Przepisy Extra

Biszkoptowe Rafaello

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki octu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Krem Rafaello:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
20 dag białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku Śnieżka
1 opakowanie śmietan-fix
20 dag wiórków kokosowych
Polewa:
10 dag białej czekolady
około 4 łyżki mleka
około 4 łyżki masła

Sposób wykonania:

Ubić białka, ubijając dodać cukier, następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z masą jajeczną, dodać ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Następnie osudzić i przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Do małego rondelka odlać z puszki trochę mleka i rozpuścić w nim białą czekoladę (w kąpieli wodnej) i ostudzić. Resztę mleka ubić, aż powiększy lekko swoją objętość. Dalej ubijając dodać bitą śmietanę w proszku, a następnie śmietan-fix, wystudzoną czekoladę i kokos. Kremem Rafaello przełożyć biszkopty.

Białą czekoladę połamać, dodać do niej mleko, masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie polać ciasto w tzw. esy-floresy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
53 opinie | Wyraź opinię
4.3343475716 stars based on 1709 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Czekoladę roztapiamy z mlekiem i w czasie łączenia może być letnia. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-29 16:23:00]
czy mleczną czekoladę też roztapiam z mlekiem i czy przy łączeniu składników czekolada musi być całkowice zimna czy letniawa?
jacek [2010-12-15 16:50:08]
Być może czekolada nie była dokładnie roztopiona. Jeśli chodzi o białą czekoladę w kremie, to należy ją połamać na kawałki i dolać do niej trochę mleka z puszki, wtedy ładnie się roztopi, a jak się ostudzić to nie stwardnieje.
Dorota [2010-12-15 11:06:07]
MOJA CZEKOLADA BIAŁA MILKA PO WYSTUDZENIU NIE BYŁA PŁYNNA I ZROBIŁY SIĘ GRUDKI GDZIE POPEŁNIŁEM BŁĄD ?
jacek [2010-12-11 13:12:05]
To taki inny sposób na puszysty i aromatyczny biszkopt. Proszę spróbować :)
Dorota [2010-05-27 15:51:04]
po co sie dodaje ocet do biszkopta?
mmmmmmmmm [2010-05-21 11:37:03]
Śmietan-fix można zastąpić żelatyną. Proponuję 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Następnie dodać do gotowej masy i wymieszać. Powodzenia :)
Dorota [2010-05-18 12:17:24]
Doroto moge jakos smietan fix czyms innym zastapic ???
jaa [2010-05-17 20:17:07]
przepis jest super!!Tylko smiac mi sie chce z niektorych wypowiedzi "co to jest snieżka lub jak roztopic czekolade"takie osoby niech po prostu ida do cukierni kupic ciasto.a nie glowe zawracaja!!
lusia [2010-02-02 16:21:42]
Kąpiel wodna to gotowanie w tak zwanej łażni wodnej - co wiedza chemicy-czyli maly garczek z produktami wstawia się- w większy garczek z wodą .Tej wody to tyle aby mały garczek się nie przewracał .
Ula [2009-03-17 15:09:38]
1/3 szklanki przegotowanej wody i sok z 1/2 cytryny. Łyżeczką nabieramy przygotowany poncz i rozprowadzamy po biszkopcie.
Dorota [2008-12-21 22:07:18]
a ile ma byc tej wody, w ktorej namacza sie biszkopt? w ogole nie wiem, jak zrobic to namaczanie. Prosze o pomoc!
zuza [2008-12-21 20:41:09]
Mój przepis na udany (zawsze) biszkopt: 8 jaj w całosci do garnaka + szklanka cukru. To podgrzewam ,przyciagłym mieszaniu mikserem, na gazie do temp ca 40stp. Po 5 minutach takiego ubijania, masa jajeczno cukrowa jest "sztywna" . Do tej masy wsypuje uprzenio dwukrotnie przesiana (napowietrzenie), mieszaninę 3/4 szklanki mąki 450 , 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej i płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.. Bardzo delikatnie i krótko mieszam, po czym wylewam do tortownicy z "wysypanym" tylko dnem. Pieczenie 165 stopni 50 minut. Biszkopt po upieczeniu odwracam wraz z tortownica "do góry dnem" i kłade na "raszki" Tak pozostawiam do wystygniecia. Pieke tak biszkopty na tort od 25 lat i nie miałem przypadku zakalca czy nierównego wypieku ! Polecam to sprawdzić!
chemik - kucharz [2008-01-16 10:32:49]
Ja Rafaello robie zuuupełnie inaczej. Przede wszystkim nie robię go na biszkopcie, a na krakersach... :)
eta [2007-12-01 14:45:43]
ciasto takie sobie żadna rewelacja i za słodkie
jola [2007-02-07 15:02:51]
bardzo dobre ciasto.mieszkam w godziszowej dalam to ciasto przyjaciolka w mnieniu oka wszystko zniknelo
natalia [2007-02-05 13:29:02]
CIĘŻKO DOBRE NAPRAWDE POLECAM
Iwona [2007-01-27 10:10:35]
Wszystkie składniki biszkoptu powinny mieć pokojową temperaturę (jajka należy wyciągnąć z lodówki na ok. 1 godzinę przed pieczeniem). Białka należy oddzielić od żółtek, tak aby w białku nie było ani kropelki żółtka – bo to też może być powodem nie udanego biszkoptu. Następnie białka należy ubić na sztywną masę (można do nich dodać szczyptę soli, żeby szybciej się ubiły), następnie wsypać cukier i dalej ubijać (masa ma się zrobić gładka i tak sztywna, że miskę z tą masą można odwrócić do góry nogami i nic się w niej "nie poruszy"), następnie należy dodać żółtka i dalej ubijać (masa powinna zwiększyć swoją objętość) w kolejnym kroku należy wsypać wymieszane mąki z proszkiem i ocet, szybko i delikatnie wymieszać i wylać na wysmarowaną tłuszczem formę. Tak przygotowany biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 st. C. (podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika). Gdy biszkopt się studzi to zawsze delikatnie opada, tym proszę się nie martwić - biszkopty tak mają. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-05 10:45:08]
Kurcze a mi upadł biszkopt, nie wiem co trzeba robić żeby tego uniknac, czy nie mam wprawy, czy są na to jakieś techniki.Pomóż Dorotko!
asiula [2006-12-04 21:26:46]
Mleko skondensowane należy dobrze 'ubić', a następnie dodawać pozostałe składniki (czasami zdarza się, że masa troszeczkę opadnie). Te pozostałe składniki, czyli 'Śnieżka', 'śmietan-fix', roztopiona czekolada, kokos - są dodawane po to, aby zagęścić ubite mleko. Jeżeli podczas wykonywania tej masy widać, że wychodzi rzadka - należy zwiększyć ilość kokosu i czekolady (można też dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach). Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-21 11:35:10]
Mam ten sam problem co Paula - po wsypaniu Śnieżki do ubitego mleka zrobiło się ono rzadkie i "upadło", nic nie pomogło też dodanie śmietan - fixu. Musiałam "ratować ciacho" dodając do kremu rozpuszczoną żelatynę, ale z kolei krem zmniejszył swoją objętość i było go dość mało jak na taki duży biszkopt. Co zrobić, aby to się nie powtórzyło?
Doris [2006-11-20 14:21:16]
ciasto takie sobie ale biszkopt ładnie wyrósł
Jola [2006-11-16 19:15:39]
Dla mnie i mojej rodziny rewelacja.No i co najważniesze nie na kremówce.
ola [2006-10-11 09:24:55]
Ciasto wychodzi super, proste, szybkie i wszystkim smakuje, robie je często, rodzinka i znajomi zajadają sie nim i proszą o przepis!!! Polecam gorąco!!
Ewcia S [2006-05-31 14:10:18]
ciacho mniam mniam , słodziusie myśle ze szybko go spałaszują ..... Dzieki za przepis
monia [2006-03-08 15:11:21]
Ciasto bardzo dobre, bardzo szybko zniknęło ze stołu. Polecam.
Iwona [2006-02-05 10:57:09]
mam podobny przepis tylko zamiast mleka daję śmietanę kremówkę 0,5-0,75l i 3 śnieżki jest bardziej wilgotne gdy postoji w lodówce kilka godzin i nie wysusza się tak szybko a ogółem to smakóją obydwa tak samo pycha.
Milena [2005-12-10 12:50:34]
TE CIASTO JEST SUPER.SZYBKO SIE ROBI I NIE MA SZANS ZEBY NIE WYSZLO.POLECAM
KLAUDIA. [2005-12-09 00:32:13]
jestes wspaniała Dorotko!!!!!!!!!!!!!
ewa [2005-12-06 20:26:01]
Doroto!Jeszcze nie piekłam ciast wg. Twoich przepisów ale czytam i swierdzam że są super . Na pewno z nich skorzystam . Bardzo podoba mi się jak odpowiadasz na pytania osób początkujących. Dziękuję Ci Doroto!
Henryka [2005-12-02 19:40:03]
NA TAKIE CIASTKO 20 DAG KOKOSU TO NIE DUŻO.ROBIŁAM PODOBNE. PYSZNE
DD [2005-11-10 13:38:59]
ciasto pyszne ale nie wiem dlaczego masa wyszla za rzadka i sie rozlewa. Prosze o rade
Paula [2005-09-20 17:03:54]
CIACHO PYCHOTA!MIESZKAM W LONDYNIE I ZROBILAM TO CIASTO MOIM ANGIELSKIM ZNAJOMYM.ZNIKLO W MGNIENIU OKA.MOI PRZYJACIELE STWIERDZILI ZE JEST PRZEPYSZNE-JA TEZ TAK MYSLE.DZIEKUJE.
DOROTA [2005-08-28 18:56:54]
Biszkopt wspaniały krem też nie był by zły gdyby nie ta duża ilość kokosu niestety mało komu smakowało
Serniczek [2005-08-22 13:55:01]
polecam jeszcze do masy oprocz kokosu, dodac platki migdalowe:),ogolnie ciasto pychotka:)
paula [2005-08-18 21:56:20]
Śnieżkę należy wsypać w proszku do mleka i dalej ubijać, a nasępnie dodać śmietan-fix, wystudzoną czekoladę i kokos.
Dorota [2005-07-27 13:30:39]
Czy ta śnieżka ma być ubita czy mam ją wsypać w proszku?
Ola [2005-07-27 13:07:28]
ale macie problem sa rozne gusta i smaki to tak jak z facetami jedne wola namietnych a drugioe brutalnych .SMACZNEG0.
ZANETTA 6 06 2005 [2005-06-06 23:04:09]
przeczytałam twój przepis i zastanawiam się co mam zrobić ze sporą ilością wiórek kokosowych?
Sabina [2005-01-09 22:51:01]
Ciasto zrobiło furorę wśród mojej rodziny,przyznam że tak szybko zjedli że nia zdążyłam go spróbować, muszę uwierzyć im na słowo i stwierdzam że pychotka !!!!! Dzięki za wspaniałe przepisy.
Ewa [2004-12-29 20:56:55]
Super przepis!!Robiłem je na 18 rocznicę ślubu rodziców-i wyszło super ciasto!! 3maj się!!
Kiruś [2004-12-27 20:58:46]
Dorotko korzystam od niedawna z tej stronki ,ale musze przyznać,że Twoje przepisy są super :) dziękuję i pozdrawiem
ena [2004-12-25 23:31:42]
NIEWIEM,CZY NIEKTORZY AUTORZY TYCH KOMENTARZY SA AZ TAKIMI TUMANAMI?!CZY TEZ NIECHCE IM SIE PO PROSTU PRZECZYTAC DOKLADNIE PRZEPISU. A TAK W OGOLE TO GRATULACJE DLA DOROTY.NAPRAWDE PYCHA!!!PO PROSTU SUPER!
KRYSTUSIA [2004-12-03 10:33:52]
jestem facetem ,i myślę ze najlepsze ciasta robią właśnie faceci.! a przepis Dorotki jest fenomenalny! Tak trzymaj!!! pozdrawiam.
RAFAŁ z krakowa [2004-11-27 20:57:57]
Te ciacho jest poprostu super własnie wczoraj zrobiłam i wszystkim bardzo ale to bardzo smakowało.A do tego bardzo szybko sie robi .pychota
asiek [2004-09-25 14:48:35]
Naprawdę, Ewelino, nie rozumiem dlaczego to ma być nudne! To jest przepyszne :-)
psiara [2004-09-16 18:48:23]
Marietto przeciez wyraznie pisze ze mleko ma byc nieslodzone.przeczytaj uwaznie
Rene [2004-09-15 12:32:02]
marietto moze przeczytaj dobrze przepis, to wtedy wszystko bedzie dla ciebie jasne
anna [2004-08-02 09:07:14]
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej tzn. połamać ją na kawałki, przełożyć do mniejszego garnka i wlać troszeczkę mleka. Do większego garnka wlać wodę i zagotować, a następnie położyć na niego mniejszy garnek z czekoladą i mlekiem, tak żeby garnek nie wpadł do drugiego, i żeby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego garnka. Masę należy mieszać od czasu do czasu łyżką, aby czekolada się szybciej rozpuściła.
Dorota [2004-07-08 13:47:19]
Śnieżka to jest bita śmietana w proszku.
Dorota [2004-07-08 13:44:06]
co to jest kąpiel wodna? jestem początkujaca i nie rozumiem.
Beata [2004-04-14 22:22:19]
Czy to nie jest aby nudne?. I co to jest śnieżka?
Ewelina [2004-04-08 23:17:38]
To mleko to chyba ma byc nieslodzone ,raz ze mi sie to ubic niechcialo ,dwa obrzydliwie słodkie byc moze w wersji z mlekiem nieslodzonym jest lepsze
Marietta [2004-04-04 12:01:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.