Przepisy Extra

Ananasowiec z bitą śmietanką na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Masa ananasowa:
3 budynie śmietankowe
puszka ananasa w syropie
Bita śmietanka:
½ litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
5 dag białej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Ananasy pokroić w kostkę. Do soku z ananasów dolać wodę, tyle, żeby w sumie było 900 ml płynu. Szklankę płynu odlać i rozmieszać w niej budynie śmietankowe. Pozostały płyn zagotować, i do gotującego się wlać rozmieszane budynie. Chwilę pogotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać kawałki ananasa. Razem wymieszać i wyłożyć gorącą masę ananasową na biszkopt.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej lekko tężejącą cytrynową galaretkę i razem wymieszać. Gotową bitą śmietankę wyłożyć na ostudzoną masę ananasową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach białą czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
15 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Te tradycyjne, czyli małe. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2015-04-30 22:44:15]
budynie maja być małe czy duże do masy ?
lidka [2015-04-30 11:01:54]
To super! Cieszę się bardzo, że ciasto tak przypadło do gustu :) Życzę smacznego i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-18 22:42:37]
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto się udało. Robiąc masę ananasową użyłam budyni z cukrem, dla mnie ciasto było słodkie, ale oczywiście można dodać jeszcze cukru, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-05 17:11:36]
Bo to właśnie miał być taki cienki biszkopt, chyba że nie urósł... może białka się nie ubiły na sztywno... ale można też upiec biszkopt z 4 jajek lub według własnego przepisu. Mam nadzieję, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-06 14:02:26]
To bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-26 23:52:34]
Rewelacja!!! I bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! BYło hitem tych Świąt!! Dziękuję! :)
Spes [2011-04-26 00:56:34]
Tak, jeśli użyjemy 1 litr śmietany to 2 galaretki należy rozpuścić w 2 szklankach wody. Powodzenia :)
Dorota [2011-02-18 08:34:18]
Bardzo się cieszę, że to ciasto Wam się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-01-07 14:15:54]
Robiłam to ciasto na święta . Dla mnie rewelacja delikatne w smaku, pychota. Łatwe w wykonaniu . Polecam serdecznie
Kalina M [2011-01-07 09:56:37]
Galaretkę cytrynową należy rozmieszać w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Do ubitej już śmietany dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową i delikatnie mieszamy. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-29 13:56:22]
mam pytanie kiedy dodać tą galaretkę -sypką czy rozpuszczoną.pozdrawiam asia
asia [2010-12-29 13:27:59]
witam właśnie piekłam na świeta nie jest zbyt słodki....polecam...gościom smakował...i pracy przy nim niewiele...
delfinek_aga [2010-12-25 20:30:52]
Cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za poradę. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-17 13:51:33]
Bardzo dobre i orzeźwiajace ciasto. Proponuję do gorącego budyniu wsypać jeszcze galaretkę cytrynową, wg mnie konsystencja jest super.
aaneczkaa1 [2010-12-16 12:05:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.