naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota Kwas
Dodano: 27.05.2009
Odsłon dziennie: 18

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny Kasia
Pieczone wiórki:
20 dag wiórków kokosowych
12,5 dag margaryny Kasia

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Jedną szklanką mleka zagotować. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na ostudzonym biszkopcie.

Wiórki kokosowe zrumienić na margarynie, ostudzić i wyłożyć na krem budyniowy.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6484 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ananasa trzeba osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Następnie dodać do gotowego już kremu, wymieszać i wyłożyć na biszkopt, a na koniec posypać kokosową posypką. Ciasto wychodzi przepyszne :) Z tym nasączeniem biszkoptu to bardzo dobry pomysł, również pozdrawiam :)
Dorota [2014-09-21 22:22:11]
Co do ananasa, proszę dac znac jak Pani z nim zrobi, czy smakowało.pozdrawiam
ada [2014-09-21 20:27:21]
Myślę, że również warto do tej zalewy z ananasa co zostanie, dodać wody trochę, jeszcze odrobine cukru i nasączyć biszkopt-nie bedzie taki suchy.
ada [2014-09-21 20:26:13]
Fajny pomysł, dziękuję :)
Dorota [2014-09-20 21:47:55]
warto do masy dodać ananasa w kostę pokrojonego-jest bardziej kwaskowate-PYSZNE
ada [2014-09-20 17:12:24]
Tak, można posmarować biszkopt dżemem. Powodzenia :)
Dorota [2013-05-24 21:43:03]
czy ciasto można posmarować dżemem pożeczkowym
zuzia [2013-05-24 20:18:28]
Bardzo dziękuję! :)
Dorota [2012-11-13 11:28:26]
Ciasto bardzo smaczne, godne polecenia.
Małgorzata.P. [2012-10-21 05:44:17]
To super! Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało, zwłaszcza mężowi - przez żołądek do serca :) Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2012-10-18 10:58:18]
Odkąd je zrobiłam, stało się ulubionym ciastem mojego męża... Dziś też będę je piec. REWELACJA :D
KATI [2012-10-18 09:56:15]
bardzo pyszne;))dziekuje;)
anecia [2012-04-07 00:04:28]
Właśnie ukroiłam pierwszy kawałek. Posypałam ciacho zwykłymi wiórkami-tzn. nie podsmażyłam ich i tak jest dobre,jednak co bym poleciła,czego sama nie zrobiłam-skropić biszkopt letnią herbatą z cytryną. Wtedy biszkopt będzie taki wilgotny,a tutaj jest za suchy. No to tyle,tak to ciacho ciałkiem ok :)
Zdzicha [2012-02-06 18:37:09]
piekłam to ciasto i było bardzo pyszne jest także tanie,ale jest przepyszne.Polecam.Ja jak bym miała to oceniać to bym dała sześć@
Gosia [2011-12-12 14:56:11]
dzis go pieklam jest smaczny
monia [2011-04-14 19:00:34]
Cieszę się bardzo, że kolejny wypiek się udał. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-17 14:32:20]
Wczoraj upiekłam i jestem zadowolona,że dałam się skusić twojemu kolejnemu przepisowi:)Może masa budyniowa wyszła mi odrobinę za mało zbita ale następnym razem postaram się nieco dłużej pogotować budyń i myślę,że dzięki temu efekt będzie lepszy.
Kora [2011-01-13 22:12:32]
Nie, po ostudzeniu tłuszcz nie odejdzie od wiórek kokosowych. Ciasto nie wyjdzie za tłuste, proszę się nie bać :)
Dorota [2010-11-18 15:16:37]
Mam pytanie do tych wiorek kokosowych z maselkiem... Czy po ostudzeniu , tluszcz nie odejdzie od wiorek ? Nie zrobi tego budyniu tlustego ??
bea1703 [2010-11-18 14:42:17]
wlasnie mialek okazje zakosztowac ciasto ktore sam upiekłem (to moje drugie ktore sam upiekłem) jest pyszne zamiast mąki ziemniaczanej urzyłem zykłego budyniu karmelowego.. poprostu miód w gębie..
Arek [2010-08-20 18:16:44]
ciasto w smaku rewelka!!
kobyla92 [2010-03-20 10:33:19]
my piekłyśmy wczoraj,a ciasto wyszło przepyszne i jest naprawdę tanie:-)polecamy:-)
joanna i julia [2010-01-31 14:38:12]
piekłam i ciasto jest rzeczywiscie smaczne i naprawde tanie:)polecam:)
sylwia [2010-01-18 14:48:43]
Ciasto Rewelacyjne bardzo smaczne. I do tego jeszcze niedrogie i mało pracochłonne. Naprawdę polecam.
Ewelcia [2009-12-21 12:00:15]
pyszne polecam
aleksisko [2009-11-25 20:43:38]
Ciasto poprostu super;) pierwszy raz zrobilam z miesiac temu i od tamtego czasu robie czesto bo jest szybkie, tanie, latwe, pyszne, i smakuje wsyztskim w domu ;)
Kasia18 [2009-06-23 13:41:47]
piekłam to ciasto wczoraj,polecam pyszne......masa rewelacyjnie uzupełnia się z wiórkami smażonymi:))))
elcia1701 [2009-06-11 17:24:55]
Witam, do przepisu na pieczone wiórki dodałabym cukier ok. 1 szklanki. ....ja tak zrobiłam. Wydaje mi się ,że pieczone wiórki będą smaczniejsze . A poza tym przepis jest OK.
stopcia [2009-05-30 15:51:18]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl