naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Basia J.
Dodano: 28.12.2004
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
12 dag cukru
12 dag mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
5 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
Krem:
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
6 łyżek cukru
25 dag margaryny
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Pod koniec ubijania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić i wyjąć z formy. Biszkopt nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać kokos i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać ciasto kokosowe, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C.

Z obu mąk, budyniu, cukru, mleka i żółtek ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając porcjami budyń.

Na biszkopt wyłożyć krem, a na krem ciasto kokosowe, lekko docisnąć. Ciasto udekorować polewą czekoladową.

Smacznego.

W świąteczno-noworocznej promocji do rocznego abonamentu extra.smaczny.pl otrzymujesz gratis aż 6 miesięcy dostępu. Promocja trwa do 31 grudnia 2014.
Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6551 sprawdzonych przepisów i 1496 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 1,11 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
PYSZNE CIASTO!!!!!
ASIULA [2011-11-03 12:20:38]
zrobiłam to ciasto jest naprawdę pycha szybkie i łatwe naprawde można polecić
Eva łakomczuch [2008-12-02 23:40:07]
Bobaka budyniu nie umiesz zrobić z mąką? nic trudnego.... A casto naprawdę rewelacyjne. Oby więcej takich przepisów.
Ewelcia [2008-07-25 08:05:11]
Ciasto kokosowe-na krem budyniowo-żółtkowy mozna położyć kawałki ananasa,jest wtedy mniej mdły i bardziej soczysty.Ja tak robię,ciasto jest rewelacyjne.
Bożena [2008-04-05 15:37:28]
12 dag cukru to 1/2 szklanki cukru. 12 dag mąki pszennej to 3/4 szklanki mąki pszennej. Zachęcam do skorzystania z naszego Przelicznika Wag, który znajduje się na stronie głównej www.smaczny.pl, w lewym górnym rogu. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-07-07 22:36:24]
mam pyt ile to jest 12 dag
Justysia [2007-07-05 15:06:41]
To może dokładniej wytłumaczę. Do ok. 1 szklanki mleka wsypać 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy w proszku, 6 łyżek cukru, dodać 5 żółtek i wszystko dokładnie rozmieszać w tym mleku. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone wcześniej w mleku wymienione składniki. To razem zagotować. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-13 21:50:39]
"Z obu mąk, budyniu, cukru, mleka i żółtek ugotować budyń" nie moge sobie wyobrazic jak panie to zrobily, zagotowac mleko z cukrem i zoltkami zaden problem, ale kiedy dodac make?
BoBakA [2007-02-13 21:37:34]
Suuuper ciacho!Pyszota!
Basia [2007-02-02 10:37:55]
Do kremu dodałam troszkę nutelli , wyszło super, wszystki smakowało.Dzięki za przepis
monia [2006-03-26 11:33:52]
Ciasto PYCHA. Znika niewiadomo kiedy :) Po prostu REWELACJA!!!
Monia [2006-03-08 20:43:44]
Zrobilam to ciasto i wyszlo swietnie nasi znajomi sie nim zachwycali. Poza tym byla to pierwsza impreza w naszym nowym mieszkanku ale wypadla super i teraz czesciej musze zapraszac ich na moje ciasteczka ....tak mi powiedzieli. Dziekuje za przepis..:-))))
Ewelina [2005-12-23 00:17:07]
Swoją przygodę z pieczeniem rozpoczęłam jakieś 3 m-ce temu (jako matka dwójki urwisów - czas najwyższy) - i jestem pod wielkim wrażeniem, ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach, a raczej w powietrzu - nie mam pojęcie kidy zniknęło z blachy:):):)
Aneta [2005-11-29 10:20:16]
ciasto jest przepyszne :))na prawdę polecam, niedość,że jest niedrogie..to po prostu znika z blachy w 2 godz:) pozdrawiam.
Sonia [2005-10-04 09:02:46]
Bardzo dobre ciasto dziekuje za przepis.
asia [2005-06-28 20:58:41]
,Dam wam też dobry przepis na ciasto kokosowe:CIASTO:4 jajka,1 szkl. cukru,1 szkl.mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,pół kostki margaryny,4 łyżki oleju. Margarynę i olej roztopić wlać do masy jajecznej dodać mąkę i delikatnie wymieszać aby powstała jednolita masa.Piec na złoty kolor w piekarniku 180 C.MASA ORZECHOWA:2 paczki wiórek kokosowych,2szkl.mleka,pół kostki margaryny,pół szkl.cukru pudru -wiórki wsypać do zagotowanego mleka i na wolnym ogniu gotować(tak długo aż mleko się wygotuje)a wiórki zrobią się gęste.Margarynę i cukier puder zmiksować potem dodać ostudzone wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać! NASTĘPNIE rozrób 2 galaretki w 750ml przegotowanej wodzie odstaw aby zgęstniała ale nie zastygła? Na upieczony placek nałożyć masę kokosową,na masę wylać tężejącą galaretkę,na galaretkę nałożyć herbatniki ,herbatniki polać polewą czekoladową.PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (herbatników będzie potrzebnych 6 opakowań)
Teresa. [2005-05-07 19:41:06]
ciasto jest dobre upiekłam i moje dzieci objadały się pozdrawiam
ania320 [2005-03-30 07:23:51]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl