Przepisy Extra

Aromatyczny filet z kurczaka

Aromatyczny filet z kurczaka - brzmi kusząco powiem Wam :)

To przyprawione aromatycznymi przyprawami + potrzebny do zamarynowania mięsa olej - i w takiej formie przechowujemy pojedyncze piersi kurczaka w lodówce przez całą noc.

Potem przekładamy do rękawa foliowego i pieczemy... a jak pięknie pachnie w całym domu ... mmm!

Można je serwować na ciepło - na obiad lub na zimno - jako zimna. Są one świetnym pożywieniem dla osób będących na diecie zdrowotnej, a także odchudzającej. Bowiem zamiast tłustych i niezdrowych kiełbas na kromeczkę chleba można położyć sobie plasterek takiego chudego mięsa. Oczywiście do takiej kanapki mile widziana będzie też zielona sałata, pomidor, kiszony ogórek, cebulka, szczypiorek i szczypta ziół :) Czytaj więcej

W ten sposób przygotowane mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Koniec z suchym kurczakiem...

To atrakcyjny kawałek mięsa z lekką nutą ostrości :)

Składniki:

1,20 kg filetu z kurczaka (2 podwójne filety)
3 łyżki oleju
curry
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
tymianek
majeranek
sól
3 ziarenka jałowca
10 ziarenek kolendry
10 ziarenek kolorowego pieprzu

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka przekroić na połowę, oczyścić z kości i błon. Następnie opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać do nich olej, szczyptę soli, curry, ostrej i słodkiej papryki w proszku, tymianku, majeranku oraz ziarenka jałowca, kolendry i kolorowego pieprzu. Tak przygotowane filety włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień włożyć je do rękawa, szczelnie zawiązać i położyć na formie do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 175 °C, następnie ostrożne wyciągnąć z piekarnika i naciąć woreczek od góry, lekko odsłaniając filety. Włożyć je ponownie do piekarnika i piec jeszcze dalej przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Takie filety można podawać na ciepło - pokrojone na kawałki i polane sosem, który powstał obok kurczaka. Można je podawać z ryżem i np. zieloną sałatą z dodatkami lub z kiszonym ogórkami. Takie aromatyczne filety można podawać także na zimno - pokrojone w cienkie plasterki, serwować na kanapkach np. zamiast szynki lub jako zimna płyta.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.