Przepisy Extra

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
½ opakowania cukru waniliowego
15 dag masła
4 żółtka
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
4 białka
20 dag cukru pudru
50 dag czerwonych porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło, żółtka, zimną wodę i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciastem wylepić dno i boki (do wysokości około 3 cm) dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać na gładką i sztywną masę. Czerwone porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie oprószyć je mąką ziemniaczaną i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Całość włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 180 °C

Smacznego.

Dodane przez Basia K w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ta góra na cieście to jest beza - białka, które należy ubić i wymieszać potem z porzeczkami, a po upieczeniu otrzymamy takie właśnie ciacho z chrupiącą bezą na górze :)
Dorota [2016-01-08 11:26:38]
Dziękuję za komentarz i cieszę się że, ciasto się udaje :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-06 08:53:12]
Prawdziwe kruche ciasto piecze się bez proszku do pieczenia, ja piekłam to bez proszku i udało się :)
Dorota [2012-06-28 12:42:35]
Proszku do pieczenia nie trzeba :)
Dorota [2012-01-16 14:36:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.