Przepisy Extra

Biała kapusta z grochem

Biała kapusta z grochem

Składniki:

70 dag białej kapusty (1 średnia główka)
20 dag grochu (połówki, 1 szklanka)
2 liście laurowe
10 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Białą kapustę opłukać i poszatkować. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i przełożyć białą kapustę. Wymieszać, i gdy się zagotuje gotować przez około 10 minut pod przykryciem, następnie odcedzić.

Do innego garnka wlać około 1 litr wody i zagotować. Następnie przełożyć podgotowaną kapustę, opłukany groch i liście laurowe. Wymieszać i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut (od czasu do czasu należy wymieszać, aby kapusta się nie przypaliła).

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i stopić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do słoniny. Razem wymieszać i na małym ogniu zeszklić cebulę. Całość wlać do kapusty z grochem. Dodać szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Razem wymieszać i poddusić jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i razem dokładnie wymieszać.

Białą kapustę z grochem podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. Można podawać z ziemniakami i kotletami np. mielonymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dzięki Miniu :) Ja taką białą kapustę z grochem robiłam pierwszy raz, ale też nam bardzo smakowała i szybko zniknęła, teraz będziemy ją częściej robić, pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-03-05 14:55:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.