Przepisy Extra

Ciasteczka piernikowe

Składniki:

30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki kakao do ciast
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
1 żółtko
5 łyżek miodu płynnego
aromat pomarańczowy do ciast

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, kakao do ciast, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wszystko razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać małymi foremkami ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić, polukrować i dowolnie udekorować kolorową posypką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 120 sztuk małych ciasteczek piernikowych.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Hmm... przykro mi, że miała Pani taką przygodę z tym ciastem. Mam nadzieję, że chociaż ciasteczka Wam smakowały ;) Nie wiem dlaczego tak to u Pani się potoczyło, ja podałam dokładnie taką ilość składników jaką użyłam do wykonania tych ciasteczek, które są tutaj wyżej na zdjęciach. I widać tam, że nie używałam mąki do podsypywania, bo rozwałkowany placek ciasta jest na suchym stole, nie ma tam nawet szczypty mąki nigdzie, a później przełożone na blachę pierniki też są czyste, nie widać tam nigdzie śladów mąki. Nawet po upieczeniu, wszystkie pierniki są czyste, są ciemne więc mąka byłaby gdzieś widoczna, a tu na tyle pierników czysto. Ja po prostu jej przy wykrawaniu ciastek nie używałam. Ale wiadomo, składniki składnikom nie są równe, mąki są różne, ważne jest np. jakie masło było użyte, czy nie przypadkiem z dodatkiem oleju, i dalej czy dobrze odmierzyła Pani mąkę, 30 dag mąki to 1,8 szklanki, jeśli dała Pani już 2 całe szklanki to trochę za dużo. Każdy przepis ma to do siebie, że jak widzimy, że coś jest nie tak, to można, a nawet trzeba go ratować - i dodać ten składnik, który w tym momencie pomoże ciastu - albo więcej mokrego, albo suchego. Pozdrawiam :)
Dorota [2022-01-03 20:11:35]
Pani Doroto, bzdury Pani pisze!. Ciasto trzeba było podsypywać mąką bo się kleiło do wszystkiego! Nawet po schłodzeniu w lodówce przez godzinę ciasto nie nadawało się do rozwałkowania, bo się rozsypywało!. Musiałam dodać śmietany do ciasta żeby to jakoś związało i nadawało się do rozwałkowania. Nie dokładny ten przepis!, ciasta w ogóle nie dało się rozwałkować! nawet po włożeniu do lodówki na godzinę, po tym czasie musiałam dodać jeszcze śmietanę do ciasta bo nie było szans żeby je rozwałkować! Pozdrawiam
Katarzyna [2022-01-03 12:52:17]
Były duże foremki :) Gratuluję udanych wypieków i życzę Wesołych Świąt :)
Dorota [2021-12-18 12:35:56]
p0ov: powiedzieli że ma wyjść 120 sztuk a mi wyszło 45 więc xd
ola [2021-12-15 19:24:22]
Po przygotowaniu ciasta nie dało się rozwałkować, było tak kruche. A po włożeniu do lodówki było jeszcze gorzej.
Iza [2016-07-16 10:32:01]
Ja miałam małe foremki (można powiedzieć, że o połowę mniejsze od tych tradycyjnych) i dlatego wyszło mi tak dużo pierniczków. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-09 11:35:42]
To cieszę się bardzo i wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-12-24 11:43:28]
Tak, zgadzam się mogą być nie słodkie, bo po co jak będzie na nich słodki lukier. A jak wyszły mączne to znaczy, że były podsypywane mąką w czasie wałkowania i wykrawania, a nie potrzebnie, bo po schłodzeniu ciasto bardzo ładnie się rozwałkowuje i do niczego się nie klei. Nam się udały, pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-22 23:17:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.