Przepisy Extra

Ciasto z malinami i pianką cappuccino

Warstwowe, wysokie i kolorowe ciasto z owocami, galaretką, śmietanką i cappuccino - jednym słowem słodki zestaw! :)

Ciasto z malinami i pianką cappuccino

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
sól
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
5 łyżek wody (przegotowanej lub herbaty)
3 łyżki rumu
Masa jogurtowa:
50 dag jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Maliny w galaretce:
3 galaretki truskawkowe
30 dag malin (mogą być mrożone)
Masa śmietankowa z cappuccino:
7 łyżek cappuccino (np. orzechowe)
4 łyżki wody
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
150 ml jogurtu naturalnego
1 ½ łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (wodę lub herbatę wymieszać z rumem).

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki na około 20 minut.

3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody i ostudzić. Przełożyć maliny, wymieszać i tężejącą masę wyłożyć na masę jogurtową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Orzechowe cappuccino zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt naturalny i razem zmiksować. Na koniec wlać cappuccino i letnią żelatynę. Całość ponownie razem zmiksować i wyłożyć na maliny w galaretce. Wyrównać łyżką lub zrobić delikatne rowki.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Gdy lekko ostygnie i stężeje polać nią ciasto w tzw. esy-floresy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Zrobiłam na niedzielę i mowie Wam - rewelacja! Lubię ciasta z masą cappuccino, ale to połączone z galaretką to jest bardzo fajny pomysł, prezentuje się i smakuje extra :)
Olka_12 [2019-02-03 02:28:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.