Przepisy Extra

Cappuccino

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
około 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem:
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżeczki mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
10 dag masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać jedną szklankę wypełnioną dwoma budyniami czekoladowymi i uzupełnioną mąką tortową. Dodać także proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec około 30 minut.

Budyń śmietankowy ugotować, dodając do niego żółtka i obie mąki. Ostudzić.

Margarynę utrzeć z masłem, dodając po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodać kawę rozpuszczoną wcześniej w 2 łyżkach wrzącej wody i spirytus.

Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Marzena w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Robię inną wersję kremu. 2 szklanki mleka, budyń waniliowy, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 4 łyżki cappuccino waniliowego - ugotować z tego budyń. Ostudzić, utrzeć z kostką masła roślinnego. Ja dodaję 2 łyżeczki likieru kakaowego, ale nie jest to konieczne. Położyć krem na nasączony biszkopt, na to robię bitą śmietanę (pół litra śmietany 30% ubić z 2 śmietan-fix, cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru. Położyć na krem, posypać tartą czekoladą. PYCHAAAA! Zawsze się udaje, nie jest za słodkie, goście są zawsze zachwyceni tym ciastem.
ela [2006-03-19 12:02:09]
wypróbujcie lepszą wersję tego ciasta polecam!!!!! MASA: POWINNO BYĆ 5 ZÓLTEK, ZAGOTOWAĆ 1 SZKLANKĘ MĄKI W DRUGIEJ ROZMIESZAĆ ŻÓŁTKA 1 BUDYŃ OBIE MĄKI I TO DODAĆ DO GOTUĄCEGO MLEKA. PRZESTUDZONY BUDYŃ ZMIKSOWAĆ Z 1,5 KOSTKI MASŁA I ROZPUSZCZONĄ KAWĄ. WARSTWY:CIASTO, MASA, KOKOS, MASA, CIASTO, POLEWA. WYKONANIE KOKOSU: UBIĆ 5 BIAŁEK ZE SZKLANKĄ CÓKRU DODAĆ SZKLANKĘ WIÓREK KOKOSOWYCH , UPIEC W 170 STOPNIACH 30 MIN. POLECAM TEN PRZEPIS!!!!
BALBINA [2006-02-22 08:45:35]
metodą prób i błędów placek się udał
Ania [2005-12-31 22:50:16]
Jak dla mnie bomba, nie wspomne o meżu, zachwycony. Pychota, wszystko się udało. Naprawde super!!!
mona [2005-05-19 17:21:30]
Krem jest żadki ,ale smak nawet dobry
Irenka [2004-12-31 15:07:09]
myśle ze przepis proponowany to super sprawa ale jak w zyciu trzeba go skorygowac tj metoda prob i bledow
pusia [2004-12-04 18:49:02]
Ten krem to totalna rzadziocha, ale w smaku jest dobry.
Majka [2004-09-17 09:42:31]
Zamiast 1/2 szkl maki do ciasta dałam całą szklanekę a budynie ugotowałam dwa zamiast jednego. ciasto wyszło swietne :)
lili [2004-09-13 18:41:49]
Przepis jest na mała blaszke,ja upiekłam na sredniej i niestety nie dało radyciasta przeciąć.
Ania [2004-09-11 19:14:08]
Jak wam niewychodzi krem z budyniu to proponuje gotowy krem karpatka (moim zdaniem najlepszy z DELEKTY ) idodać do niego spirytus i kawe
Justyna [2004-05-28 20:52:04]
pomyłka w przepisie zamiast łyżeczek mąki , trzeba dać po 2 ŁYŻKI MĄKI ziemniaczanej i tortowej
Halinka [2004-05-28 11:13:15]
do kremu dodajcie 2budynie a nie 1
Angela [2004-03-05 17:46:25]
Coś ten krem nie chce zastygać!!!
KAMILA [2004-02-06 13:48:56]
Dziś zrobiłam to ciasto.Nie chce mi się tylko krem stęgnąć,mimo że przebywa w lodówce już 40 minut.Poczekam jeszcze trochę i mam nadzieję,że uda się go zjeść :-)
Asia [2004-01-21 19:37:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.