Przepisy Extra

Bananowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa bananowa:
20 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 kg bananów
1 galaretka cytrynowa
Masa białkowa:
3 białka
3/4 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
Ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka wiśniowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Miekkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Masę bananową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Wyłożyć na masę bananową.

Na masę białkową poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne na drugi dzień.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
132 opinie | Wyraź opinię
4.4141925584 stars based on 2607 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo :) A to mój taki stary dobry przepis, dzięki za przypomnienie ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2017-06-10 23:12:16]
ciasto pycha!!!!!! Polecam bardzo dobry przepis pozdrawiam
wioletta [2017-06-10 22:55:32]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto Wam się udaje i że wszystkim smakuje, a zwłaszcza Tym Małym Smakoszą. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-28 15:30:23]
ciasto znakomite i łatwe w wykonaniu.Zrobiłam na "kinder party" i dzieciaki się nim zajadały. Nie jest mdłe tylko pyszne..POLECAM!!!!
mmajeczkaa [2013-01-27 21:40:46]
Żadne mdłe!(jak gdzieś o nim czytałam...)Po prostu bardzo smaczne i lekkie ciasto!Goście bardzo je zachwalali na imieninach,bo jeszcze nikt nigdy go nie próbował a smakowało im wybornie.Polecam!!!
Kasia z Legionowa [2011-01-14 19:35:43]
Ciasto jest przepyszne! Robię go już od kilku lat,dokładnie z tego przepisu,znam je na pamięć. Każdy kto je spróbuje prosi o przepis!Rewelka!!!
GosiaG [2010-08-08 20:54:29]
Nie ma za co przepraszać, nie wszystko wszystkim musi smakować. Pozdrawiam :)
Dorota [2009-01-22 00:10:14]
przepraszam autorke,ale ciacho jest nie dobre.jest za slodkie,bez konkretnego smaku,mdle.nikomu w moim domu nie smakowalo.jedyny plus to,to,ze ladnie wyglada.pozdrawiam
anzela [2009-01-18 11:53:36]
ciasto przepyszne.robiłam juz kilka razy.wszyscy byli zachwyceni
aśka [2008-11-10 19:38:28]
Ciasto bardzo dobre, to prawda, że jest efektowne i wszystkim zawsze smakuje.
margarita [2008-07-07 15:36:07]
ciasto naprawdę super!! wszystko wyszło jak należy :) nie było za słodkie (ale to dlatego że dodawałam do wszystkich mas o wiele mniej cukru). Bardzo smaczne! Gorąco polecam :)
Pati [2008-05-03 20:58:04]
pierwsze ciasto z tego portalu które nie wyszło... tzn wyszło ale jakieś takie niesamczne, przsłodzone, aż mdli
lolka [2008-03-22 15:13:25]
ciasto ogolnie dobre, tylko biala masa zlala mi sie z galaretka i w koncowym efekcie nie bylo jejw ogole widac. Poza tym biszkopt troszke zaslodki z taka ilosca cukru;) ale to zalezy kto co lubi.
Monika [2008-03-02 14:13:40]
super ciasto ma w sobie dusze nie ma osoby która by tego ciasta nie podziwiała i o przepis nie pytała super ciacho
teresa [2008-01-25 20:16:51]
Ciasto super.. Jednak moja masa równioez wyglada jak zwazona:( pozatym w smaku super... pozdrawiam..
kasia [2007-07-29 13:49:33]
Wczoraj zrobilam to ciasto. Biszkopt upiekłam jednak z własnego przepisu. Co do masy białkowej to wyszła pyszna i taka jak na obrazku. Natomiast z masą bananowa było więcej problemów. Wygląda trochę jak zważona, ale nie oddziela się woda, więc chyba jednak zważona nie jest. Jeszcze uwaga co do galaretki wiśniowej - jedna to chyba za mało. Ma grubość jakiś 3 mm i nie przykrywa całych owoców. Co do smaku to nawet nie jest zły, ale też nie rewelacyjny - rodzinka mówi że mdły. Ogólnie wystawiam 3
Nika1990 [2007-07-25 11:44:42]
bardzo pyszny! polecam!
dara [2007-07-13 10:36:24]
super placuś!!!! polecam jak najbardziej!!!!!!
pikola [2007-06-18 22:44:52]
polecam, ciasto przepyszne :)) ja robilam z polowy skladnikow w okraglej tortownicy, a na wierzch dalam truskawki i truskawkowa galaretke :)
eve [2007-06-16 09:21:00]
Jak najbardziej można tutaj użyć innych owoców np. truskawek - ciasto na pewno wyjdzie przepyszne. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-12 11:10:38]
Robiłam juz 5 razy!Miałam wątpliwości czy nie będzie za mdłe-okazało się rewelacyjne!Łatwe w wykonaniu,można powiedzieć iż dietetyczne.Mam pytanie-czy można użyc innych owoców czy muszą być banany?
renia ze szczecina [2007-06-11 19:48:38]
Robiłam to ciasto po raz pierwszy na Dzień Matki i wyszło super.Placek prosty w wykonaniu i wychodzi dokładnie jak ten na obrazku.Rewelacja,polecam wszystkim.Szkoda tylko,że tak szybko zniknęło.
Renia M. [2007-06-01 20:43:11]
mozna uratowac mase:jak sie zwazyla to nalezy w innej misce rozkrecic ze 2 łyzki masła(lub margaryny) i powoli po 1 łyżce zważonej masy dodawac i krecic az wkrecimy wszystką zważona mase(tylko powoli),mi zawsze to pomagalo,robiłam kilka razy bananowce i ze 2 razy ratowałam mase:))
Dorka23 [2007-04-28 10:57:34]
Ciasto jest naprawde bardzo dobre, moja rodzina bardzo je lubi.Dziekuje za przepis
basia [2007-04-11 09:56:19]
robię podobny placek tylko zamiast białek daję schłodzone,niesłodzone mleko skondensowane ubite razem z tężejącą galaretką
ELA [2007-03-28 16:23:33]
ostatnio pieklaam to ciasto i bylo fantastyczne :) goraco polecam :D
pam [2007-03-16 21:23:45]
Ciasto jest pyszne. Wszystkim u mnie w domu niesamowicie smakowało. P.S. zamiast brzoskwiń dałam banany.
Sylwia [2007-03-16 12:43:10]
ciasto pycha niestety zalapałam sie tylko na kawaleczek heheh dzieki bardzo za przepis jest super szybki i nic nie mozna popsuc :)
Iwona [2007-03-12 22:01:53]
CIASTO PALCE LIZAĆ znakomite dla smakoszy bananów.Dziękuję za przepis!!!!!!!!!!!
monika [2007-03-11 13:24:40]
zrobilam je dla mojeej mamy i wy sz lo swietnie
olka [2007-02-26 09:59:22]
ciato wyszło przepyszne!zrobilam je na swoje urodziny i było super!!dzięki
Inga [2007-02-14 17:33:55]
ciasto jest okej
Benia [2007-02-14 10:08:05]
Galaretka powinna być lekko tężejąca - tak żeby można ją było zmiksować z masą, i tak jak już wspomniałam po dodaniu galaretki całość miksujemy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-09 17:01:24]
mam pytanie a ta galaretka cytrynowa jak bardzo ma byc tężejaca?? i czy po dodaniu galaretki trzeba jeszcze raz mase zmiksować?? czekam na szybka odp
akinom [2007-02-09 16:49:16]
Superrrrrr ciacho!!!!! Bardzo, bardzo dobre, kazdy palce lizal!!!!
babs [2007-01-18 20:49:08]
0,6 szklanki to trochę więcej niż 0,5 (pół) szklanki.
Dorota [2006-12-28 18:02:40]
co to znaczy 0,6 szkl?
małgosia [2006-12-28 13:47:17]
Zgodzę się z Tobą Kuchciku, to ciasto rzeczywiście jest pyszne, u nas wszyscy go lubią. Cieszę się, że strona Ci się podoba, no i że Smaczny zyskał taką osobę jak Ty. Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-20 16:01:28]
bananowiec piekę od jakiegoś czasu. Jest pyszny i bardzo efektowny. Nie spotkałam osoby, której by nie smakował. Polecam! Dorotko, a stronka faktycznie rewelacyjna. Zaglądam tu od niedawna, a już stała się taka \"moja\":)
kuchcik [2006-12-20 15:30:49]
Gratuluję, i cieszę się, że ciasta się udają, i mam nadzieję, że równie dobrze smakują ;) Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-12 19:30:52]
wszystkie ciasta mi wychodzą jak piekę z twoich przepisów
smakoszka [2006-12-12 17:02:44]
ciasto super jest pyszne i fajnie wygląda polecam
Ania.P [2006-12-11 12:07:37]
Oczywiście banany trzeba obrać ze skórki. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-02 10:20:12]
1 kg bananów w całości czy bananów obranych ze skóry?
Anetka [2006-12-02 00:00:05]
ciasto dobre wychodzi jak na obrazku
iwa [2006-11-12 16:06:43]
mi nie wyszło bo nigdy mi żadne ciasta nie wychodza...
tyhk [2006-11-10 11:11:40]
bardzo dobre.Daję troszkę mniej cukru,ale to jest kwestia upodobania.Jak robiłam masę bananową i wlałam tężejącą galaretkę,zaczęło mi się to warzyć,ale wstawiłam do lodówki na chwilę,żeby zgęstniało,potem jeszcze rozmiksowałam i wyszło ekstra.Oglnie szybko się to ciasto robi i jest pyszne.Polecam.Pozdrawiam
bernadettt [2006-10-31 09:16:43]
Ja dzisiaj włąsnie zorbiłam i dałąm do lodówki... Ale trochę się martwię bo masa z bananmi rzadka wyszłą. mam nadzieję że zesztywnieje?
Agulka [2006-10-27 16:54:12]
Zeby masa sie nie zaważyła, to wszystkie składniki muszą mieć tem. pokojową i najlepiej robić mase w kąpieli tzn. wlewamy do garczka wody gotujemy, zmniejszamy gaz do minimum kładziemy na garczek miske i w tej misce wszystko ubijamy, a jak sie krem juz zwazył to procedura ratowania taka sama jak wyzej:) ja robie bananowca inaczej tzn. biszkopt, krem,biszkopt i polewa ew.galaretka ale to ptasie mleczko wyglada pysznie
asik [2006-10-27 09:09:16]
pychaaaaaaaa pierwszy raz robilam i wyszlo rewelacyjnie smakowalo wszystkim zwlaszcza mojemu chlopakowi :) goraco polecam
ania z roju [2006-09-19 21:55:45]
rewelacja polecam wszystkim
ALA [2006-09-10 14:05:47]
Wspaniały !!! Robiłam wielokrotnie i za każdym razem zachwycał naszych gości!!! Wychodzi SUPER i jest identyczny jak na zdjęciu!!!
Jadżka [2006-06-27 00:00:35]
pyszotka, polecam, niebo w gębie!!!
ewuś [2006-05-31 18:25:16]
ciasto smaczne, wszyscy sie nim zachwycali bo super wygląda i świetnie smakuje!!!Polecam
Ewcia [2006-05-31 13:59:40]
dla mnie za słodkie , nie smakowała mi częsc z białek i galaretki , następnym razem zastąpie np ubitą ś mietaną wykonanie proste krem bananowy super ,biszkopt też moja 12 letnia córka zjadła prawie sama mówiła że super ja zajadałam się lambadą a tak dzięki dorota za udaną stronę pozdrawiam
danida [2006-04-21 21:42:31]
ja własńie robię ten przepis na tortownicy (średniej) Ciasto jest tak wysokie,ze cała galaretka nie zmieściła mi się :) A biszkopt jak robiłam w tortownicy to wyszedł mi taki wysoki,ze zrobiłam z tego dwa ciasta :) Teraz placek jest w lodowce. Juz nie moge sie doczekac kiedy go skosztuje :) Trzeba czekac 2 dni??
Carmin [2006-03-19 17:20:01]
bardzo dobre ciasto; polecam
zuzanna [2006-03-06 23:51:52]
Ciasto wyszło mi rewelacyjnie:) Polecam wszystkim, naprawdę warto!!!
Maja [2006-01-30 10:53:49]
super, smaczne i ciekawie wyglądają
Gabi K [2006-01-27 14:01:45]
mam ochotę zrobić to ciasto, ale nie pasują mi te surowe żółtka z masłem ,bananami i galaretką. , .jak również piana z białek z galaretką.Po prostu będzie bez żółtek, a pianę zamienię na śmietanę kremówkę.
Zuzia [2006-01-26 18:56:06]
co zrobić żeby masa się nie ważyła a jeśli się tak stanie czy można ją uratować w jakiś sposob
gozdzio11 [2006-01-19 16:02:33]
ciasto pyszne i proste polecam wszystkim PS.NIEBO W GĘBIE
Iwona [2005-12-23 14:34:11]
CIASTO JEST NAPRAWDE PYSZNE
KLAUDIA[9.12.2005] [2005-12-09 00:36:41]
Jestem na tej stronie pierwszy raz, ale ilość komentarzy na temat tego bananowca zrobiła na mnie tak ogromne wrażenie, że napewno go upiekę na moje zbliżające się imieniny ! :)))
Wiola [2005-10-14 15:42:13]
jest pyszne ale lepsze bez brzoskwin!!!!!!!!!! pozatym ok.
kinia [2005-09-14 20:00:56]
Ciasto pyszne!! Nawet mojemu wybrednemu, małemu siostrzeńcowi smakowało. Ponieważ nie lubię ciągle robić tego samego więc zmianiam co nieco w preisach. Np. smaki galaretek czy owoce, które dodaje zamiast brzoskwiń. A tak ogólnie, to poza sernikiem, to ciasto klasyfikuje się w mojej ocenie do najlepszych, które robiłam. Miłych eksperymentów kulinarnych:)
Pati [2005-09-10 22:53:45]
mi smakowało ale nikomu innemu. Szkoda sama zjem !!!!!
młoda (początkująca kucharreczka [2005-08-19 14:59:51]
mi smakowało ale nikomu innemu. Szkoda sama zjem !!!!!
młoda (początkująca kucharreczka) [2005-08-19 14:59:51]
Mam ochote zrobić to ciasto ! ale? ale chodzi o to ze ktos już pisał o tym ze masa bananowa sie zważyła!! co zrobić zeby tego uniknąć????
młoda (początkująca kucharreczka [2005-08-18 15:48:58]
Mam ochote zrobić to ciasto ! ale? ale chodzi o to ze ktos już pisał o tym ze masa bananowa sie zważyła!! co zrobić zeby tego uniknąć????
młoda (początkująca kucharreczka) [2005-08-18 15:48:58]
Myślę, że w przypadku kiedy chcemy zrobić Bananowca z brzoskwiniami na tortownicy, składniki należy zmniejszyć i to o połowę, bo już na samej prostokątnej formie ciasto wychodzi bardzo wysokie, a na tortownicy to podejrzewam, że nawet by się nie zmieściło.
Dorota [2005-08-14 10:20:36]
mam pytanie ,czy jezeli chce go robic w formie tortu w TORTOWNICY to czy sie zmiesci czy tez musze zmniejszyc porcję???
aska [2005-08-13 10:45:28]
bardzo dobre ciasto wszystkim na imprezie smakowało musze jeszcze ras zrobic :):)
Ania [2005-08-07 12:33:17]
Ciasto jest bardzo dobre, ciekawe w wyglądzie.Często będzie gościć na moim stole.
rynia2 [2005-07-23 19:43:32]
goska jesli to iasto jest niskokaloryczne......na masle i takiej ilości cukru...to ty chba masz nadwage....
mała [2005-07-07 14:02:56]
proszę o pomoc! jak zrobić masę bananową, żeby się nie zważyła?
Wiola [2005-06-27 19:52:36]
Pycha
Kuchareczka [2005-06-24 21:27:49]
Dlaczego to ciasto jest pyszne dopiero po 2 dniach?! U mnie znikło już następnego dnia po zrobieniu! I co robicie aby masa bananowa Wam się nie zważyła? Jak dodałam do masła i cukru banany i galaretkę to niestety masa mi się zważyła. Ale ciasto i tak było pyszne!!!
vinonka [2005-06-24 16:28:50]
W tym przepisie potrzebne są 3 galaretki: 2 cytrynowe i 1 wiśniowa. I tak pierwszą galaretkę cytrynową należy rozpuścić tylko w 1 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić, i jak zacznie tężeć to dodać ją do utartej masy z masła. Drugą galaretkę cytrynową również należy rozpuscić tylko w 1 szklance wody, i tężejącą dodać do masy z ubitych białek. Natomiast galaretkę wiśniową należy przygotować według przepisu na opakowaniu ( tzn. rozpuścić w 2-2,5 szklankach gorącej wody), i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Pozdrawiam :)
Dorota [2005-06-09 15:31:57]
Czesto korzystam z Twoich przepisów i mam pytanie czy galaretkę najpierw rozpuścić tak, jak jest w przepisie na opak., a potem jeszcze teżejacą rozpuscić ponownie w szklance wody
alina [2005-06-09 13:45:33]
ciasto wyśmienite,wszystkim smakowalo,dzięki za przepis
Ania [2005-06-05 13:02:35]
Ciasto wyśmienite zrobiłam je dla mojego taty na imieniny zachwytom niebyło końca.Goronco polecam jest doskonałe
madlen [2005-05-17 16:25:42]
Żeby masa się nie ścinała, masło lub margarynę trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być conajmniej temp. pokojowa, ja zawsze wyciągam i kładę blisko kuchenki.
Marzena [2005-04-29 21:54:47]
SUPER!!! Robiłam je na święta i wszystkim bardzo smakowało. Wygląda apetycznie a smakuje jeszcze lepiej. POLECAM NIEDOŚWIADCZONYM ŻONKOM,KTÓRE CHCĄ ZROBIĆ WRAŻENIE NA MĘŻU I TEŚCIACH : )
kwaśna17 [2005-04-28 01:32:33]
ja robię bananowca bez biszkoptu. Ucieram kostkę masła z 1 szklanką cukru pudru, następnie dodaję 1,5 kg zmielonych przez maszynkę bananów i tężejącą zółtą galaretkę.Wszystko dokładnie mieszam, wlewam do tortownicy i wstawiam do lodówki. Na zastygniętą masę wykładam brzoskwinie i zalewam np czerwoną galaretką. banany należy zmielić bezpośrednio przed dodaniem do utartego masła (aby nie zczarniały).Pyszne i proste.
monia [2005-04-22 14:32:38]
bardzo apetycznie wyglada to ciasto napewno wyprobuje
beata [2005-04-11 21:42:02]
dodajemy surowe z żółtka i białka? Przecież możemy od tego załapać salmonellę... Jednak sprobuje je upiec, choć nie jestem przekonana do tych surowych składników :/
Natalia [2005-04-09 16:03:12]
Jestem na tej stronie pierwszy raz ,ale bardzo mi sie podoba a szczegolnie przepis na Bananowca z brzoskwiniami i z pewnoscia go za niedlugo upieke i opisze moje spostrzezenia
Bogusia 3.04.2005\19:50 [2005-04-03 19:51:41]
Jestem na tej stronie pierwszy raz ,ale bardzo mi sie podoba a szczegolnie przepis na Bananowca z brzoskwiniami i z pewnoscia go za niedlugo upieke i opisze moje spostrzezenia
Bogusia 3.04.200519:50 [2005-04-03 19:51:41]
ciasto rewelacja!!! zrobiłam je pierwszy raz na świeta i wszyscy się zachwycali!!! a niedługo imieniny męża i na pewno też je zrobię :-)
doris [2005-03-29 14:20:57]
Pycha. Zrobiłam to bez warstwy z brzoskwiniami i tez wystarczy.
Mirka [2005-03-29 13:35:27]
nie bede oryginalna, ale ciasto jest dobre.... nigdy sie nie znudzi , można go jeść i jeść, bez końca.... idealne dla dzieci i wybrednego męża...:) na każdą okazję nawet jako tort może służyć.... ja zamiast ptasiego mleczka z białek robię go z 1 śnieżki, jest o wiele trwalsze co do ścinającej sie masy , to musi wszysto być w jednej temperaturze, raczej schłodzone, i wszystkie składniki dodawane powoli i stopniowo, ważne żeby galaretka nie była zbyt "ociężała", cała reszta w porządku, polecam go wszystkim, nawet początkującym kucharkom...
ellllla [2005-03-26 16:29:34]
przepis bardzo mnie zainteresowal.Nieomieszkam go wyprobowac.Wyglada bardzo apetycznie,stronka rowniez bardzo ciekawa.
mika [2005-03-25 22:00:42]
Ciasto bardzo smaczne i efektowne. Zniknęło w mgnieniu oka. Bardzo polecam.
Basia [2005-03-22 19:50:29]
Ciasto bardzo smaczne i efektownie wygląda -fakt! Tylko czemu waży mi sie masa po dodaniu babanów??? Gdyby nie galaretka wszystko by popłynęła.Czy jest jakieś wytłumaczenie na to ze prawie każda masa mi sie waży?Czy to moze być wina margaryny???
Wiola [2005-03-16 21:52:05]
Ciasto jest pyszne ... polecam wszystkim. Robiłam je już wiele razy i jeszcze nam się nie znudziło ;-))
Marta [2005-03-15 10:51:05]
Doroto! nie doradziłaś mi, co zrobić żeby masa się nie ścinała -a prosiłam Cie o to- ale muszę powiedzieć,że sie uparłam i zrobiłam to ciasto po raz PIĄTY !!!. Wyszło SUPER!! tylko raz masa się zważyła...następnym razem jak robiłam,już tego nie było, i po raz piąty zrobiłam to ciasto w sobotę 12.marca.2005r. jest WSPANIAŁE!! Doroto, to jeden z twoich wspaniałych przepisów,a już piekłam z twojej stronki,kilka ciast...wychodzą świetne.Jedne są lepsze,drugie .....jeszcze lepsze!! Wszystkim zastanawiającym się czy zrobic to ciasto, czy też nie...radzę spróbować.... bo warto.Ciasto...SUPER !!!
Jola [2005-03-14 20:48:58]
Ciasto jest fantastyczne. Udało się za pierwszym razem i zniknęło z talerza bardzo szybko. Pycha.
Iza53_2004 [2005-03-03 21:47:30]
Robię bardzo podobnego placka z niewielkimi różnicami np. do masy żółtka ubijam na parze z 1 łyż cukru pudru a nie daję bezpośrednio surowych żółtek.Na posmarowanego masą placka wkłówam plasterki bananów a nastepnie zalewam to tężejącymi 2 galaretkami wiśniowymi i posypuje wiśniami drylowanymi. Natomiast zamiast białek stosuję śmietanę kremókę 30%, poprostu ją ubijam i dodaję tężejącą gallaretkę i wylewam na wieżch, posypuję np. czekoladkami pokrojonymi (michaszki).
Krysia [2005-01-20 09:24:04]
Ciasto super wyglada i tak tez smakuje.Polecam
aisak [2005-01-15 18:49:22]
ciasto niezłe, ale sądzę że następnym razem dodam mniej cukru lub żelatynę zamiast jednej galaretki. Ładnie wygląda. Pomyślałam że mogłoby być dobre też z truskawkami zmiksowanymi zamiast bananów, ale to na razie tylko pomysł.
barbro [2005-01-14 23:34:05]
ja to ciato robię już od kilku lat i zawsze świetnie wychodzi, ale robię troche inaczej: biszkopt + krem bananowy + pokrojone w plastry banany zalane galaretką agrestową + piana z białek z galaretką wisniową (cukru daję tylko 2-3 łyżki)+ cieniutka warstwa wiśniowej galaretki na wierzch - wygląda niesamowicie. A co do białek - jajka po prostu należy sparzyć :-)
Sarenka [2005-01-13 13:24:17]
Bardzo pyszne ciasto i prócz tego wygląda też świetnie . Kiedy go zrobiłam wszystkim smakowało.
Halina 12 01 2005 [2005-01-12 16:27:37]
Mniam !!! Normalnie niebo w gębie !!! Jest wspaniałe naprawdę polecam !!! Pycha ! ! !
Ala [ 30.12.2004r. ] [2004-12-30 12:08:08]
Warto je zrobić, wszystkim smakowało. Dzięki!
Ala [2004-12-28 18:14:05]
Można zrobić z bitą śmietaną, zamiast ubitych białek
kaja [2004-12-19 17:53:29]
bardzo dobre!!!
bgb [2004-12-15 22:30:14]
chce sie zapytac o te surowe bialka czy to tak moze byc???? Ciasto wyglada wspaniale ale te bilka mnie martwia.
agata [2004-12-15 20:10:23]
świetne ciasto! w ub.tygodniu zrobiłam je po raz pierwszy i wyszło wspaniale, wczoraj zrobiłam je po raz drugi i ścięła mi się masa,tzn: gdy dodałam banany do utartej margaryny,nie wiem dlaczego? nie było tego poprzednim razem. Czy ktoś może mi napisać -albo Ty Doroto- czy coś zrobiłam nie tak? Popradźcie co robić by następnym razem nie było takich "sensacji" z tą masą??
Jola [2004-12-04 20:41:52]
pyszniutkie to ciasto smak niepowtarzalny dzięki
zabka1 [2004-12-02 14:31:27]
Dziękuję za ten przepis, zrobiłam ciasto do pracy na imieniny i zrobiłam furorę! Zachwytom nie było końca, pyszne i elegancko wygląda. Sukces gwarantowany, nie może się nie udać.Gorąco polecam.
Justa. [2004-11-30 18:39:41]
Ciasto jest superowe,cool,wypas,poprostu pełny odjazd.Mam kolejny plus u teściowej!!!!
Marta1 [2004-11-28 19:08:05]
To najpyszniejsze ciasto jakie istnieje :) mozna je jest jest i nigdy sie nie nudzi. pychaaaaaaaaaaaaaa
Elqa [2004-11-27 20:31:39]
czy trzeba czekać aż 4-ry dni zeby je zjeść
Marta1 [2004-11-21 11:38:21]
niebo w gębie bardzo polecam ta strona to fajna rzecz odwiedzajcie ja czesto
karolina [2004-11-06 13:19:59]
CIASTO JEST SUPER!!!
ANECZKA [2004-10-30 14:48:07]
placek wysmienity.dzieki za przepis.jestescie rewelacyjni.
viola z Rogozna [2004-10-28 08:12:48]
Ciasto pyszne i bardzo ładnie wygląda. To 4 ciasto, które upiekłam z twoich przepisów i ze wszystkich jestem bardzo zadowolona.
MARZENA [2004-10-18 09:12:59]
bardzo dobre polecam wszystkim!!!!
AGA [2004-10-09 18:43:52]
Właśnie się zajadamy nim jest PYCHA
EWA [2004-10-03 13:58:45]
MMMMMMMMmmmmmmmm... POPROSTU NIEBO W GĘBIE !!!!!!!!!!!!!! ;-D
KUCHARKA [2004-09-30 16:34:01]
Swietne ciasto.wszstkim bardzo smakowało.wcale nie taki drogi.polecam gorąco i dziękuję,że jest taka fajna stronka.korzystajcie ,bo naprawdę warto.pozdrawiam wszystkich
baska [2004-09-29 12:22:49]
Zrobiłam to ciasto mamie na imieninki. Jest baardzo dobre i wyglada apetycznie ale troche dlugo sie robi.
slodziutka [2004-07-02 17:13:43]
Przepis rewelacyjny. Ciasto wszystkim smakowalo. Do tego ma dobry wyglad:), wyglada jak cisto robione 3 godziny a robi sie je naprawde szybko.:)
Iskra [2004-06-24 12:22:20]
Będzie jeszcze pyszniejsze jeśli do kremu włożymy puszke brzoskwiń a do galaretki banany ,jest bardziej kwaskowatyi mniej mdły
Grażka [2004-05-19 15:00:01]
surowe białko do kremu - a salmonella ?
ora.rzeszow@adwokatura.pl [2004-04-30 09:28:41]
Kiedy go robiłam miałam wątpliwości co do jego smaku ale potem mówię wam pychota. Polecam wszystkim. Mój mąż jest dość wybredny jeżeli chodzi o ciasta, ale to zniknęło w mgnieniu oka.
Ewelina [2004-04-27 23:26:07]
Najwspanialsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam!!! Bardzo gorąco polecam każdemu kto przepada za słodkościami. Na pewno nie pożałujecie. Gwarantuję!!!
Ania [2004-04-23 20:47:16]
Bardzo dobry przepis,polecam wszystkim. Moje dzieci szybko go zjadły. Świetny przepis!!!!!!!!!!!
marzena [2004-04-10 15:32:28]
niebo w gębie bardzo polecam
anna [2004-04-10 08:45:14]
bardzo dobre i niskokaloryczne ciasto! Polecam dla osob dbających o linię
gośka [2004-04-02 15:55:17]
bardzo dobre,nawet chwile po przygotowaniu.wogóle dziękuje za tak dobrą stronke i przepisy
renia [2004-04-01 23:11:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.