naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 30.12.2003
Odsłon dziennie: 8

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny
Krem ananasowy:
puszka ananasa w syropie
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
25 dag margaryny
4 żółtka
Wierzch białkowy:
4 białka
½ szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarch 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem.

1 ½ szklanki soku z ananasów zagotować. W ½ szklanki soku rozprowadzić budynie śmietankowe i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. (W przypadku braku żądanej ilości soku, należy uzupełnić wodą).

Miękką margarynę utrzeć, dodawać po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu na przemian. Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać. Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Ubić białka z cukrem, dodać kokos i wymieszać. Wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej folią aluminiową i wysmarowaną tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić i wyłożyć na krem ananasowy, lekko docisnąć.

Polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1400 6348
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasto się udało. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2012-12-04 13:50:48]
własnie zrobiłam pyszne jest :) ale nie polecam masy rozrabiać mikserem haha miałam sprzątania nie zawsze opłaca się iść na łatwiznę
patrycja [2012-12-03 21:12:25]
przypomnialo mi sie bo wlasnie dzis pieklam ciacho i do tegoz kremu wlasnie uzylam brzoskwinie w syropie REWELACJA POLECAM PRZEPYSZNE
GOSPOSIA [2012-02-11 19:43:13]
robilam to ciacho w zeszlym roku a dokladnie na swieta bozego narodzenia przepyszne mniam a jesli chodzi o krem to jesli ktos akurat niema budyniu to mozna dac 3 lyzki maki ziemniaczanej caly sok z ananasa szlk mleka i 4 zoltka i tez jest ok sama tak robilam aha zapomnialabym 2 lyzki maselka rozpuscic w soku na malym ogniu bardzo polecam pyszniutkie
gospodyni [2012-02-11 19:38:40]
wczoraj robilam to ciacho do kremu dalam mnij niz pol kostki masla a ananasy odsaczalam na sitku cala noc-a krem wyszedl lejacy ogolnie ok
Anka1 [2012-01-15 19:37:49]
Białka najlepiej ubić ze szczyptą soli, na sztywną masę, następnie należy dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Na sam koniec należy wsypać kokos i delikatnie wymieszać (można łyżką). Taką bezę można też wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (a samą formę przed rozłożeniem papieru do pieczenia można w kilku miejscach posmarować tłuszczem - np. margaryną, żeby papier nie odchodził od formy, nie ruszał się). Potem włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec. Lekko ostudzić, bezę odwrócić i zdjąć papier do pieczenia. A jak beza nie chciała odejść od folii aluminiowej to może była jeszcze nie upieczona lub folia nie była dobrze wysmarowana tłuszczem.
Dorota [2011-12-12 10:59:58]
czy te białka z cukrem i kokosem mają być ubite na sztywną pianę i wtedy dopiero wyłożyć taką masę na blachę i upiec? Mnie po wymieszaniu białek z cukrem i kokosem powstała taka dziwna masa, która chyba nie do końca się upiekła zgodnie z przepisem. Nie chciała odejść od folii aluminiowej i się zepsuła
Ola [2011-12-11 11:25:28]
Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)
Dorota [2011-10-20 19:14:34]
Właśnie dzisiaj upiekłam to ciasto i już się chłodzi w lodówce z tym że beza mi się troszkę spaliła ale zamaskowałam ją polewą czekoladową.
pulchniaczek 29 [2011-10-20 19:02:22]
Biszkoptu się nie przekrawa. Na upieczony i ostudzony biszkopt wykładamy krem, a na górę placek kokosowy. Gotowe ciasto warto włożyć do lodówki na kilka godzin. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-10-19 15:06:01]
Ja mam takie pytanie dotyczące tego ciasta bo zamierzam je upiec.Czy to ciasto się przekraja?bo w przepisie nie ma nic o przekrajaniu dlatego pytam.
pulchniaczek 29 [2011-10-19 14:08:40]
Ciasto pyszne,robilam je dwa razy za kazdym razem sie udalo,dziekuje za przepis!
Sabina [2011-04-07 20:36:06]
Można spróbować dodać kilka kropli aromatu do ciasta, spirytusu lub soku z cytryny.
Dorota [2010-09-20 08:32:32]
A co moge dodac do kremu jezeli czuc sama margarynę??? Prosze pomóżcie!!
sylwia [2010-09-17 14:26:39]
rewelacja wszystkim smakowało rodzina myślała że kupiłam nie chcieli uwierzyć że piekłam.pychota polecam!!!!!!!!!!!!
mariola [2010-04-11 19:19:14]
Cudowne ciasto mi wyszło jest bardzo smaczne, wszyscy są nim bardzo zadowoleni. Polecam! wam też się uda:)
Misia [2010-03-19 07:57:03]
ciasto super ale ale krem wyszedl mi za rzadki a to z bialek przylepilo sie do folii!!!
ja [2010-02-10 16:40:46]
rewelacja!!!!
monika [2009-11-01 18:30:29]
Biszkopt powinien wyjść wyższy niż 0,5 cm - więc to wyszedł zakalec.
Dorota [2008-10-04 09:36:53]
czy biszkopt ma wyjść niski? bo mój ma na oko 0,5 cm:/ moze to po prostu zakalec...:)
elma [2008-09-19 12:47:27]
CIASTO PYCHA TYLKO NIE DODAŁAM DO KREMU ŻÓLTEK I NA WIERZCH PIANY Z BIAŁEK.ZASTĄPIŁAM JĄ ŚMIETANĄ KREMOWĄ(500ML) UBITĄ NA PUSZYSY PUCH Z DODATKIEM 2 ŚMIETAN-FIXÓW W POŁĄCZENIU Z 4 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU.ŚMIĘTANĘ UFORMOWAŁAM NA KSZTAŁT KOPUŁY I POWTYKAŁAM RODZYNKI,A NA NIE STARŁAM PÓŁ CZEKOLADY.AHA,DO KREMU ANANASOWEGO DODAŁAM TEŻ 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU.NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJĘ TEN SAM KREM ZASTĄPIĆ NIE ANANASAMI TYLKO BRZOSKWINIAMI ORAZ ANALOGICZNIE SYROPEM BRZOSKWINIOWYM,WYDAJE MI SIĘ ,ŻE TEZ POWINNO BYĆ SMACZNE.ALE NAPISZĘ GDY WYPRÓBUJĘ.POLECAM MOJ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIACHA I ŻYCZĘ SMACZNEGO.MNIAM,MNIAM
ADUSIA D. [2008-01-10 23:11:30]
Te ciasto jest przepyszne, Zamiast calej margaryny dodalam pol oraz okolo pol szklanki cukru pudru.Rodzince smakowalo pozdrawiam
Marta [2007-11-07 13:16:01]
super ciacho
czacha [2007-09-28 19:42:14]
jest ok a trzeba daWAC KOKOS
MAŁA MI [2007-09-12 19:42:09]
dzisiaj robiłam to ciasto hmmmm pyszności przepis superrr wszytko wyszło idealnie a ciasta juz nie maaa :-)
marta [2007-08-16 00:39:40]
A ja do gorącego budyniu wsupuję suchą cytrynową galaretke i jest pyszne. Najlepsze ciasto jest na drugi dzień
EWA [2007-07-01 22:38:50]
Super ciasto.Radzę robić od razu z dwóch porcji i oczywiscie wiekszą blaszkę.
Syndi [2007-05-05 18:55:34]
Ciacho pychotka...wszystko super mi sie udało...mam kucharke w domu i bardzo zachwalała... (i to nie dlatego ze jest moją mamą :-)
Asia [2007-04-30 11:25:43]
ciasto dobre ale krem za rzadki a kokosowy wierz za twardy i kruchy w stosunku do delikatnego biszkoptu i rozlazlego kremu:/ale mala modyfikacja i jest naprawde dobre ;)
rekinka [2007-04-09 17:31:00]
po prostu pycha
kika [2007-02-20 16:32:33]
niestety mi nie wyszło właśnie całe ciasto wylądowało w koszu krem za rzadki a ciasto do kitu kokosowiec się rozleciał jestem wkurzona
dora [2007-02-09 11:19:28]
bardzo, naprawde bardzo pyszne! robilam je juz w roznych postaciach: ananasy, brzoskwinie, pomarancze, banany(w dwoch ostatnich przypadkach budyn gotowalam no soku z kartonu) po prostu rewelecja. najlepsze ananasy i banany!!! polecam!!!
natalia [2007-02-07 13:06:37]
Ciasto bardzo dobre, użyłam 2 puszek ananasów. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 36x25.Żółtka dodalam do rozrobionego budyniu i wlałam na gotujący się sok z puszek
Barbara [2007-02-03 21:21:05]
Ciasto ok. Polecam serdecznie :)
Kucharek [2007-02-02 20:29:35]
Piekłam wczoraj to ciastunio i wyszło pychotka, połozyłam na krem tężejąca galaretkę pomarańczową i dałam rzeczywiście masło zamiast margaryny, smakuje wysmienicie. Zrobiłam je w średniej tortownicy z połowy składników. Polecam i dziekuje za przepis!
Kakulinka [2007-01-18 09:05:49]
Bardzo dobre ciasto ,które zawsze się udaje:)choc trzeba zeby masa sie nie zwarzyła... rodzinka mowi na niego ANANASOWIEC mniam mniam :):):)
Ilona [2007-01-17 09:35:07]
Ciasto jest po prostu przepyszne. Jadłam je wiele razy, ale teraz na święta sama je upiekę.
Ania D. [2006-12-21 22:20:45]
ja biszkopt nasączam ponczem z 0,5 szkl. mocnej herbaty,plasterek cytryny,łyżeczka cukru,spirytus i zapach rumowy wtedy jest bardziej aromatyczny i krem robię oczywiście z masłem moim domownikom bardzo smakuje
aneta [2006-12-13 18:51:56]
Proszę bardzo i smacznego ;)
Dorota [2006-12-11 14:23:12]
I tym razem dziękuję Dorotko.
apsik [2006-12-11 14:08:21]
Chodzi o budynie na 1/2 litra mleka (które mają masę 60 g). Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-11 13:56:15]
Chciałam zapytać ,czy budynie to na 1/2litra mleka ,czy na 3/4
apsik [2006-12-11 12:04:21]
niebo w gębie
morada [2006-12-06 17:47:44]
Znam ten przepis,ciasto bardzo dobre,łatwe w wykonaniu,piekę od kilku lat,polecam.
Ula [2006-11-20 15:26:54]
Witam, ciacho pyszne. Zamiast białek z kokosem dałam dwie galaretki ananasowe. Pozdrawiam :)
yasmina [2006-10-17 14:57:32]
ciasto przepyszne!!!! dodalam jeszcze galaretke pomaranczona na krem i wyszlo rewelacyjnie zniknelo ze stola w mgnieniu oka
aniusia:) [2006-10-02 14:12:16]
ciasto rewelka polecamy:D
madzia i agatka [2006-09-23 15:35:20]
Po co nasączać , na koniec robienia biszkoptu wlej 3 łyżki oleju i leciutko wymieszaj.
Krysia z Tupperware Szczecin. [2006-09-01 00:01:23]
Ciasto zjawiskowo pyszne :) Żona dostała ode mnie całuska za takie pyszne ciasto :) Okazało się, że można je upiec z malym bobaskiem na ręku :))) POLECAMY !!!
Tomek i Roksana :) [2006-08-13 14:56:15]
Ciasto jest tak pyszne,że piekę je od kilku lat.Nigdy nie słyszałąm złej opinii.Na krem ananasowy daję zawsze jeszcze galaretkę idopiero masę kokosową .Jest wysokie, smaczne, podzielne itanie. Moim chłopcom smakuje.Jak nie mogę wymyśleć coś nowego to piekę ananasowca
asia [2006-07-14 17:19:43]
ciasto bardzo smaczne, pyszny krem, ananasy trzeba dobrze wycisnąć zanim dodamy do kremu bo inaczej wyjdzie zbyt rzadka masa!wszystkim smakuje, piekłam go już wiele razy, godny polecenia przepis!!!
Ewcia S [2006-05-31 14:17:35]
ciasto jest bardzo pyszne gdy ja robiłam to ciasto wystarczyła tylko szklanka soku z ananasów
Daga [2006-04-13 16:13:46]
poncz robię z mocnej herbaty słodzonej,alkoholu i aromat rumowy -wtedy jest smaczniejsze
aneta [2006-03-30 08:45:04]
ciacho superowskie,w jeden dzień zniknęło z blaszki,polecam!
justyna [2006-03-27 09:45:56]
bardzo dobre ciasto, tylko margaryne trzeba zastapic maslem i koniecznie uzyc 2 puszki ananasow; polecam
abc [2006-03-06 23:46:50]
super super super
magda 24 [2006-03-02 10:53:49]
zamiast margaryny najlepiej dać masło ale połowę kostki bo zamiast smaku ananasowego będzie masłowy!!!!!!!
Justyna 24 [2006-02-10 19:00:16]
do tego na krem zalewam tezejaca galaretke pomaranczowa
pipi [2006-02-04 14:55:46]
bardzio dobre ciasteczko!!i w dodatku niedrogie!!jest oryginalne i smaczniutkie!!mama była zachwycona:)))//oczywiście do kremu należy dać mniej margaryny!!!KONIECZNIE!!
gugci [2006-01-28 15:35:00]
jest pyszny, tylko jak poleżał w ciepłym pomieszczeniu to się rozciapkał troszeczkę-dlatego radzę podawać po wyciagnieciu z lodówki
Ania [2005-12-22 16:31:38]
Tak. Kokos to to samo, co wiórki kokosowe :)
Dorota [2005-10-25 15:45:05]
CZy kokos to to samo co wiórki kokosowe
dalia [2005-10-20 21:38:22]
Ciasto jest świetne lecz polecam aby zrobic krem na maśle wtedy jest smaczniejszy i zdrowszy,poza tym Ok. polecam ŚWIETNE
sefora [2005-10-11 12:18:46]
oj Aga31 tyle latek i takie glupoty pisac, widocznie zepsulas krem i tyle.ciasto jest pyszne zgadzam sie z reszta osob ktore juz je piekly..... ;)
cocco [2005-06-24 13:43:51]
Ciasto ? Pyszne. Nic dodać , nic ująć. Troszkę jest przy nim roboty , ale warto : ) Pierwszy raz korzystałam z przepisu na ciasto z internetu i nie żałuję : ) Zaraz się zabieram za nie - siostra zamówiła sobie na urodziny ;-) Moja mała rada dla wszystkich - Do mas NAJLEPSZA jest MARGARYNA ŚNIADANIOWA ! nie czujemy wtedy tego słonawego posmaku ... : ) Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków : )
Paula [2005-06-02 15:17:11]
Tak, dokładnie w takiej kolejności wykonuje się to ciasto. Pozdrawiam :)
Dorota [2005-05-21 18:29:20]
Rozumiem, że najpierw pieczemy biszkopt, potem nakładamy krem, a wierzch zapiekamy na innej blasze i wystudzony nakładamy na biszkopt z masą anansową.
Aśka [2005-05-21 10:09:42]
Tak, chodzi tutaj o sok z puszki po ananasie.
Dorota [2005-03-06 15:15:57]
w przepisie jest napisane, żeby dodać soku...Jaki to sok???? Czy to ma być ten z puszki po ananasie, czy sok ananasowy???
goha [2005-03-06 14:56:08]
Ciasto jest bardzo smaczne,znajomym terz bardzo smakowało.PYCHOTKA!!!!!!
OLA [2005-01-13 17:23:08]
Ciasto jest pyszne moje dzieci je lubią - polecam
Daria [2004-12-23 10:44:11]
Ciasto jest pyszne polecam
Dorota [2004-12-23 10:42:57]
Masa jest bez sensu,okropnie smakuje z margaryną,czuć tylko masło.Strata czasu i pieniedzy!
Aga31 [2004-11-10 19:19:50]
Dostałam kiedyś ten super przepis od teściowej. Zawsze wychodzi i smakuje rewelacyjnie !!!
Ela [2004-05-05 14:25:58]
REWELACJA>REWELACJA.WSZYSTKM SMAKOWAŁO>ROZDAŁAM JUŻ NIE WIEMILE PRZEPISÓW>
DIDA [2004-04-02 21:11:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl