Ambasador

3.688020499 stars based on 1561 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
½ litra mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa w syropie
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.

Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.

Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
ananas Andrzejki aromat bakalie białko biszkopt Boże Narodzenie ciasta cukier jajko kakao krem mak mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana masło mleko owoce pieczenie proszek do pieczenia słodkości Sylwester tłuszcz żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę, moja rodzinka też je uwielbia. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-26 22:14:58]
super ciasto , już od dawna go robię i bardzo smakuje mojej rodzinie
basia [2011-10-26 20:12:13]
Jeśli masa nie tężeje można dodać do niej żelatynę.
Dorota [2011-02-21 15:44:17]
powiedzcie co robić gdy jasna masa nie tężeje, proszę o radę.
tadik [2011-02-20 09:38:23]
ludzie ,naprawdę wam to smakuje???fuj mdłe jak tani torcik.masa jest naprawdę mdła.nie da się go dużo zjeść.jadłam dobrego ambasadora.jestem zaskoczona ,że ten przepis ma tyle pozytywnych opini
iwona [2009-05-03 08:13:44]
Zastępuje mąkę ziemniaczaną 2 budyniami śmietankowymi.Jest Ok.
Anka [2009-01-05 17:12:22]
ja zawsze w mleku rozrabiam make i zółtka i gotuje z tego budyń a po wystudzeniu ucieram z margaryną i wychodzi dobrze
sylwiaknm@op.pl [2007-12-16 18:36:44]
W pozostałym mleku rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka i wlać do gotującego się mleka. /ja tak robię, żeby nie było surowego żółtka
anka [2007-12-15 19:16:24]
przepis fajny tylko poszłabym na łatwizne ugotować zwykły budyńna na to samo wyjdzie masz plusa ciacho dobre
Madziusia [2007-12-11 16:44:44]
Łatwe i pyszne:)))
Ewónia [2007-04-20 08:55:24]
jest najlepszy po innym którego bardzo uielbiam dopiero piekłam go raz le terz na swieta tesh robie polecam bo przepyszny daje oczywiscie 5
Aniaaaa [2007-04-06 12:38:01]
Zamiast masła i margaryny daję dwie kostki masła! Poza tym nie daje artykułów do gotującego się mleka,tylko do letniego i potem dopiero je razem mieszam gotuje stale mieszając. Pycha!
Aerp [2007-03-09 21:12:51]
ciasto smaczne, nie powiem, ale przepis na mase chyba jest niepelny, bo po dodaniu alkoholu krem sie rozrzedzil... jedyny ratunek to zelatyna... ale smakuje mimo wszystko super
Renata [2007-03-04 21:45:58]
ambasador jest pyszny
marylka [2007-01-25 19:05:38]
pieklam go pierwszy raz,wszystkim bardzo smakowalo,pieklam dokladnie wedlug przepisu.Danutka z Warszawy
Danutka z Warszawy [2007-01-01 14:04:10]
biszkopt super a kremy oba się zważyly
Iva [2006-11-10 13:01:15]
Jeżeli masa się waży, zwykle ja troszke podgrzewam (krotko, zeby sie nie zagrzala) caly czas mieszajac i jest ok. No chyba ze wydaje mi sie po tym podgrzaniu zbyt plynna to dodaje zelatyny: jedna lyżkę na sto ml i wtedy juz musi byc ok. Ciasto pyszne, ale wole z brzoskwiniami.
Edyta [2006-11-03 13:37:50]
ciasto jest bardzo dobre ,moja rodzinka nie przepada za ciastami tortowymi ale to zostalo zjedzone w jeden dzien .pychotka.polecam
jagoda2 [2006-05-23 18:11:25]
jest pyszny zawsze sie udaje
ania [2006-04-21 22:56:28]
ciasto wspaniałe, smakowało wyśmienicie zabrałam je do pracy i od razu wszystkie koleżanki chciały przepis, pycha warto spróbować
anita [2005-08-26 19:46:56]
ja dopiero będe robić, ale znam je i jest super.
asia [2005-08-16 09:38:21]
To ciasto uwielbia moja rodzina. Ja do kremu jasnego dodaję jeszcze pokrojone mandarynki i sok z cytryny, natomiast do ciemnego daję orzechy laskowe i gorzką czekoladę /oczywicie rozdrobnione/.Na wierzch wylewam dwie galaretki pomarańczowe.
Janina [2005-05-15 17:29:03]
Ciasto przepyszne. Tylko trzeba schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc) wtedy się nie będzie rozlewało (łakomczuchy muszą troche poczekać)! Łatwy przepis na biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, niepełna łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wody. Do garnka oddzielić białka, zółtka pozostawić w skorupce, ubijać białka aż powstanie piana, po łyżce dodawać cuker, ubijać, następnie dodawać do 1 żółtku, dodać wode. Mąke wymieszać na talerzu z proszkiem do pieczenia. Wsypać mąke powoli do garnka z masą i wymieszać powolutku szpachelką (nie mikserem!). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut (zależy od piekarnika czasem może dłużej się pec, należy sprawdzać cieniutkim patyczkiem takim do szaszłyków, wbić w ciasto i zobaczyć jak jest suchy to ciasto jest ok). Pozdrawiam
Basia [2005-04-10 09:48:16]
Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, aczkolwiek przerażają mnie te surowe żółtka wrzucone do gorącej masy. Wiem , że to trzeba miksować ale czy to nie wyjdziejakaś salmonella i czy te żółtka są konieczne
Haaniia z Gdańska [2005-03-13 17:35:29]
cisto super!!!!!wczoraj je robiłam i już zjedzony!!!!! ale, biszkopt upiekłam większy i przekroiłam ,nasączyłam sokiem z ananasów z dodatkiem soku z cytryny.
Zuzia [2005-01-30 18:17:53]
jest pyszny tylko ciasto biszkoptowe czeba nasaczyc,jest za suche
dana [2004-12-22 12:39:28]
Ja też go znam jako Prezydent. Jest naprawde wspaniały i każdy się nim zachwyca
Stenia [2004-12-13 15:04:34]
dopiero się zalogowałam i czytam przepisy, ale w większości nie ma czasu pieczenia i temperatury do której trzeba rozgrzać piekarnik, a to bardzo ważne. Proszę podawać takie informacje, a wszystko na pewno się upiecze:) Pozdrawiam
belasek [2004-10-31 18:11:59]
ja zawsze używam margaryny Kasi do masy i zawsze wychodzi .Jak jej nie miałam to wychodziła mi ciapa - wtedy ją ratowałam dodawając żelatyny - pomagało
Grazia [2004-09-24 14:32:27]
Zawsze wychodzi gdy dzień wcześniej wszystkie składniki wyjmie się z lodówki, a przede wszystkim masło, margarynę, jajka oraz mleko.
Gosia [2004-09-14 09:37:08]
a mi sie masy scialy!!obie nie wiem dla czego, robilam wszystko jak w przepisie,jak je ratowac??moze ktos pomoc?
basia [2004-09-03 06:33:52]
Z tym przepisem jest chyba coś nie tak, ponieważ mnie również ciasto nie wyszło tak, jak powinno! Al wzięłam się na sposób i ... zamroziłam je. Wyszło pyszne ciasto mrożone-jak lody!
Angie [2004-09-01 17:02:08]
jest bardzo dobry,robilam pare razy i wszystkim smakowal.Polecam.
wielbicielka tej strony. [2004-07-03 19:11:29]
jest pyszny wychodzi zawsze robilam go wiele razy ale dodaję jeszcze jeden biszkopt pomiedzy jasną a ciemną masą i oczywiście nasączam obficie paluszki lizam mniamm mniamm
kolette [2004-05-24 21:47:27]
Pieklam go tysiace razy, jako "gwozdz programu" imieninowego. Bardzo dobre i wszystkim smakuje. Tylko moj przepis nazywa sie Prezydent
Jaga [2004-05-10 20:09:11]
a ja robiłam wg.tego przepisu i nie wyszło mi!Wszystko sie rozlało, wyszła jedna wielka breja - wprawdzie smaczna, ale z wyglądu mało estetyczna. Jak to możliwe?
maolinka [2004-04-26 15:54:55]
Jest b. dobre, ale na drugi raz dodam mniej tluszczu i moze troche soku z cytryny do jasnej czesci, zeby smak byl wyrazniejszy.
Ania [2004-03-21 11:07:53]
Jest pyszny-próbowałam niejednokrotnie
zuzia [2004-03-04 19:19:04]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>