Ciasto jogurtowe z jagodami

4.857142857 stars based on 7 reviews Ciasta i słodkości

Czarne jagody z lasu to popularny i łatwo dostępny owoc, który można często spotkać w przepisach na różnego rodzaju wypieki. Jagody w ciastach nadają im charakterystycznego posmaku, a ich kontrastowa, ciemna barwa dodaje wypiekom wyjątkowego kolorytu :)

Prezentowany na stronie przepis na ciasto z jagodami jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Mówi się, że „proste jest piękne”, a w tym wypadku można dodać jeszcze, że „jest smaczne” :)

To słodkie ciasto można podać na każdej uroczystości rodzinnej lub spotkaniu towarzyskim. Będzie smakować, to pewne!

Takie ciasto bez kremu jest fajnym rozwiązaniem na upalne, letnie dni - możemy być tutaj spokojni - nic nam się w tym cieście nie roztopi. Dlatego ten wypiek świetnie nadaje się też do przewożenia, można je śmiało zabierać na wycieczkę rowerową, na biwak, pod namiot... Czytaj więcej

Świetnie smakuje ono z herbatką lub kawą. Można upiec je sobie w sobotę, a potem przechowywać w lodówce i przez np. cały tydzień po kawałeczku serwować - coś słodkiego do kawusi - bo jak to mówią: "co swoje, to swoje" i tutaj przynajmniej wiemy co, jemy ;)

Udanego wypieku życzymy i smacznego!

Składniki:

Ciasto jogurtowe:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
½ szklanki oleju
aromat waniliowy
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jagody:
ok. 35 dag jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną, gładką masę. Żółtka zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodać jogurt naturalny, olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Jagody oczyścić z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i mąkę pszenną. Razem wymieszać i ułożyć na cieście (ukosem, tworząc takie paski).

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem na stół ciasto jogurtowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat białko bułka bułka tarta ciasta cukier cukier waniliowy jagoda jajko jogurt krem lato mak mąka mąka pszenna olej owoce pieczenie słodkości tłuszcz żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto smakowało. Tak, można zrobić też z czerwoną porzeczką.
Dorota [2013-08-06 11:45:37]
Bardzo smaczne i proste ciasto- znikło szybko. Ciekawe czy można je robić np. z czerwoną porzeczką?
Kasia [2013-08-02 20:19:21]
Ja tutaj używałam świeżych jagód, tylko one były obsypane mąką i cukrem.
Dorota [2013-07-30 14:41:42]
Jagody muszą być wcześniej rozmrożone?
Kasia [2013-07-28 12:47:06]
Cieszę się, że ciasto smakowało i że się udało :) Witaj na Smacznym :)
Dorota [2012-07-31 09:04:31]
Dziękuję za przepis! Dostałam jagody od przyjaciółki i nie miałam pojęcia co z nimi zrobić. Cieszę się, że tu trafilam. Ciasto wyszło bardzo dobre, a co dla mnie ważne jest szybkie i łatwe do zrobienia. Pozdrawiam!
Ania [2012-07-30 22:45:24]
Tak, mogą być mrożone jagody.
Dorota [2011-11-15 15:16:23]
mam pytanie czy jagody mogą być mrożone?
wiola [2011-11-12 12:58:23]
Ciasto łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ! Polecam : )
Dominika [2011-08-03 17:07:12]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>