Ciasto z pieczonymi wiórkami

Dodane przez w dniu
19 opinii | Wyraź opinię
3.002761341 stars based on 2535 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny Kasia
Pieczone wiórki:
20 dag wiórków kokosowych
12,5 dag margaryny Kasia

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Jedną szklanką mleka zagotować. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na ostudzonym biszkopcie.

Wiórki kokosowe zrumienić na margarynie, ostudzić i wyłożyć na krem budyniowy.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Ananasa trzeba osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Następnie dodać do gotowego już kremu, wymieszać i wyłożyć na biszkopt, a na koniec posypać kokosową posypką. Ciasto wychodzi przepyszne :) Z tym nasączeniem biszkoptu to bardzo dobry pomysł, również pozdrawiam :)
Dorota [2014-09-21 22:22:11]
Fajny pomysł, dziękuję :)
Dorota [2014-09-20 21:47:55]
Tak, można posmarować biszkopt dżemem. Powodzenia :)
Dorota [2013-05-24 21:43:03]
Bardzo dziękuję! :)
Dorota [2012-11-13 11:28:26]
Ciasto bardzo smaczne, godne polecenia.
Małgorzata.P. [2012-10-21 05:44:17]
To super! Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało, zwłaszcza mężowi - przez żołądek do serca :) Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2012-10-18 10:58:18]
Cieszę się bardzo, że kolejny wypiek się udał. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-17 14:32:20]
Wczoraj upiekłam i jestem zadowolona,że dałam się skusić twojemu kolejnemu przepisowi:)Może masa budyniowa wyszła mi odrobinę za mało zbita ale następnym razem postaram się nieco dłużej pogotować budyń i myślę,że dzięki temu efekt będzie lepszy.
Kora [2011-01-13 22:12:32]
Nie, po ostudzeniu tłuszcz nie odejdzie od wiórek kokosowych. Ciasto nie wyjdzie za tłuste, proszę się nie bać :)
Dorota [2010-11-18 15:16:37]
Mam pytanie do tych wiorek kokosowych z maselkiem... Czy po ostudzeniu , tluszcz nie odejdzie od wiorek ? Nie zrobi tego budyniu tlustego ??
bea1703 [2010-11-18 14:42:17]
wlasnie mialek okazje zakosztowac ciasto ktore sam upiekłem (to moje drugie ktore sam upiekłem) jest pyszne zamiast mąki ziemniaczanej urzyłem zykłego budyniu karmelowego.. poprostu miód w gębie..
Arek [2010-08-20 18:16:44]
ciasto w smaku rewelka!!
kobyla92 [2010-03-20 10:33:19]
my piekłyśmy wczoraj,a ciasto wyszło przepyszne i jest naprawdę tanie:-)polecamy:-)
joanna i julia [2010-01-31 14:38:12]
piekłam i ciasto jest rzeczywiscie smaczne i naprawde tanie:)polecam:)
sylwia [2010-01-18 14:48:43]
Ciasto Rewelacyjne bardzo smaczne. I do tego jeszcze niedrogie i mało pracochłonne. Naprawdę polecam.
Ewelcia [2009-12-21 12:00:15]
pyszne polecam
aleksisko [2009-11-25 20:43:38]
Ciasto poprostu super;) pierwszy raz zrobilam z miesiac temu i od tamtego czasu robie czesto bo jest szybkie, tanie, latwe, pyszne, i smakuje wsyztskim w domu ;)
Kasia18 [2009-06-23 13:41:47]
piekłam to ciasto wczoraj,polecam pyszne......masa rewelacyjnie uzupełnia się z wiórkami smażonymi:))))
elcia1701 [2009-06-11 17:24:55]
Witam, do przepisu na pieczone wiórki dodałabym cukier ok. 1 szklanki. ....ja tak zrobiłam. Wydaje mi się ,że pieczone wiórki będą smaczniejsze . A poza tym przepis jest OK.
stopcia [2009-05-30 15:51:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.