Przepisy Extra

Bigos z grzybami i śliwkami

Bigos - któż go nie lubi?? ;)

Ja przedstawiam Wam wersję bigosu na bazie tylko i wyłącznie kiszonej kapusty... do niej dodaję zrumienioną łopatkę wieprzową, podsmażone na cebulce pieczarki, wędzony boczek, suszone grzybki oraz śliwki i przyprawy...

Trochę pracy przy nim jest, ale warto go zrobić, bo jest przepyszny! Z podanych proporcji wychodzi duży garnek - także jest to świetne danie na ciepło na imprezy. Bigos jest idealną potrawą na sylwestrowy bal!

Można go zrobić na dwa dni przed Sylwestrem, i przechowywać w lodówce, dzięki czemu nabierze on intensywności i będzie wyśmienity - będzie on wręcz królował na sylwestrowym stole - w tą długą i może mroźną noc goście będą tylko na niego czekali ;) Czytaj więcej

Jest on ciepły, aromatyczny i kwaśny - mmm... pycha!

Bigos jest popisowym daniem każdej uroczystości domowej - i małej, i dużej :) Bo przecież bigos to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Gości on na naszych stołach w okresie świątecznym, ale i w zwykłe, szare dni. Trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia...

Wiadomo, co dom to inny przepis... Ale ja polecam ten z grzybkami i śliwkami, gdyż brzmi kusząco i smakuje wyjątkowo!

Zachęcam do gotowania - zróbmy go tak, żeby smakował nam, rodzince i gościom :)

Smacznego!

Bigos z grzybami i śliwkami

Składniki:

1 ½ kg kapusty kiszonej
1 listek laurowy
5 dag suszonych grzybów (np. podgrzybków brunatnych)
1 kg łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz
sól
7 dag smalcu
50 dag cebuli
1 kg pieczarek
50 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
10 dag suszonych śliwek
40 dag koncentratu pomidorowego
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
majeranek
kminek (mielony)

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną zlać wodą, dodać listek laurowy i gdy się zagotuje, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, a następnie odcedzić i wyciągną listek laurowy.

Suszone grzyby opłukać, zalać około 1 litrem wody i zostawić na noc. A na drugi dzień gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z wody i ostudzić (wody nie wylewać).

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na roztopiony smalec (5 dag). Wymieszać i zrumienić, a następnie wlać dwie szklanki płynu (tj. zwykłej wody i wody z grzybów). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostały smalec (2 dag), przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, posypać szczyptą soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić lekko na oleju. Ostudzone suszone grzyby pokroić w kostkę, dodać do boczku i razem chwilkę smażyć.

Suszone śliwki pokroić w kostkę.

Do garnka z ugotowaną kapustą kiszoną przełożyć łopatkę wieprzową, pieczarki z cebulą, boczek z suszonymi grzybami oraz suszone śliwki. Wlać 1 szklankę wody, w której gotowały się grzyby, przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać ziarenka ziela angielskiego i ziarenka jałowca. Całość wymieszać dużą drewnianą łyżką i gotować na małym ogniu przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby bigos się nie przypalił.

Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i mielonego kminku. Dokładnie wymieszać i podawać na gorąco. Można go też ostudzić, przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby podgrzać. Bigos najlepszy jest oczywiście na 2-3 dzień - jak jeszcze zostanie ;)

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.