Przepisy Extra

Ciasto z dynią i malinami

Składniki:

Kruche ciasto:
25 dag margaryny
2 jajka
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
gałka muszkatołowa
imbir
Masa z dyni:
70 dag dyni (waga po obraniu)
10 goździków
imbir
2 galaretki pomarańczowe
Dodatkowo:
40 dag malin
2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać goździki i szczyptę imbiru. Gotować 5 minut od momentu zagotowania się dyni. Następnie odcedzić, ostudzić i wyciągnąć goździki. Do ostudzonej dyni wsypać galaretki pomarańczowe w proszku i dokładnie razem wymieszać.

Miękką margarynę zmiksować z żółtkami na puszystą masę. Dodać cukier i dalej miksować. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę gałki muszkatołowej i imbiru. Razem wymieszać, dodać do utartej masy i ponownie razem wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka dodać do ciasta i razem wyrobić ręką. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto.

Na ciasto wyłożyć masę z dyni. Maliny opłukać, osuszyć i rozłożyć na masie z dyni. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.