Ciasto jogurtowe z jagodami

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.75 stars based on 8 reviews Ciasta i słodkości

Czarne jagody z lasu to popularny i łatwo dostępny owoc, który można często spotkać w przepisach na różnego rodzaju wypieki. Jagody w ciastach nadają im charakterystycznego posmaku, a ich kontrastowa, ciemna barwa dodaje wypiekom wyjątkowego kolorytu :)

Prezentowany na stronie przepis na ciasto z jagodami jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Mówi się, że „proste jest piękne”, a w tym wypadku można dodać jeszcze, że „jest smaczne” :)

To słodkie ciasto można podać na każdej uroczystości rodzinnej lub spotkaniu towarzyskim. Będzie smakować, to pewne!

Takie ciasto bez kremu jest fajnym rozwiązaniem na upalne, letnie dni - możemy być tutaj spokojni - nic nam się w tym cieście nie roztopi. Dlatego ten wypiek świetnie nadaje się też do przewożenia, można je śmiało zabierać na wycieczkę rowerową, na biwak, pod namiot... Czytaj więcej

Świetnie smakuje ono z herbatką lub kawą. Można upiec je sobie w sobotę, a potem przechowywać w lodówce i przez np. cały tydzień po kawałeczku serwować - coś słodkiego do kawusi - bo jak to mówią: "co swoje, to swoje" i tutaj przynajmniej wiemy co, jemy ;)

Udanego wypieku życzymy i smacznego!

Składniki:

Ciasto jogurtowe:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
aromat waniliowy
2 ½ szklanki mąki pszennej
Jagody:
ok. 35 dag jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną, gładką masę. Żółtka zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodać jogurt naturalny, olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Jagody oczyścić z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i mąkę pszenną. Razem wymieszać i ułożyć na cieście (ukosem, tworząc takie paski).

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem na stół ciasto jogurtowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

7102
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto smakowało. Tak, można zrobić też z czerwoną porzeczką.
Dorota [2013-08-06 11:45:37]
Bardzo smaczne i proste ciasto- znikło szybko. Ciekawe czy można je robić np. z czerwoną porzeczką?
Kasia [2013-08-02 20:19:21]
Ja tutaj używałam świeżych jagód, tylko one były obsypane mąką i cukrem.
Dorota [2013-07-30 14:41:42]
Jagody muszą być wcześniej rozmrożone?
Kasia [2013-07-28 12:47:06]
Cieszę się, że ciasto smakowało i że się udało :) Witaj na Smacznym :)
Dorota [2012-07-31 09:04:31]
Tak, mogą być mrożone jagody.
Dorota [2011-11-15 15:16:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.