naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 10.08.2007
Odsłon dziennie: 34

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

żeberka wieprzowe (ok. 70 dag)
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka margaryny
granulowany czosnek
przyprawa do mięsa wieprzowego
sól
pieprz
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Żeberka umyć, wysuszyć i pokroić na 4 porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i włożyć do lodówki na około 2 godzinki. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz (olej + margaryna) i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut.

Podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem i ulubionym dodatkiem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6425 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Oczywiście, że można dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek, jestem za :) Ja akurat nie miałam i dałam taki... pozdrawiam :)
Dorota [2014-02-13 10:29:29]
Wszystko ładnie pieknie, tylko dlaczego zamiast normalnego naturalnego czosnku dodawać jakiejś granulowanej chemii. Ogólem przepis pyszny. Pozdrawiam.
Andrzej [2014-02-10 21:08:10]
O mniam! Smakowicie się zapowiada :)
Dorota [2014-01-20 17:40:47]
przyprawione żeberka zaraz beda na patelni :) ja robie z ciap-kapusta :))) pycha
Gosia [2014-01-19 12:09:56]
To zależy jak bardzo głodni jesteśmy, pozdrawiam ;)
Dorota [2012-11-06 22:24:44]
a jednak 1kg jest akurat:P
courbet [2012-10-27 15:18:10]
70dag żeberek na 4os?....ciesze sie ze kupilem 1kg bo to i tak cos malo bedzie chyba
courbet [2012-10-27 13:34:53]
I jak tam te żeberka udały się? mam nadzieje, że tak :)
Dorota [2012-06-28 13:42:07]
Właśnie je robię ;) proszę, proszę widzę komentarze nawet z 2007 roku, a przepis nawet w 2012 robi furrorę ;) Zobaczymy jak mi wyjdzie ;)
Jenny [2012-06-13 22:29:57]
Nie trzeba solić tej wody, bo już żeberka będą dobrze przyprawione i to wystarczy. Powodzenia :)
Dorota [2012-05-10 14:30:04]
a jak dolejemy wode nie trzeba jej przyprawić sola?
poczatkujaca [2012-05-09 17:04:14]
Właśnie dusze dla mojego narzeczonego:) Dodałam jeszcze troszke pieczarek pokrojonych w 8emki.... PACHNIE BOSKO.... podam z ziemniaczkami i zieloną sałatą :)
Enriqueczka [2012-02-09 15:38:10]
Pyszne:-) :-)
roman [2012-01-16 00:10:32]
Cieszę się bardzo, że smakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-09 14:15:13]
Ja dziś zrobiłam te żebereczka i są cudne :) dziękować za przepis :*
Paula [2011-12-09 13:51:16]
dobre to fakt ale ja po wyjęciu z lodówki przed smarzeniem obtoczyłem w mące i wyszła rewelacja.:)
robson [2011-11-09 18:34:10]
To cieszę się bardzo, że żeberka się udały i że smakowały. Również pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-27 12:54:35]
wlasnie je zrobialm przepyszne sa,mniam palce lizac,dziekuje bardzo za super przepis,pozdrawiam
magda [2011-10-27 12:53:17]
wlasnie dusze zeberka według przepisu...pachnie dobrze:), mam nadzije ze mi wyjda ;)
poczatkujaca kucharka [2011-04-04 16:38:56]
genialne!!!:)
aga [2011-02-20 14:58:20]
żeberka wyśmienite, prosty przepis ale potrafi zadowolic innych :)
marina [2010-12-03 16:13:00]
właśnie je dusze wedle przepisu, smakując w przerwach stwierdzam że smacznie smakują
Marta [2010-11-10 15:55:55]
Ja zrobiłem swojej dziewczynie, której muszę dogadzać bo jest w ciąży...i są pyszne a ten sosik z cebulką wrrr boski.dzięki za przepis
micz [2010-11-07 14:06:13]
Najlepsze zeberka jakie w zyciu zrobilam, moj chlopak nie moze sie nimi najesc ;) Super przepis, szybki, prosty i przyjemny :) Ja zostawiam zeberka w przyprawach w lodowce na cala noc, smakuja niesamowicie :)
Marta [2010-04-07 11:24:02]
wlasnie robie juz kolejny raz te zeberka :-) moj maz uwielbia!
kinia [2010-01-11 19:46:52]
ja dodaję wymoczone grzybki suszone-niewiele, albo pieczarki podsmażane wczesniej,a potem zaprawiam mąką i śmietaną ,pycha
tylko ja [2010-01-08 11:44:12]
ŚWIETNY I PROSTY PRZEPIS!!A W DODATKU WYŚMIENITY,POLECAM WSZYSTKIM...POZDRAWIAM DONA
~DOROTA [2009-11-29 12:05:32]
Tak, prosty, szybki i smaczny sposób, polecam każdemu bez specjalnych zdolności kucharskich. Ja rozstałem się z żoną i muszę dawać sobię radę sam :D
morfina [2009-10-25 14:20:23]
Pycha. Jadłem i sam sie nadziwić nie mogłem jaki ze mnie zdolny kucharz ;-)
Radulus [2009-08-26 12:40:20]
jestem kucharzem sam dla siebie i skojarzyłem ten przepis jak robiła mama żeberka dla nas.Postanowiłem więc i ja tak udusić.Miód w buzi.pewnie na stałe ten przepis będzie gościł w mojej kuchni.Pozdrawiam
Marek/19.03.2009/ [2009-03-19 09:16:30]
Suuuper żebereczka !!!!
EWA [2009-03-03 15:51:03]
dziekuje za przepisa pyszne sa palce lizac
Benia [2009-02-27 18:06:11]
Z nieba spadł ten przepis, również jestem początkującą kuchareczką :)) Mój narzeczony zażyczył sobie żeberka na sobotę, no i nie mogę rozczarować przyszłego męża :)) Jeszcze by się rozmyślił ;) Dzięki wielkie Dorotko.
iya [2009-01-21 19:20:37]
bardzo pyszne :) robiłam i bardzo sobie chwale. prosto i smacznie!
bebe [2008-11-30 12:12:49]
dzisiaj je zrobilam, jestem poczatkujaca kuchareczka, ale wyszly pyszne. Maz zachwalal..
Ania [2008-10-18 16:23:04]
żeberka pyszne polecam
agniaszka [2008-09-10 08:54:01]
ja wczesniej marynuje zeberka 2-3 dni w prozniowym pudelku w lodowce, by przesiakly oliwa z oliwek i miodem pitnym, przyparwami i miodem, potem podsmarzam i 1,5 godziny dusze we wczesniejszej zaprawie,super
Pawel [2008-06-12 10:41:52]
Zrobilam zeberka wedlug podanego prepisu i byly pyszne
niunia [2008-02-18 21:58:48]
tez uwielbiam zeberka i wlasnie zakupilam, i je zrobie w podobny sposob jak podaje Dorotka. Ja dodaje jeszcze majeranek.
Jagodka [2007-08-16 20:15:18]
zeberka mozna robic na stosposobow wedlug swoich pomyslow
zuzanna 5 [2007-08-15 00:13:55]
uwielbiam zeberka. tym ,że ja jcacieram czosnkiem , oregano,bazylia i obtaczam w majeranku z maka
tigrunia1984 [2007-08-11 23:24:43]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl