Tort śmietankowy Rafaello

Dodane przez w dniu
59 opinii | Wyraź opinię
3.654450261 stars based on 1528 reviews Ciasta i słodkości
Tort śmietankowy Rafaello

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
Masa śmietankowa:
25 dag białej czekolady
2 opakowania bitej śmietany w proszku ("Śnieżka")
Do dekoracji:
5 dag białej czekolady
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 27-28 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na połowę.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać 20 ml śmietany. Odkrojoną górę biszkoptu dokładnie pokruszyć. Resztę śmietany ubić z bitą śmietaną w proszku. Następnie dodać do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę wyłożyć na biszkoptowy spód.

Wierzch tortu udekorować potartą na tarce o dużych oczkach białą czekoladą i kokosem.

Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego.

7145
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuje pięknie za miłe słowa :) Ja też to ciasto robiłam już wiele razy i zawsze mi się udaje, nie wiem w czym tu jest problem.... pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-11-17 18:52:34]
Bardzo dobre ciacho piekę je bardzo często i wszystkim smakuje
ulcia24 [2009-04-15 10:55:24]
Ja wlasnie to ciacho zrobilam, ale dodalam od siebie owoce z puszki: mandarynki i truskwawki, mam nadzieje, ze bedzie smaczne :)
Małgorzata [2009-02-04 18:15:46]
Do masy dodaję 20 dkg wiórków kokosowych, a jeszcze lepiej płatków migdałowych
Helena [2008-01-03 22:27:42]
Witam, hmm... no cóż mogę powiedzieć, wszystko może zależeć od składników, od czekolady, od śmietany. Robiłam ten tort 6 razy i raz masa mi się nie udała - też się zważyła. Ten tort naprawdę jest łatwy do zrobienia, a co ważne jest pyszny. Proszę spróbować jeszcze raz - będę trzymać kciuki. Należy pamiętać również o schłodzeniu śmietany przed ubiciem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-13 12:51:00]
Witaj Kitka ;) Bardzo się cieszę i że tort się udał i że Wam smakował. Ciekawa propozycja z tym ananasem, muszę kiedyś spróbować - dzięki za tą \"smaczną\" wskazówkę ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-11-06 14:30:34]
Hej Dorocia, pyszne ciacho. Co prawda prawie caly krem zmienilam (nie dalam wogole czekolady, ale dodalam kokos i ananas - po wycisnieciu sokow). Rowniez dalam 0,75L smietany, w zupelnosci wystarczylo. Nie mniej Twoj przepis byl przewodnikiem do mojego ciasta, ktore naprawde jest pyszne. Wcale nie jest mdle. Moze dlatego ze nie dalam bialej czekolady, dalam mniej cukru i dodalam ananas troszke orzywily to ciasto. Smakowalo mojej rodzinie jak rowniez naszym amerykanskim przyjaciolom. Dzieki serdeczne!
Kitka [2007-11-06 00:22:51]
witam. bardzo dziekuje za przepis na katastrofe. ciasto wydawalo sie latwe do zrobienia, zaplanowalam go tygodnie przed. niestety biala czekolada sciela sie w "kapieli wodnej" ze smietana. sprobowalam rozpuscic w mikrofalowce i po ostudzeniu dodalam do smietany. niestety calosc sie sciela , wyglada nieciekawie i smakuje obrzydliwie. wcale nie wyglada jak tort, biszkopt tez wyszedl malutki. calosc umieszcze w koszu, bo przeciez wstydze sie czyms takim poczestowac gosci coreczki na urodzinach. bede musiala jutro isc do sklepu i kupic gotowy tort, przynajmniej bedzie jakos sie prezentowal
Mom26 [2007-10-05 19:53:27]
Tak - tort ma tylko dwie warstwy: biszkopt i masę śmietankową. Biszkopt należy przekroić na dwie części, jedną część włożyć do tortownicy, a drugą część (całą) pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Powodzenia ;)
Dorota [2007-09-06 21:12:18]
mam pytanie, poniewaz nie widze dobrze warstw tortu na zdjeciu(wszystko jest w smietankowych barwach:-))). czy po przekrojeniu tortu na pol,mam cala te gorna polowke pokruszyc i dodac do masy?czyli tort sklada sie z polowy biszkopta, masy i wiorek kokosowych?prosze o szybka odpowiedz, chce upiec ten tort na urodziny coreczki
mom26 [2007-09-06 17:48:27]
super ciasto. polecam, warto je upiec
paulakotek [2007-07-23 12:48:10]
o tak, smaczne ciasto,ale lepiej dodac mniej smietany i czekolady-nie jest takie mdle ;) proste i swietne
Barbarelllka [2007-06-08 23:10:52]
warto sobie to zrobić na serio super np. na imprezy czy spotkania w rodzinnym gronie na desery ;d
adrian [2007-06-08 14:17:22]
Robię to ciasto juz bardzo bardzo długo ostanio zaczełam dodawać migdaly Naprawde super ;] 2 czekolady w zupełnosci wystarczą Jesli roztopi się je w 0.4litra śmietany wychodzi mniej mdłe ... reszte śmietany ubijamy z 2 śniezkami Ciasto jest jadalne dopiero po ładnych kilku godzinach lezenia w lodówce :) Świetnie się prezentuje na wszelkiego rodzaju imprezach , zadna cukiernia Ci tego nie zastąpi :P
Kodi [2007-04-07 14:19:39]
Takie samo ciato robi się na spodzie biszkoptowym przełożonym masą ze 'Śnieżki' przyprywa je się biszkoptem i posypuje się wiórkami z ciemnej czekolady. Jest sto razy smaczniejsze! Polecam.
Magda S. [2007-02-15 09:50:18]
Zrobilam to ciasto.Mojej rodzinie wydawalo sie za mdle i za slodkie.
Irena [2007-02-06 10:56:50]
pychotka
wiesia [2007-01-25 13:18:51]
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej tzn. połamać ją na kawałki, przełożyć do mniejszego garnka i wlać 1-2 łyżek śmietany. Do większego garnka wlać wodę i zagotować, a następnie położyć na niego mniejszy garnek z czekoladą i śmietaną (tak żeby garnek nie wpadł do drugiego, i żeby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego garnka). Masę mieszać od czasu do czasu łyżką, aby czekolada się szybciej rozpuściła. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-01 16:27:35]
nierozumiem co to znaczy "roztopić czekoladę w kąpieli wodnej" czyli jak mam to zrobić i ile to jest mniej więcej 20 ml śmietany??Proszę pomóżcie ;)
karolka [2006-12-01 14:02:28]
Mniam mniam torcik rewelka!! Polecam;];];]
Mandy:PP [2006-09-16 16:16:37]
30 dag czekolady to 3 opakowania czekolady, więc tort powinien się udać. Będę trzymać kciuki. Powodzenia :)
Dorota [2006-06-29 14:02:06]
przepis się zgadza, ale mam pewne wątpliwości co do tej czekolady.. czy aby na pewno 30dag>?? chyba to za mało, ale cóż.. czytałam , że powinny być 3 opakowania czekolady.. pozdrawiam .. napisze jak upiekę
Klaudunia [2006-06-29 13:04:02]
Do pozostałej śmietany należy wsypać dwa opakowania bitej śmietany ( tzw. 'Śnieżki') w proszku i wszystko razem ubić.
Dorota [2005-09-12 10:20:17]
qrcze, mam glupie pytanie- smietane ubijamy juz z gotowa smietanka "Sniezka", czy dodajemy proszek?
goska [2005-09-11 09:52:40]
polecam, jest naprawde wyborny :)
Patrycja [2005-08-08 10:17:50]
robilam to ciasto, bardzo dobre.Tylko śmietany dałam pół litra.
eva [2004-12-26 19:43:29]
zrobikam ten tort na świeta wyszedł znakomity serdecznie polecam. Ja poszlam za opiniemi i dalam mniej smietany tzn 750 ml i dwie czekolady ciasto bez zmain. Przepyszny tort na 6+
betsetse [2004-12-26 19:22:19]
znakomite ciasto, warto spróbować
agnieszka [2004-12-16 16:53:50]
bardzo dobre
Monika [2004-12-01 20:46:50]
strasznie kaloryczne z ta 30% smietanA! ja zawsze robie 2 Snieżki uijam,wlewam roztopiona na parze czekolade,do tego wiórki,migdały i jest suuuper pychota.
aga [2004-11-20 13:44:02]
miód w buźce, pychotka
Basia [2004-11-20 09:26:53]
WCZORAJ ROBIŁAM WG TEGO PRZEPISU I KREM BYŁ ZA RZADKI!!! CZEKOLADY nie trzeba wcale rozpuszczać,tylko należy ją potarkować na tarce o drobnych oczkach do jarzyn.A tak wogóle to ja piekę biszkopt na spód z 4 jaj i to całkowicie wystarczy. natomiast na 1 litr kremówki należy dać 3 śniezki i 2-3 śmietanfixy, 2 tabliczki białej czekolady(starkowanej) i 200g wiórek kokosowych.J OWSZEM JEST SSSŁODKI ALE PYCHA.
DOROTA Z PIŁY [2004-11-15 10:27:54]
Torcik bardzo dobry, ale śmietany wystarczy 0,5 litra, baaardzo słodki.
Ela [2004-11-11 23:57:51]
ciasto pycha robię od dawna na dużą prostokatna blachę, ale z 8 jaj i śmietany 0,5l zdecydowanie wystarcza
mk [2004-11-04 19:10:11]
ale po co ten pokruszony biszkopt przeciez te wiorki i tak zageszczaja smietane
anni [2004-10-11 15:53:44]
JA ROBIRE Z 20 DAG CZEKOLADY, MOIM ZDANIEM JEST ZDECYDOWANIE ZA SŁODKI. NAJLEPIEJ UBICĆ DOBRZE KREMÓWKE A DOPIERO POD KONIEC UBIJANIA DODAĆ ŚMIETANE W PROSZKU, BO MAMAY PEWNOŚĆ,ŻĘ MASA BĘDZIE GĘSTA. TO WYPRUBOWANY SPOSÓB. ACHA. W LODÓWCE TO CIASTO TRZEBA KONIECZNIE PRZECHOWYWAĆ W JAKIIMŚ WORKU, LUB SIARCE- SZCZELNIE ZAMKNIĘTE, BO ŚMIETANA LUBI PRZECHODZIĆ ZAPACHAMI LODÓWKI A WTEDY JUŻ NIE JEST TAKI SMACZNY.
MAGDALENA Z KRAKOWA [2004-09-24 07:59:07]
zrobiłam torcik z połowy składników i spróbowałam po godzinie-był obleśny ale na drugi dzień-pychotka!!! jest rewelacyjny!! zadowolił nawet moją konserwatywną babcię :)
naika [2004-09-23 23:15:10]
to jest pierwsze ciasto jakie upiekłam od mniej więcej 15 lat :)) Udało sie i jest pyszne!
Iwona [2004-09-19 06:39:36]
Wszyscy słodzą a ja powiem nieco krytyki, jak na mój gust troszke za bardzo czuć w nim śmietane, właściwie 2/3 tego tortu to kremówka!
Beata [2004-09-17 17:15:56]
ZROBIŁAM!!! Mi wyszło masy akurat bo zrobilam biszkopt z 5 jajek a smietanki dałam 800ml, jest pyyyyycha aha robiłam w tortownicy i wyszło po same brzegi wiec idealnie (no moze troszeczke podjadlam bo jst naprawde rewelacja :D
gocha [2004-09-11 13:08:43]
Poza tym, że wydawało mi się iz masy mam za dużo to torcik rewelacja. Moja mama nie chciała mi uwierzyć, że sama zrobiłam takie ciasta - dodam że z pozostałej masy zrobiłam sernik na zimno, dodałam do niej galaretkę, wstawiłam do lodówki na noc rano polałam galeretką i wyłożyłam na wierzch malinki- palce lizać. Polecam. No a co do torciku jeszcze to wszystkim, którzy go spróbowali bardzo smakował i niestety taka tortownica to za mało :-(.
Wiola [2004-08-03 20:02:10]
dobrze jest zrobić "murek" z biszkoptooff... takich podłużnych kupionych w sklepie... trzeba je ułożyć dookoła wzdłuż ścianki , czyli zrobić murek 8)
smerfeta [2004-07-25 16:05:28]
Masa ta napewno zgęstnieje tylko należy przesrtzegać ilości składników i kolejności wykonania. Jeżeli to kogoś nie przekonało to można oczywiście dodać większą ilość śmietany w proszku lub zmniejszyć śmietanę 30 %. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej tzn. połamać ją na kawałki, przełożyć do mniejszego garnka i wlać troszeczkę śmietany. Do większego garnka wlać wodę i zagotować, a następnie położyć na niego mniejszy garnek z czekoladą i śmietaną, tak żeby garnek nie wpadł do drugiego, i żeby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego garnka. Masę należy mieszać od czasu do czasu łyżką, aby czekolada się szybciej rozpuściła. 3/4 tortu jest dlatego, ponieważ był tak pyszny że nie mogłam się opanować robiąć zdjęcie i go "troszkę" skosztowałam :)
Dorota [2004-07-02 11:46:08]
Torcik "palce lizać"!!! Wyśmienity !!! jedno popołudnie i mój mąż, który ze słodyczy najbardziej lubi golonko, pochłonął go niemal w całości!!!
Agniecha [2004-06-30 19:18:34]
Pyszne, coś wspaniałego!!! Nie można przestać jeść!! Rewelacja!!!
Alicja [2004-06-28 12:46:04]
niebo w gebie!!!! masa zastygla chociaz dalam tylko jedna sniezke, ale smietana byla bardzo gesta
Marzena [2004-06-17 17:35:27]
tort jest pycha ale polecam zamiast bitej śmietany smietanofix jedno opakowanie na 200ml śmietany30%
ania [2004-06-17 06:10:33]
można też biszkopt posmarować dżemem morelowym lub położyć na wierzch brzoskwinie z puszki (nie jest wtedy takie słodkie i mdłe)
mab [2004-06-12 20:15:34]
zrobiłam to ciasto na Dzień Matki , wydawalo mi się że wyszlo za słodkie ale moim rodzicom tak posmakowało że zjedli wszystko od razu i teraz sie domagają więcej ;) dzięki za pomysł na prezent dla Mamy :P
Glani [2004-06-05 20:49:44]
Smaruje biszkopt karmelem z posiekanymi migdałami. Karmel przyrządzam gotując 2h skondensowane mleko (słodzone) potem dodaje do niego migdały i smaruje biszkopt. Żeby masa się lepiej ścieła można dodać łyżkę żelatyny - w tym celu nalać do garnuszka 1 łyżkę wody i wysypać ją żelatyną żeby stężała. (można również dodać 2 śmietan-fixsy). Żeby śmietana śię dobrze ubiła musi być wcześniej odpowiednio schłodzona (najlepiej zostawić na noc w lodówce), jeszcze lepiej się wszystko ubije jak śmietana rozpuszczona z białą czekoladą będzie chłodna. Tort rewelacja...:-)
Błażej [2004-05-09 10:32:59]
MAM PYTANIE: CZY NA PEWNO MASA ZGĘSTNIEJE,CZY LEPIEJ MNIEJ ŚMIETANY 30% A WIĘCEJ W PROSZKU?
MADZIA [2004-05-06 12:25:22]
Ja robię to ciasto ciut inaczej. Na 3 szklanki śmietany (18 lub 22%) daję 3 śnieżki oraz 2 białe czekolady i 2 paczki kokosu (po 100g). Do masy dodaje też odsączone ananasy z puszki, pokroje w kosteczkę. Niebo w gębie! Rewelacja! Robiłam go z tego przepisu i zawsze się udał zarówno mnie jak i moim znajomym. Nie ma mowy o tym żeby śmietana nie zgestniała. Gwarantuje!!!
Eni [2004-04-24 23:59:45]
Zrobiłam dokładnie jak było w przepisie a śmietana mi nie zastygła, mozna nakładać łyżkami!!!
emka [2004-04-20 20:09:05]
Kąpiel wodna tzn.czekoladę pokruszoną w garneczku włożyć do drugiego garka z gorącuchną wodą.Jadłam u kumpeli rafaello i brałam parę dokładek było mi głupio bo zjadłam większość ciasta.Pychotka
bertala [2004-03-25 21:32:09]
tez czesto robie takie ciasto ale na litr kremowki uzywam 4 śniezki i to najlepiej te na wode.Czekolade rozpuszczam w odrobinie mleka a smietane całą ubijam.Bardzo dobre tez jest rafaello na biszkopcie ale zamiast kruszonego ciasta dodajemy pokruszone wafle smietankowe<np...familijne>....pyszne
Agnieszka [2004-03-14 13:04:19]
Bardzo fajny przepis muszę przyznać, tylko mam jeden problem o co chodzi z kąpielą wodną i białą czekoladą. Dajabym 6 ale dlaczego jej niema?
Sylwunia [2004-02-08 13:44:51]
Biszkopt smaruje dżemem porzeczkowym i kładę krem ciasto jest smaczniejsze
adam [2004-01-11 22:14:33]
poniewaz jest to niebo w "gebie" i takiego tortu nawet jakby sie chcialo zostawic to nie ma takiej mozliwości
Ania Gec [2003-12-29 11:58:34]
dlaczego 3/4 tego tortu jest zjedzone?:)
Domi [2003-12-21 14:08:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.