naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 15.11.2003
Odsłon dziennie: 5

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Masa bananowa:
2 galaretki cytrynowe
4 banany
1 żółtko
15 dag masła
cukier waniliowy
Do dekoracji:
1 banan
1 galaretka pomarańczowa
Ponadto:
około 15 dag biszkoptów
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć biszkoptami.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i bananami. Masę bananową przełożyć do tortownicy.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie udekorować plasterkami banana.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6441 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
A ja zmiksowałam 4 banany z 1 galaretką agrestową i zważonym kremem z 100 g margaryny, jednym żółtkiem i cukrem waniliowymNa górę pokroiłam brzoskwinie i zalałam galaretką wiśniowąjeszcze smaku nie znam ;]
Basia [2012-07-19 20:30:53]
Wszystko ok, tylko problem jest taki, że starte na tarce o dużych oczkach banany nie połączą się na gładką masę z żadną masą. Można te banany przed dodaniem do masy zmiksować blenderem.
Dorota [2012-02-20 13:25:02]
To masło w tym deserze jest ohydne - a już nie daj boże trafić na niezmiksowaną (niewymieszaną) dużą grudkę masła podczas konsumpcji! Ohyda! ;) A co gdyby np. dodać zamiast masła np. gotowy budyń? To mogłoby być strawniejsze. Reasumując - przepis do poprawki!
Marcin [2012-02-20 12:31:46]
boze surowe jajka salmonella!!! LUDZIE TAKIE CIASTA TO NIE W DZISIEJSZYCH CZASACH!!
JAGA [2012-02-07 12:09:14]
Pyszny prosty, masa puch;)
Marta [2012-01-14 20:18:42]
od wielu lat robię ale nie dodaję żółtka i nie wykładam biszkoptów po prostu wylewam na posmarowaną masłem blachę
puniak [2011-10-28 21:44:35]
Mnie ciasto nie zachwyciło , ale może to dlatego, że nie przepadam za galaretkami, masami o konsystencji ptasiego mleczka itp. Wolę bardziej \"konkretne\" smaki, dlatego powtórki raczej nie będzie.Poza tym nie mam zarzutów do przepisu - masa jest gładka, jednolita, jasna, puszysta i zwarta (może nawet zbyt zwarta), ciasto łatwo się kroi. Co prawda moje proporcje były troszkę inne (200 g masła, 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 bananów) i zamiast utrzeć banany na tarce, zmiksowałam je blenderem na puree.I jeszcze dwie porady:1.Żeby banany nie ciemniały należy skropić je po obraniu i pokrojeniu sokiem z cytryny. 2.Natomiast, żeby uniknąć zwarzenia kremu należy zadbać, żeby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę. Masło wyciągamy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem masy, żeby zmiękło. Banany przechowujemy lodówką. Jajka tuż przed dodaniem do masła dokładnie myjemy i wyparzamy gorącą wodą. Galaretki rozpuszczamy odpowiednio wcześniej, by zdążyła wystygnąć w temp. pokojowej i zaczęła lekko krzepnąć. Oczywiście wszystkie \"płynne\" składniki (galaretka, banany, żółtka) dodajemy do masła stopniowo, np. po łyżce.
Margo [2011-08-06 15:46:40]
Właśnie zrobiłam, chłodzi się w lodówce. Masło dałam rozpuszczone i miksowałam wszystko w robocie. Masa wyszła gładka i jasna. Wieczorem będzie wiadomo jak smakuje.
Chiccagorda [2011-05-12 16:07:29]
jak robilam 1 raz to wzielam truskoawkowa galeretke i masa wyszla strasznie ciemna!!! dlatego trzeba kierowac sie przepisrm :)))) kiedy ucieram zoltko z maslem i cukrem waniliowym moje dzieci to wcinaja. pozdrawiam wszystkie kucharki ;))))
gAbryniA [2011-05-02 17:41:39]
Jeśli masa się zważy wystarczy ja lekko podgrzać i wszystko będzie dobrze
cukiereczek [2010-12-23 15:59:53]
Ta masa bananowa po prostu tak wygląda. Bo banany nigdy nie połączą się z masłem na jednolitą gładką masę.
Dorota [2010-09-01 11:28:42]
ja robiłam je dopiero dwa razy i za każdym razem masa mi się zważyła:( niby smakuje dobrze ale wygląda fatalnie... macie może na to jakieś sposoby?? pomóżnie bo inaczej się poddam choć to jedno z ulubionych ciast mojego chłopaka
PeWu [2010-08-25 13:52:35]
Te ciasto jest dobre,ale polecam zawsze dawac rozpuszczona ZELATYNE i ciasto nie wyplynie na spod najlepiej sprawdzaja sie biszkoptowe ciasteczka.
Basia [2010-08-19 17:12:15]
super ciasto:)
danuta [2010-02-09 17:33:56]
a ja sprobowalam troszke innego bananowca: biszkopt - biszkopty, jak chcecie, masa krówka - gotowa do kupienia w sklepie, na nia banan w plastrach i galaretka, pycha, czasami zamiast galaretki mzona dac bita smeitane ale wtedy trzeba zjesc szybko, zreszta i tak dlugo to on nie wytrzyma, pochłaniamy go z predkoscia swiatla, haha
ania [2010-01-18 18:20:45]
Palice lizać miammm POLECAM
Asia xxxxx [2010-01-15 20:05:24]
Znam to ciasto od wileu lat i jerst rewelacyjne. Ja jednak zawsze robiłam je troszeczke inaczej: Na dno daję nasączone biszkopty galaretką owocową a do masy zamiast galaretki, rozpuszczoną żelatynę w niewielkiej ilosci mleka. Oczywiście wierzch udekorowany owocami zalany galaretką i palce lizac:)
Reinka [2009-03-23 14:17:19]
Zatroskana, a może troche pomyślisz zamiast krytykować.Widocznie nie masz za bardzo talentu kulinarnego. Mi smakowało.
aaaaa [2009-02-22 10:55:05]
A ja robię zwykły cienki biszkopt i nic nie wypływa, na końcu masę bananową traktuje blenderem i nie ma grudek masła:)
Sylwia [2008-09-13 13:08:14]
hmmm co do biszkoptow to odradzam :P Proponuje za to herbatniki np. petit bure... pierwszego dnia moga byc delikatnie twarde ale nastepnego po nasiaknieciu smakuja cudownie i nie wyplywaja ani nie przywieraja :P pozdrawiam :)
fl3sh [2008-06-30 19:36:41]
biszkopty mimo że nasączone i trzymane w lodowce wyplywaja - a masa wyglada okropnie ;/ grudy masla... nie polecam ;/
Monika [2008-06-01 15:40:11]
poprostu pychotka Dzieki za przepis suuuuuuuper.
slawek [2008-03-20 21:51:40]
ciasto super szybkie w wykonaniu i super szybkie w jedzeniu polecam
ala [2007-12-21 21:38:55]
pyszne ciasto mniam mniam.. żeby biszkopty ze spodu ,nie wypływały moczę je w rozpuszczonej galaretce cytrynowej i daję na 15 minut do lodówki-skutkuje:)poza tym mniammniuśne:):)
ilona [2007-12-03 22:01:36]
bananowiec jest naprawde przepyszny.i mysle ze kazdemu uda sie go zrobic.zachecam.
siudema [2007-10-03 20:57:12]
Polecam goraco to ciasto, jest pyszne. Ja robię bardzo często ciasto bananowe, ale według trochę innego przepisu. A mianowicie nie używam ciasteczek biszkoptów, tylko robię biszkopt i przekrawam go na 2 częsci. Wtedy ciato wygląda następująco: biszkopt - masa bananowa - biszkopt - masa bananowa - banany z galaretką.
Nikki :* [2007-08-28 12:17:40]
latwy i smaczny jest ten bananowiec
Marzena [2007-08-06 10:19:20]
pycha
Ania [2007-06-21 15:50:16]
Starte banany można skroić sokiem z cytryny, wtedy tak szybko nie ciemnieją.
Dorota [2007-05-28 09:15:45]
Proste smaczne i szybkie proponuje mase bananowa podzielic na dwie rowne czesci, do jednej dolozyc Lyzeczke kawy i odrobine kakao a do drugiej wiorki kokosowe,tortownice wylozyc biszkoptami wlac ciemna mase,wlozyc na kilka sekund do lodowki, by masa stezala,ponownie wylozyc biszkoptami i zalac jasna warstwa,wlozyc do lodowki po stezeniu ulozyc owoce i zalac schlodzona galaretka:)
Kaczka dziwaczka [2007-05-09 15:34:06]
Żeby nie wypływały banany najpierw trzeba zalać je odrobiną galaretki, wstawić do lodówki i jak stężeje dolać resztę galaretki. tak samo z biszkoptami. POWODZENIA !
EDYTA [2007-05-01 10:17:10]
Ciasto pyszne. Tylko co zrobić żeby banany nie ciemniały??
Moni [2007-04-27 10:17:16]
Tortownicę należy posmarować tłuszczem (np. masłem) wtedy te biszkopty lekko przykleją się do tortownicy. Masa bananowa powinna być TĘŻEJĄCA i dopiero taką masę należy wylać do tortownicy na biszkopty. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-10 15:18:38]
Co zrobić zeby biszkopty nie plywaly w masie bananowej?Jak tylko zalewam masa biszkopty wyplywaja do gory:-(
Lilijka [2007-03-31 20:10:28]
przepyszny deser, ale ja dodałam zamiast 4 bananow 7 , jest wtedy taki lekki
BOZENA [2007-01-24 10:57:22]
te ciasta są wyśmienite
DAwid [2007-01-14 15:15:22]
istna pychotka.........mniammm:):):) Jejkuś jak ja lubię banany>>ale tak ogólnie to nie nie robiłam tego ciata z tego przepisu, troszkę go przekształciłam,dodałam ubitą śmietanę ***WYSZŁO CUDOWNIE***dodałam jeszcze brzoskwinie i ananasy
Patuńka Kóln [2006-12-23 15:06:51]
pyyyyyyyyyyyyyycha ciacho polecam mmm...
babcia ciasteczkowa [2006-11-28 12:56:15]
Naprawdę świetne ciasto :) Proste... Łatwe... i co najważniejsze smaczne!! Bardzo polecam :) Tylko myślę ze gdy bym dodał do tej drugiej galaretki pomarańcze był by lepszy efekt :P Ale co tam... zrobię to następnym razem
Patryczek [2006-11-24 20:53:57]
Nawet facet potrfi te ciasto zrobic
Kamil [2006-11-07 19:31:10]
Dziewczyny, żeby bananowiec nie wyglądał na "zważony" to zamiast mikserem całość wymieszajcie taka nasadką z nozykami dołożonymi do miksera (wręca się to tam gdzie jest młynek do kawy) lub robotem kuchennym na najwyzszych obrotach z nasadką do krojenia. Wychodzi lżejszy i jednolity.I jest o wiele lepszy.
Aneta [2006-09-09 21:49:43]
ja robie z truskawek jak jest sezon i jest bardzo pysznne daje wtedy okolo 30-40dag truskawek
dabi [2006-06-24 12:22:49]
a jeszcze lepsze jest dodac zamiast masla i zlotek dodac mleko skondensowane nieslodzone ubic i dodac galaretki po odrobinie. jest jak takie bananowe ptasie mleczko
Betka [2006-05-12 13:40:14]
ja robie z cytrynowych galaretek i jest lepszy smak i robie na biszkopcie
agnieszka [2006-03-19 15:55:29]
Do masy -po łyżce dodaję ( pól szklanki gęsciejszego budyniu -mniej mleka dodaję do gotowania) Budyn bedzie bez suchej skórki -posyp powierzchnie cukrem .Oczywiście zimny budyn -dodaję . smacznego .
grazyna z Gdyni [2005-12-31 19:07:23]
bananowiec jest pyszny latwy do zrobienia i zawsze wychodzi super
dorka [2005-12-03 14:08:01]
Polecam zamiast biszkoptu dać ciastka biszkoptowe a zamiast masła i jajek ubić 2 smietany kremówki. Dodać do nich 2 rozpuszczone galaretki i banany. Ciasto jest o niebo lepsze no i nie ma smaku masła a czuć jedynie banany !!!!
MIKA [2005-09-29 12:18:03]
Pyszne,latwe..dzieki Czy nie ma mozliwosci wydruku przepisu bez tych wszystkich dodatkow reklamowych? A gdy drukuje wybrany tekst czesc jest poza marginesem.. Iga -5-10-05
iga [2005-06-11 02:57:30]
ja mam przepis na 4 żółtka do masy, a białaka które mi pozostają ubijam z cukrem. dodaje do nich tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl) i to wylewam na wierzch i schłodzić. Polecam
tolka [2005-05-14 01:44:54]
Za bardzo wybija sie w tym cieście smak masła. Przytłacza je. Dosyc ciężkie w smaku. Spłycone. A ja tak uwielbiam banany......... Szkoda, że takie marne to ciasto... Może cos modyfikowac..?
zatroskana [2005-01-10 19:48:13]
dobre,ale cos to masło nie zabardzo mi się utarło i pozostały grudki:-( moze nastepnym razem będzie lepiej...
Fifona [2005-01-07 21:35:46]
odlotowe.poprostu super.tylko na gorę dałam czerwoną galaretkę.
diablica [2005-01-03 21:49:46]
super ciacho!!! zrobiłam je z koleżanką a mamy po 11 lat wszystkim smakowalo
szynszylka [2004-12-15 22:01:54]
super ciasto, chociaz jak dotad nie mialam stycznosci z kulinaria (mam 14 lat, wiec wiadomo:) ciasto wyszlo pyszne i kazdy z rodzinki byl pod wrazeniem:)))
marta [2004-11-24 17:02:29]
Bardzo dobry placuszek. Ukochany mojego męża. Ja zamiast trzeć banany miksuję. Wtedy ciasto jest gładziutkie i smakuje jak ptasie mleczko o smaku bananowym. Polecam i zyczę smacznego.
Magda z Krakowa [2004-11-11 15:09:12]
jest po prostu pyszne, to ulubione ciasto mojego męża, który nie odejdzie od lodówki dopóki ciasto się nie skończy (podobnie jak ja:))
Kami [2004-05-29 09:28:48]
Bardzo smaczne i szybko się robi. Również bardzo dobre z ananasami zamiast bananów.
krecik [2004-04-03 18:31:57]
super ciasto,szybkie do zrobienia i tanie
Agunia [2004-03-05 14:42:42]
Proste, szybkie, smaczne. Wyśmienite latem, kiedy nie chce sie piec - bo za gorąco :-)
KK [2004-01-08 17:21:46]
łatwy w przygotowaniu
Marta [2003-12-24 10:52:08]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl