Przepisy Extra

Biszkopt przekładany z kremem i dżemem

Biszkopt przekładany z kremem i dżemem

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
aromat śmietankowy
Ponadto:
dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
8 łyżek wiórków kokosowych
8 łyżek płatków owsianych
około 5 łyżek masła
2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

W ¾ szklanki mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń, a na koniec aromat śmietankowy.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie dżem z czarnej porzeczki, drugą część biszkoptu i pozostałą część kremu.

Do rondelka przełożyć kokos, płatki owsiane, masło, cukier puder, i zrumienić na złoty kolor. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
118 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Szkoda, że nie mogę zdjęcia dodać. Toż to potwór, nie ciasto!!! Jak można?! Biszkopt sam się zrobił, wyrósł gigant. Trzeba było na trzy kroić, całość budyniu i dżemu poszła do środka. Więc na wierzch poszedł drugi budyń. Posypka do okoła i nie wiadomo kiedy wyszedł tort
Halyna [2018-08-24 21:21:56]
Z samej żytniej mąki biszkoptu jeszcze nie piekłam, ale połowę mąki pszennej z przepisu zastąpiłam mąką żytnią i fajnie mi urósł biszkopt. Myślę, że można tak co wypiek tej mąki żytniej dosypywać, a tą zwykłą odsypywać, a jak już będziemy widzieć, że coś z biszkoptem jest nie tak, to już trzeba zastopować z tą żytnią. Z doświadczenia wiem, że mąka żytnia chłonie więcej wilgoci niż zwykła mąką, i samo ciasto wymaga nieco dłuższego czasu pieczenia, tak przynajmniej jest przy kruchych ciastach. Życzę udanych wypieków :)
Dorota [2017-08-11 12:36:39]
czy biszkopt można upiec z mąki żytniej?
ewa [2017-03-23 13:59:44]
Dziękuję :)
Dorota [2016-10-11 22:18:58]
To najpyszniejsze ciasto, jakie w życiu jadłam :)
Marta [2016-09-28 19:04:23]
Powodzenia! Mam nadzieję, że się uda i że będzie smakować :)
Dorota [2013-08-02 15:19:20]
Tak to ma być budyń z cukrem i to 1/2 szklanki też trzeba dodać do kremu, ale można dodać mniej tego cukru. W ciągu 25 minut biszkopt powinien się upiec, powodzenia :)
Dorota [2013-01-18 11:40:25]
To bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-22 14:12:47]
Dziękuję :)
Dorota [2012-10-17 13:37:58]
Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-30 11:05:35]
ciasto pyszne polecam:)
AGA [2012-03-29 20:58:56]
Cieszę się, że smakowało i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-27 11:17:38]
Bardzo dobre ciasto, polecam! :)
gret [2011-06-26 18:12:08]
To bardzo się cieszę, że to ciasto tak Wam zasmakowało - serdecznie pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2011-04-01 09:42:10]
Cieszę się, że ciasto wszystkim smakowało i że cieszy się takim powodzeniem. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-16 18:46:13]
Można dodać mąkę ziemniaczaną. Ważne jest też, aby zbyt długo nie miksować kremu, bo wtedy robi się rzadki. Powodzenia :)
Dorota [2011-03-03 12:04:55]
Wyśmienite ciasto. Wszyscy się nim zachwycają :)
Dorota [2010-12-22 20:56:18]
Bardzo dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-17 10:10:23]
Ja uważam to ciasto za NUMER 1 ,smakowało nawet tym co zawsze coś marudzili-a to krem za słodki a to za twardy, wczoraj była u mnie cała rodzinka i naprawdę wszystkim smakowało. Zaznaczę jak któraś z pań poniżej,że ciasto jest lepsze dwa dni od zrobienia,na pierwszy dzień jest super ale na trzeci dzień jest idealne,mięciutkie,puszyste,od teraz to jest także mój przepis,pozdrawiam.
ania z lubina [2010-11-14 21:05:22]
robiłam i ... nie proponuję dawania margaryny za miast masła.. i dżem też najlepiej smakuje z porzeczki bo inne już nie. mi nie wyszło za rewelacyjne. za dużo masy i za cienki biszkopt. może kiedyś dojdę do wprawy:D pozdr
tyśka [2010-11-12 00:01:22]
Ciasto jest super ekstra :) chociaz mialam male problemy z kremem budyniowym :)
a [2010-08-16 19:13:18]
Dziękuję :)
Dorota [2010-05-27 09:28:40]
Rewelacja wspaniały mniam mniam
fhuag [2010-05-26 14:18:59]
SUPERRR CIASTO, WŁSNIE SIE NIM ZAJADAM
IREK [2010-05-08 18:09:23]
Przepis świetny. Robilam juz pare razy :)) każdy chwalił ciasto i wszyscy sie zajadali :) znika w mgnieniu oka :)
aga16 [2010-05-08 15:31:09]
Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-04 12:56:09]
bardzo pyszne ciasto w tym biszkopt godny polecenia
Kasia O [2010-04-30 12:08:41]
Chciałam powiedzieć że, aby biszkopt wam nie opadł należy dodać do niego taką nowość dr Ekter i wtedy dodać więcej cukru jest puszysty i nie opada :)
emiii [2010-04-01 14:36:52]
ciasto pychotka rodzinka bardzo się nim zajadała wszystkim smakowało polecam ten przepis
Miczka [2010-03-02 17:16:51]
Dzien dobry :) Ciacho bardzo dobre, biszkopt wyszedl bardzo puszysty. Upieklam go w tortownicy (pieknie wyrosl - rowno z forma) wiec musialam go na 3 czesci kroic co latwe przy tej puszystosci nie bylo. Dodajac kremik i ten dodatek platkowo-kokosowy - pycha :)
Oliwia [2010-02-22 14:12:04]
Rewelacja , szybkie i smaczne .Polecam i pozdrawiam
Danka [2010-01-11 19:21:10]
Bardzo dobre ciasto, gorąco polecam.
kasia [2009-12-30 21:40:19]
Ciasto bardzo proste w wykonaniu i po dwóch dniach lepiej smakowało niż na samym początku :))
Ladybird76 [2009-12-27 18:28:50]
Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałowymi, a aromat śmietankowy można zastąpić dowolnym aromatem np. waniliowym lub cytrynowym. Powodzenia ;)
Dorota [2009-10-23 10:57:02]
czy aromat smietankowy mozna zastapic innym
basia [2009-10-23 06:21:29]
czym, mozna posypac wierzch jak sie nie ma kokosu
basia [2009-10-22 06:23:36]
Proszę i pozdrawiam :)
Dorota [2009-05-14 20:12:11]
dorotko dziękuje za szybką odpowiedź :)
monia [2009-05-14 10:23:12]
Najlepiej nasączyć dolny i górny biszkopt (a górny nasączamy od góry). Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-05-13 12:10:11]
Witam. Czy nasączamy tylko dolny biszkopt czy góry też? Jeśli górny też to nasączony ma być od spodu czy od góry?.Przepraszam za ,,banalne" pytanie ale nie wiem :)
monia [2009-05-13 10:39:42]
bardzo dobre ciasto, robi się prosto, szybko i wygląda znakomicie. Ja zrobiłam go z dżemem brzoskwiniowym i wyszło super! wszystkim domownikom smakowało :)
Gosia [2009-04-03 15:34:28]
Dzień dobry :) Ja zazwyczaj oddzielam żółtka od białek, choć zdarzyło mi się ubijać też całe jajka. Ważne jest żeby naczynie do którego wbija się jajka było suche, do białek powinno się też dodać szczyptę soli i dopiero ubijać. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka należy ubić na sztywną pianę, potem dodać cukier i znowu ubić na sztywną pianę (cukier powinien się rozpuścić i masa powinna być gładka). Potem należy dodać żółtka i ubijać, masa powinna zwiększyć swoją objętość. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie i krótko mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach (tylko żeby się mąka rozmieszała). Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Podczas pieczenia nie powinno się zaglądać do piekarnika. Powodzenia :)
Dorota [2009-02-19 23:56:02]
Dzien dobry pani Dorotko, mam pytanie jak najlepiej upiec puszysty biszkopt. Jest potrzeba miec zolta i bilaka osobno, czy razem? Nie ktorzy robia osobno i sie ida, nie ktorzy razem? Jak pani piecze biszkopt. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
MARKIETA [2009-02-17 20:34:21]
super przepis,ciasto rewelacja,goraco polecam betik [11.07.2006 14:12:01]
IKK [2009-02-15 19:39:44]
Ciasto łatwe i proste w wykonaniu.Bardzo dobre.Budyń może być na 3/4 l ( gotujemy go na 1/2 l mleka).Powodzenia.
Renia M. [2009-02-05 18:34:45]
jakiego użyć budyniu na 3/4 czy na 1/2 l mleka?
Kasia O [2009-01-02 08:56:55]
Być może budyń był za krótko gotowany lub cała masa była zbyt długo miksowana.
Dorota [2008-10-01 15:54:50]
Dlaczego wychodzi straszanie żadka masa?
kaśka [2008-10-01 12:02:36]
Ciasto rewelacyjne. Szybkie i łatwe do zrobienia. I potem ta rozkosz jedzenia.... Dzięki za przepis
Anita [2008-07-25 10:58:16]
To bardzo się cieszę, że ciasto się udało ;) a nowe przepisiki na pewno będą się pojawiać na stronie, pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-25 22:04:50]
własnie dzisiaj spróbowałam tego ciasta i jestem zachwycona!!!! Pani Dorotko czekam na nowe przepisy!!!!
aneta [2008-02-19 09:59:40]
ciasto super :) czasami dżem zastępuje smażonymi jabłkami smakuje równie dobrze dzieki :)
sylwia [2007-10-10 11:28:02]
do kremu radzę dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej krem jest gęsty tekla
tekla [29.09.07] [2007-09-29 21:13:41]
Do biszkoptu należy dodać zwykłego cukru. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-22 18:32:08]
do biszkoptu dodawać cukru czy cukru pudru?
eWA [2007-08-22 12:32:14]
ciasto rewelacja. Robiłam je na przyjazd gości. Trochę się bałam, że nie wyjdzie ale wyszło. Jest super. I goście wzięli przepis Polecam wszystkim
Andzia [2007-08-17 20:12:44]
ciasto naprawde swietne, rozplywa sie w ustach.Ja nie mialam platkow owsianych wiec na wierzch dalam sam kokos,wyszlo super. Naprawde polecam
gigi28 [2007-08-12 21:57:49]
zrobilam i miodzio palce lizac jednym slowem
sylwia [2007-06-29 13:56:13]
ciasto jest bardzo dobre,proste i szybkie:)
aneta [2007-06-04 18:21:55]
Ciasto pycha. Wszystkim smakowało. Udane. Łatwe w przygotowaniu!!1polecam!!!
magda [2007-05-31 17:30:30]
To ciato powinno nazywać się BAJKA :)Kto nie robił niech zrobi-napewno nie bedzie żałował ;)
Lipka [2007-05-12 22:09:12]
ciasto jest baaardzo dobre i łatwe w zrobieniu :) Polecam! A dekoracja to istne niebo w gębie :)
Gosia [2007-05-06 14:21:31]
Robiłam to ciacho już nie raz...przepis wzielam stad..bo wydalo mi sie proste i smaczne...i .... Udało sie...wszyscy zachwycają się ciastem a ja teraz nawet wykorzystuje osobno przepis na mase i posypke do innego ciasta...Polecam...Rewelacja Pozdrawiam :)
Dziubka [2007-03-03 12:55:27]
bardzo dobre i smaczne
betik [2007-02-06 16:21:56]
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Życzę dalszych udanych wypieków. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-02-05 17:45:50]
Ciasto po prostu wspaniałe. Pokazałam przepis mamie i odrazu wypróbowała. Wszystkim smakowało. Zostało zjedzone w 2 dni!!! Wszystkie przepisy Doroty są wspaniałe!!!Gorąco polecam!!!
magda [2007-02-04 19:16:17]
Ciasto suuuper !!! Robiłam je wczoraj i jest naprawdę wspaniałe ! Polecam tak jak wszystkie inne ciasta Doroty!!!
Aga Ch. [2007-02-03 09:34:13]
bingo! ciasto smaczniutkie
agnieszka [2007-01-22 20:51:47]
ciasto znakomite!!:)szybko robisz szybko zjadasz:)POLECAM SUPER!!
agu:) [2007-01-02 22:15:22]
łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre, polecam!
ewa [2006-12-30 23:26:23]
ciasto naprawde bardzo dobre:))))
natalia [2006-12-21 09:59:29]
ciasto bardzo dobre i latwe goraco polecam
niedoswiadczona 12 12 2006 [2006-12-12 09:37:40]
Cieszę się, że biszkopt się udał. Życzę dalszych udanych wypieków.
Dorota [2006-12-06 15:11:00]
ciasto pyszne pierwszy raz upieklam biszkopt z pani przepisu do krowki i odnioslam sukces dziekuje
kasia 6 12 2006 [2006-12-06 12:02:13]
Jeszcze nigdy nie jadłam tak mięciutkiego ciasta.Jest przepyszne.
marcella [2006-12-04 14:05:58]
Ciasto super--musialam upiec jednak 2 biszkopty--budyn wyszedl dosc rzadki mimo iz trzymalam sie przepisu--ale pocwicze jeszcze :-)
Monia [2006-11-26 18:26:44]
mmmm ...ciasto przepyszne!!! upiekłam je sama jako pierwsza:D iii... udało się. Teraz co weekend piekę to pyszne ciasto. Naprawdę polecam wszystkim do spróbowania...pozdrawiam Pelasia
pelasia [2006-11-18 11:30:02]
mmm.... miodzio
kuchareczka [2006-11-15 09:57:56]
Ciasto rewelacja polecam daje oczywiście 5 autor tego przepisu powinien założyć restauracje
DAVE [2006-11-11 12:41:36]
to jest ciasto na miare noble hihi..:P a tak na serio jest to bardzo smaczne ciasto :) gratuluje tak dobrego przepisu :) a teraz juz jest on moj:P
ania :) [2006-11-04 10:44:19]
Naprawde smaczne niedrogie i łatwe ciesto;]
M [2006-11-01 17:26:14]
ciasto bardzo pyszne,posypka jest bardzo bardzo pyszna,gorąco polecam. edytka (25.10.2006)
edytka [2006-10-25 19:42:45]
fajne ciesto smaczne i bardzo dobre tylko jak dla mnie troche za słodkie pozdrawiam
justyna [2006-10-25 14:41:21]
Oczywiście można w tym przepisie dokonać pewnej wymiany składników. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-10-19 18:35:02]
czy zamiast dżemu moge dać marmolade?, a do kremu zamiast masła margarynę? pozdrawiam
alka [2006-10-15 15:42:57]
pychotka :) zrobiłam z tego przepisu tort na Dzień Chłopaka zniknął bardzo szybko... niektórzy chcieli dokładkę :) także polecam ciasto ;) zwłaszcza ta posypka do dekoracji jest pyszna
olcia [2006-10-14 11:35:51]
O ile wiem jak sie robi biszkopt to zawsze trzeba wyłożc blache papierem śniadaniowym i posmarować margaryną czy czymś, bo biszkopt się przyklei. A przepis bardzo bardzo dobry :)
Chaciska [2006-10-10 20:00:38]
Aromat śmietankowy to olejek (w buteleczce 10 ml), który dodaje się do kremu, aby uzyskać intensywniejszy smak.
Dorota [2006-09-26 10:08:12]
Chciałam sie zapytać co to jest ten aromat smietankowy?
Agnieszka [2006-09-25 18:05:18]
Ciasto bardzo pyszne.A na wierzch mozna dac płatków kukurydzianych z miodem pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kaska546 [2006-09-01 14:35:24]
Alicjo, jesteś pewna, że niczym się nie smaruje? chyba biszkopt się przyklei do blachy :/
Pisiaczek [2006-08-29 20:46:20]
Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto. Zamiast dżemu dodałam wiśni w cukrze ze słoika. Pyszne, niezbyt słodkie. Gratuluję.
anila [2006-08-29 08:43:52]
Do początkujących: nie smarować blachy pod biszkopt niczym wtedy nie opadnie.
Alicja [2006-08-24 13:32:46]
ja również gorąco polecam! ciasto jest przepyszne, ten pomysł z kokosem i płatkami wspaniałe!
pegi [2006-08-23 11:03:52]
ciasto b.dobre,ale moim zdaniem powinno sie dodawac troche mniej mleka do masy kremowej,tak zeby była bardziej gesta.wtedy lepiej sie ja nakłada.pozdrawiam.
puntanegra [2006-08-22 20:23:35]
witam wszystko poszło biszkopt zaczął rosnąc ale jak wyłączyłam piekarnik opadł nie przekroiłam go na pół wszystko wpakowałam na góre ciekawe jak smakuje ,pomocy co robic zeby nie opadało ???
poczatkująca [2006-08-22 13:27:07]
Przygotowanie biszkoptu ok. 20 minut, pieczenie biszkoptu ok. 25 minut, jego studzenie ok. 20 minut. Podczas pieczenia biszkoptu gotuje się budyń, a następnie studzi ok. 30 minut, następnie robi się krem i składa ciasto ok. 15 minut. Ogólny czas przygotowania tego ciasta to ok. 65 minut.
Dorota [2006-08-21 12:26:05]
piekłam juz takie biszkopty sa wyśmienite polecam wszystkim pycha///////////////
baeta [2006-08-20 10:22:40]
ile czasu zajmuje przygotowanie?
asia [2006-08-19 20:31:39]
aga Ja piekę 2 biszkopty naraz w osobnych brytwankach oczywiście takich samych i nie muszę się martwić o przekrawanie...Placek sie udał nawet tesciowa pochwaliła... super przepis polecam wszystkim
aga [2006-08-19 15:31:31]
Według mnie ten przepis jest świetny. Sama korzystam z podobnego. Zkorzystałam z tego przepisu i "Biszpkopt przekładany z dżemem i kremem" wyszedł mi ŚWIETNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nówka z Podlaskiego [2006-08-18 18:25:31]
niestety nie mogłam podzielić biszkoptu:
aga [2006-08-15 18:39:35]
Tak można tutaj dać dżem o innym smaku, a budyń może zostać ten sam (śmietankowy)
Dorota [2006-08-14 17:56:00]
czy ktoś się orientuje czy można dać dżem o innym smaku ,i czy wtedy budyń też musi być inny..
aga [2006-08-14 11:35:20]
Nie, wystarczy tutaj tylko jeden aromat śmietanowy. Kilka kropel aromatu dodać do letniej przegotowanej wody ok. 1/3 szklanki. A później kilka kropel do kremu. Powodzenia ;)
Dorota [2006-08-12 23:10:38]
Czy potrzebne są 2 aromaty śmiet.? tzn jeden do nasączenia biszkoptu a drugi do kremu? pozdrawiam
Laura [2006-08-12 16:19:51]
Bardzo proste łatwe w robieniu i pyszne. Gorąco polecam!!!!!!!!
Elżbieta (6.08.2006) [2006-08-06 19:47:05]
Dziękuję :) - staram się jak mogę ;) Rzeczywiście, trochę tych przepisów tutaj jest, ale wierzę sprostasz każdemu z nich. Dziękuję za dobre słowa i trzymam kciuki za kolejny wypiek :)
Dorota [2006-07-28 21:51:21]
Fajnie,że zawsze odpisujesz na zadawane pytania!Znalazłam następne ciekawe przepisy!Ale tego jest!Liczę na dalsze skromne sukcesy .A ja tak nie lubię...piec ciast,a domownicy uwielbiają je jeść,a jeszcze z kremami!UF!!Pozdrawiam ,życzę dalszych wen twórczych!
ANCYK [2006-07-28 21:15:00]
Cieszę się, że moje przepisy Ci się udają :). A co do dżemu - to oczywiście, że możesz użyć tutaj innego, np. truskawkowego lub wiśniowego. Życzę dalszych udanych wypieków i pozdrawiam :)
Dorota [2006-07-26 22:28:14]
Twoje przepisy są proste,nawet dla początkuj ących...uczę się i nie poddaję!Nawet mi to ciacho wyszło.A czy można dać dżem o innym smaku?POZDRAWIAM!
Ancyk [2006-07-26 21:58:01]
zrobilam i wszystkim smakowalo dzieki za przepis
Andzik [2006-07-25 17:10:25]
zrobiłam dziś to ciasto i jest rzeczywiście bardzo dobre- tak mówi moja rodzina bo ja niestety jestem na diecie
niezorientowana [2006-07-21 16:50:55]
Tak, kokos to inaczej wiórki kokosowe. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2006-07-20 11:02:12]
czy ten kokos to po prostu wiórki kokosowe?chce zrobić to ciasto ale nie jestem tego pewna.jak ktoś wie to będę wdzięczna za odpowiedz
niezorientowana [2006-07-19 23:29:04]
bardzo proste i szybkie w zrobieniu a na dodatek badzo bardzo przepyszne
nemezis86 [2006-07-14 18:03:07]
ciasto przepyszne robiłam je na chrzciny każdy chciał ode mnie przepis i nie jest trudne w wykonaniu pozdrawiam
anna [2006-07-13 15:08:06]
super przepis,ciasto rewelacja,goraco polecam
betik [2006-07-11 14:12:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.