Przepisy Extra

Ciasto na oleju z jagodami

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
sól
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag jagód
cukier puder

Sposób wykonania:

Całe jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać olej i wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Następnie rozsypać na surowym cieście. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.