Ciasto z galaretkami

3.319090909 stars based on 1100 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 0

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy
Masa:
½ puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
½ szklanki cukru
12,5 g żelatyny (rozpuszczonej w ¼ szklanki wody)
1 galaretka wiśniowa (lub pomarańczowa - rozpuszczona w 1 szklance wody)
1 galaretka agrestowa (lub cytrynowa - rozpuszczona w 1 szklance wody)
2 galaretki cytrynowe (lub wiśniowe - rozpuszczone w 3,5 szklanki wody)

Sposób wykonania:

Białka ubić. Dodać cukier, żółtka nadal ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Wylać na blachę i piec około 25 minut.

Mleko ubić z cukrem, dodać pokrojone w kostkę galaretki zrobione z 1 szklanki wody i dodać tężejącą żelatynę. Gotową masę wylać na ostudzony biszkopt. Masę zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3,5 szklankach wody. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat białko ciasta galaretka jajko krem mąka mleko mleko skondensowane pieczenie proszek do pieczenia słodkości Wielkanoc żelatyna żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ma 411 g, a tutaj potrzebujemy połowę puszki czyli około 200 gram. A aromatu dodajemy tylko kilka kropel z tej małej buteleczki, dokładnie 3-4 kropelki. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-10-14 08:16:14]
Mam 2 pytania. 1. pół puszki mleka to znaczy ile ? bo mam w kartoniku ? 2. aromat dodawać cały ? Proszę o szybką odpowiedź.
delicious [2013-10-13 09:05:00]
Mleka słodzonego jeszcze nie ubijałam, więc trudno mi powiedzieć, jak wyjdzie ta masa. Może lepiej zostać przy niesłodzonym. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-17 13:45:15]
czy może być mleko słodzone i wtedy nie dodaję cukru??
kasia [2010-12-16 21:44:01]
ciasto super
Lusi [2009-04-07 12:19:12]
Mozna to robic bez biszkoptu - jest jeszcze lepsze (po prostu samą masę wylać do miski - wtedy ma fajny kształt)
Sandii [2008-08-25 12:21:59]
ciasto pycha !!!polecam warto spróbowac
beti 16 .02.2007 [2007-02-16 21:41:54]
ciacho poprostu supcio polecam gorąco a to moje pierwsze ciasto jakie robiłam bo nigdy mi nic nie wychodzi jestem anty talentem do pieczenia ciast i chyba teraz się w końcu przełamałam zacznę piec POZDRAWIAM GORĄCO DOROTĘ
ELIS Z PŁOCKA [2006-11-10 12:36:58]
bardzo polecam ma bardzo dobry smak różni się od innych ciast
agnieszka z hajnówki [2003-12-17 21:42:17]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>