Przepisy Extra

Biszkoptowy przekładaniec z kolorowymi masami

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa malinowa:
2 budynie malinowe
3 szklanki mleka
Masa mleczna:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 opakowanie bitej śmietany w proszku Śnieżki
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
jasne herbatniki (ok. 30 dag)
2 galaretki malinowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.

Dwie szklanki mleka zagotować, do pozostałego mleka wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i gorący rozłożyć na biszkopcie. Następnie rozłożyć warstwę jasnych herbatników i zostawić do ostudzenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Skondensowane mleko niesłodzone ubić ze śnieżką, na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową i razem zmiksować. Masę mleczną wylać na herbatniki i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Ostudzić i tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Całość włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Rewelacyjne ciasto, nie miałam budyniu malinowego więc dałam czekoladowy niemiecki ugotowany z łyżką cukru - bardzo fajnie budyń komponował się z masą mleczną i galaretką malinową. Masy "sztywne", nie rozjeżdżały się, ciasto krojone na drugi dzień. Znikało w mgnieniu oka. Zagości na stałe w moim domu.
kowalikmd [2013-04-05 20:37:07]
Moje masy też nie były rzadkie ,Herbatniki położyłam na gorącym budyniu i bardzo zmiękły a robiłam wszystko wg pani przepisu!!!!!!!!
Aga [2011-09-22 22:39:05]
Tak, herbatniki układam na gorącym budyniu (szybciej wtedy zmiękną). Moje ciasto się nie rozjeżdżało po ukrojeniu, jak widać na zdjęciu, żadna masa nie była płynna lecz sztywna. Moja rada jest taka: należy zrobić ciasto zgodnie z przepisem i kroić go dopiero na drugi dzień. Powodzenia :)
Ewelinka [2011-09-21 09:16:42]
Czy na pewno kładzie pani ciastka na gorący budyń , ponieważ nie chcę drugi raz popełnić błędu???
a [2011-09-20 22:19:52]
ciasto jest naprawdę bardzo pyszne ale mam pytanie ; dlaczego po ukrojeniu 'rozjeżdża ' się??
Aga [2011-09-20 22:17:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.