Przepisy Extra

Ciasto jabłkowe z wiśniową pianką i śliwkami

Składniki:

Ekstra kruche i żółciutkie ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
5 żółtek
25 dag margaryny (np. Kasia)
aromat migdałowy
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Wiśniowa pianka:
5 białek
½ szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki oleju
aromat migdałowy
Dodatkowo:
70 dag śliwek

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać żółtka, miękką margarynę i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i przełożyć jabłka. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać kisiel wiśniowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, wlać olej i kilka kropli aromatu migdałowego. Całość razem delikatnie zmiksować.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej kruche ciasto, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć masę jabłkową, potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta i na górze rozłożyć wiśniową piankę. Śliwki opłukać, osuszyć i wypestkować. Połówki śliwek rozłożyć jedna obok drugiej (raz skórka do dołu, a raz do góry) na wiśniowej piance.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.292307692 stars based on 26 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.