Przepisy Extra

3 bit

Składniki:

7 paczek herbatników (7 x 10 dag)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka
2 budynie waniliowe
10 dag masła
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego.

Dodane przez tjulita w dniu
184 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Uwielbiam to ciacho, ale ja daję na górę migdały, połowę z nich prażę i robię paski na cieście, pasek białych, pasek prażonych - fajnie to wygląda i dobrze smakuje :)
Jola [2019-02-02 00:15:31]
Cieszę się, że ciasto Wam się udaje :)
Dorota [2012-12-29 20:34:11]
No to wyszło extra ciacho! Gratuluję i smacznego życzę :)
Dorota [2012-01-07 19:41:04]
Gotujemy 1 i 1/2 (półtora) szklanki mleka, powodzenia :)
Dorota [2012-01-07 14:49:12]
Całej formy to koszt tak około 20 zł (liczyłam tylko cenę składników podanych w przepisie, ale wiadomo trzeba np. kupić całą kostkę masła, a nie pół. W przypadku herbatników jak je kupimy w większym opakowaniu, a nie po 10 dag to koszt będzie mniejszy). Polecam bo jest po prostu wyśmienite :)
Dorota [2011-09-19 13:56:47]
Właśnie takich proporcji trzeba się trzymać, żeby masa po ostudzeniu była "zwarta", inaczej przy krojeniu wypłynie...
Dorota [2011-05-24 09:19:19]
przepis na to ciasto dostałam dwa lata temu i razem z "PYCHOTKĄ" to największe moje hity.Nieco zmodifikowany mam przepis na dolną warstwę dodaję herbatniki,a na kolejne krakersy,śmietanę ubijam ze smietan fix x 2 i dodaję 2 łyżki cukru pudru,a budyń gotuję własny i czasami ucieram po ostygnięiu z masłem ,ciasto jest wyśmienite,a krakersy neutralizują słodkość.POZDRAWIAM i życzę smacznego
loczek77 [2011-01-06 12:35:24]
polecam dodac jajek kaczych gdyz placek jest bardziej smaczniejszy i koziego mleka
zofia smaczne ciasta [2010-12-20 14:50:13]
a wierzch ciasta biorę Kakao Wedlowskie i posypuję przez sitko
p.zenia [2010-12-06 22:42:29]
Ja dodaję jako pierwszą masę dżem z czarnej porzeczki.Ciasto nie jest wtedy takie za słodkie.A do gorącej masy budyniowej też można wsypać "na sucho" galaretkę o smaku cytrynowym i też łamie smak za słodkiego ciasta. I dopiero wtedy ciasto jest super
p.zenia [2010-12-06 22:40:24]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-29 11:17:22]
Ciasto pyszne!-rozeszło się w mig a przy tym w ogóle nie trzeba się napracowac.Zamiast gotowac mleko skondensowane kupiłam po prostu masę krówkową.
grusia [2010-11-29 11:05:23]
Dziękuję, słodkie - czyli prawdziwy 3 bit :)
Dorota [2010-09-13 09:05:42]
Wyszło smaczne, tylko straaaaasznie słodkie, aż do przesady! :)
pyza [2010-09-10 14:52:21]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało :) Z takich prostych ciast polecam jeszcze: kaszaczek, ptyś, karmelowy herbatnikowiec, śmietankowo-budyniową pokusę, jabłecznik na zimno, sernik bez pieczenia, śmietankowa szarlotka, piernik po amerykańsku, jabłka pod pierzynką, cappuccino na zimno, ciasto toffi z biszkoptami, lambada, sernik śmietankowy na zimno, torcik jogurtowy i napoleonka bez pieczenia. Zapraszam na stronę i życzę udanych wypieków. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-07 15:55:42]
CIASTO WYSZŁO SUPER!DZIĘKUJĘ PANI DOROTKO!CIASTO BARDZO ŁATWE! JEŚLI MOGĘ PROSIĆ O NAPISANIE NAZW KILKU PROSTYCH DO WYKONANIA CIAST BĘDĘ WDZIĘCZNA.POZDRAWIAM I JESZCZE RAZ PANI DZIĘKUJĘ!
jacek [2010-09-05 22:31:21]
Wspaniałe ciasto! Jedyna moja mała modyfikacja to: spód może stanowić biszkopt z 4-5 jajek, do budyniu warto dodac galaretkę cytrynowa (na koniec podczas studzenia), natomiast na wierzch, który stanowi bita smietana ciut żelatyny rozpuszczonej w gorącym mleku i starta czekolada! WPANIALE! Pozdrawiam i SMACZNEGO!
Ula [2010-09-05 18:54:20]
Chodzi tutaj o te większe herbatniki, powodzenia :)
Dorota [2010-09-01 11:22:35]
przepraszam herbatniki mają być te małe petitki czy te większe?
jacek [2010-08-25 22:42:13]
Ciasto jest pyszne:) ja zamiast budyniu waniliowego dodałam czekoladowy i wyszła taka mała modyfikacja :D Dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie:)
Asia [2010-08-11 14:22:51]
tez mam przepis z 0,5l smietany 18% lub 12% a do budyniu nie dodaje juz cukru.wtedy ciasto nie jest tak bardzo slodkie.pychotka
oliiii [2010-08-05 16:11:57]
mam 10 lat sama zrobiłam to ciasto w 1godz.i 30 min.
kamila [2010-07-05 07:22:47]
Ja zrobiłam według przepisu i jest pyszne! mniam.. polecam!
Ewela [2010-06-21 10:57:30]
ja robie tak;herbatniki,krem k arpatka,herbatniki,masa krówkowa z puszki,smietana 30%ubita bez cukru plus tezejacagalaretka zielona ,herbatniki polewa.
aga b [2009-12-17 01:03:18]
ja zamiast herbatników używam biszkopcików i jest lepsz xd
Patka [2009-12-06 22:53:46]
ja robiłąm dwu etapowo...naprawdę rewelacje..ja używam zamiast wiórek kokosowych..gorzką czekoladę startą... PYCHOTA..naprawdę polecam
Olaa [2009-11-01 07:43:07]
bardzo smaczne i mam nadzieje ze wam tez smaowlo
iza [2009-10-11 12:28:02]
Ciasto jest pycha i przybywa w boczkach. Polecam;)
Emilia [2009-09-27 09:39:25]
mniaam ! pyszne . mam 11 lat i sama zrobiłam . tylko mama mi pomogła ugotowac karmel . wczoraj zrobiłam a dziś po południu nie było xd polecam !
daga [2009-09-26 23:33:26]
Ciasto jest pycha , chociaż z tymi herbatnikami to różnie wychodzi :) a tym którym nie smakuje - proste nie robić i nie jeść - nie zniechęcać innych POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO
Dorcia [2009-08-21 23:50:46]
Proponuję dodać 2 łyżki żelatyny na 500 ml śmietany i rozpuścić tę żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody. Później ostudzić i od razu dodać do ubitej śmietany, nie czekać aż żelatyna zacznie tężeć. Powodzenia :)
Dorota [2009-07-27 23:03:39]
ja mam takie pytanko jak będę robiła z 500 ml kremówki to ile mam dodać żelatyny żeby było dobra?
kasia21 [2009-07-27 19:24:11]
Uwielbiam to ciasto! Widzę, że część z Was ma problem z gotowaniem mleka w puszce. Od jakiegoś czasu używam gotowego mleka \"krówkowego\". Nie różni się niczym w smaku i nie ma kłopotu z jego przygotowaniem. Wystarczy przełożyć je z puszki do mokrego aluminiowego garnka i podgrzewać na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Sonia [2009-07-19 11:13:42]
te ciasto to rewelacja!!! jest pyszne i nie martwie się że bedzie zakalec:-)
dodka [2009-06-27 12:28:01]
ZAMIAST BUDYNIU MOŻNA KUPIĆ KREM KARPATKOWY,RÓWNIEŻ BARDZO DOBRE
MK [2009-06-02 13:07:23]
A ja też często robię 3-bita, ale jak niektórzy z Was zamiast herbatników używam krakersów - jest bardziej miękkie i mniej słodkie - polecam
espirocafe [2009-05-14 21:38:31]
Mam pytanie. Mam troche problem z herbatnikami ostatniej warstwy (spodniej) . Powoli kruszeja. Czy mozna to jakos przyspieszyc?? Myslałam zeby nastepnym razem zamoczyc na chwile z zimnym mleku, ale nie wiem czy to sie sprawdzi w praktyce. ;)) Ciasto oczywiscie super.
petunia [2009-04-19 12:45:02]
Można Kupic Gotową Krówke i nie trzeba gotowac 2 godziny , jest o złotówke drozsza ale oszczedza czasu.
Nieznajoma [2009-04-10 18:43:52]
GORĄCO POLECAM TO CIASTECZKO! MAM 15 LAT (FACET), SAM JE ZROBILEM I WYSZŁO PYSZNE!!! TYLKO JEDNA UWAGA PRZY KUPNIE PETIT BUERY POTRZEBNE JEST 11 DUŻYCH PACZEK PAKOWANYCH PO 10 HERBATNIKÓW! PYCHOTKA!!!
NovvuS [2009-03-29 20:54:28]
a ja dodaję do gorącego budyniu 1 galaretkę cytrynową
aga [2009-02-20 14:57:38]
Hmm ciasto pyszne bo zawsze je robię, tylko zamiast tego mleka kupuję już gotową masę czekoladową(\"z Gostynia\"), tylko wiem że problemy są żeby ją kupić. Ale ciasto jest lepsze z nią i oczywiście nie trzeba gotować :)
Angelika [2009-01-02 19:30:11]
Ja właśnie skończyłam robić ;) Ale zamiast kończyć na bitej śmietanie dałam jeszcze jedną warstwę herbatników i to polałam polewą czekoladową z kakao decomorreno i myślę, że będzie super ;P
Madzia [2008-12-30 19:47:44]
fajne te ciasto
gosia [2008-12-24 11:03:14]
PYCHOTKA!!!!!ZROBILAM TO CIASTO PORAZ KOLEJNY I JAK ZWYKLE-NIEBO W GEBIE:):):)
Wiola [2008-12-23 15:55:02]
fajny przepis:) :**
mariola [2008-11-27 17:48:45]
Tego ciasta się nie piecze.
Dorota [2008-11-10 20:30:54]
Ile powinno piec się te ciasto i w ilu stopniach ?
martyna [2008-11-09 18:44:27]
ja dzisiaj zrobiłam zajęło mi to niecałą godzinke. nie moglam sie powstrzymać i po 3 godz od zrobienia spróbowałam kawałek 3BIT wyszedł jak marzenie przepyszny wcale mi nie wyszedł jakiś przesłodzony do budyniu dodajcie 4 duże płaskie łyżki cukru nie więcej a dośmietanki 30% warto dać 2 śnieżki w proszku konsystencja jest w tedy idealna. Jestem pod wrażeniem że w tak krótkim czsie można zrobić takie pyszne cudo. Dziękuje za przepis
Monika M [2008-11-02 19:46:07]
ciasto rewelacja,polecam
Andrzejek [2008-10-18 19:07:23]
Ja również zrobiłam to ciasto w zeszłym tygodniu (dwie blaszki)i znikły w mig!!!!Dziś właśnie robie poraz kolejny ale duuuużąąą blache:)Suuuuuppperrr przepis-należy do moich ulubionych ciast:):):)POLECAM
Wiola [2008-09-21 14:49:20]
ciasto pycha,polecam
kaseńka [2008-09-14 13:30:09]
Zrobiłam ciasto i wszystkim smakowało. Mi też zostało herbatników mimo iż wyłożyłam boki ale to nic. Może zależy to od wielkości herbatników?!Polecam:)
Anula [2008-07-29 22:07:48]
Nie należy otwierać gorącej puszki z mlekiem, tzn. po trzech godzinach gotowania puszkę z mlekiem należy ostrożnie wyciągnąć z wody (używając np. rękawicy kuchennej) i po upływie około 15 minut delikatnie ją otworzyć. Można też skorzystać z gotowych puszek z karmelami - są one dostępne w sklepach (na pewno są w hipermarketach).
Dorota [2008-07-14 00:24:42]
na spod moznadać też krakersy
ewa [2008-06-28 12:32:37]
Hmm... ja też robiłam to ciasto na blaszce 25 na 36 cm i i wykorzystałam 7 paczek herbatników po 10 dag. Może herbatniki w większych opakowaniach są mniejsze i grubsze?
Dorota [2008-06-24 00:13:37]
ciasto rewelacia więcej takich ciast
wiola [2008-05-05 19:52:00]
Nie rozumiem dlaczego tak zachwycacie się tym ciastem... Jest obrzydliwie słodkie i mdłe. Uważam,że przynajmniej jedna warstwa powinna być bez cukru. Do tego jeszcze słodkie herbatniki, było mi nie dobrze po jednym kawałku. Do tego całe ciasto mi się rozwalało,herbatniki totalnie rozmoczone, ciasto po rozkrojeniu pływało i kleiło się. Myślę,że o wiele lepiej wyglądałby ten przepis po zmodyfikowaniu. Zamiast 1 warstwy herbatników-biszkopt,potem karmel,ale zmiksowany z 1,2 kostki masła, potem herbatniki, budyń ale już z małą ilością cukru i śmietana 36 % ale ubita bez mdłych śnieżek, a z odrobina żelatyny lub śmietan fixu i koniecznie bez cukru!!!!Tym bardziej,jeśli ciasto ma być posypane czekoladą itp... Miałam po raz drugi to ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami-zachwyca gości,ale ten 3 bit... Szkoda kasy na składniki jest okropne. No chyba,że jakoś go zmodyfikować... Tego przepisu w każdym razie nie polecam!!!!!!!!
Monikuch [2008-04-22 21:22:22]
Mam blachę 25 na 36. Kupiłam 2 duże paczki herbatników po 350 gr. Wyłożyłam blachę trzema warstwami herbatników,tak jak w przepisie i zostało mi prawie całe opakowanie herbatników, powiedzmy,że jest tam 300gr. Hmm czy w przepisie jest pomyłka, czy ja coś pomyliłam?
Kikkkaaaaaa [2008-04-18 18:34:34]
Można włożyć całą puszkę na kilka minut do gorącej wody, ale nie koniecznie - tzn. można od razu wyłożyć masę na ciasto.
Dorota [2008-04-18 15:05:40]
A jeśłi mam gotowy karmel w puszce to mam go podgrzać? Jak? Pozdro.
Kiiikakka [2008-04-17 22:46:01]
Witam,ja już od dawna mam ten przepis i robie te ciacho raz w tygodniu bo jest przepyszne,a pani violka niech nie przesadza że wydała pieniadze w bagno i jak jest taka mądra niech da niby ten lepszy przepis skoro sie zawiodła.Ciasto super!!!Polecam wszystkim ,palce lizac .
Agata [2008-04-17 15:32:47]
Niestety ja kiedyś gotowałam mleko słodzone (do ciasta karmelowego) i ... po otwarciu puszki "wybuchło" i bardzo mi poparzyło twarz. Boję się teraz ciast z karmelem chociaż ich zrobienie bardzo mnie kusi. Nie wiem jak tego (tzn."wybuchy") uniknąć???
Dominika [2008-04-10 19:56:56]
ja też zrobiłam ciasto :) było pyszne tyle że śnieżka nie jest dobra bo śmietana do końca nie zgęstniała tak jak trzeba :( trzeba dodawac2 fixy:) a i mi smakuje lepiej z czekolada startą na wierzchu:)
Magda [2008-03-28 21:53:55]
Można, powodzenia ;)
Dorota [2008-03-25 23:33:13]
herbatniki koniecznie nasyczyc we wrzacej herbacie!! a mleczko lepiej zimne i mziksowane wylewac na herbatniki...
Paula [2008-03-24 07:47:21]
Czy masło można dodać na początku do mleka przed dodaniem rozpuszczonego budyniu...?
? [2008-03-23 15:58:18]
Potrzeba tutaj około 70 sztuk herbatników.
Dorota [2008-03-18 23:46:07]
ile wkacu ma byc tych cherbatników alew prosze podajcie mi w sztukach a nie w paczkach
aga [2008-03-18 08:46:44]
Lepiej je wyciągnąć z tej wody, bo szybciej ostygnie.
Dorota [2008-03-14 21:56:10]
czy mleko w puszce ma stac 15 min.w tej wodzie goracej prosze o szybka odpowiedz? bo wlasnie je robie
ewcia [2008-03-14 21:14:11]
ciasto jest moje ulubione,znacznie łatwiej zamiast masy budyniowej jest poprostu kupic "krem do karpatki w 5min",no i smietany najmniej 500ml a nie 200jak w przepisie,polecam super
doris [2008-03-14 15:56:40]
Budynie powinny być z cukrem, a jak nie mają cukru to do każdego należy dodać 2 łyżki (tak jak pisze na opakowaniu budyniu). A jak masa budyniowa będzie bez cukru to też się nic nie stanie, bo dwie pozostałe masy są słodkie ;)
Dorota [2008-03-06 18:34:01]
Mam take pytanie czy te budynie maja być z cukrem czy bez cukru? Bo ja ugotowałam i myslałam że są z cukrem, ale okazało się ze trzeba było dodać do każdego po 2łyzki cukru, a ja nie dałam, nie wem co teraz? :( Prosze o podpowiedź
Dorotka [2008-03-06 14:56:04]
Mniam zrobiłam to isto palce lizać pycha....!!!! P O L E C A M P Y S Z N E!! :)
........... [2008-02-28 15:57:16]
Własnie zrobilam i czekam do jutra na koncowy efekt :) a zamiast gotowania mleka znalazlam w sklepie masę krówkową.Gorową do spozycia, w puszcze; trochę ją podgrzałam by była polplynna i polalam nią ciastka
asia [2008-02-20 00:28:54]
Zrobiłam=D I choć jest słodkie jest bardzo bardzo....bardzo pyszne=D POLECAM
::ANIA:: [2008-02-16 00:35:27]
mam podobny przepis, na spud daje biszkopt z 5 jaj potem mase budyniową zamiast herbatników krakersy masa z mleka gotowanego znowu krakers bita smietana ze śnieżką a na wiezch biszkopt polan polewą albo prażone migdały tez jest pycha
krynia7813 [2008-01-25 22:10:31]
Świetne ciacho!!!!! Palce lizać
Kora [2008-01-24 14:00:54]
Oczywiście, można spróbować z margaryną. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-18 20:15:19]
czy zamiast masła mogę dać pół kostki zwykłej margaryny?
pati [2008-01-18 14:37:57]
Ciasto super!!!!zaniosłam kawałek do pracy a teraz wszyscy chca przepis:)Przy przygotowywaniu myslalam, ze budyn jest za gesty a pozniej jeszcze to maslo sie rozpuscilo ale jakby nie polączyło z masą budyniową pomyślałam "będzie klapa" ale nałożyłam to tak jak było i ku mojemu zdziwieniu wyszło rewelacyjnie!!!!POLECAM Z CAŁYM PRZEKONANIEM!
ANia [2008-01-08 10:45:23]
ciasto rewelacyjne!!! Naprawdę godne polecenia
Gocha [2007-12-30 21:01:13]
Już kilka razy robiłam to ciasto i ... jest przepyszne.To ulubione ciasto mojego męża.
Kasia [2007-12-28 12:14:44]
robilam to ciasto juz wiele razy. Najpierw gotuje 2budynie waniliowe z cukrem i dodaje do nich galaretke cytrynowa.G dy ostygnie miksuje budyn z maslem i wlasnie ta mase klade na dno pozniej kajmak i śniezke a gore posypuje strtarta czekolada :)
kasia18;) [2007-12-26 23:09:55]
Robiłam kiedyś podobne ciasto ze śmietaną 18% i było bardzo dobre - więc można spróbować. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-24 23:56:09]
czy robił ktoś te ciasto z kwaśną śmietaną 18%?
bASIA [2007-12-18 18:20:59]
Budyń powinien być z cukrem, a jeżeli nie będzie to na jeden budyń powinno się dodać 2 łyżki cukru. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-14 10:08:13]
Do masy budyniowej dodaje się jakiś cukier, czy poprostu kupic budyn z cukrem...?Będę wdzięczna za odp bo bardzo chcialabym zrobic to ciasto...
Ola [2007-12-13 23:50:39]
To ciasto jest naprawde pyszne, polecam wszystkim :)
Iwona [2007-12-11 19:44:07]
zrobilam!!!!! jest pyszne naprawde:P:P:P:P bardzo slodkie, ale nie gotowalam tego mleka tak dlugo tylko poprostu kupilam juz ugotowane mleko kondensowane slodzone o nazwie masa krowkowa podgrzalam troche zeby sie lepiej rozprowadzalo, kleilo si do lyzki ale goraca woda w ktorej maczalam lyzke poradzila sobei z tym:P:P:P:P:P herbatniki na spodzie zmiekły ale fajnei chrupały reszta bez zastrzeżeń:P:P:P polecam:D
szafcia [2007-12-09 15:13:58]
zrobilam tyle,ze:nie mialam budyni smietankowych to dalam czekoladowe i zamiast smietanki na gore dalam mase tortowa smietankowa-jutro sie okaze co z tego wynalazku wyszlo-lepiej zeby troche postalo w lodowce.
beszamelka [2007-11-26 16:18:49]
Zrobilam to ciasto,tylko mleko skondensowane trzeba gotowac 3 godziny a nie tak jak jest napisane 2.Po 2 godz mleko zrobilo sie tylko lekko brazowe i musialam dogotowac w garnku,bo otworzylam puszke.A tak pozatym smaczne!!!
aga [2007-11-24 15:08:11]
witam,ja za chwile bede robic to ciastko,tylko mysle ze ten budyn bedzie zA GESTY,DODAM TROCHE WIECEJ MLAKA I NAPISZE WAM CZY WYSZLO.......
ja [2007-11-24 12:10:42]
JEST OK..zrobiłam to ciasto na moje 19 urodzinki bo mój chłopak mnie prosił....Ja posypałam na wierzchu startą na tarce czekoladą (ok.1 tabliczki) Reszta jak w przepisie..Aha i kupiłam 3 paczki herbatników a nie 7 (tylko takie 180 g)
TOSIA [2007-11-21 23:48:08]
ja kupuje gotową masę karmelową i śniekę lajt i do śnieżki wtedy nie dodaje śmietany tylko wodę i trochę żelatyny ma trochę mniej kalorii
kindzia [2007-11-07 14:54:11]
dalaczego ludzie wpychają w siebie słodycze??????
kontra słodycz [2007-10-25 13:01:44]
ciasto jest pyszne. POLECAM !!!!!!!!!!!
viki [2007-10-22 09:34:07]
Proszę gotować 2 godziny. Smacznego ;)
Dorota [2007-10-12 19:48:40]
Największy problem to pilnowanie tej cholernej puszki, reszta to pikuś:-) To ile naprawde ma sie gotowac- 1,5, 2 czy 3 godziny? Bo rózne są tu wersje!
anka [2007-10-11 23:23:11]
wczoraj zrobiłam to ciasto i jest po prostu wyśmienite... polecam :)
kasiunia [2007-09-22 15:52:10]
pierwszy raz robilam karmel i nie wiedzialam ze to musi byc mleczko zageszczone SLODZONE ale ciasto juz siedzi w lodowce i czeka az je zjemy
iga [2007-09-15 16:22:36]
to ciasto jest bardzo dobre i bardzo szybkie
aguś16 [2007-08-30 15:32:15]
ja zamiast budyniu dodaje krem do tortów np.waniliowy,też dobry.
nata [2007-08-26 11:55:56]
Ciasto jest bardzo dobre ale i bardzo slodziutkie :)
Ania [2007-08-20 20:30:57]
To ciasto robi się bardzo łatwo, ale gdy już powstanie znika jeszcze szybciej, jest bardzo pyszne, polecam:)
annwro14 [2007-08-19 00:08:29]
Ciasto całkiem niezłe, choć moim zdaniem trochę za słodkie... bomba kaloryczna! W skali 5-punktowej 3
elu [2007-08-04 19:13:33]
-wspaniałe ciasteczko! Polecam. Zrobiłam je dla dzieci na dzisiejsze imieniny córeczki Ani.
Iwona [2007-07-26 09:22:50]
niebo w buzi /super przepis
Jagoda [2007-07-10 13:39:15]
ja zamiast budyniu daję krem karpatkowy też pyszne
kari [2007-07-07 14:49:55]
te ciasto to była istna poezja ja robiłam je sama i wszystkim bardzo smakowało ciesze sie że jest taka strona do której mogę zajrzeć i z niej skorzystać jeszcze raz bardzo dziekuje
augustyna z rodzynkowa [2007-06-30 13:05:58]
Rewelacja! Mam nadzieje,ze mąż jak wróci z pracy nie zauważy nowego ciasta w lodowce (schowane na samym dole;) ) bo do jutra nie wiem czy coś zostanie!
Magda [2007-06-27 22:19:18]
jest boskie zaskoczyłam całą rodzinę POLECAM
jola [2007-06-26 13:51:30]
Ciasto jest super zrobiłam je sama na święta robiłam w piątek mielismy je zjesc z rodzina w niedziele ale w sobote rano juz go niebyło ciasto bardzo bardzo dobre :)
15-latka [2007-06-23 10:16:42]
Tak, budynie mają być z cukrem.
Dorota [2007-06-13 23:11:42]
czy budynie maja byc z cukrem?
sylwik [2007-06-13 22:15:53]
Ciasto jest jest pyszne - drugie, po snikersie ulubione przez męża i szwagra ;-) Zamiast herbatników daję kupione spody biszkoptowe (jasne lub ciemne). Mleko gotuję 1,5h (wystarczy-mleko jest gęste i wcale nie musi być koloru ciemnego karmelu). do smietany daję 2 śnieżki. POLECAM
Ulka P. [2007-06-05 08:13:11]
Taka puszka mleka skondensowanego ma ok. 533g
Dorota [2007-06-01 16:30:06]
jak duza ma byc ta puszka mleka skondensowanego?
monia [2007-06-01 16:29:18]
to ciasto jest poprostu pyszne takie nie powtarzalne wszystkim smskowało tylko ze troszke " mało"
bunia [2007-05-31 16:03:36]
ciasto jest super hiper pychotttttttkaaa znika w mgnieniu oka:D tylko, osobiscie, krem dodaje inny, taki, jak do "Pijaka". mozna dodac nawet troche rumu, lub aromatu rumowego, wowczas osiaga troszke bardziej wyrazisty smaczek-pysznyy. jednak, jesli ktos nie przepada za "trunkowymi" kremami, to wystarczy w mleku zagotowac kartoflanke ze zwykla maka (nie pamietam proporcji) i dodac zoltka-bo w ten sposob, zdaje sie, nalezy robic krem do pjaka. PoLeCaM GoRąCo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! P Y C H A!!!! :D:D:D
megdillll [2007-05-26 09:51:52]
ciasto pyszne tylko lepsze jest bez kokosu tylko z czekoladą bo ja tak lubie
Kaśka [2007-05-24 16:22:44]
ciasto fajne chociarz troche za słodkie
tosia [2007-05-19 22:09:53]
To ciasto można posypać startą czekoladą
**************** [2007-05-15 18:14:04]
ciasto jest bardzo dobre tylko ten budyń był za gęsty na drugi raz poprostu zrobie krem budyniowy a jeżeli chodzi o herbatniki to u mnie były wszystkie mięciutkie śmietanę posypałam czekoladą jak doradzała smakowiczka. Czytajcie komentarze!
gabi [2007-05-11 12:12:07]
Ciasto pyszniutkie, zamiast mleka w puszce polecam cukierki krówki rozpuszczone w odrobinie mleka (oszczędzamy na gotowaniu puszki przez 3 godz) do nich pokrojone orzechy.
Magda [2007-05-10 11:42:33]
Umnie te ciasto znika momentalnie,tylko ja robię trochę inną masę budyniową tzn.1 1/2 op. budyniu waniliowego gotuję w 1/2 litra mleka + 2łyżki cukru i do gorącego dodaję suchą galaretę cytrynową,po ostudzeniu dodawać do margaryny a na koniec parę kropli soku z cytryny-jest super spróbujcie sami polecam
Iwona [2007-05-09 08:13:52]
górę zawsze posypuję rozpuszczalną kawą
bogusia [2007-05-09 00:12:58]
jest pyszne i często je robię. Zamiast tych budyni i tego masła to kupuję krem karpatka w 5 minut i wychodzi na to samo tylko szybciej bo do tego kremu dodaję tylko zimne mleko. Polecam
bogusia [2007-05-09 00:11:16]
wypas i koniec
michał [2007-05-06 21:08:41]
jedyny problem:za szybko zgestnial i budyn i nie polaczyl sie z maslem
mila [2007-05-03 17:03:33]
Około 23 zł
Dorota [2007-05-03 13:26:39]
Ile gdzieś tak wychodzi pieniędzy za te produkty ?
. Ja . [2007-05-02 16:59:12]
To ciasto jest pyszne...**
*** [2007-05-02 11:32:08]
ciasto rownie dobrze można posypać startą gorzką czekoladą, do budyniu mozna dodać również troche cappucino i też jest super
Ewa [2007-05-01 13:37:42]
Szybki łatwe i wygodne nic dodać nic ująć!!!!!!!!
Klaudia [2007-04-30 14:02:27]
polecam z calego serca...z trzech ciast jakie przygotowalam na urodzinki to cieszylo sie najwiekszym powodzeniem!!!nie moglam sie oprzec aby upichcic je po raz kolejny...tylko tym razem mleczko pogotowalam dluzej i wyszedl na prawde gesty karmel (tak ok.3 godz.)
mamuśka [2007-04-27 12:48:34]
REWELACJA!!!!!!!
AGUSIA111 [2007-04-26 22:00:24]
ciasto super. ja zamiast masła dodałam sucha galaretkę cytrynowa , którą wsypałam do budyniu. A na górę ubiłam 500 ml śmietany 30%. Super.
gosia [2007-04-26 21:13:48]
PYCHOTA ijeszcze jedna-jak dobre tak i latwe w przygotowaniu.
Teresa [2007-04-24 19:25:02]
Ciasto , a właściwie deser jest super ale na wierzch zamiast kokosów lepsza jest starta czekolada i zazmiast śniezki lepsze są fixy do smietany!!!
Monisia [2007-04-24 17:54:32]
super ciasto , dzieci były zadowolone.polecam wszystkim,jest bardzo proste w przygotowaniu.Proszę o więcej takich smacznych przepisów .WIOLETTa
wioletta [2007-04-23 09:24:01]
moim zdaniem ten deser jest za słodki. Wiem że kto nie lubi słodkości ten nie musi go robić ale chciałam wypróbować, troche się zawiodłam. Myśle że komentarze są zbyt przesadzone a ten deser nie jest wcale rewelacyjny za to wcale nie jest tani a za te pieniądze które wydałam na składniki mogłam upiec naprawde pyszne ciasto. No cóż polak uczy się na błędach.
violka [2007-04-20 17:23:24]
PYCHOTA!!!!
AKA [2007-04-18 20:43:41]
ostatnio piekłam ten placek i był pszepyszny!!!! Poprostu niebo w gębie!!!
anka13 [2007-04-18 20:41:21]
Normalnie miodzio:):):):)
Basia [2007-04-14 16:11:09]
smakuje naprawde jak 3 bit pychota;];];]
. . . . . . . [2007-04-13 19:02:55]
zamiast herbatnikow morzna urzyc biszkoptow
ania [2007-04-11 10:33:36]
ciasto jest wspaniale - więcej takich pysznych i ciekawych przepisów proszę
Kasia [2007-04-10 16:29:34]
Ciasto przepyszne, ale bardzo słodkie. Warte zrobienia :)
Graza [2007-04-09 09:14:20]
polecam wszystkim bo bardzo smaczne,rozpływa się w ustach i bardzo elegancko się prezentuje,doskonałe jako urodzinowe ciacho moje dzieciaki są oczarowane,szybkie ,łatwe i pyszniutkie!!!
mamuśka [2007-04-09 01:33:37]
To ciasto jest przepyszne,łatwe w wykonaniu i baaardzo szybko znika ze stołu!! PYCHOTKA!!
ANGELIKA [2007-04-08 21:34:16]
pyyyyyyyyycha!
syla [2007-04-08 19:52:42]
SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! polecam te przepisy:P świetna stronka! dzienx:*:*
D@lia:* [2007-04-06 12:05:54]
Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, a w pozostałym rozpuścić 2 budynie (po prostu w 1/2 litra mleka należy ugotować 2 budynie). Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-06 11:36:56]
Oczywiście, że grozi, ale jak się pomyśli to się zrobi dwie dziurki w puszce jako wylot dla powietrza i jest ok! ;] Pozdrawiam
Merry [2007-04-06 07:36:00]
zagotowac 1,5 czy o.5 szklanki mleka ?!?! proszeo szybką odpowiedz
maja [2007-04-05 18:39:28]
ciasto pyszne,ale polecam zamiast wiórek kokosowych płatki migdałowe na wierzch.jest wtedy bardziej eleganckie.
beti [2007-04-05 17:07:43]
dzięki za pomysł na świąteczne pieczenie
Iza [2007-04-02 18:00:26]
Te ciasto nazywa się "Kremówki Papieski" !!!
kremówka [2007-03-31 16:18:21]
ciasto wszystkim bardzo smakuje, u mnie troche chrzesci cukier z karmelu ,ale to dodatkowa atrakcja.
Hania [2007-03-30 19:17:37]
Jak gotować mleko na parze to rozumiem, że należy je wylać z puszki, bo gotowanie puszki z mlekiem na parze grozi rozerwaniem tej puszki ;/
Dorota [2007-03-27 14:05:25]
Ja robiłam już podobne ciasto, i tam masa toffi była właśnie w środku, więc można zrobić podobnie i z tym ciastem. Ale dla mnie takie ułożenie warstw jest dobre. Nie wiem dlaczego dolna warstwa herbatników nie zmiękła, może wykładane mleko-toffi było już za zimne, albo ciasto było za szybko zjedzone i herbatniki nie zdążyły zmięknąć (tak jak to było w przypadku mojego ciasta ;)) albo to też zależy od herbatników, u mnie trafiła się jedna paczka herbatników o ciemniejszym kolorze niż pozostałe, i wyglądały na spieczone - może dlatego tak szybko nie zmiękły. Ale tak sobie myślę, że może w tym cieście ma być czuć, że tam są herbatniki i trzeba coś ugryźć, nie wszystko musi być takie miękkie (podobnie jest ze "sklepowym" 3 bitem - tam też jest twardy herbatnik). Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-03-27 12:32:28]
ciasto jest pyszne, tylko dlaczego dolna warstwa herbatników nie zmiękła, może powinna być inna kolejność warstw?????????
Ewa [2007-03-27 08:03:12]
mleko skondensowane mozna gotowac na parze tylko trzeba od czasu do czasu mieszac , ugotuje sie szybciej niz w puszcze
przemek [2007-03-26 18:09:26]
Pychotka
Anka [2007-03-26 14:09:26]
goscie sa zachwyceni kawa i 3bit;)smacznego
Madzia{23.03.07 20:53] [2007-03-23 21:55:59]
Myślę, że można zastosować takie mleko w tubce. Tylko należałoby użyć kilka takich tubek z mlekiem.
Dorota [2007-03-23 09:27:35]
A czy zamiast mleka w puszce lub owej "Krówki", nie możnaby zastosować takiego mleka w tubce (o smaku toffi oczywiście) ?
KK [2007-03-23 07:39:23]
Takie ciasta na zimno, a szczególnie z karmelem są bardzo dobre. Wiem bo tylko takie robie . Polecam, napewno pyszne, jutro bede robić
Renata [2007-03-22 22:45:19]
ostrzegam tylko aby nie otwierac mleka zaraz po gotowaniui( po tych 2 godzinach) nalezy troszke poczekac bo przy otwieraniu moze wybuchnac i poparzyc
sz [2007-03-22 21:33:29]
w szybkowarze tez można gotować to mleko kiedyś gotowałam wtedy szybciej się ugotuje )
Ela [2007-03-22 18:43:20]
W szybkowarze nie gotowałam mleka w puszcze więc nie wiem, radzę ugotować w garnku z wodą. Słyszałam, że jest do kupienia w sklepie takie gotowe mleko w puszcze (gotowy karmel, którego się już nie gotuje) nazywa się podobno "Krówka"
Dorota [2007-03-22 18:17:28]
a czy moge to ugotowac w szybkowarze? nierozsadzi mi garnka?
magda [2007-03-22 12:06:02]
Do Magdy: Niesłodzone zawsze można dosłodzić ;P Ale wtedy trzeba otworzyć puszkę/karton.
KK [2007-03-21 11:43:57]
do KK: mleko musi być słodzone - w kartonach też są słodzone?? chyba nie...
Magda [2007-03-21 09:21:11]
To ciasto podczas krojenia nie rozlatuje się, należy je tylko przechowywać w lodówce, żeby zmiękło. Najlepsze jest na drugi dzień. Naprawdę polecam tę pychotkę ;)
Dorota [2007-03-21 09:08:47]
Tak, puszka ma być zamknięta podczas gotowania, należy ją otworzyć dopiero po tych 2 godzinach. Mleko należy gotować 2 godzinki i podczas tak długiego gotowania zrobi się pyszny karmel. Mleko skondensowane w kartonie nie nadaje się do tego przepisu, tylko mleko w puszcze. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-21 09:04:29]
A czy przy krojeniu się nie rozlatuje?
Marisa [2007-03-21 07:58:17]
"Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny" - mam włożyc zamkniętą puszkę i gotowac ją przez 2 godzinki? A co w przypadku skondensowanego mleka w kartonie?
KK [2007-03-21 07:42:17]
Wszystkim smakowało, robi się je bardzo szybko.Dziękuję za przepis.
Selena [2007-03-19 13:31:13]
bardzo podobne do ciasta "tofi bez pieczenia" tylko trochę zmienione ale w smaku napewno identyczne , jest pyszne , wszystkim smakuje
Ewcia [2007-03-18 13:45:22]
mam przepis na to ciasto ale warstwy są w innej kolejności!
Czytelniczka [2007-03-18 11:46:11]
ja od lat robie według przepisu w którym zamiast śmietany 30% dodaje się dwa kubki śmietany 18% i tak jest lepiej bo ciasto nie jest wtedy mdłe ani za słodkie a smaki doskonale sie komponują, polecam :)
Żulcia [2007-03-17 22:30:18]
Zrobilam to ciasto i jest pyszne-nie jest trudne w przygotowaniu.Polecam :)
Ana [2007-03-17 19:37:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.