Przepisy Extra

Ciasto toffi ze śmietaną

Ciasto toffi ze śmietaną

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa toffi:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Masa śmietankowa:
0,75 litra śmietany 30%
3 opakowania śmietan-fix
cukier waniliowy
Do dekoracji:
kawa mielona

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na ok. ½ szklanki wody).

Mleko słodzone gotować ok. 1 ½ godz. w puszce zanurzonej w wodzie. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Toffi posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Słodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wsypać śmietan-fix, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone toffi.

Wierzch ciasta udekorować kawą mieloną. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
64 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że to ciasto tak Wam zasmakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-26 11:28:00]
ja zrobiłam na białym spodzie i zamiast śmietan-fixu dodałam 2,5łyżki śmietany dzięki temu ciasto nie jest takie wodniste ... Ale tak pozatym to przeis super ciasto wszystkim smakowało pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów
madziaaa0101 [2010-02-24 18:47:27]
Robię to ciasto bez pieczenia, daję w tej samej kolejności krakersy, jes bardzo smaczne.Zosia
Zosia [2009-01-13 13:17:05]
bardzo dobre
ksenia [2008-02-27 12:59:42]
tego mleka nie trzeba gotować wystarczy kupić gotową masę za 5 zł.
bea [2008-02-18 21:28:18]
naprawde bardzo dobre ciasto!!! POLECAM!
jagi [2007-11-27 16:31:35]
ciasto super właśnie skończyłam ( pychotka )
żenia [2007-11-26 17:30:21]
dobry placek
x [2007-11-15 18:59:21]
ciasto przepyszne, cala rodzina jak i goscie sie nim zajadaja
Alka [2007-09-03 13:23:32]
:) Dziękuję ;) Ciasta z mlekiem skondensowanym są właśnie bardzo dobre - mają w sobie "to coś" :) Proponuję: Ciasto toffi z biszkoptami, Toffi i Krówkę - wszystkie te ciasta są na stronie głównej. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-05-22 15:11:57]
NIESAMOWITE CIASTO!!! NIEBO W "GĘBIE".ROBI WIELKĄ FURRORĘ.WSZYSCY CHCĄ ODEMNIE PRZEPIS.PRZEKAZUJĘ GO DALEJ.PANI DOROTKO,PROSZĘ O INFO, KTÓRY ZE SWOICH SPECJAŁÓW (OPRÓCZ TEGO) POLECIŁABY PANI OSOBIE TAK WYBREDNEJ JAK JA?
WYBREDNA [2007-05-21 23:35:09]
Ciasto wyszło bardzo dobre. Myslałam, że niesłodka bita śmietana będzie niesmaczna, ale w połączeniu z toffi jest Ok.
Klaudia [2007-04-01 17:45:03]
narzekać tak się pisze...lepsze jest z normalnym biszkoptem(białym) i płatkami migdałów....
cukiernik [2007-03-29 17:03:13]
ciasto jest bardzo dobre, polecam wszystkim
sława [2007-03-13 11:22:21]
mojej córce tak smakowaly te jkawa mielona he . ona ma dopiero 6 lat a juz mi pomaga przy robieniu ciasta !! ale ja tez nienazekam
ala [2007-03-10 17:24:58]
pycha szkoda ze moj maz zjadl cale
gocu [2007-03-09 15:23:04]
właśnie skończyłam dobre ale czasochłonne
Kicia [2007-01-24 18:59:16]
ciasto takie sobie jadłem lepsze sorkiale tak jest pozdrawiam 10.01.2007
maniek [2007-01-10 19:45:01]
Pychotka, ja tylko upiekłam podwójny biszkopt, przekroiłam na pół i ubiłam jakies 0,25 litra wiecjej śmietany. Na spodni biszkopt połozyłamw/g przepisu a na wierzch resztę smietany i przyozdobiłam kawą. jest rewelacja.
renifer [2007-01-06 12:04:57]
1 "śmietan-fix" można zastąpić 1 łyżką żelatyny. Ogólnie mówiąc w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżki żelatyny, ostudzić i wlać do ubitej śmietany. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-31 00:17:55]
Jaką ilością żelatyny zastąpić jeden śmietan fix
Iwona [2006-12-29 17:53:07]
opinie sa na tak wiec zabieram sie do roboty dzieki za pomoc, te komentarze to super pomysł :-)
justyna [2006-12-19 19:16:03]
super ciaasto
ania [2006-12-19 16:20:36]
slodkie to malo powiedziane, ale pyszne choc za krotko gotowalam mase toffi i wyszla zbyt rzadka;/ mimo to zniknelo blyskawicznie z lodowki:)idealne na urodzinowy torcik:)
kacia [2006-12-09 11:44:17]
super wyglada a jeszcze laepiej smakuje;]
Karolcia (malutka) =] [2006-11-25 13:58:16]
do masy toffi zawsze dodaje jedną kostkę masła którą wcześniej ucieram mikserem. potem dodaję po łyżce karmelu i miksuję. nasy jest więcej, jest mniej słodka.polecam
agusia [2006-11-24 15:18:59]
mała uwaga!!! uważajcie żeby się woda nie wygotowała ponieważ może was spotkać niemiła niespodzianka w postaci wybuchu puszki. Znajomą moja to spotkało i ......kuchnia do remontu. Poważnie
martelinka [2006-06-18 12:24:47]
zrobiłam wczoraj ale z małą różnicą w przepisie a mianowicie zamiast śmietan fix dodałam żelatynę ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącego mleka-ostudzone dodać do ubitej śmietany). Zdecydowanie trwalsze ciasto sie robi.
Martelinka [2006-06-18 12:21:58]
jak dla mnie ciasto to jest stanowczo za slodkie
zosia [2006-03-27 14:25:57]
Bardzo pyszne polecam Aga 10.03.2006.
Aga. [2006-03-10 18:07:30]
dobre jestem tu od niedawna ale to ciasto przypadlo mi do gustu robie 3 raz polecam /8 03 2006/
wiola [2006-03-08 10:07:16]
do ciasta nie dawać cukru
graszka [2006-03-03 19:09:59]
ciasto jest pyszniutkie poprostu rozplywa sie w ustach rodzinka sie zachwycala i wszyscy chcieli odemnie przepis
ŻABCIA 173 [2006-02-28 11:49:59]
PYSZNE DZIECI SIE ZAJADALY JESTEM OD NIEDAWNA Z WAMI
wiola [2006-02-25 14:34:59]
uwielbiam to ciasto jest przepyszne ale troszeczke za słodkie
Marta [2006-02-22 16:26:27]
pycha dzieci sie zajadaly
wiola [2006-02-21 15:18:59]
pychotka...!!!:)
Kaisia [2006-02-18 10:21:44]
witam dobre ciasto ale zdecydowanie za słodkie
edyta [10.02.2206} [2006-02-10 16:08:09]
Wspaniałe ciasto wszyscy w domu sie nim zajadali i bardzo proste w wykonaniu pozdrawiam i polecam wszystkim ISIA
ISIS [2006-02-02 18:12:21]
Puszkę z mlekiem należy gotować zamkniętą.
Dorota [2006-01-30 20:45:35]
Ciasto biszkoptowe, jak również i inne rodzaje ciast zawsze należy wkładać do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-01-30 20:41:56]
Spróbuję upiec dziś wieczorem, ale nie wiem, czy puszkę z mlekiem powinnam otworzyć, czy musi gotować się zamknięta?
Aga [2006-01-30 16:50:07]
Pani Doroto! ciasto biszkoptowe włożyć do zimnego czy już podgrzanego piekarnika ?
Janina [2006-01-30 12:58:04]
Pani Majko cieszę się, że ciasto smakuje i zapraszam też do wypróbowanie innych przepisów. Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków :)
Dorota [2006-01-25 11:53:05]
Panie Dorotko, ciasto pycha i choc troche kaloryczne to i tak znow je upieke. Dzieci sie zajadaly, a ja z nimi. Dzieki za wspanialy przepisy!!! Czekamy na nowe i pozdrawiamy z Kanady.
majka [2006-01-23 06:50:42]
SMAKOWICIE WYGLĄDA!!!!:-)
NATALIA [2006-01-22 18:04:54]
właśnie zrobiłam to ciasto, chłodzi się, mam nadzieję, że smietana nie spłynie. W sklepie nie było śmietan-fixu, więc dodałam śnieżkę i startą białą czekoladę.
Blanka [2006-01-21 16:20:58]
A JA SLYSZALAM ZE MLEKO SKONDENSOWANE GOTUJE SIE 3 GODZINY ABY UZYSKAC TOFI I JA TAK GOTOWALAM I WYSZLO PYSZNE MLECZKO JAK TOFI POZDRAWIAM SPROBOJCIE
DZASTINA [2006-01-20 15:44:33]
super ciasto naprawde PYCHA !!!! mniaam...
Ilona [2006-01-16 12:14:32]
Ciasto takie sobie. Jadłam lepsze ale rodzinie smakowało. Raczej nie polecam na bankiety i przyjęcia. To ciastoc raczej dla rodziny
Żabcia [2006-01-13 11:09:38]
Ciasto extra. Wszyscy byli zachwyceni.
Bolo [2006-01-10 16:31:16]
ciasto bardzo dobre, ale do śmietany dodałabym 2 łyżki żelatyny, żeby była nie była taka wodnista
dori [2005-12-30 17:36:58]
bardzo dobrze smakuje !!
Renata [2005-12-28 22:05:56]
Śmietan-fix to nie to samo, co bita śmietana w proszku (tzw. Śnieżka). Śmietan-fix to produkt np. Dr.Oetkera, dzięki któremu ubita śmietana jest sztywna przez dłuższy czas, i tak szybko nam nie 'opada'.
Dorota [2005-12-23 17:45:33]
czy śmietan-fix to jest to samo co bita śmietana w proszku?
Staszek [2005-12-23 15:53:54]
też robiłam, ale na innym spodzie-miodowym; a do tofi dodaję trochę masła roślinnego, nie jest takie słodkie; polecam do dekoracji migdały w płatkach.
lala [2005-12-22 23:52:35]
jedno z fajniejszych ciast jakie robiłam, prosto się robi a efekt naprawdę super. Mąż, który za ciastami nie przepada zjadł prawie połowę:)) Polecam wszstkim
Ola [2005-12-21 10:09:13]
Bardzo dobre polecam cierpliwym [gotować ok.2 godz.]
Janina [2005-12-14 17:51:30]
Kiedyś słyszałam, że mleko w puszce można gotować tylko 30 minut i to podobno powinno wystarczyć, aby uzyskać toffi. Więc zaczęłam eksperymentować, jednak dodałam jeszcze godzinkę ;). Też powstało toffi, tylko miało jaśniejszy kolor. Może to dziwne, ale tak sobie właśnie wyobrażałam to ciasto: zaczyna się od brązowego biszkoptu, dalej jest toffi nie co jaśnie niż zawsze, a na górze biała śmietanka :). Jeśli jednak ktoś ma wątpliwości, co do gotowania mleka w puszcze w 1,5 godziny, to może gotować trochę dłużej lub po prostu tradycyjnie, czyli przez 3 godziny :) Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
Dorota [2005-12-14 11:28:33]
a mleko wystarczy gotować 1,5 godz? W poprzednim przepisie (z biszkoptami) należy gotować 3
Ola [2005-12-14 11:02:41]
smaczniutkie, wszyscy na imprezie zachwyceni moimi zdolnościami kulinarnymi, bardzo prosty w wykonaniu, polecam mniam, mniam
baja913 [2005-12-12 19:55:15]
polecam, a co do bomby.... no cóz... tylko tyle nam w życiu zostało...;)
zazula226 [2005-12-11 13:14:29]
ciasto pyszne polecam
Basia [2005-12-09 17:48:51]
pyszne , ale ,,bomba kaloryczna ,,
SABCIA [2005-12-08 23:56:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.