naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 20.08.2003
Odsłon dziennie: 7

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy
Masa:
½ puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
½ szklanki cukru
12,5 g żelatyny (rozpuszczonej w ¼ szklanki wody)
1 galaretka wiśniowa (lub pomarańczowa - rozpuszczona w 1 szklance wody)
1 galaretka agrestowa (lub cytrynowa - rozpuszczona w 1 szklance wody)
2 galaretki cytrynowe (lub wiśniowe - rozpuszczone w 3,5 szklanki wody)

Sposób wykonania:

Białka ubić. Dodać cukier, żółtka nadal ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Wylać na blachę i piec około 25 minut.

Mleko ubić z cukrem, dodać pokrojone w kostkę galaretki zrobione z 1 szklanki wody i dodać tężejącą żelatynę. Gotową masę wylać na ostudzony biszkopt. Masę zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3,5 szklankach wody. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1344 6245
Liczba porad kulinarnych: Brak 1494
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ma 411 g, a tutaj potrzebujemy połowę puszki czyli około 200 gram. A aromatu dodajemy tylko kilka kropel z tej małej buteleczki, dokładnie 3-4 kropelki. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-10-14 08:16:14]
Mam 2 pytania. 1. pół puszki mleka to znaczy ile ? bo mam w kartoniku ? 2. aromat dodawać cały ? Proszę o szybką odpowiedź.
delicious [2013-10-13 09:05:00]
Mleka słodzonego jeszcze nie ubijałam, więc trudno mi powiedzieć, jak wyjdzie ta masa. Może lepiej zostać przy niesłodzonym. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-17 13:45:15]
czy może być mleko słodzone i wtedy nie dodaję cukru??
kasia [2010-12-16 21:44:01]
ciasto super
Lusi [2009-04-07 12:19:12]
Mozna to robic bez biszkoptu - jest jeszcze lepsze (po prostu samą masę wylać do miski - wtedy ma fajny kształt)
Sandii [2008-08-25 12:21:59]
ciasto pycha !!!polecam warto spróbowac
beti 16 .02.2007 [2007-02-16 21:41:54]
ciacho poprostu supcio polecam gorąco a to moje pierwsze ciasto jakie robiłam bo nigdy mi nic nie wychodzi jestem anty talentem do pieczenia ciast i chyba teraz się w końcu przełamałam zacznę piec POZDRAWIAM GORĄCO DOROTĘ
ELIS Z PŁOCKA [2006-11-10 12:36:58]
bardzo polecam ma bardzo dobry smak różni się od innych ciast
agnieszka z hajnówki [2003-12-17 21:42:17]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz się już teraz
Aby otrzymywać smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:
Smaczne listy są darmowe.