Ciasteczka piernikowe

Dodane przez w dniu
252 odsłony dziennie
4 opinie | Wyraź opinię
3.31632653 stars based on 98 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

2 łyżeczki kakao do ciast
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła
1 żółtko
5 łyżek miodu płynnego
aromat pomarańczowy do ciast

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, kakao do ciast, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wszystko razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać małymi foremkami ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić, polukrować i dowolnie udekorować kolorową posypką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 120 sztuk małych ciasteczek piernikowych.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Po przygotowaniu ciasta nie dało się rozwałkować, było tak kruche. A po włożeniu do lodówki było jeszcze gorzej.
Iza [2016-07-16 10:32:01]
Ja miałam małe foremki (można powiedzieć, że o połowę mniejsze od tych tradycyjnych) i dlatego wyszło mi tak dużo pierniczków. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-09 11:35:42]
To cieszę się bardzo i wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-12-24 11:43:28]
Tak, zgadzam się mogą być nie słodkie, bo po co jak będzie na nich słodki lukier. A jak wyszły mączne to znaczy, że były podsypywane mąką w czasie wałkowania i wykrawania, a nie potrzebnie, bo po schłodzeniu ciasto bardzo ładnie się rozwałkowuje i do niczego się nie klei. Nam się udały, pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-22 23:17:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.