Babka z białek

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
3.64920071 stars based on 1126 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jabłko

Sposób wykonania:

Ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać do niej mak, roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180-200 °C.

Jedno z niewielu ciast, w którym jest przewaga i to zdecydowana białek nad żółtkami. A w kuchni niewykorzystane białka często pozostają.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że babka się udała i ślicznie dziękuję za miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam i samych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2012-10-11 14:23:45]
Cieszę się, że babka się udała i że smakowała. Dziękuję za poradę, czyli wyszła babka dietetyczna, super! A wiele osób właśnie takich przepisów szuka. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-29 13:57:36]
Właśnie zrobiłam i wcinam. Użyłam maku i wiórek kokosowych w proporcji 1:1. Z bakalii - figi i posiekane orzechy włoskie. Ciasto jest smaczne, aromatyczne, ale tez bardzo słodkie. Myślę, że byłoby dobrze przełożyć je dżemem malinowym :-)
Myrcha [2008-02-08 20:01:34]
NINA ma racje dodanie wiórek kokosowych jest super ,całkowicei zmienia się smak babki na DUŻO, DUŻO lepszy (aczkolwiek z makiem też jest dobra )
Ania [2007-04-06 16:00:29]
szystko wygląda ładnie pięknie, ale tuczy!!!!!
Adelajza [2006-03-23 09:23:08]
bardzo dobry przepis. udal mi sie :D a jeszcze nigdy zadnego ciasta nie pieklam :)
(:Pati:) [2005-07-28 14:17:04]
zamiast maku dodać szkl. wiórek kokosowych i jest wyśmienity kokosiak
nina [2005-04-22 09:00:14]
znam przepis od lat ( ale bez jablka )i wykorzystuje ilekroć zostaja mi bialka z kruchej szarlotki.Musze powiedziec , że ciasto jest doskonale i niezwykle delikatne. , zawsze wychodzi, może sluzyc jako baza do np.tortu. Piekę je w formie kwadratowej 24x24 cm. i dodaje w zaleznosci od humoru różne dodatki( rodzynki, skórke , aromat migdalowy ) , smaruje z wierzchu cienka warstwa marmolady , polewam polewa, itp....
aza [2005-04-13 12:52:09]
Przepis dobry. Można dokonać nodyfikacji dodając zamiast jabłka 2 łyżki dżemu
Bożena [2004-02-21 08:46:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.