naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 20.05.2004
Odsłon dziennie: 58

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
3 ¼ szklanki mąki
2 jajka
½ kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Ponadto:
dżem wiśniowy (lub śliwkowy)

Sposób wykonania:

Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.

2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.

Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1344 6245
Liczba porad kulinarnych: Brak 1494
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Po upieczeniu one takie są, gotowe ciasto trzeba schłodzić i kroić dopiero na drugi, trzeci dzień. Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 09:47:18]
POMOCY!!!! prażone ORZECHY WYSZŁY MI TAKIE TWARDE ŻE NIE DA RADY KROIĆ!
MIRABELLE1256 [2013-03-29 06:43:00]
Tak, na pewno zgadza się ilość mąki, ja tutaj użyłam 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej czyli ponad 1/2 kg mąki.
Dorota [2012-10-01 13:05:36]
Czy na pewno zgadza się ta ilość mąki , ja musiałam dodać więcej bo ciasto było strasznie rzadkie ?
ramanka [2012-09-29 20:58:17]
ja pamiętam to ciasto z dzieciństwa,piekła je moja babcia z mocno czekoladową polewą,normalnie pychotka,sama też robię!
Julia [2011-05-22 11:31:00]
Znakominty przepis !
Annu$$ [2011-04-17 19:24:23]
Tę masę orzechową należy wyłożyć na surowy placek i razem upiec. A podejrzewam, że tutaj ta masa była wylana już na upieczone ciasto i dlatego tak się stało.
Dorota [2011-02-22 23:24:46]
Ciasto wyszło mi bardzo dobre, ale coś zawiodło z masą orzechową... Ostatni placek bardzo nasiąkł i trochę się porozwalał... Czy ktoś ma pomysł co się stało? Przecież ta masa orzechowa jest rzadka i tłusta, no i ... rozlewa się. Jak ją trochę zagęścić?
Gocha [2011-02-15 14:24:59]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało. Będę trzymać kciuki za kolejne wypieki. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-29 21:52:16]
ciasto bylo hitem na tegorocznych swietach!! naprawde pyszne, i rzeczywiscie po ok 2 dniach jest najlepsze bo nieco zmięknie. Napewno wyprobuje ten przepis ponownie! dzieki!!:)))
martoola [2010-12-29 20:21:22]
ciasto super ja daje na wierzch mleczko skondensowane gotowe lub sama gotuje 3 godziny a na to rodzynki orzechy włoskie
Gosia [2010-04-25 15:48:47]
Smaczne ,pyszne- polecam robilam i to nie raz \"...warto naprawde.
marysia [2009-11-23 19:06:07]
A ja robie mase inaczej tak jak do tortu ,gotuje 2 szkl mleka wsypuje do tego kasze manne tyle az mocno zgestnieje ok 1/2 szkl ,jak wystygnie dodaje 1 kostke masla lu2 w zaleznosci ile czcemy uzyskac masy ,szczypte kwasku cytrynowego i pol szkl cukru pudru .Masa jest scisla .Tylko placki wtedy nawilzyc .Tak samo robie tort
bozena [2009-05-31 17:04:36]
ciasto piekłam na święta jest super pycha wszystkim smakowało nie jest trudne w wykonaniu polecam
Eva łakomczuch [2009-01-01 21:39:36]
ciasto nawt nawet
Ania 2 [2008-11-07 21:54:22]
Bardzo dobre ciasto jak kazde inne tej autorki
ania [2007-10-21 20:14:31]
ciasto fantastyczne - rozpływa się w ustach, robiłam ściśle wg przepisu (no może dałam ciut więcej mąki) POLECAM! z resztą jak każdy przepis Doroty jest świetny!
agnik.z [2007-10-01 08:49:49]
ciasto jest super i nie popieram że jest słotkie poprostu trzeba mieć renkę do pieczenia bo mi wyszlo bardzo dobre!!!!!!!!!!!!!!Polecam.
Suzi :-);-) [2007-06-23 12:51:32]
Wyszedł i był cudowny. Robiłam wg przepisu- smakował bardzo. Słodki niesamowicie- ale to w niczym nie przeszkadza
Sznycia [2007-05-31 10:24:58]
Po pierwsze nie zgadza sie ilosc maki poniewaz gdy dalismy maki tyle co pisze ciasto bylo za rzadkie.Wiec trzeba dodac wiecej maki a co za tym idzi i proszku odrobine wiecej i sody. reszta ok.
kefa [2006-12-24 12:02:03]
Ciasto jest super! moja zmiana w składnikach to taka, że dodaję kremu z karpatki. Naprawdę polecam poświęcić się pracy na wykonanie tego ciasta bo efekt najlepszej kucharki gwarantowany!
pozdrawiam panią Magdę -Ewisia [2006-12-22 22:48:31]
POlecam zrobic mase do tego ciasta z gotowanego sera1 kg sera 20dkg.masła lub margaryny szkl.cukrupoł szkl.mleka budyń zapach migdalowy5 jajek.ser jajka maslo zapach cukier zagotowac i dodac budyn z mlekiem ,gorace wylewamy na placki ,mozna połżyc na wierzchu deske i czyms przycisnąc tak zostawić na parę godzin ,bedzie róne potem zrobic polewe czekoladowa .
krynja [2006-12-20 21:25:20]
Ciasto palce lizać!!! Jedyna wada - długi czas przygotowania, ale naprawdę warto...
Aneta [2006-12-17 16:39:17]
to ciasto jest najlepsze
paula [2006-10-27 22:44:34]
to ciasto jest podobne do krolewca mojego ztym ze do masy budyniowej zamist mleka daje sok agrestowy jest pychota
dorota [2006-10-20 09:08:29]
fakt ciasto moze i dobre ale starsznie długie do wykonania...szczególnie dla takiego amatora jak ja.....i strasznie duzo masła potrzeba wrrrrr....a masy orzechowej nie nalezy podwajac bo karmel stwardnieje i placek jest za twardy na wierchu:) ale pycha na drugi dzien gdy cisto zwilgotnieje a krem stwardnieje:))
danita16 [2006-08-30 22:29:58]
Ja znam to ciasto tylko pod nazwą snickers. Tylko zamiast dżemu są przesmażone jabłka z galaretką cytrynową. Ciasto jest jak na mój gust smaczne ale pracochłonne. Nadaje się do jedzenia następnego dnia po przygotowaniu, chociaż górna warstwa z orzechami jest zawsze twarda i trudna do krojenia.
Iwona [2006-08-25 13:23:21]
Ciasto bardzo dobre, ale ogólnie przepis jest bardzo neidokładny... Masę orzechową gotujemy dopóki nie powstanie karmel i należy zrobić go z podwójnej porcji, bo jest go zbyt mało. Jeśli chodzi o cukier w kremie to dodajemy 2 łyżki cukru do gotującego się mleka tylko wtedy, gdy budyń należy posłodzić(patrz na sposób przygotowania budyniu na opakowaniu). Jeśli chodzi o krem to w wysokim naczyniu mikserem rozgniatamy masło i stopniowo po jednej łyżce dodajemy ostudzonego budyniu cały czas miksując Drugim razę prosze zwarać na tak istotne szczegóły...
Wachus [2006-08-16 22:01:51]
zamienić można ciasto na krakersy i herbatniki
zenia [2006-06-30 13:11:29]
Witam!Ciasto jest godne pieczenia i super w smaku,dziekuje za przepis.Pozdrawiam
Janka [2006-05-29 18:34:46]
ciacho wyśmienite po prostu!!!! dzięki niemu moja Mama nigdy nie zapomni swych urodzin:DDD
lOla [2006-05-13 13:13:47]
Robię to ciasto od lat. Piekę zawsze trzy ciasta, a robię to tak: odwracam dużą blachę do góry dnem, smaruję i posypuję mąką. Ciasto dzielę na trzy części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję część ciasta, nie przejmuję się kształtem ani nierówną grubością Na obtoczonym mąką wałku przenoszę owinięte ciasto na blachę. ścinam nożem to co wystaje poza blachę, resztki wklepuję tam gdzie brakuje palcami, tak by było jednakowo grube. Jak piecze się pierwsze, szykuję drugą blaszkę tak samo. Trzeci piekę normalnie bo będzie spodem. Pierwsze dwa po wyjęciu, jak trochę odparują podważam szerokim nożem, zimne zsuwam na ciasto. Przekładałam zawsze zimnym kremem, ale na każy placek kładłam cieniutką warstwę własnej roboty dżemu z mirabelek, o mocno kwaśnym smaku. Po całym dniu ciasto kruszeje i nie ma mdlącego smaku, rozpływa się w ustach, nie widać dżemu. Ze stołu znika zawsze w pierwszej kolejności, nawet wtedy gdy raz mi się nie udało.
Gocha1311 [2006-04-08 08:23:42]
Hmmm mniamii to naprawde pyszne ciasto!!!Własnie robiłam je z pani przepisu po prostu rewelacja!!!
Kamika [2006-04-02 21:16:38]
PYSZNE CIASTO! Polecam i pozdrawiam.
alincia [2006-03-20 11:38:18]
Witam! W dniu dzisiejszym zabrałem się za robienie tego ciasta (konsumpcja dopiero jutro) i z miejsca nasuwają się pewne wnioski: 1. Kto z tego przepisu wyciśnie 3 warstwy na blache o podanych wymiarach, to jest albo "mistrzem patelni", albo rodowitym poznaniakiem. 2. Do budyniu koniecznie należy dodać cukier, bo bez niego masa traci na walorach smakowych (znacznie). 3. Najlepiej zabierać się do robienia z pomocnikiem - samemu mozna się troszkę pogubić w natłoku czynności do wykonania w czasie krótkich 10 minut. Pozdrawiam!
bober [2005-12-23 21:17:13]
Ja robie to ciasto juz bardzo dlugo , ale zamiast masy z budyniu , przesmazam jablka w rondelku tak jak do szarlotki i na koniec dodaje kisiel cytrynowy , ta masa goraca przekaladam placki , Polecam
JOLA [2005-11-29 21:34:36]
Ciasto rewelacja!!!!
Marta [2005-11-19 17:36:03]
Ciasto bardzo dobre, ale wyszło bardzo rzadkie, nie bardzo wiem jak je zagnieść??? i jeszcze jedno, jaka blacha, bo mi ciasta starczyło tylko na dwie warstwy
Ola [2005-11-09 16:44:37]
Bardzo dobre ciasto, stalo sie moim specjalem domowym.Wszyscy go uwielbiaja
vitemi [2005-10-31 19:29:30]
polecam!!!!!!!!!!!!! rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!
maja [2005-10-27 22:16:42]
Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. No więc - przeznaczyłam na to ciasto dość dużą formę i było go za mało :( Poza tym moim zdaniem budyń psuje smak orzechów. Jadłam kiedyś ciasto o identycznej polewie i było bez porównania smaczniejsze- dominował smak orzechów. Więc ja osobiście zastąpiłabym przekładankę budyniową jakimś kremem/masą orzechową. Dżemu też bym nie dawała. Ale ogólnie ciasto nie jest złe, za to bardzo pracochłonne :)
maarzenka [2005-09-24 12:06:37]
Ciasto nie jest warte tej pracy którą trzeba włożyć w jego wykonanie, upiekłam je na imprezę i wcale nie było dobre. Nie polecam.
ela [2005-08-29 14:25:55]
Należy tutaj użyć budynie z cukrem.
Dorota [2005-08-10 20:30:46]
chyba istotne pytanie: budyn z cukrem, czy bez?
ada [2005-08-04 17:56:12]
Ciasto dobre i basta. Nic dodać nic ująć.
Hipcia [2005-07-18 16:17:32]
Ciasto jest bardzo dobre lecz na drugi dzień. Polecam nasączyć dwa dolne placki to nie będą twarde nalezy wymieszać trochę alkoholu, wody przegotowanej i soku z cytryny na drugi dzien będą mięciutkie. Uważam, że dżem lub powidła wmoim przypadku są najlepsze nadają mu winności.
Gosia [2005-06-05 11:16:03]
Ciasto faktycznie troche ciezkie, wiec srodkowa warstwe ciasta orzechowego zastepuje cienkim ciastem biszkoptowym a wszystko przekladam budyniem. PYCHA!!
Karina, Denver [2005-05-31 17:21:02]
NO WIĘC UPIEKŁAM TE CIASTO NA KOMUNIĘ SWOJEJ CÓRKI W CIĄGU GODZINY JUŻ GO NIE BYŁO PYCHA
ANIA320 [2005-05-24 09:41:15]
ciasto było by dobre gdyby nie dżem, więc radze wam nie dodawajcie dżemu
kama [2005-04-26 13:14:58]
ciasto bardzo dobre ale do masy trzeba dodać troche cukru
ellllla [2005-03-26 16:13:39]
dla wygodnickich, ciasto równie dobrze smakuje z gotowym kremem ajerkoniakowym :)
smakoszka [2005-02-24 19:29:09]
strasznie slodkie, pol zdolalismy zjesc
Monika [2005-02-05 17:39:49]
te ciasto nie jest zbyt dobre ale krem ok
sonia [2005-01-17 22:14:15]
Modyfikacja kremu. Podałam swój pomysł na masę budyniową w wersji "na gorąco",ale wtedy absolutnie nie daję warstwy dżemowej,ponieważ rzeczywiście dżem się rozpłynie i nie będzie to zbyt smaczne. Uważam,że bez dżemu jest ciasto smaczniejsze. Wielkim plusem wersji "na gorąco" jest fakt, że gorąca masa dość szybko przenika twarde placki ciasta i staje się ono nawilżone, rozpływa sę w ustach. Może stać w lodówce i z tydzień - im starsze, tym lepsze! Oczywiście bez zbytniej przesady, bo pamiętajmy, że w masie jest mleko. Na nadchodzące święta życzę wszystkim udanych i rewelacyjnych wypieków oraz radości i pogody ducha w rodzinie.
gosiak [2004-12-16 08:40:55]
A ja .....zamiast masy daje powidło sliwkowe (z lenistwa ;) )..ale jest przepyszne....i mnie bardziej smakuje jak z masa.....Acha.....czasami gdy powidlo jest strasznie geste dodaje troszke wody.......zeby mialo co zmiekczyc te dechy miodowe........powiem nieskromnie.......niebo w ustach ;)
Majeczka [2004-12-10 23:09:47]
Ten przepis dostałam od góralki, a ciasto nazywają CUDO
brydzia [2004-12-08 18:35:46]
niestety,nie jestem pod duzym wrazeniem.ciasto bardzo przecietne.mnie osobiscie nie zachwycilo,gosciom smakowalo ogolnie.mimo wszystko kiedys jeszcze sprobuje ale musze cos zmienic bo ciasto ogolnie jest dretwe,ciezkie ale moze to wina miodu.nie wiem .pozdrawiam i mimo wszystko dziekuje.
vioa111 [2004-11-28 21:46:29]
wlasnie jestem w trakcie robienia ciasta.troche pokabinowalam i jako druga warstwe dalam karmel z gotowanej puszki a zamiast opisanego kremu robie krem z karpatki.po upieczeniu ciasto wydaje sie byc kolowate ale mam nadzieje ze do sobotniego przyjecia andrzejkowego badzie juz miekkie.jeszcze nie wiem jak smakuje ale podejrzewam ze sie b.b.slodkie.ale pozwolicie ze wypowiem sie na ten temat w niedziele.pierwszy raz korzystam z pomocy internetu i mam nadzieje ze nie ostatni.pozdrawiam wszystkich.czesc
viola111 [2004-11-26 01:00:01]
Wielkiego wrażenia na mnie nie wywarło, poza tym dużo roboty przy tym cieście.Ale myślę,że będe je robić w przyszłości.
MARZENA [2004-11-15 10:01:46]
pysznosci !!! pysznosci !!! pysznosci !!! szkoda ze juz tak niewieke zostalo ! smacznego wszystkim polecam !
elka [2004-11-01 11:24:29]
Ciacho pychaaaaa!!!!!upiekłam i smakuje wyśmienicie, zrobiłam masę z komentarza gotowaną i wylaną na cisto .Dzięki wielkie fajna strona pozdrawiam. Magdalena
Magdalena [2004-10-31 08:16:28]
Właśnie jestem po degustacji ciasta bardzo dobre ,calej rodzince smakowalo.zrobilam z masą zmodyfikowana przez gosie pycha.
kasiak [2004-10-29 19:32:56]
Spodziewałam się czegoś lepszego ,ale gościom smakowało .
gospodyni [2004-10-28 17:12:58]
brak mi slow PYSZNIUTKIE!!!
asiaca [2004-10-20 17:39:30]
PRZEPYSZNE!!! a masa smakuje delikatnie, lepiej od bitej smietany!!!
AsiCa [2004-10-20 13:43:24]
Nie polecam gorącej masy budyniowej klaść na ciasto, które jest posmarowane dżemem wiśniowym(Polecała Gosiak). Ponieważ rozpuszczony dżem zmienia kolor ciasta i mimo że ciasto smakuje wysmienicie to jednak wygląd świadczy o czymś zupełnie przeciwnym.
Aneta [2004-10-18 20:57:16]
Witam, wyjątkowo smaczne ciasto. Cieszę, że znalazłam ten potral. Powodzenia w pieczeniu!
Agnes [2004-10-15 14:52:11]
Polecam to ciasto!!!jest naprwdę pyszne-szczególnie na 2 dzień-szkoda,ze wtedy jest juz go bardzo mało:)) pozdrawiam
TYsia [2004-09-20 12:44:13]
Rzeczywiście wspaniałe ciasto,gorąco polecam!
Julia26 [2004-09-04 16:09:25]
Polecam lekką modyfikację kremu: 3 szkl. mleka, 0,5 szkl. cukru, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2/3 kostki masła. Zagotować mleko,dodając cukier , masło i rozpuszczone budynie z mąką ; tą dość gęstą masą budyniową od razu (gorącą!!) przekładać placki. Blachę przykryć folią aluminiową i zostawić do wystygnięcia - czyli do następnego dnia. Gorący krem sprawi, że placki będą świetnie nawilżone, a ciasto rozpły wa się wprost w ustach. Ten sam sposób stosuję do orzechowca.
gosiak [2004-08-22 20:56:50]
Rewelacyjne ciasto, dawno takiego nie jadłam.
aga [2004-08-08 19:07:29]
REWELACJA ! Robiłem to ciasto po raz pierwszy ( i w ogóle jakiekolwiek ciasto po raz pierwszy), ale wszystkim tak smakowało, że po dwóch dniach nie było śladu. POLECAM POLECAM POLECAM
Teletubbies [2004-08-06 14:22:30]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz się już teraz
Aby otrzymywać smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:
Smaczne listy są darmowe.