Przepisy Extra

Ciasto kawowo-śmietankowe z bananem

Słodkie, puszyste i to bez pieczenia ciasto do wykonania w bardzo szybki sposób. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego to zawsze możemy się skusić na herbatnikowca z masą kawową, śmietankową i bananami - mniam :) Wierzch ciasta zdobi zrumieniony i chrupiący słonecznik.

Jeśli znudziły się Wam już kruche ciasta, biszkopty, babki lub drożdżowe wypieki, to to ciacho jest w sam raz do wypróbowania!

Jest idealne na każdą okazję - do zwykłej kawy, ale i na urodzinowe przyjęcie. Dobrze schłodzone smakuje wybornie. Czytaj więcej

Jest proste i błyskawiczne do zrobienia. Jedynie czekamy chwilkę na ostudzenie żelatyn, i potem na stężenie mas, aby układać kolejne składniki...

Bananowe bez pieczenia, i to z pysznymi masami - mmm... palce lizać ;)

Jeśli szukacie słodkich inspiracji na śmietankowe ciasto, to właśnie znaleźliście sprawdzony przepis.

Smacznego :)

Składniki:

Masa kawowa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 1/2 łyżki wody
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki cukru pudru
2 ½ łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Dodatkowo:
ok. 13 dag kakaowych herbatników
25 dag bananów (waga po obraniu)
sok z cytryny
Masa śmietankowa:
3 ½ łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
½ litra śmietanki 30%
15 dag serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do dekoracji:
5 dag słonecznika

Sposób wykonania:

Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, wymieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurt grecki zmiksować z serkiem waniliowym, dodać kawę rozpuszczoną, letnią żelatynę i razem zmiksować.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć kakaowe herbatniki, na niej rozłożyć masę kawową Na masie rozłożyć kolejną warstwę kakaowych herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić.

Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć na herbatnikach, jeden obok drugiego i skropić sokiem z cytryny.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek homogenizowany, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na plasterki bananów, a niej rozsypać zrumieniony słonecznik. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.