naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 06.07.2010
Odsłon dziennie: 14

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

3 kg czerwonych buraków
4 łyżki octu 10%
4 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka)
4 łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do dużego garnka. Dodać ocet, chrzan, cukier i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 9 słoiczków po 320 ml.

Smacznego.

W świąteczno-noworocznej promocji do rocznego abonamentu extra.smaczny.pl otrzymujesz gratis aż 6 miesięcy dostępu. Promocja trwa do 31 grudnia 2014.
Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6550 sprawdzonych przepisów i 1496 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 1,11 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja osobiscie piekę buraki w złotku w piekarniku a nie gotuje
pawel [2013-04-17 13:26:16]
ja już zrobiłam i uważam ,że są zbyt łagodne,jak dla małych dzieci. Moim zdaniem więcej chrzanu i cukru będą bardziej wyraziste..
Gosia [2012-08-22 18:05:08]
Bardziej smakują z cytryną czy z octem ??
Kama [2012-04-02 21:20:14]
jeśli robimy buraczki z chrzanem to moim zdaniem lepiej smakują na najmniejszych oczkach natomiast jak robimy buraczki na słodko to wtedy warto zetrzec na większych oczkach ale to jest wszystko raczej kwestia gustu
ania [2012-03-06 11:44:26]
Papke mozna podawac niemowletom. dla doroslych trzeba utrzec na wiekszych oczkach.
duda [2011-12-15 20:10:21]
Najlepsza cwikła jest jak buraki pokroisz w talarki. I zaden kwasek cytrynowy. Albo sok z cytrynt, albo, jak ktoś woli ocet.
babcia Józia [2011-12-15 20:08:54]
Oczywiście, ocet można tutaj zastąpić cytryną, pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-22 11:39:40]
nie wiem czy można zamiast octu dodać sok z cytryny,OCET ,zabija, walory buraka
ciśnieniowiec [2011-11-20 22:26:09]
A po co ocet ? Lepiej cytryna .
jerkoc1 [2011-11-12 09:41:23]
Tak, można.
Dorota [2011-10-22 23:43:48]
Czy zamiast chrzanu ze słoiczka można dać starty surowy korzeń chrzanu?
Danuta [2011-10-22 20:18:45]
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-20 14:34:29]
Naprawde bardzo dobry przepis:))
Paulinka [2011-10-20 11:22:03]
z chrzanem lepiej na wiekszych oczkach a na slodko robie papke tak sie robi w moich stronach
samuel [2011-10-04 10:09:34]
Bardzo się cieszę, że te buraczki Wam smakują. Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-21 21:51:16]
My wolimy z mężem zetrzeć na małe oczka są bardziej smaczniejsze ;-) palce lizać,a tak pozatym to wartości nie tracą....dziękujemy za przepis
MEGI [2011-09-21 20:25:17]
Ja trę zawsze na dużych oczkach - sa ładniejsze i moim zdaniem zawierają więcej \"buraczkowego\" smaku! Pozdrawiam
Grażyna [2010-07-29 16:08:17]
Buraczki należy zetrzeć na tarce o tych troszkę większych oczkach, nie na papkę. Powodzenia :)
Dorota [2010-07-28 10:35:37]
na pewno wypróbuję, mam pyt. czy buraczki trze się na papkę czy na tych troszkę większych oczkach?
Eliza [2010-07-23 16:48:03]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl