naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: kk
Dodano: 09.01.2004
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać do niej mak, roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180-200 °C.

Jedno z niewielu ciast, w którym jest przewaga i to zdecydowana białek nad żółtkami. A w kuchni niewykorzystane białka często pozostają.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6517 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
a ja nei mam ani maku ani wiórek a do sklepu wyjść nie mogę więc upiekę bez tego składnika. jak wyjdzie (jeśli ;) ) to na górę dam dźem i truskawki ;)
marta [2013-03-22 15:17:02]
Cieszę się, że babka się udała i ślicznie dziękuję za miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam i samych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2012-10-11 14:23:45]
Kolejne pyszne ciasto, ktore wyszlo rewelacyjnie!!! Robilam juz kilka przepisow z tej strony i kazde ciasto jest lepsze od drugiego :) Serdecznie pozdrawiam autorke i polecam jej przepisy, warto je zrobic.
Magda26 [2012-10-11 13:46:22]
Cieszę się, że babka się udała i że smakowała. Dziękuję za poradę, czyli wyszła babka dietetyczna, super! A wiele osób właśnie takich przepisów szuka. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-29 13:57:36]
Pyszka! Wyszło nawet z mąki żytniej :) (ale 3/4 szklanki mąki zamiast całej;) ) no i zamiast cukru ksylitol i stewia.
Ania [2011-07-29 11:31:10]
Właśnie zrobiłam i wcinam. Użyłam maku i wiórek kokosowych w proporcji 1:1. Z bakalii - figi i posiekane orzechy włoskie. Ciasto jest smaczne, aromatyczne, ale tez bardzo słodkie. Myślę, że byłoby dobrze przełożyć je dżemem malinowym :-)
Myrcha [2008-02-08 20:01:34]
NINA ma racje dodanie wiórek kokosowych jest super ,całkowicei zmienia się smak babki na DUŻO, DUŻO lepszy (aczkolwiek z makiem też jest dobra )
Ania [2007-04-06 16:00:29]
szystko wygląda ładnie pięknie, ale tuczy!!!!!
Adelajza [2006-03-23 09:23:08]
bardzo dobry przepis. udal mi sie :D a jeszcze nigdy zadnego ciasta nie pieklam :)
(:Pati:) [2005-07-28 14:17:04]
zamiast maku dodać szkl. wiórek kokosowych i jest wyśmienity kokosiak
nina [2005-04-22 09:00:14]
znam przepis od lat ( ale bez jablka )i wykorzystuje ilekroć zostaja mi bialka z kruchej szarlotki.Musze powiedziec , że ciasto jest doskonale i niezwykle delikatne. , zawsze wychodzi, może sluzyc jako baza do np.tortu. Piekę je w formie kwadratowej 24x24 cm. i dodaje w zaleznosci od humoru różne dodatki( rodzynki, skórke , aromat migdalowy ) , smaruje z wierzchu cienka warstwa marmolady , polewam polewa, itp....
aza [2005-04-13 12:52:09]
Przepis dobry. Można dokonać nodyfikacji dodając zamiast jabłka 2 łyżki dżemu
Bożena [2004-02-21 08:46:49]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl