Biszkoptowe Rafaello

3.336267605 stars based on 1704 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki octu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Krem Rafaello:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
20 dag białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku Śnieżka
1 opakowanie śmietan-fix
20 dag wiórków kokosowych
Polewa:
10 dag białej czekolady
około 4 łyżki mleka
około 4 łyżki masła

Sposób wykonania:

Ubić białka, ubijając dodać cukier, następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z masą jajeczną, dodać ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Następnie osudzić i przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Do małego rondelka odlać z puszki trochę mleka i rozpuścić w nim białą czekoladę (w kąpieli wodnej) i ostudzić. Resztę mleka ubić, aż powiększy lekko swoją objętość. Dalej ubijając dodać bitą śmietanę w proszku, a następnie śmietan-fix, wystudzoną czekoladę i kokos. Kremem Rafaello przełożyć biszkopty.

Białą czekoladę połamać, dodać do niej mleko, masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie polać ciasto w tzw. esy-floresy.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bakalie bita śmietana ciasta jajko krem mak mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana masło mleko mleko skondensowane ocet pieczenie słodkości śmietana sok tłuszcz wiórki kokosowe żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Czekoladę roztapiamy z mlekiem i w czasie łączenia może być letnia. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-29 16:23:00]
czy mleczną czekoladę też roztapiam z mlekiem i czy przy łączeniu składników czekolada musi być całkowice zimna czy letniawa?
jacek [2010-12-15 16:50:08]
Być może czekolada nie była dokładnie roztopiona. Jeśli chodzi o białą czekoladę w kremie, to należy ją połamać na kawałki i dolać do niej trochę mleka z puszki, wtedy ładnie się roztopi, a jak się ostudzić to nie stwardnieje.
Dorota [2010-12-15 11:06:07]
MOJA CZEKOLADA BIAŁA MILKA PO WYSTUDZENIU NIE BYŁA PŁYNNA I ZROBIŁY SIĘ GRUDKI GDZIE POPEŁNIŁEM BŁĄD ?
jacek [2010-12-11 13:12:05]
To taki inny sposób na puszysty i aromatyczny biszkopt. Proszę spróbować :)
Dorota [2010-05-27 15:51:04]
po co sie dodaje ocet do biszkopta?
mmmmmmmmm [2010-05-21 11:37:03]
Śmietan-fix można zastąpić żelatyną. Proponuję 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Następnie dodać do gotowej masy i wymieszać. Powodzenia :)
Dorota [2010-05-18 12:17:24]
Doroto moge jakos smietan fix czyms innym zastapic ???
jaa [2010-05-17 20:17:07]
przepis jest super!!Tylko smiac mi sie chce z niektorych wypowiedzi "co to jest snieżka lub jak roztopic czekolade"takie osoby niech po prostu ida do cukierni kupic ciasto.a nie glowe zawracaja!!
lusia [2010-02-02 16:21:42]
Kąpiel wodna to gotowanie w tak zwanej łażni wodnej - co wiedza chemicy-czyli maly garczek z produktami wstawia się- w większy garczek z wodą .Tej wody to tyle aby mały garczek się nie przewracał .
Ula [2009-03-17 15:09:38]
1/3 szklanki przegotowanej wody i sok z 1/2 cytryny. Łyżeczką nabieramy przygotowany poncz i rozprowadzamy po biszkopcie.
Dorota [2008-12-21 22:07:18]
a ile ma byc tej wody, w ktorej namacza sie biszkopt? w ogole nie wiem, jak zrobic to namaczanie. Prosze o pomoc!
zuza [2008-12-21 20:41:09]
Mój przepis na udany (zawsze) biszkopt: 8 jaj w całosci do garnaka + szklanka cukru. To podgrzewam ,przyciagłym mieszaniu mikserem, na gazie do temp ca 40stp. Po 5 minutach takiego ubijania, masa jajeczno cukrowa jest "sztywna" . Do tej masy wsypuje uprzenio dwukrotnie przesiana (napowietrzenie), mieszaninę 3/4 szklanki mąki 450 , 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej i płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.. Bardzo delikatnie i krótko mieszam, po czym wylewam do tortownicy z "wysypanym" tylko dnem. Pieczenie 165 stopni 50 minut. Biszkopt po upieczeniu odwracam wraz z tortownica "do góry dnem" i kłade na "raszki" Tak pozostawiam do wystygniecia. Pieke tak biszkopty na tort od 25 lat i nie miałem przypadku zakalca czy nierównego wypieku ! Polecam to sprawdzić!
chemik - kucharz [2008-01-16 10:32:49]
Ja Rafaello robie zuuupełnie inaczej. Przede wszystkim nie robię go na biszkopcie, a na krakersach... :)
eta [2007-12-01 14:45:43]
ciasto takie sobie żadna rewelacja i za słodkie
jola [2007-02-07 15:02:51]
bardzo dobre ciasto.mieszkam w godziszowej dalam to ciasto przyjaciolka w mnieniu oka wszystko zniknelo
natalia [2007-02-05 13:29:02]
CIĘŻKO DOBRE NAPRAWDE POLECAM
Iwona [2007-01-27 10:10:35]
Wszystkie składniki biszkoptu powinny mieć pokojową temperaturę (jajka należy wyciągnąć z lodówki na ok. 1 godzinę przed pieczeniem). Białka należy oddzielić od żółtek, tak aby w białku nie było ani kropelki żółtka – bo to też może być powodem nie udanego biszkoptu. Następnie białka należy ubić na sztywną masę (można do nich dodać szczyptę soli, żeby szybciej się ubiły), następnie wsypać cukier i dalej ubijać (masa ma się zrobić gładka i tak sztywna, że miskę z tą masą można odwrócić do góry nogami i nic się w niej "nie poruszy"), następnie należy dodać żółtka i dalej ubijać (masa powinna zwiększyć swoją objętość) w kolejnym kroku należy wsypać wymieszane mąki z proszkiem i ocet, szybko i delikatnie wymieszać i wylać na wysmarowaną tłuszczem formę. Tak przygotowany biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 st. C. (podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika). Gdy biszkopt się studzi to zawsze delikatnie opada, tym proszę się nie martwić - biszkopty tak mają. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-05 10:45:08]
Kurcze a mi upadł biszkopt, nie wiem co trzeba robić żeby tego uniknac, czy nie mam wprawy, czy są na to jakieś techniki.Pomóż Dorotko!
asiula [2006-12-04 21:26:46]
Mleko skondensowane należy dobrze 'ubić', a następnie dodawać pozostałe składniki (czasami zdarza się, że masa troszeczkę opadnie). Te pozostałe składniki, czyli 'Śnieżka', 'śmietan-fix', roztopiona czekolada, kokos - są dodawane po to, aby zagęścić ubite mleko. Jeżeli podczas wykonywania tej masy widać, że wychodzi rzadka - należy zwiększyć ilość kokosu i czekolady (można też dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach). Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-21 11:35:10]
Mam ten sam problem co Paula - po wsypaniu Śnieżki do ubitego mleka zrobiło się ono rzadkie i "upadło", nic nie pomogło też dodanie śmietan - fixu. Musiałam "ratować ciacho" dodając do kremu rozpuszczoną żelatynę, ale z kolei krem zmniejszył swoją objętość i było go dość mało jak na taki duży biszkopt. Co zrobić, aby to się nie powtórzyło?
Doris [2006-11-20 14:21:16]
ciasto takie sobie ale biszkopt ładnie wyrósł
Jola [2006-11-16 19:15:39]
Dla mnie i mojej rodziny rewelacja.No i co najważniesze nie na kremówce.
ola [2006-10-11 09:24:55]
Ciasto wychodzi super, proste, szybkie i wszystkim smakuje, robie je często, rodzinka i znajomi zajadają sie nim i proszą o przepis!!! Polecam gorąco!!
Ewcia S [2006-05-31 14:10:18]
ciacho mniam mniam , słodziusie myśle ze szybko go spałaszują ..... Dzieki za przepis
monia [2006-03-08 15:11:21]
Ciasto bardzo dobre, bardzo szybko zniknęło ze stołu. Polecam.
Iwona [2006-02-05 10:57:09]
mam podobny przepis tylko zamiast mleka daję śmietanę kremówkę 0,5-0,75l i 3 śnieżki jest bardziej wilgotne gdy postoji w lodówce kilka godzin i nie wysusza się tak szybko a ogółem to smakóją obydwa tak samo pycha.
Milena [2005-12-10 12:50:34]
TE CIASTO JEST SUPER.SZYBKO SIE ROBI I NIE MA SZANS ZEBY NIE WYSZLO.POLECAM
KLAUDIA. [2005-12-09 00:32:13]
jestes wspaniała Dorotko!!!!!!!!!!!!!
ewa [2005-12-06 20:26:01]
Doroto!Jeszcze nie piekłam ciast wg. Twoich przepisów ale czytam i swierdzam że są super . Na pewno z nich skorzystam . Bardzo podoba mi się jak odpowiadasz na pytania osób początkujących. Dziękuję Ci Doroto!
Henryka [2005-12-02 19:40:03]
NA TAKIE CIASTKO 20 DAG KOKOSU TO NIE DUŻO.ROBIŁAM PODOBNE. PYSZNE
DD [2005-11-10 13:38:59]
ciasto pyszne ale nie wiem dlaczego masa wyszla za rzadka i sie rozlewa. Prosze o rade
Paula [2005-09-20 17:03:54]
CIACHO PYCHOTA!MIESZKAM W LONDYNIE I ZROBILAM TO CIASTO MOIM ANGIELSKIM ZNAJOMYM.ZNIKLO W MGNIENIU OKA.MOI PRZYJACIELE STWIERDZILI ZE JEST PRZEPYSZNE-JA TEZ TAK MYSLE.DZIEKUJE.
DOROTA [2005-08-28 18:56:54]
Biszkopt wspaniały krem też nie był by zły gdyby nie ta duża ilość kokosu niestety mało komu smakowało
Serniczek [2005-08-22 13:55:01]
polecam jeszcze do masy oprocz kokosu, dodac platki migdalowe:),ogolnie ciasto pychotka:)
paula [2005-08-18 21:56:20]
Śnieżkę należy wsypać w proszku do mleka i dalej ubijać, a nasępnie dodać śmietan-fix, wystudzoną czekoladę i kokos.
Dorota [2005-07-27 13:30:39]
Czy ta śnieżka ma być ubita czy mam ją wsypać w proszku?
Ola [2005-07-27 13:07:28]
ale macie problem sa rozne gusta i smaki to tak jak z facetami jedne wola namietnych a drugioe brutalnych .SMACZNEG0.
ZANETTA 6 06 2005 [2005-06-06 23:04:09]
przeczytałam twój przepis i zastanawiam się co mam zrobić ze sporą ilością wiórek kokosowych?
Sabina [2005-01-09 22:51:01]
Ciasto zrobiło furorę wśród mojej rodziny,przyznam że tak szybko zjedli że nia zdążyłam go spróbować, muszę uwierzyć im na słowo i stwierdzam że pychotka !!!!! Dzięki za wspaniałe przepisy.
Ewa [2004-12-29 20:56:55]
Super przepis!!Robiłem je na 18 rocznicę ślubu rodziców-i wyszło super ciasto!! 3maj się!!
Kiruś [2004-12-27 20:58:46]
Dorotko korzystam od niedawna z tej stronki ,ale musze przyznać,że Twoje przepisy są super :) dziękuję i pozdrawiem
ena [2004-12-25 23:31:42]
NIEWIEM,CZY NIEKTORZY AUTORZY TYCH KOMENTARZY SA AZ TAKIMI TUMANAMI?!CZY TEZ NIECHCE IM SIE PO PROSTU PRZECZYTAC DOKLADNIE PRZEPISU. A TAK W OGOLE TO GRATULACJE DLA DOROTY.NAPRAWDE PYCHA!!!PO PROSTU SUPER!
KRYSTUSIA [2004-12-03 10:33:52]
jestem facetem ,i myślę ze najlepsze ciasta robią właśnie faceci.! a przepis Dorotki jest fenomenalny! Tak trzymaj!!! pozdrawiam.
RAFAŁ z krakowa [2004-11-27 20:57:57]
Te ciacho jest poprostu super własnie wczoraj zrobiłam i wszystkim bardzo ale to bardzo smakowało.A do tego bardzo szybko sie robi .pychota
asiek [2004-09-25 14:48:35]
Naprawdę, Ewelino, nie rozumiem dlaczego to ma być nudne! To jest przepyszne :-)
psiara [2004-09-16 18:48:23]
Marietto przeciez wyraznie pisze ze mleko ma byc nieslodzone.przeczytaj uwaznie
Rene [2004-09-15 12:32:02]
marietto moze przeczytaj dobrze przepis, to wtedy wszystko bedzie dla ciebie jasne
anna [2004-08-02 09:07:14]
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej tzn. połamać ją na kawałki, przełożyć do mniejszego garnka i wlać troszeczkę mleka. Do większego garnka wlać wodę i zagotować, a następnie położyć na niego mniejszy garnek z czekoladą i mlekiem, tak żeby garnek nie wpadł do drugiego, i żeby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego garnka. Masę należy mieszać od czasu do czasu łyżką, aby czekolada się szybciej rozpuściła.
Dorota [2004-07-08 13:47:19]
Śnieżka to jest bita śmietana w proszku.
Dorota [2004-07-08 13:44:06]
co to jest kąpiel wodna? jestem początkujaca i nie rozumiem.
Beata [2004-04-14 22:22:19]
Czy to nie jest aby nudne?. I co to jest śnieżka?
Ewelina [2004-04-08 23:17:38]
To mleko to chyba ma byc nieslodzone ,raz ze mi sie to ubic niechcialo ,dwa obrzydliwie słodkie byc moze w wersji z mlekiem nieslodzonym jest lepsze
Marietta [2004-04-04 12:01:12]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>