Przepisy Extra

Ciasteczka Agnisi

Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać stopniowo mąkę pszenną, a na koniec dodać cukier waniliowy.

Ciasto kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec około 10 minut w temperaturze 160-170 °C. Ciepłe ciasteczka delikatnie wyjmować z formy przy pomocy np. plastikowego noża.

Podane składniki wystarczą na około 70 ciasteczek.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
55 opinii | Wyraź opinię
4.220860018 stars based on 1093 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasteczka się udały i że smakowały, pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-28 09:02:09]
Można go dodać, ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-23 12:15:03]
Przed wyłożeniem ciasteczek formę należy dobrze natłuścić, potem gdy się upieką, wyciągać je z formy jak są jeszcze ciepłe (i miękkie). Najlepiej wyciągać je łopatką lub długim nożem. Powodzenia :)
Dorota [2010-09-01 11:32:43]
Ciasteczka przywarły mi do blachy. Co zrobiłam źle,że nie mogłam ich oderwać? Całe się rozwaliły :(
Just Me [2010-08-31 21:10:07]
A jednak po paru probnych ciasteczkach wychodza eleganckie okragle:)
Facet [2010-08-13 21:48:55]
nono ja tam nigdy ciastek nie robilem bo to babska robota. ale dzisiaj smak mnie naszedl a do sklepu sie nie chce isc to wynalazlem i necie ten wlasnie przepis:D zrobilem dalem do pieca i wyciagam wielki cienki placek a mialo byc 9 ciastek :D fakt byl bardzo smaczny:D ale chyba bede musial kupic jakas forme czy cos bo rozlazi sie po calej blasze. polecam wszystkim bo smaczne:)
facet [2010-08-13 20:28:11]
mi wyszły 11 ;D ale takie bycze zrobiłam bo nie chciało mnie się bawić w kształty .Nie wiem jeszcze jak wyszły ,bo czekam na piekarnik . A właśnie zrobiłam z 2 jajek i pół szklanki cukru . ciekawe jak wyszły. Pozdrawiam
Ta co kocha piec ciasteczka:) [2010-06-21 14:25:54]
Wyszły bardzo dobre ale dałam pół szklanki cukru i troche maku oraz wiurki czekoladowe.Polecam xD
Gosia [2010-05-16 12:57:13]
Strasznie słodkie wyszły...
Miodek [2010-04-02 12:25:47]
zrobiłam wszystko jak w przepisie.stasznie słodkie.gdy dałam mniej cukru wyszly lepsze
Wiktoria [2009-09-05 17:20:02]
właśnie pieczemy te ciastka. W piekarniku z kilku ciastek zrobiła sie kałuża! Wszystko sie rozlało! Jeszce nie wiemy jak będą smakować ^^
mytrzy [2009-03-14 15:29:23]
sa troszkęę za slodkie ale dobre xD
;P [2009-02-13 11:57:19]
ciastka sa smaczne i wychodzi ich potwornie duzzo!
nini ;* [2009-02-05 17:51:27]
Użyłam blendera do mieszania zamiast ucierania, również wyszły bardzo smaczne.
Ysbail [2008-09-28 14:19:51]
Ciastka są niedobre!!! Są za słodkie i wychodzi ich mało.
Dominika [2008-09-14 14:13:16]
twarde sa i bardzo dlugo sie piecze
beata [2008-05-26 10:54:45]
a jak ja wylałam na papier to wyszły ciastka z papierem i robie na samej tacy
anonim [2008-01-22 11:12:25]
zrobilam te ciasteczka....nie wyszly zbyt dobre....:(...po pierwsze twarde....po drugie MAŁO (a podobno mialo wyjsc ok.70).....nie smaczne i wogole!! prponuje wszystkim ciaseczka ze skwarkami...naprawde pyszne;)
NATA [2008-01-05 18:35:43]
ciastka wyszły pyszne, tylko że ja dodałam jeszcze orzeszki ziemne i kakao. Do trzecich dodałam jeszcze wiórki kokosowe ;p. i muszę przyznać, że wszystkie wysżły równie dobre ;). jednak proponuję na blachę nałożyć papier i dopiero wtedy nasmarować i kłaść ciasto. I robić duże odstępy, bo mi za pierwszym razem ciasto rozlało się po całej blaszcze i w dodatku spiekło od razu na herbatniki i jedliśmy same okruchy ;p. Mimo to, łatwe do zrobienia i dobre ; ). A, i jeszcze niekształtne wychodzą ;p.
monikaem [2007-12-16 12:47:39]
dajcie troche margaryny beda mieksze
misunia1 [2007-12-07 18:28:26]
sa troche twarde nawet wtedy jak da sie mniej jajek
misiunia1 [2007-12-01 20:17:08]
na zdjęciach te ciasteczka wyglądają smacznie jak je zrobiłam również były smaczne, ale ja dodałam do nich troche zbitych orzechów. troche twarde są :/ na drugi raz ich nie zrobie!!! bo ciasto się rozlewa i jest taka ciapcia polecam przepis na kruche i bardzo łatwe ciasteczka: SKŁADNIKI: - 450g mąki - 300g masła - 1 jajko - 150g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Można też oczywiście użyc różnych dodatków np.: - ulubiony zapach (waniliowy, cytrynowy, rumowy, migdałowy) - do ciasta można dodac cynamon lub kakao - no i bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy czy migdały SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mąkę przesiac na stolnicę. Dodac jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekac nożem. 2. Do ciasta dodac według upodobań - np. bakalie, cynamon, kakao lub jeden z zapachów 3. Bardzo szybko zagnieśc ciasto i włożyc do lodówki na ok. 1 godzinę 4. Ciasto rozwałkowac na ok. 0,5 cm i wycinac ciasteczka (np. foremkami lub małą szklaneczką). Układac je na natłuszcoznej lub wyłożonej papierem blaszce. 5. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut. Ciasteczka potem można polukrowac, posypac cukrem pudrem lub posmarowac kremem czekoladowym i sklejac po dwa. SMACZNEGO!!!
Malwi ;) [2007-11-11 17:51:31]
robiłam te ciasteczka były pyszne tylko ze ja dodałam kokosu a na wierzch posypałam orzechami włoskimi :D
Aguś [2007-10-21 20:16:24]
siemka ja dzis zrobilam te ciasteczka wiec wyszly bardzo smaczne troche za zadke bylo ale jest ok tez dodalam troche wiecej maki i jeden budyn lepsze.a tak wsyzstko wyszlo dobrze wszyscy zjedli na poczekaniu.wyszlo mi mniej niz w przepisie gdzies z 30 wyszlo mi.robilam nie za duze i nieza male.pozdrawiam:)
Anka [2007-10-20 16:00:03]
ja tez zrobilam te ciasteczka i wyszedl biszkopt ale bardzo dobry pozdrawiam:*
Kinga [2007-07-29 14:45:27]
Ciasteczka te można ucierać mikserem, a uciera się je około 10 minut. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-28 01:47:10]
tak. no niby dobre, ale smakuje zupełnie jak zwykły biszkopt. Myślałam, że będzie to smakowało dużo lepiej. rozlewa się, na blaszkę mogłam włożyć tylko 6 sztuk. oceniam niestety na 2. pozdrowienia.
Maryśka [2007-06-22 14:16:18]
mógłby mi ktoś podać w przybliżeniu czas robienia tych ciasteczek??? zakładam, że będę ucierała mikserem pozdrowionka :)
Ada K. [2007-06-22 09:58:47]
Pyszotka, light, niegrogie, smaczne poprostu: EXTRA, te ciasteczka są gites!!!!!!
Ol@ [2007-06-20 14:59:45]
zrobiłam te ciasteczka.... i powiem szczerze ze cos nie wyszły. robiłam wszystko jak w przepisie...ciasto wyszło takie jak gesta smietana, ale jak wyłożyłam na blache to mi sie tak rozlało, że wyszedł mi taki plaski biskopt... przynajmniej tak to wygladało. ale nie powiem bo ciasto było dobre. :))
xxxxxxx [2007-05-21 22:09:25]
pyszne są te ciasteczka! całej rodzince smakowały! ogólnie są ok tylko zapach trochę mi nie pasuje... czuć jajkami chyba:P ale to mojej rodzince nie przeszkadzało. w 20 minutek wszystko zniknęło ze stołu... pozdrawiam
aga [2007-05-20 11:50:15]
super ciasteczka calej rodzince smakowaly, Dzieki, pozdro!
mika [2007-05-16 15:22:37]
ciasteczka super!!!!!! łatwe i szybkie nawet mi wyszły i jestem z siebie dumna :D
yoda [2007-05-10 12:36:06]
ja zrobilam ciastka z pol szklanki cukru, dodalam kakao i kilka rodzynek. bylo pycha. mozna dodac tez inne bakalie.
Honorata [2007-05-02 13:42:26]
CIasteczko pychotka..jednak ja dalam jak kolezanka nizej pol szklanki cukru..i strasznie slodkie;) zrobilam rowniez z kakao i palce lizac;) Polecam i Pozdrawiam
Niunka;) [2007-04-27 13:47:15]
pyszne te ciasteczka są. Polecam. Smacznego!
Kunia [2007-04-24 11:27:43]
Mnie z takiej porcji wychodzi niewiele A w przepisie wychodzi 70 ciastek.
Irenka [2007-04-22 17:16:51]
Ciasteczka pyszne :)) Zrobiłam miła niespodzianke rodzince :D Jednym słowem byli dumni ze mnie :P Pozdrawiam
Agniesia z Milicza [2007-04-21 13:56:37]
Jajka z cukrem uciera się drewnianą pałką w misce, ale można też mikserem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-21 12:04:48]
a czym się to uciera...proszę o szybką odp., bo chciałam je mamie zrobić:)
kaja:) [2007-04-21 11:17:55]
hmm... pycha mama robila ale ja jadlam ;p;p pozdroo;p;p
Nikusia:) [2007-04-04 17:14:20]
Ciasteczka są dobre, ale strasznie słodkie!! 0,5 szklanki cukru to już w sam raz. Rada dla robiących: odstępy ok 3 cm od siebie, bo strasznie się sklejają. Pozdrooffki:* cmokasiki:*
Nikuś *-* [2007-03-29 17:38:00]
Jolu, te ciasteczka takie właśnie wychodzą. Są płaskie bo takie jest to ciasto, że rozlewa się po blaszce, a podczas pieczenia spiekają się i dlatego są twarde. To jest taki szybki i dobry przepis na smakołyki - jak chce nam się coś słodkiego przegryź, a pod ręką nie ma nic ;) Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-03-27 23:21:51]
Dzisiaj zrobilam te ciasteczka i przyznam szczerze, ze są nawet dobre, tyle, że nie urosly ani ciutenko i byly dość twardawe, cos takiego jak, ciasteczka PETITKI... nie wiem dlaczego? cukru dalam 3/4 szklanki, bez waniliowego, ale za to dalam 3-4 kropelki aromatu arakowego...ogolnie w samku sa dobre, tylko dlaczego takie plaskie mi wyszly i twardawe?? Dorotko, moze TY mi odpowiesz?
Jola-lubuskie- [2007-03-24 17:59:17]
faktycznie nie za fajnie się te ciastka robi ale za to sa bardzo dobre. i bardzo smakowały mojej 1,5 rocznej córeczce. trochę w smaku przypominają mi anyżki.
karina.m [2007-03-23 21:26:40]
robiłam ciasteczka i ciasto sie rozlało sa bardzo słodkie raczej nie polecam
anetusia [2007-03-22 11:15:37]
SUPER
NUIYKL; [2007-03-21 17:56:43]
Robiłam ciasteczka dzisiaj według przepisu i wyszły super. Nie były za rzadkie i dobrze się je wykładało na blachę. Mi z podanej porcji wyszło 45. POZDRAWIAM.
Ivi [2007-03-17 19:21:21]
Te ciasteczka wyglądają pysznie, na pewno je upiekę.
Rysia [2007-03-16 20:54:25]
Blachę przed wyłożeniem ciasteczek należy DOBRZE wysmarować tłuszczem, a po upieczeniu ciasteczka należy ciepłe zdejmować z blachy - nie należy czekać, aż ostygną na blaszce i wtedy zdejmować, bo wtedy kruszą.
Dorota [2007-03-16 19:45:14]
Ohydnie się je zdejmuje z blachy, wszystko sie okropnie przywiera, strasznie wręcz ! :( ale smaczne są.
janis [2007-03-15 18:07:06]
witam co do gestosci owszem jest jak gesta smietana....lecz i tak sie dosc bardzo rozlewa...kuleczka wychodza z 2 ryzeczek a nie z jednej (z jednej wychodzi jakis dziwny kształt)co do smaku....owszem sa dobre:-)pozdrawiam i dziekuje za przepis:)mozna dodac orzechy badz rodzynki tez dobre....ps.mi wyszlo 40ciasteczek a nie 70 ;-)
mara1985 [2007-03-15 13:46:45]
Ciasto wg mnie wyszło za rzadkie, dodałam pół szklanki więcej mąki, ale i tak rozlewało się na blasze i prawie połączyły się ciastka, trzeba dość daleko układać je od siebie, ale w smaku wyszły nawet dobre. Pozdrawiam :)
Ania [2007-03-15 08:42:54]
Ciasto nie wyjdzie tak gęste, żeby nadawało się do rozwałkowania, lecz będzie miało konsystencję gęstej śmietany, i należy wykładać je na blaszkę łyżeczką, ono wtedy lekko się rozleje na blaszce tworząc kształt ciasteczka. Ciasto należy rozkładać w pewnej odległości od siebie. Margaryny tutaj się nie dodaje. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-03-14 19:23:51]
nie rozumiem czegoś, wykładać łyżeczką? tak zupełnie niczego nie formując? margaryny też nie dodajemy? Pozdrawiam:)
Selena [2007-03-14 18:22:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.