stężała. (można również dodać 2 śmietan-fixsy). Żeby śmietana śię dobrze ubiła musi być wcześniej odpowiednio schłodzona (najlepiej zostawić na noc w lodówce), jeszcze lepiej się wszystko ubije jak śmietana rozpuszczona z białą czekoladą będzie chłodna. Tort rewelacja...:-)
Błażej [2004-05-09 10:32:59]
MAM PYTANIE: CZY NA PEWNO MASA ZGĘSTNIEJE,CZY LEPIEJ MNIEJ ŚMIETANY 30% A WIĘCEJ W PROSZKU?
MADZIA [2004-05-06 12:25:22]
Ja robię to ciasto ciut inaczej. Na 3 szklanki śmietany (18 lub 22%) daję 3 śnieżki oraz 2 białe czekolady i 2 paczki kokosu (po 100g). Do masy dodaje też odsączone ananasy z puszki, pokroje w kosteczkę. Niebo w gębie! Rewelacja! Robiłam go z tego przepisu i zawsze się udał zarówno mnie jak i moim znajomym. Nie ma mowy o tym żeby śmietana nie zgestniała. Gwarantuje!!!
Eni [2004-04-24 23:59:45]
Zrobiłam dokładnie jak było w przepisie a śmietana mi nie zastygła, mozna nakładać łyżkami!!!
emka [2004-04-20 20:09:05]
Kąpiel wodna tzn.czekoladę pokruszoną w garneczku włożyć do drugiego garka z gorącuchną wodą.Jadłam u kumpeli rafaello i brałam parę dokładek było mi głupio bo zjadłam większość ciasta.Pychotka
bertala [2004-03-25 21:32:09]
tez czesto robie takie ciasto ale na litr kremowki uzywam 4 śniezki i to najlepiej te na wode.Czekolade rozpuszczam w odrobinie mleka a smietane całą ubijam.Bardzo dobre tez jest rafaello na biszkopcie ale zamiast kruszonego ciasta dodajemy pokruszone wafle smietankowe....pyszne
Agnieszka [2004-03-14 13:04:19]
Bardzo fajny przepis muszę przyznać, tylko mam jeden problem o co chodzi z kąpielą wodną i białą czekoladą. Dajabym 6 ale dlaczego jej niema?
Sylwunia [2004-02-08 13:44:51]
Biszkopt smaruje dżemem porzeczkowym i kładę krem ciasto jest smaczniejsze
adam [2004-01-11 22:14:33]
poniewaz jest to niebo w "gebie" i takiego tortu nawet jakby sie chcialo zostawic to nie ma takiej mozliwości
Ania Gec [2003-12-29 11:58:34]
dlaczego 3/4 tego tortu jest zjedzone?:)
Domi [2003-12-21 14:08:32]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>