Przepisy Extra

Biała kapusta z grzybami i wędzonym boczkiem

Składniki:

1 kg białej kapusty
2 liście laurowe
4 łyżki oleju
35 dag grzybów (np. podgrzybków)
30 dag cebuli (2 średnie)
25 dag wędzonego boczku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Białą kapustę pokroić i ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Następnie odcedzić.

Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku, wymieszać i zeszklić. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w półplasterki i sparzyć. Następnie dodać do boczku i cebuli, wymieszać i razem smażyć.

Do ugotowanej białej kapusty przełożyć usmażone grzyby z boczkiem (wraz z tłuszczem z patelni). Całość razem wymieszać. Dodać majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz.

Podawać na gorąco, jako dodatek obiadowy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.