Przepisy Extra

Babka z żurawiną i słonecznikiem w polewie czekoladowej

Babka z żurawiną i słonecznikiem w polewie czekoladowej

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny Palma
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy (z cukrem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
15 dag suszonej żurawiny
10 dag łuskanego słonecznika
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Miękką margarynę utrzeć na puszysta masę. Dodawać na przemian cukier (połowę), żółtka i dalej ucierać. Mąkę pszenną wymieszać z budyniem waniliowym w proszku, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Białka ubić na sztywną masę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartej masy dodać suche produkty, kilka kropel ekstraktu waniliowego i ubite białka.

Łuskany słonecznik przesypać do garnka i dodać cukier. Zrumienić na małym ogniu i ostudzić (od czasu do czasu należy wymieszać, bo jak się studzi to masa się skleja i robi się twarda). Do ostudzonego słonecznika dodać suszoną żurawinę, mąkę pszenną i szczyptę gałki muszkatołowej. Razem wymieszać, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.

Następnie ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, razem podgrzewać na małym ogniu cały i mieszać, aby masa się połączyła. Ostudzoną polewą polać babkę.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.4153846152 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 09:45:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.