Ciasteczka piernikowe

Dodane przez w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
3.293333333 stars based on 75 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

2 łyżeczki kakao do ciast
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła
1 żółtko
5 łyżek miodu płynnego
aromat pomarańczowy do ciast

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, kakao do ciast, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wszystko razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać małymi foremkami ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić, polukrować i dowolnie udekorować kolorową posypką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 120 sztuk małych ciasteczek piernikowych.

Smacznego.

7011
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Nie polecam spróbowałam i nic z tego jest tragiczne nawet nie mozna rozwałkować bo się kruszy:(
Iwona [2013-12-17 10:58:14]
Ja miałam małe foremki (można powiedzieć, że o połowę mniejsze od tych tradycyjnych) i dlatego wyszło mi tak dużo pierniczków. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-09 11:35:42]
Właśnie robimy ciastka teraz ciasto jest w lodówce. Niewydaje mi się że wyjdzie 120 ciastek ale zobaczymy ;)
Elenora [2013-12-07 15:27:58]
Podobne Jak na zakładzie tylko palimy cukier z syropem :D
Heniass :D [2013-06-03 14:09:39]
Wystarczy zrobić z mąki tortowej i dodać jedno jajko więcej.
mlody [2013-02-08 20:21:01]
Po upieczeniu ciastka są mdłe w smaku, trzeba dłużej chłodzić ciasto niż 60 min i najlepiej w zamrażalce . Ciasto złe się wałkuje. :D
TwaBabta [2012-12-22 14:47:14]
mi niestety się nie udały... ciasto nawet przed włozeniem do lodowki nie chcialo być zwrate..po wyjęciu z lodówki nie było jak wałkować.. ciasto się rozwalało .. aż nie wiem czemu :( a szkoda bo przepisy fajny!
xxx [2012-12-19 14:38:15]
fajne
anka [2012-12-16 14:33:42]
Przepis jest prosty, dobry. wnuczka upiekła pyszne pierniczki. Gdy ktoś chce przytyć zawsze może dodać cukru, jeśli miód i lukier nie wystarczają:-)). Pozdrawiam wszystkich świątecznie!
Babcia [2012-12-13 22:17:31]
mi bardzo smakują
nata [2012-12-12 15:56:48]
Muszę z przykrością stwierdzić ,że jestem bardzo rozczarowana tym przepisem.Po pierwsze tragicznie to ciasto się rozwałkowuje , co chwilę się rwie ,a po drugie z pewnością nie wychodzi ich z podanych proporcji 120 tylko z ledwością ok 50.
kama [2012-12-01 15:21:52]
Dopiero je upieklam i muszę stwierdzić że nic szczegulnego. Są bez smaku.
moniuszko [2012-02-07 20:24:23]
To cieszę się bardzo i wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-12-24 11:43:28]
Ja zrobiłam wczoraj ciasteczka wg Państwa przepisu. Uważam że są naprawdę bardzo dobre, zwłaszcza z dekoracja lukrową. Gorąco polecam :)
Kasia [2011-12-24 09:20:58]
Tak, zgadzam się mogą być nie słodkie, bo po co jak będzie na nich słodki lukier. A jak wyszły mączne to znaczy, że były podsypywane mąką w czasie wałkowania i wykrawania, a nie potrzebnie, bo po schłodzeniu ciasto bardzo ładnie się rozwałkowuje i do niczego się nie klei. Nam się udały, pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-22 23:17:38]
Nie polecam, ciasteczka nie są słodkie i bardzo mączne.
ewa [2011-12-22 21:17:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.