Ciasto z galaretkami

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
3.319090909 stars based on 1100 reviews Ciasta i słodkości
Ciasto z galaretkami Ciasto z galaretkami - zdjęcie 2

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy
Masa:
1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szklanki cukru
12,5 g żelatyny (rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody)
1 galaretka wiśniowa (lub pomarańczowa - rozpuszczona w 1 szklance wody)
1 galaretka agrestowa (lub cytrynowa - rozpuszczona w 1 szklance wody)
2 galaretki cytrynowe (lub wiśniowe - rozpuszczone w 3,5 szklanki wody)

Sposób wykonania:

Białka ubić. Dodać cukier, żółtka nadal ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Wylać na blachę i piec około 25 minut.

Mleko ubić z cukrem, dodać pokrojone w kostkę galaretki zrobione z 1 szklanki wody i dodać tężejącą żelatynę. Gotową masę wylać na ostudzony biszkopt. Masę zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3,5 szklankach wody. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

7009
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ma 411 g, a tutaj potrzebujemy połowę puszki czyli około 200 gram. A aromatu dodajemy tylko kilka kropel z tej małej buteleczki, dokładnie 3-4 kropelki. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-10-14 08:16:14]
Mam 2 pytania. 1. pół puszki mleka to znaczy ile ? bo mam w kartoniku ? 2. aromat dodawać cały ? Proszę o szybką odpowiedź.
delicious [2013-10-13 09:05:00]
Mleka słodzonego jeszcze nie ubijałam, więc trudno mi powiedzieć, jak wyjdzie ta masa. Może lepiej zostać przy niesłodzonym. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-17 13:45:15]
czy może być mleko słodzone i wtedy nie dodaję cukru??
kasia [2010-12-16 21:44:01]
ciasto super
Lusi [2009-04-07 12:19:12]
Mozna to robic bez biszkoptu - jest jeszcze lepsze (po prostu samą masę wylać do miski - wtedy ma fajny kształt)
Sandii [2008-08-25 12:21:59]
ciasto pycha !!!polecam warto spróbowac
beti 16 .02.2007 [2007-02-16 21:41:54]
ciacho poprostu supcio polecam gorąco a to moje pierwsze ciasto jakie robiłam bo nigdy mi nic nie wychodzi jestem anty talentem do pieczenia ciast i chyba teraz się w końcu przełamałam zacznę piec POZDRAWIAM GORĄCO DOROTĘ
ELIS Z PŁOCKA [2006-11-10 12:36:58]
bardzo polecam ma bardzo dobry smak różni się od innych ciast
agnieszka z hajnówki [2003-12-17 21:42:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.