Przepisy Extra

Ciasto kokosowe z galaretką w lekkim zimowym puchu ;)

Ciasto kokosowe z galaretką w lekkim zimowym puchu ;)

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropli aromatu migdałowego
kilka kropli soku z cytryny
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
25 dag wiórków kokosowych
20 dag masła
Masa galaretkowa:
1 litr wody
3 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników
wiórki kokosowe
Aromatyczny lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 5 łyżeczek soku z cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa się powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąką pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wylać biszkopt do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Do garnka wlać mleko, dodać cukier, razem wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Następnie dodać masło, razem wymieszać, aby masło się roztopiło. Masę kokosową ostudzić.

Wodę zagotować, wsypać galaretki truskawkowe, dokładnie razem wymieszać i ostudzić.

Cukier puder przesypać do miseczki. Dodać sok z cytryny, kilka kropli aromatu i wszystko razem dokładnie zmiksować na gładką masę.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i soku z cytryny. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt. Na niego wyłożyć ostudzoną masę kokosową, wylać tężejącą masę galaretkową i rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 60 minut. Następnie wierzch herbatników posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
12 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Hmm... to już taki urok tej masy, można ewentualnie dodać więcej mleka lub masła.
Dorota [2013-12-27 20:13:42]
Ciasto smakowo super, tylko kobietki powiedzcie proszę co zrobiłam nie tak, ze masa kokosowa jest taka mało kleista. Wszystko zrobiłam wg przepisu 1/2 l mleka 25 dkg wiórków kokosowych a nawet troche mniej i po dodaniu ich do mleka, mleko momentalnie wsiakło w kokos a dodane pożniej masło tez słabo skleiło całos (82% tłuszczu) . Proszę o podpowiedz.
kasia74 [2013-11-25 11:12:14]
Dziękuję :)
Dorota [2013-11-23 19:01:30]
Dziękuję, a cukru to oczywiście można dodać więcej. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-16 19:59:21]
Dobre ciasto, chociaż wydaje mi się trochę mało słodkie, co mnie dziwi, bo zazwyczaj sama ujmuję cukru z wszystkich przepisów. Ale zdecydowanie warte wypróbowania.
kawka [2013-09-21 05:51:04]
Masa kokosowa powinna być zimna, dopiero wykładamy galaretkę (ale musi być ona tężejąca, jak będzie płynna to "wpadnie" w kokosową masę). Powodzenia i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 10:21:41]
Dziękuję bardzo i cieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-03-27 21:37:22]
Brzmi ciekawie i pachnie latem ;)
Dorota [2013-03-27 10:34:05]
Dziękuję bardzo :) i cieszę się, że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-02-18 10:28:25]
Bardzo dobre ciasto POLECAM!!!!
Catherine [2013-02-17 21:56:49]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2013-02-04 08:40:17]
Ciasto wyśmienite, godne polecenia , szybie i łatwe w przygotowaniu.
Małgorzata.P. [2013-02-03 13:43:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.